Senaste inläggen

Av xenia alpkut - Söndag 4 aug 00:00

Människans synliga spektrum sträcker sig från ungefär 380 till 750 nm och vi har normalt tre typer av tappar. Människan och andra högre utvecklade apor har tre typer av tappar som främst reagerar på blått, grönt och rött. Det finns dock studier som pekar på att vissa fåtal individer, främst kvinnor skulle kunna ha en fjärde tapp.[1] Hjärnan bearbetar styrkan hos de grundfärger, som ögat registrerar samtidigt och tolkar det som en speciell nyanstristimuluseffekten. En människa med normalt färgseende kan på detta sätt skilja mellan ungefär en miljon olika nyanser. Antalet minskar genom att många kombinationer av samma person uppfattas som en och samma "färg", vilket är förutsättningen för färgåtergivning i TV och fotografi. Till det kommer en viss spridning i individuell upplevelse. Att ändå exakt verbalt beskriva kvarvarande nyanser är ogörligt, men i någon mån kan man antyda ett ungefärligt utseende med uttryck som rödorange, orangeröd, gulbrun med dragning åt violett etc. Den utvägen tillämpas ofta av filatelister vid beskrivning av frimärkens färger. Uttryck som mossgrön, himmelsblå, heraldiskt blå beskriver subjektivt en färg för den som vet hur mossa, himmel och vapensköldar ter sig. Julrött, chockrosa, neongult är oklara och sämre definierade benämningar.

ANNONS
Av xenia alpkut - Söndag 4 aug 00:00

 

 

Färgblindhet


Färgblindhet innebär att du har svårt att skilja vissa färger ifrån varandra. Den vanligaste formen är medfödd och ärftlig och gör att det är svårt att skilja på rött och grönt.

Vad är färgblindhet?

På näthinnan i ögat finns det två typer av ljuskänsliga celler. De kallas för tappar och stavar. Stavarna är väldigt ljuskänsliga, vilket gör att vi kan se i mörker. Tapparna reagerar på ljusets olika våglängder. Det gör att vi kan se olika färger. Det finns tre typer av tappar. De reagerar främst på våglängderna som motsvarar färgerna blått, rött och grönt. Alla färger som vi ser är sedan en blandning av de tre färgerna. Färgblindhet innebär att en eller flera av tapptyperna inte fungerar som de ska. Det kan också vara så att du saknar en viss typ av tapp. Då kan du inte se färgen på den våglängden som tappen är känslig för, utan blandar ihop den med en annan färg.

Olika typer av färgblindhet

Det finns olika typer av färgblindhet. Färgblindheten innebär att du har svårt att skilja olika färger åt. Den vanligaste typen är röd-grön färgblindhet. Det finns även gul-blå färgblindhet.

Det finns också en typ av färgblindhet som gör att en person inte ser några färger alls utan ser världen i gråskala. Det är mycket ovanligt.


Färgblindhet innebär att du har svårt att skilja vissa färger ifrån varandra. Den vanligaste formen är medfödd och ärftlig och gör att det är svårt att skilja på rött och grönt.


Vad är färgblindhet?

På näthinnan i ögat finns det två typer av ljuskänsliga celler. De kallas för tappar och stavar. Stavarna är väldigt ljuskänsliga, vilket gör att vi kan se i mörker. Tapparna reagerar på ljusets olika våglängder. Det gör att vi kan se olika färger. Det finns tre typer av tappar. De reagerar främst på våglängderna som motsvarar färgerna blått, rött och grönt. Alla färger som vi ser är sedan en blandning av de tre färgerna. Färgblindhet innebär att en eller flera av tapptyperna inte fungerar som de ska. Det kan också vara så att du saknar en viss typ av tapp. Då kan du inte se färgen på den våglängden som tappen är känslig för, utan blandar ihop den med en annan färg.


Olika typer av färgblindhet

Det finns olika typer av färgblindhet. Färgblindheten innebär att du har svårt att skilja olika färger åt. Den vanligaste typen är röd-grön färgblindhet. Det finns även gul-blå färgblindhet.


