Senaste inläggen

Av xenia alpkut - Torsdag 1 aug 15:48


Ytterligare en person har dött på grund av ebola i staden Goma i Kongo-Kinshasa, meddelar kongolesiska myndigheter.

Ebolautbrottet i miljonstaden Goma i östra Kongo-Kinshasa har skördat ytterligare ett dödsoffer, enligt kongolesiska myndigheter. Det är oklart om det rör sig om samma person som i tisdags konstaterades ha insjuknat.

– En patient som blivit diagnosticerad med ebola i Goma har avlidit. Alla tänkbara åtgärder har vidtagits för att hindra smittspridningen, säger Jean-Jacques Muyembe, samordningsansvarig för insatserna mot ebola.

Utbrottet har skördat fler än 1 700 liv

I mitten av juli bekräftades det första fallet av ebola i Goma, hos en pastor som troligen blivit smittad i en stad 30 mil bort. Han avled av sjukdomen.

Världshälsoorganisationen (WHO) klassar ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa, som sedan det började för snart ett år sedan skördat fler än 1 700 liv, som ett internationellt nödläge.

ANNONS
Av xenia alpkut - Torsdag 1 aug 15:30

Ebola är en mycket ovanlig sjukdom. Den orsakas av ett virus som finns naturligt i länder i centrala och västra Afrika. Sjukdomen är allvarlig. Den kan orsaka blödningar som kan vara livshotande.

Var finns ebola?

Ebolaviruset finns naturligt i regnskogsområden söder om Sahara. Troligen är det fladdermöss som bär på viruset utan att själva bli sjuka. Viruset orsakar då och då sjukdomsutbrott hos andra djur och människor.


Så smittar ebola

Människor blir sjuka efter kontakt med vilda djur som är infekterade med ebola.

Antiloper och apor är exempel på vilda djur som kan infekteras när de får i sig till exempel saliv eller avföring från fladdermössen.

När människor hanterar, lagar och äter kött av de infekterade djuren kan de få i sig viruset och bli sjuka.

Viruset finns i kroppsvätskor hos den som är sjuk

Viruset finns enbart i kroppsvätskorna hos den som är sjuk. Exempel på kroppsvätskor är blod, saliv, svett och avföring.

Du måste komma i kontakt med kroppsvätskan för att själv bli smittad, till exempel genom ögat, näsan, munnen eller något litet sår på huden. Det kan bara hända om du befinner dig nära intill den som är sjuk.

Viruset finns även på till exempel lakan och kläder om det är kroppsvätskor på dem från den som är sjuk.

En infekterad person smittar när hen har symtom. Den personen är för sjuk för att orka ta sig någonstans.

Virus kan finnas kvar i till exempel sädesvätska eller bröstmjölk en tid hos någon som har tillfrisknat från ebola. Det är oklart hur smittsam den personen är.Symtomen kommer 2–21 dagar efter smittotillfället. Den som har smittats med ebolavirus blir snabbt mycket sjuk och kan få ett eller flera av följande symtom:

 • hög feber
 • ont i muskler och leder
 • huvudvärk
 • halsont
 • röda ögon.

Den som är sjuk kan också få diarréer, börja kräkas och få utslag på huden.


Ungefär hälften av dem som insjuknar blir mycket svårt sjuka eftersom blodkärlens väggar skadas och det börjar blöda i inre organ och till exempel genom näsan, öronen, i tandköttet och ögonen.


ANNONS
Av xenia alpkut - Torsdag 1 aug 13:20

Ebola är ett filovirus (RNA-virus) som ger upphov till viral hemorragisk feber. Andra virus som ger liknande klinisk bild är Marburg-, Lassa-, och Krim-Kongovirus (se PM Hemorragisk febrer). 


