Senaste inläggen

Av xenia alpkut - Torsdag 6 feb 17:00


Pernilla Wahlgren tog ut sin panikångest på nätterna när barnen sov – trodde hon.

I ”Stjärnorna på slottet” berättar hon om den dubbla ångesten när hon insåg att både Bianca och Benjamin hörde hennes sammanbrott.

– Det har jag gråtit för i efterhand, säger hon till Nöjesbladet.


Hon kände sig misslyckad när förhållandet med pappan till yngsta sonen tog slut. I ”Stjärnorna på slottet” berättar Pernilla Wahlgren, 52, hur det tog flera år att komma över de känslorna.

– Då var det verkligen som att falla ner i ett mörkt hål. För mig har det varit otroligt viktigt att vara en bra mamma och så när man känner att man inte är det. Det är den största sorgen, säger hon i programmet.

”Släppte ut min sorg på nätterna”

Hon väntade tills barnen lagt sig på kvällarna för att försöka dölja sina ångestattacker.

– Jag släppte ur min sorg på nätterna. Jag fick panikångestattacker och i efterhand har jag fått höra från både Benjamin och Bianca att de hörde mig på nätterna, säger hon i programmet.

När Nöjesbladet träffar henne berättar Pernilla Wahlgren vidare:

– Det tog jättehårt på mig just för att man försökte vara den där glada härliga mamman och så släppte jag ut allting på nätterna. Och så när jag fick höra att de ändå vaknade och hörde det. Det vill man ju inte att ens barn ska göra. Det har jag gråtit för i efterhand. Vi hade några tuffa år, verkligen.

Hon beskriver åren efter uppbrottet som en mörk period.

– Det tog jättehårt på mig och jag mådde dåligt under flera år, säger hon.


Vännerna tog henne till psykolog

I ”Stjärnorna på slottet” berättar hon att nära vänner fick henne att söka hjälp mer än en gång.

– Några tillfällen bröt jag ihop helt och då hjälpte mina vänner mig till psykolog, säger hon.

För Nöjesbladet förklarar hon att det gör att hon nu är extra lycklig över att vara på en bra plats i livet:

– Därför njuter jag så himla mycket idag av att jag mår så bra och är så glad. Alla bitar har fallit på plats, smidigt med barnen, jag har en bra relation med alla mina exmän och sånt där. Det är jag väldigt glad och tacksam för, för så har det inte alltid varit, säger hon.

ANNONS
Av xenia alpkut - Torsdag 6 feb 17:00

 Carolina Gynning blir bättre på att hantera sin ångest.

I ”Renées brygga” berättar hon om kampen.

– Jag kan vara i en idyll, men för mig är allt bara totalt mörkt. Det är helt sjukt att beskriva, säger hon.


Hon beskriver sig som en typisk konstnärssjäl som aldrig känner sig till freds. Carolina Gynning, 41, springer för att lindra ångesten och idag mår hon bättre.

– Det är väldigt mycket bättre än att knarka i alla fall, säger Gynning i ”Renées brygga”.

”Som ett svart mörker”

Hon beskriver en tillvaro där allting inte bara är frid och fröjd.

– Jag har gått i terapi i massor med år. Allt för att må bättre. Det blir som ett svart mörker som lägger sig över allt, säger hon.

Gynning menar att ångesten blir bättre med åren. Men när hon var yngre var det mycket värre.

– När man var liten visste man inte riktigt var det kom ifrån. Då var det mycket experimenterande med allt möjligt. Det var mycket droger, destruktiva relationer med män och bara väldigt mycket negativ energi. Det var väldigt sorgligt på något sätt. Men nu när jag är äldre känner jag att jag kan ta tag i det. När jag får ångest kan jag gå ut och springa, då kan jag göra något istället för att inte förstå vad det är, säger hon i programmet.


”Det är fruktansvärt”

Programledaren Renée Nyberg, 53, är nyfiken på hur skilsmässan från Alexander Lydecker har påverkat henne.

– Det kändes som att både jag och mitt ex gled ifrån varandra. Det kände vi båda två att det var över innan vi sa att det var slut. Då trodde man att när man väl separerar så ska det vara lätt då det var det man ville. Men just den här chocken från att ha sina barn hela tiden till att ha de varannan vecka, det är en sådan jävla käftsmäll och det är man inte beredd på hur jobbigt det är, säger Gynning.