Det finns också en typ av färgblindhet som gör att en person inte ser några färger alls utan ser världen i gråskala. Det är mycket ovanligt.

ANNONS
Av xenia alpkut - Lördag 3 aug 00:00

Månader efter olyckan syns plåstret fortfarande i hennes panna.

Kristin Kaspersens fall i ”Let's dance” gav henne ett rejält jack som fortfarande inte har läkt klart.

”Det är bara fortsätta att plåstra”, skriver Kristin Kaspersen på Instagram.


I årets säsong av ”Let's dance” dansade Kristin Kaspersen, 49, till sig en vinst med danspartnern Calle Sterner, 30. Men resan till finalen krävde en hel del hård träning av programledaren. Under en av repetitionerna råkade hon dessutom ut för en blodig olycka. Det var under övandet av ett lyft med Calle Sterner som Kristin Kaspersen plötsligen åkte ner i golvet med huvudet först. Hon fördes akut till sjukhus med ambulans och tvingades att sy nio stygn. 

– Det var ett lyft, så hamnade jag på huvudet. Det var bara ren otur, Calle är otroligt trygg och safe så det blev ju, jag vet inte vad det var, vi båda fattade ingenting liksom det var bara ”nej men oj vad hände nu”, liksom, har Kristin tidigare berättat för Expressen.

Frågorna kring plåstret

Nu har flera månader gått sedan olyckan men Kristin Kaspersen har fortfarande kvar sitt plåster i pannan. På sin Instagram har hon under sin hektiska sommar publicerat bilder från alla möjliga tillfällen. Träffar med ”Let's dance”-kollegerna, mingel med Bill Clinton och semester ute i skärgården, överallt har plåstret fått följa med. Något som nu har fått följarna att undra hur det egentligen går med jackets läkningsprocess.

”Hur länge behöver du ha kvar ditt plåster? Borde läkt nu?!”, skriver en nyfiken följare.

Även andra i kommentarsfältet undrar varför hon har kvar plåstret så långt efter olyckan. Nu har Kristin Kaspersen valt att svara på följarnas undran och förklarar att jacket ännu inte har läkt helt och hållet.

”Minst 3 månader för att det ska hållas ihop. Men rekommenderas längre för solen. Så det är bara fortsätta att plåstra”, skriver Kristin Kaspersen.

Av xenia alpkut - Fredag 2 aug 17:30

Den amerikanska rapparen ASAP Rocky är åtalad i Stockholm, misstänkt för misshandel. Men vem är han?

ASAP Rocky, vars egentliga namn är Rakim Mayers, föddes 1988 i Harlem, New York. Han är idag en av världens största hiphopstjärnor.

ASAP Rocky började rappa redan som liten pojke, och inspirerades av hiphopgrupper som The Diplomats, Mobb Deep och Wu Tang Clan.

2007 gick han med i det Harlem-baserade hiphopkollektivet ASAP Mob - en samling rappare, producenter, musikvideoregissörer och designers, som alla intresserade sig för musik, konst och mode.

2011 släppte han sitt första mixtape, "Live. Love. ASAP.", som hyllades av kritiker världen över för dess musikaliska instinkt och sin experimentella blandning av östkust- och sydstatshiphop.

Två år senare kom hans första studioalbum, "Long. Live. ASAP.", som senare sålde platina. Idag har han släppt totalt tre fullängdare och samarbetat med mängder av andra artister, bland annat Drake, Rihanna, Kanye West och Rod Stewart.

ASAP Rocky är inte bara känd för sitt musikskapande, utan även för sin känsla för stil och mode. Han har blivit en av USA:s mest inflytelserika modeikoner, och har samarbetat med flera av världens största modeföretag. 2016 blev han den första svarta mannen att fronta en kampanj för lyxmärket Dior Homme.

När han anhölls i Stockholm den 2 juli, var han mitt uppe i en stor Europaturné, som, av förklarliga skäl, tvingades ställas in.

Av xenia alpkut - Fredag 2 aug 14:32

Ett hedersmotiv kan ha varit förklaringen till att målsäganden följde efter Rakim ”ASAP Rocky” Mayers.