Det finns fem olika serotyper av ebolavirus, varav fyra är humanpatogena. Sjukdomen har fått sitt namn av Ebolafloden i Demokratiska republiken Kongo (dåvarande Zaire) där sjukdomen upptäcktes 1976. Ca 20 mindre utbrott finns tidigare rapporterad från landsbygden i centrala Afrika med en dödlighet som varierat mellan 25 och 88 procent. Oftast har utbrotten klingat av inom några månader. 


Ett stort utbrott som startade i början av 2014 avvek från tidigare utbrott och var det största hittills. Utbrottet hade en omfattande geografisk spridning med ett stort antal fall i Guinea, Liberia, Sierra Leone. Sammanlagt avled över 10000 personer och mortaliteten beräknades vara över 40-50 %. Utbrottet var det första som inträffat i västra Afrika och drabbade inte bara landsbygden utan även tätbefolkade storstäder. 

Av xenia alpkut - Torsdag 1 aug 12:48I staden Goma i östra Kongo-Kinshasa har man nu konstaterat ett andra fall av det dödliga viruset ebola. Nu ökar oron för att miljonstaden kan bli början på en ny spridning av epidemin.

När jag var i Goma i vintras så besökte jag centralsjukhuset i denna tvåmiljonersstad på gränsen till Rwanda. Beredskapen var hög och ett mottagningscenter var uppsatt med olika slussar och stationer. Nu har det blivit skarpt läge för sjukvårdspersonalen där. Ett andra fall av ebola har nu konstaterats.

Enligt Jacques Muyembe, som är den lokale ebolakoordinatorn, så handlar det om en man som kommit från ett gruvdistrikt i Ituri-provinsen. Det här fallet har alltså ingen koppling till det första fallet i mitten av juli, en präst som hade lyckats ta sig igenom tre hälsokontroller från Butembo, ett av de områden som drabbats hårdast av epidemin.

Hälsovårdsmyndigheterna i Goma säger sig nu göra allt de kan för att få kontroll över situationen.


Hälsovårdsmyndigheterna i Goma säger sig nu göra allt de kan för att få kontroll över situationen.

Ebolautbrottet i östra Kongo är det näst dödligaste hittills. 1 700 har dött trots användningen av ett vaccin som anses effektivt. Men till skillnad från ebolautbrottet för några år sedan i Västafrika då 11 300 dog, är utmaningarna svårare i den här regionen.

Utöver att befolkningen misstror myndigheterna och inte söker behandling i tid, så härjas regionen av aggressiva väpnade miliser som regelbundet angripit vårdcentraler, vilket periodvis lett till att arbetet stoppats helt.

Oron i grannländerna ökar nu för att gränsstaden Goma ska bli starten för en ny spridning.

I Rwanda, Uganda och Sydsudan har sjukvårdspersonal vaccinerats och FN:s världshälsoorganisation WHO har klassat epidemin som ett globalt nödläge, något som är ovanligt och bara femte gången som det görs.

Av xenia alpkut - Torsdag 1 aug 00:15

 


Ät upp maten inom ett par timmar. Det rådet ger Livsmedelsverkets mikrobiolog Jonas Toljander till den som ska ta med sig mat i kylväska under rötmånadstider. 

– Så länge man har maten kyld och tänker äta upp den inom rimlig tid så kan man ha med sig vad som helst, säger han.


Begreppet rötmånad härstammar från bondepraktikan förr i tiden då möjligheterna för att kyla livsmedel var sämre. Ofta inträffade den i slutet av juli och pågick en månad framåt.


Jonas Toljander, mikrobiolog på Livsmedelsverket, säger att det i år har varit flera perioder under sommaren där det har varit rötmånadsväder. Han nämner bland annat värmeböljan i juni.


– Rötmånad blir det egentligen när som helst på sommaren i Sverige när det blir varmt och fuktigt i luften, säger Jonas Toljander.


Termometer i kylväskan

För många inträffar rötmånaden under semestertider då en del måltider kanske äts utanför hemmet. Det viktigaste är att förvara maten väl kyld i en kylväska med hjälp av kylklampar, enligt Jonas Toljander.