– Sen tycker jag att det är fruktansvärt att det finns människor som säger att jag vänjer mig vid det. Men jag vill inte vänja mig vid att vara utan mina egna barn. Jag skaffade barn för att jag vill ha dem hos mig varje dag och att då ta ifrån mig 50 procent av tiden är fruktansvärt.


”Tyvärr har jag vant mig”

Renée frågar om hon har blivit bättre på något sätt.

– Ja, tyvärr har jag vant mig. Börjat vänja mig och jag tycker att det är så jävla obehagligt. Det tycker jag är sjukt jobbigt, säger hon.

Nu är Carolina Gynning tillsammans med Viktor Philipson, 33, någonting som inte var helt självklart.

– Jag trodde inte att jag skulle få en chans till. Jag tänkte att jag skulle vara själv nu, säger hon i programmet.

Aftonbladet har sökt Carolina Gynning.

”Renées brygga” sänds onsdagar.

ANNONS
Av xenia alpkut - Torsdag 6 feb 13:00

Händelsen inträffade en sen lördagsnatt i februari 2018.

Samma kväll hade den då 18-åriga Elina Bäckström varit på bio med en kompis innan hon hamnade på en mindre hemmafest.

Efter att ha gått in till stan efter midnatt bytte hon några ord med en okänd man vid Citygrillen i Karlstad. Samma man följde sedan efter henne och i telefon kunde en kompis höra hur Elina flera gånger bad honom att sluta.

En stund senare våldtog mannen henne.

På onsdagen kom hovrättens dom, där den 22-årige mannen döms till två års fängelse samt utvisning.

När Elina Bäckström fick beskedet av sin advokat bröt hon ihop, berättar hon.

– För första gången på två år kunde jag ta ett andetag utan att det tar stopp. Det är klart att det känns jäkligt bra. Jag känner att jag kan börja ett liv igen, jag har hela tiden varit så rädd då någon annan har haft makten att ta beslutet om han ska dömas eller inte, säger Elina, som tidigare även berättat för Nya Wermlands-Tidningen.

 

Drev på egen hand fallet vidare

Resan till domen i hovrätten har varit lång.

I Värmlands tingsrätt friades mannen från anklagelserna – bland annat då tingsrätten ansåg att Elina varit för berusad för att hennes berättelse skulle vara helt tillförlitlig.

”Såsom tidigare nämnts var Målsäganden kraftigt alkoholpåverkad vid tillfället och hennes uppgifter måste bedömas med försiktighet. Enligt tingsrättens mening går det mot denna bakgrund inte att utesluta att hon kan ha misstagit sig i frågan”, skrev tingsrätten bland annat.

Därefter har Elina och familjen på egen hand drivit en överklagan till hovrätten.

Samtidigt beskriver hon hur hon efter övergreppet tappat allt det som tidigare kännetecknat henne.

Bland annat hoppade hon av nästan alla kurser på gymnasiet och hon var också konstant sjuk då hennes immunförsvar kollapsade. Elina beskriver det som att kroppen ”psykiskt nästan gav upp”.

– Jag har gått från tjejen som hade massa vänner, höga betyg, tränade och ofta var ute till att rasa i vikt, förlora vänner, förlora mina betyg, skolan och min gymnasieexamen, säger hon.

Hon fortsätter:

– Jag kan inte gå ut längre, utan får panikångest. Jag kan inte sitta på en buss, jag kan inte göra mycket. Det har varit ett helvete.


”Aldrig blivit så ifrågasatt”

Advokat och åklagare var stensäkra på att gärningsmannen skulle fällas redan i tingsrätten, berättar hon. Den friande domen i den första rättsinstansen kom därför som en chock.

Hon beskriver rättegångsdagarna som de värsta i livet.

– Jag har aldrig blivit så ifrågasatt och känt mig så förnedrad. Efter att ha väntat två veckor fick jag ett samtal om domen och att han var friad. Jag bara bröt ihop, visste knappt hur jag skulle fortsätta med livet, säger hon.