Det nya beskedet var viktigt för Mayers som hävdar att han agerat i självförsvar i en ”skrämmande situation” när han gick till attack med slag och sparkar.

Men det kommer ändå att bli svårt att hävda nödvärn.

Det grova våldet och sparkarna mot den liggande mannen, att det var minst tre mot en och att det fanns en livvakt på platsen talar för att Mayers döms.


I rättegången mot Rakim ”ASAP Rocky” Mayers är hans chans att bli friad att tingsrätten litar på att han kände sig hotad av målsäganden. Om tingsrätten kommer fram till att målsägandens bara följde efter Mayers och hans sällskap eftersom han ville ha tillbaka sina hörlurar faller nödvärnsinvändningen.

Målsäganden hävdar det själv och det hörs också på filmerna från kvällen.

Därför var det intressant att Mayers försvarsadvokat Slobodan Jovicic under torsdagens förhör fick målsäganden att medge att hedern var viktig för honom och att han tyckte att hans heder hade kränkts i den inledande dispyten utanför Max. Hedersmotivet skulle också varit ett skäl till att han gick efter Mayers och hans vänner – och det noterade rättens ordförande särskilt i samband med förhöret.

När det var Mayers tur att berätta om kvällen för tingsrätten beskrev han situationen som ”skrämmande”. Det är grunden för att Mayers vill frias med hänvisning till nödvärn.

Men det är tveksamt om det räcker.

Alldeles oavsett vad målsäganden hade för syften med att följa efter Mayers från Max är det händelseförloppet på Apelbergsgatan ett kvarter bort som åtalet handlar om:

• Var det verkligen nödvändigt att fortsätta slå, sparka och stampa på målsäganden efter att han kastats ned på marken? Var det ”rättfärdigat” av det tre åtalade? Eller var det ett övervåld i ett skede av händelseförloppet där det inte längre går att hävda nödvärn?

• Går det verkligen att hävda nödvärn om man har med sig en storvuxen livvakt? I förhöret förklarade Mayers själv att livvaktens uppdrag var att ”skydda honom till varje pris”.

• Kan flera män som är betydligt större än målsäganden verkligen hävda nödvärn? Det handlade om en tre mot en-situation (livvakten exkluderad).

Rakim ”ASAP Rocky” Mayers gjorde ett balanserat framträdande i tingsrätten under förhöret.

Han lämnade en sammanhängande berättelse och det var först när kammaråklagare Daniel Suneson ifrågasatte livvaktens roll som Mayers hamnade i gungning.

– Ska han skydda dig eller ska du skydda honom, frågade åklagaren och Mayers svarade till slut att situationen inte var under kontroll.

Mayers nekar inte till att han gått till attack med sparkar och slag på Apelbergsgatan. Filmerna från platsen gör att det inte finns någon tvekan om det och bilderna kommer också att bli viktiga när tingsrätten ska avgöra målet. Det är värt att notera att rätten begärde att åklagaren skulle lämna över filmerna för att de skulle kunna detaljstuderas under överläggningarna.

Av xenia alpkut - Fredag 2 aug 14:05

Fredagen markerar den tredje dagen i rättegången mot rapparen ASAP Rocky.

ASAP Rocky kom till Stockholms tingsrätts säkerhetssal iklädd kostym, dagen till ära.

Huvudförhandlingen har inletts med vittnesförhör:

– Han känner konstant rädsla och drömmer mardrömmar, säger ett vittne om 19-åringens mående.


Under fredagen hålls den tredje och planerat sista dagen i rättegången mot Rakim ”ASAP Rocky” Mayers och hans två vänner. De tre står åtalade för misshandel mot en 19-årig man efter ett gatubråk i centrala Stockholm 30 juni.

Redan vid 08-tiden stod människor redo utanför Stockholms tingsrätts säkerhetssal. Ett stort pressuppbåd är på plats, likt vid de gångna dagarnas huvudförhandlingar. Flera ASAP Rocky-fans hade också tagit sig till rätten för att få en plats i den extra åhörarsalen.