– Det kan vara bra att ha en termometer i kylväskan, säger han.

Helst ska temperaturen ligga på mellan fyra och åtta grader, som i ett vanligt kylskåp. I den temperaturen ska maten hålla till sitt bäst före datum.

– Men är det mat som man ska äta upp inom de närmaste två timmarna är det kanske inte lika noga, säger Jonas Toljander.


Rötmånad – när är den?


Rötmånad kallas perioden i slutet av juli fram till slutet av augusti. En månad då maten snabbt blir dålig.


Värmen och luftfuktigheten är hög under den här perioden vilket gynnar bakterier. Detta gör att matvaror snabbt blir förstörda.


Enligt gammal tradition infaller rötmånaden den 23 juli och pågår fram till den 23 augusti. Men egentligen är det värmen och luftfuktigheten som styr snarare än något specifikt datum.


Om du slarvar med maten under rötmånaden kan det i värsta fall leda till matförgiftning. Därför gäller det att se upp med hur du hanterar din mat!Här är maten du borde slänga direkt

Visst ska man inte slänga maten i onödan. Det är varken bra för plånboken eller miljön. Men vissa livsmedel ska du vara extra försiktig med. Här är 5 exempel då du faktiskt borde slänga maten direkt.

Mögligt bröd


Du har kanske hört att det går bra att skära bort den delen av brödet som är möglig. Men det räcker inte. Mögelfläcken är bara en liten del av hela mögelsvampen. Bröd som har börjat mögla är bara att slänga.

Av xenia alpkut - Torsdag 1 aug 00:15

  


Fåglar som blir fulla, förbannade eller deltar i massmöten – låter det konstigt? Här är några snabba fakta som du kanske inte känner till om våra rara små vänner. Följ med in i småfåglarnas märkliga värld.


Skatan – gillar massmöten


Här är en fågel som verkligen fått dras med myter och dåligt rykte. Sant eller falskt, det som faktiskt har observerats gällande just skator är en fäbless för kollektivet. Under vårvintern samlas fåglarna på bestämda platser, i en slags massmöten, för att hoppa med utbredda stjärtar och kraxa ordentligt tillsammans. Vad handlar det om? Troligen parningsspel.


Gråsiskan – har bråttom


Honan bygger bo, och snabbt går det. Med hjälp av kvistar, fjädrar och annat material formas boet i rasande fart. Hemmet står färdigt redan efter två till tre dagar. Ruvningen av ägg går också undan, då kläckningen sker redan efter cirka tio dagar. Ungarna är lika snabba de. Efter knappt två veckor lämnar de boet.

NATUR Fåglar som blir fulla, förbannade eller deltar i massmöten – låter det konstigt? Här är några snabba fakta som du kanske inte känner till om våra rara små vänner. Följ med in i småfåglarnas märkliga värld.


16:00 | 2018-01-28

Skatan – gillar massmöten

Här är en fågel som verkligen fått dras med myter och dåligt rykte. Sant eller falskt, det som faktiskt har observerats gällande just skator är en fäbless för kollektivet. Under vårvintern samlas fåglarna på bestämda platser, i en slags massmöten, för att hoppa med utbredda stjärtar och kraxa ordentligt tillsammans. Vad handlar det om? Troligen parningsspel.


Av xenia alpkut - Torsdag 1 aug 00:00


Thomas "Orup" Eriksson 60 år i ett utsålt Globen.

Lena Philipsson var en av gästartisterna som träffade födelsedagsbarnet på scen.

En vecka senare delade Lena med sig av en intim bild.  

– Lena Magdalena Philipsson. Vad säger man? Herre jösses!, sa Orup från scenen. 


Thomas "Orup" Eriksson 60 år, vilket firades med ett enormt födelsedagskalas i ett utsålt Globen i Stockholm. Runt 12 000 personer var på plats för att fira – och precis som utlovat dök även gästartister upp.