– Det är sjukt att säga, för i min värld borde våldtäkten vara mitt livs värsta dag, men rättegångsdagarna och dagen då jag fick reda på domen är de tre värsta i mitt liv. Det är rätt sjukt att säga, men det var rättsväsendet som orsakade det i stället.

Genom hela processen har hon fått ett enormt stöd från sina föräldrar och tre syskon, berättar hon.

– Utan dem hade jag aldrig klarat detta. Jag hade aldrig kommit någonstans utan dem. Det är de som drivit på detta och haft orken när jag inte haft det. Jag tror inte man klarar av sådant här på egen hand, med så många motgångar man stöter på, säger Elina Bäckström.


Ska betala skadestånd

Redan från början var det föräldrarna som låg på för att överklaga domen till hovrätten, trots risken att behöva stå för rättegångskostnaderna själva.

– De kände att de inte hade kunnat leva med sig själva om de inte gjorde allt de kunde för att få honom fälld.

Till skillnad från tingsrätten konstaterar hovrätten i sin dom att Elinas berättelse är tillförlitlig.

”Målsägandens utsaga har enligt hovrättens mening varit lång och levande, klar och sammanhängande. Den innehåller inga svårförklarliga inslag eller felaktigheter som gör att hennes trovärdighet eller tillförlitlighet kan ifrågasättas”, skriver hovrätten bland annat.

Gärningsmannen ska också betala ett skadestånd på 133 900 kronor till Elina.

Hur känner du nu, efter att hovrättsdomen gett dig rätt?

– Lättnad. Men också en sorg att det har hänt, allt jag har förlorat. Jag har inte kunnat känna lycka, utan alltid haft en rädsla över att det inte kommer att gå. Samtidigt är det först nu som jag kanske fattat att det faktiskt hänt, nu när jag verkligen är betrodd, säger Elina Bäckström.

Av xenia alpkut - Torsdag 6 feb 11:00

Två föräldrar döms för grovt vållande till kroppsskada efter att ha orsakat sin tvååriga dotter grav undernäring. Hovrätten fastställer därmed tingsrättens fällande dom men ändrar påföljden till villkorlig dom.

I mitten av februari i år larmades polis till Östra sjukhuset i Göteborg. Ett kraftigt undernärt barn hade tagits in och det var sjukhusets akutinsatser som räddade den 17 månader gamla flickans liv, enligt förundersökningen.

Nu fastställer hovrätten Göteborgs fällande dom mot flickans föräldrar varpå påföljden blir villkorlig dom. Hovrätten anser att det inte finns tillräckliga skäl för fängelse. När föräldrarna dömdes vid tingsrätten blev påföljden tre månaders fängelse.

Rätten kommer fram till att föräldrarna har orsakat barnets tillstånd genom att inte ha tillgodosett barnets grundläggande behov av tillräckligt näringsrik föda.

När flickan behandlades vid sjukhus ansåg läkare att hon var timmar från att avlida på grund av grav undernäring, som lett till ett livshotande tillstånd.

Flickans undernärda tillstånd beror på en otillräcklig vegansk kost.

– Barnet har fått mestadels bröstmjölk, brunt ris och frukt och grönt, har åklagare Ximena Bene tidigare sagt till SVT Nyheter.

Vegankost behöver inte vara farligt i sig, men ställer högre krav på vårdnadshavarnas kunskaper gällande en tillräcklig kost för små barn, menar Henrik Arnell, överläkare vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus.

– Vegankost är inte en fullständig kost, den kräver extra tillsatser. Känner man till det och vet vilka extra näringsämnen som behövs, då fungerar det, säger Henrik Arnell.

Föräldrarna har hela tiden förnekat brott och har sagt att dotterns tillstånd berott på magsjuka. Flickan har enligt åklagaren undanhållits samhälleliga sjukvårdsinstanser såsom MVC och BVC.

Kombinationen av en otillräcklig kost och en avsaknad av hälsokontroller anses ligga till grund för åklagarens bedömning att föräldrarna begått gärningen av oaktsamhet.

Föräldrarna ska betala skadestånd till barnet för sveda och värk samt kränkning med totalt 50 000 kronor, slår hovrättsdomen fast.