En av dem var den folkkära artisten Lena Philipsson, 52, som gjorde storstilad entré på scenen – genom att krama, pussa och gratta Orup.


– Har du haft en bra födelsedag?, frågade Philipsson.


– Ja, den har varit bra. Jag blev väckt av familjen i morse, eller rättare sagt några i familjen. Det var minstingen och min fru, berättar Orup, som förklarar att alla barn inte kunde närvara.


Sedan framförde duon klassikerna ”På gatan där jag bor” och ”Det gör ont”.


Nyligen delade Lena Philipsson med sig av en riktigt het bild med Orup som är tagen under Malmöfestivalen för flera år sedan när de turnerade tillsammans. 


 På bilden står de tätt intill varandra, deras näsor nuddar nästan varandra. Orup tittar rakt på Lena Philipsson. 

"Är det redan en v sedan?", frågar sig Lena Ph på sin Instagram. 

Hyllningen till Lena Philipsson

Orup var märkbart berörd av artisten under konserten i Globen och utbrast under föreställningen att han hade glömt bort hur bra hon är. Lena Philipsson kontrade direkt:

– Va, glömmer du bort mig? Herregud!, sa hon skämtsamt.

Därefter framförde duon ”Min mor sa till mig” till publikens stora förtjusning.

När det är dags för Lena Philipsson att lämna scenen hyllade Orup Lena Philipsson.

– Lena Magdalena Philipsson. Vad säger man? Herre jösses!

"Det gör ont"-sångerskan är inte den som är blyg på sociala medier. 

Strax efter den heta bilden delar hon med sig av en annan bild från scenen som hon bland annat taggar med #bomberochgranater och #anfallärbästaförsvar.

Av xenia alpkut - Torsdag 1 aug 00:00
2018 återförenades GES till fansens stora glädje.

Och det är inte omöjligt att vi snart får höra gruppen tillsammans igen.

– Låt mig säga så här: det förs samtal, säger Thomas ”Orup” Eriksson.

När Orup, 60, gästade kvällens ”Allsång på Skansen” framförde han två helt nya låtar, något sångaren menar gjorde kvällen lite extra speciell.

– Många gånger som jag har varit här har jag ju spelat hits, och det är så enkelt – men det blir inte riktigt lika spännande heller. Det här blir mer så här ”okej, skärpning, skärpning, skärpning”. Det är rätt kul, säger han till Nöjesbladet.

Förutom nya sololåtar är det antagligen många fans som gärna skulle vilja höra nytt material från bandet GES som han har tillsammans med Anders Glenmark, 65, och Niklas Strömstedt, 61.

”Det förs samtal”

Förra året gjorde bandet en bejublad återföreningen och när sångaren får frågan om huruvida de kan komma att återförenas igen blir svaret kryptiskt.

– Ja du… Det var en intrikat fråga. Låt mig säga så här: det förs samtal och vi har inte riktigt bestämt oss än. Vi får se vad som händer.

 

Orup i ”Allsång på Skansen”.

Orups son Kid Eriksson, 28, är producent i hiphopgruppen Tjuvjakt och på deras senaste platta gästade pappa på piano.

Att vi skulle kunna få höra Orup sjunga på ett hiphopbeat i framtiden är alltså inte helt uteslutet.

– Haha, kanske, det är inte omöjligt.

”Skulle bara göra honom en björntjänst”

Samtidigt är han noga med att betona att sonen ska få göra sin egen grej utan att pappa lägger sig i.

– Jag har alltid resonerat så att jag vill att Kid ska klara sig själv och gå sin egen väg. Jag skulle bara göra honom en björntjänst om jag försökte hjälpa till. Han ska hitta sin väg, säger han och fortsätter:

– Nu har han verkligen börjat hitta den, och då skulle det kunna vara dags, kanske.

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2019
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ  Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ  Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se