Av xenia alpkut - Onsdag 5 feb 15:25

Senaten har frikänt Donald J Trump i historiens tredje riksrätt mot en president. Hur den skulle sluta stod i princip klart redan när den startade i januari. Men den kan ändå få långtgående konsekvenser.


et var i praktiken avgjort sedan länge. Riksrätten mot president Trump var ett verk drivet av demokrater och resulterade i en dom skriven av republikaner. Utom en, den republikanska senatorn Mitt Romney från Utah som strax före omröstningen deklarerade att han skulle rösta för att fälla Trump på en av åtalspunkterna.

Av xenia alpkut - Onsdag 5 feb 15:00


Donald Trump har hållit sitt årliga state of the union-tal i USA:s kongress – i samma rum som han i december ställdes inför riksrätt. Reaktionerna var delade bland salens republikaner och demokrater – men den politiskt laddade stämningen hindrade inte presidenten från att beskriva landets framtid som ”skinande ljus”.

– Läget i landet är starkare än någonsin tidigare, sade Trump i inledningen av sitt tal.


USA:s stora comeback, det hade Vita huset lovat att presidentens årliga tal om läget i landet skulle handla om.


Och inledningen blev precis det. Trump tog upp sin regerings framgångar, från att ekonomin är ”den bästa genom tiderna” till att gränserna är säkrare än de någonsin varit och att USA nu ”är högt respekterat igen”.


”Håller mina löften”

Siffror om låg arbetslöshet och höga börskurser varvades med ord om att USA:s familjer har det bättre än när han tillträdde.


– Vår framtid är skinande ljus, sade Trump, som gång på gång trummade in budskapet att han och hans regering lyft landet från hur det såg ut när hans företrädare Barack Obama styrde USA.


– Till skillnad från så många som kom före mig håller jag mina löften, vi gör vårt jobb, sade Trump.


Bortom hårda siffror vände sig Trump också direkt till många av de högerkristna som han behöver ha bakom sig i höstens val. De fick vallöften i form av ord om nya abortlagar, rätten att be i skolor och att få behålla rätten att bära vapen.


Presidenten tog varken upp den pågående riksrättsprocessen, eller rösträkningshaveriet vid nomineringsvalet i Iowa.


Han nämnde heller inte klimatförändringarna, men sade att han ville plantera en miljard träd i USA, vilket demokraterna bemötte med huvudskakningar.

Av xenia alpkut - Onsdag 5 feb 14:09

Forskare har nått ett genombrott i kampen mot coronavirus, skriver Sky News.

Ett vaccin ska kunna testas på djur kommande vecka. 

I Kina har polisen anhållit flera personer som trotsat karantänsinstruktionerna eller som ljugit om att de rest till områden som drabbats av corona. 

Det misstänkta fallet i Blekinge var inte corona, meddelar regionen i ett pressmeddelande. Forskare i Storbritannien har gjort en upptäckt som gör att utvecklingstiden för att ta fram ett vaccin har kortats drastiskt.

I stället för att utveckla ett vaccin i två till tre år kan det nu ta 14 dagar, skriver Sky News. 

Robin Shattock, professor vid Imperial collage i London, säger att han redan nästa vecka kan testa vaccinet på djur. Till sommaren planerar han att fortsätta studierna på människor, om testerna faller väl ut. 

Vaccinet kommer inte hinna hjälpa mot det utbrott vi ser just nu – men om det kommer ytterligare ett kan det bli avgörande för att begränsa spridningen. 

– Vi kan komma att se en andra våg komma globalt och om det kommer ett vaccin kan det hjälpa till och tackla det, säger Robin Shattock till Sky News. 

I Kina finns det uppgifter om att forskare vid universitetet i Zhejiang har tagit fram en effektiv medicin mot viruset. Uppgifterna har inte kunnat verifieras, skriver Reuters. 

Antalet smittade av coronaviruset i världen är uppe i 24 500. 


Hongkong sätter personer från fastlandet i karantän

På onsdagen meddelade också Hongkongs ledare Carrie Lam att resenärer som kommer till Hongkong från Fastlandskina kommer att sättas i karantän, skriver Bloomberg. Det kommer att gälla inresande från flygplatsen.

Karantänen ska börja gälla från och med midnatt den 8 februari. Lam kallade virusets spridning för ”oroande”, och säger att personerna kommer att sättas i karantän i hemmet. Personerna kommer att förses med en typ av armband, så att myndigheter kan övervaka dem under perioden. 

– De följande två veckorna är kritiska, säger Carrie Lam.


Misstänkt fall i Blekinge var inte corona 

I Sverige har ett fall av corona bekräftats. Kvinnan i 20-årsåldern hade besökt Wuhamområdet i Kina, där coronaviruset först upptäcktes och kom till Sverige den 24 januari. Hon vårdas nu på en infektionsklinik i Jönköping. 


Ytterligare ett misstänkt fall utreddes i Blekinge. På onsdagen meddelar region Blekinge att provsvaren visade negativt, patienten är inte smittad av corona.


”Patienten isolerades på infektionskliniken på grund av symtom på luftvägsinfektion efter att nyligen ha vistats i Kina vilket ledde till en misstanke om coronasmitta. Men provsvaret var negativt, det vill säga patienten hade inte coronavirusinfektion”, skriver regionen i ett pressmeddelande. 

 

Passagerare fast på färjor

1 800 passagerare på ett fartyg i Hong Kong har satts i karantän efter att tidigare resenärer visat sig bära på viruset, rapporterar CNN.

Fartyget hade tidigare gått från Kina till Vietnam, då med fler än 4 000 passagerare. Kryssningen avslutades den 24 januari, och tre av passagerarna visade sig senare bära på viruset. Samma besättning fortsatte jobba på kryssningen som nu befinner sig i Hongkong, och 30 av dem ska ha känt av symptom. 

De ska nu undersökas på sjukhus i Hongkong, medan passagerare och den övriga besättningen ska genomgå hälsokontroller ombord.

Dessutom har 3 500 passagerare ombord på lyxkryssaren Diamond Princess satts i karantän efter att en resenär som tidigare varit på fartyget testats positivt för coronaviruset, uppger Bloomberg. Nu står det klart att minst 10 personer ombord har smittats.

 

Av xenia alpkut - Tisdag 4 feb 16:55


Marianne Mörck vann pris för ”Årets tv-stjärna” på QX Gaygala i Stockholm.

Men tekniken strulade under lång tid och stjärnan tog inte emot priset uppe på scen.

– Hon blev tvungen att åka till Centralen eftersom hon måste vara i Malmö tidigt i morgon bitti, säger QX:s presschef Ronny LarssonUnder måndagskvällen hölls årets QX Gaygala på Cirkus i Stockholm. Många priser skulle delas ut och när skådespelaren Marianne Mörck, 70, skulle dela ut priset för ”Årets bästa” glömde hon bort namnet på kategorin.

– Vad fan var det? sa Marianne Mörck på scenen och såg lite förvirrad ut.

”Tvungen att åka till centralen”

Efter det började tekniken krångla ordentligt. Publiken började vrida på sig då den stora led-skärmen plötsligt slutade att fungera och galan fick ta ett längre uppehåll.

När Marianne Mörck sedan skulle upp på scen igen för att själv ta emot pris, som ”Årets tv-stjärna” var hon inte längre på plats på Cirkus. Det långa tekniska haveriet gjorde att stjärnan blev tvungen att lämna galan.

– Hon blev tvungen att åka till Centralen eftersom hon måste vara i Malmö tidigt imorgon bitti, säger QX:s presschef Ronny Larsson.


”Hon var så rörd”

Var det på grund av förseningen som hon tvingades att lämna?

– Ja, säger Ronny Larsson.

Vad var det som hände?

– Det blev krångel med led-skärmen.

Marianne Mörck fick därför inte glida fram på röda mattan tillsammans med Rickard Söderberg, 44. Men han passade på att hälsa från skådespelaren:

– Marianne, jag ser henne sällan mållös. Men hon skickade en video, naken från sitt nattåg. Hon var så rörd, tusen tack från Marianne, sa Rickard Söderberg.

Hyllningen till Lill-Babs

Innan teknikhaveriet kom till hann Marianne Mörck hylla sin före detta arbetskollega Barbro ”Lill-Babs” Svensson. De spelade tillsammans i ”Bonusfamiljen” där Lill-Babs spelade Mörcks flickvän.

– Är det någon tjej jag skulle flytta ihop med är det Barbro, sa Marianne Mörck när hon stod på scenen.

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 

SOL

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se