Förhandlingarna började klockan 09.00. 

ASAP Rocky kom till rätten iklädd kostym och handfängsel. Vid de tidigare förhandlingarna har rapparen varit klädd i häktets gröna huvtröja och gröna byxor.

Hans mamma, Renee Black, anlände drygt en kvart efter att rättegången inletts.

På plats för tredje gången var även Donald Trumps speciella sändebud i gisslanfrågor, Robert O’Brien.

Vittnet: ”Hörde glas som krossas”

Vid inledningen hälsade tingsrättens ordförande, Per Lennerbrandt, välkommen. Han uppmanade samtliga parter att hålla tidsplanen och berättade att det inkommit ny bevisning i målet, däribland bilder och en dom mot 19-åringen. 

Angående Youtube klippet där ASAP Rocky kallar sig för ”Harlem” som framlades i går kommer man att ta ett beslut vid lunchtid.

Sedan började det första vittnesförhöret via videolänk. Vittnet satt på Max vid Hötorget den 30 juni när hennes sällskap såg ASAP Rocky genom fönstret.

– Mina vänner blev jätteglada, för de kände igen ASAP Rocky. Först tänkte jag, vem är det? Sedan kom jag på att det är ASAP. Vi gick ut för att ta en bild med honom. Han hade en diskussion med några grabbar. När vi kommer ut har de redan gått lite längre ner. Min tjejkompis sa att vi skulle gå tillbaka, det kanske inte blir bra. Men vi ville ha en bild, så vi går dit. Då ropar vakten: Tjejer, kan ni översätta? Kan du be de här killarna att lämna oss i fred?  Vi sa till de att lämna gruppen i fred, då sa han att han ville ha sina hörlurar.

Enligt vittnet sa ASAP Rocky att han sett 19-åringen ta sönder hörlurarna mot vakten. Därefter hörde hon säkerhetsvakten be 19-åringen och hans vän att lämna dem i fred.

– Vi bad ASAP Rocky säga vem han var, så att han skulle bli lämnad i fred. Men det ville han inte. Han ville inte berätta vem han var. Den här killen var fortfarande väldigt envis. En tjej kommer och säger till min kompis: Har den här killen gjort något mot er? Han har tafsat på mig och min tjejkompis.

Hon fortsatte:

– Vi berättar för ASAP Rocky samma sak som hon berättat för oss. Då hörde jag glas krossas. Jag vet inte om det gick sönder på marken eller om det träffade någon. Jag vet bara att någon hade en glasflaska i handen.

Bråket urartade snart därefter. ASAP Rockys sällskap stod i en klunga runt 19-åringen och utfärdade slag och sparkar.

– Vi såg honom blöda. Han visade skadorna på handen. Och han hade ont i ryggen.

– Såg du skador på honom innan?, frågade åklagare Daniel Suneson.

– Det vet jag inte.

Vittnet har i polisförhör uppgett att hon såg en av ASAP Rockys vänner stå med en glasflaska i handen. Under fredagen sa hon att det var en feltolkning från polisen och att hon bara hade hört glas krossas.

Av xenia alpkut - Fredag 2 aug 12:33

Under gårdagens rättegång visades bilder där advokat Martin Persson ringat in ASAP Rocky och de två övriga åtalades händer.

Aftonbladet kan nu visa bilderna.

I ingen av händerna syns en hel flaska. På en bild syns möjligtvis en skärva.


En viktig fråga i misshandelsrättegången mot Rakim Mayers och två personer i hans sällskap har varit i fall någon eller några av dem använde en glasflaska.

Åklagaren har skrivit: Vid misshandeln har slag utdelats med tillhygge i form av en hel och/eller delar av en glasflaska.

ASAP Rocky: Vill inte provocera

Under torsdagens förhandling medgav både Rakim Mayers och en av de andra åtalade att de hållit i glasflaskor innan slagsmålet. Men anledningen till det ska inte ha varit att de tänkt använda dem i en misshandel, utan att de ville förhindra 19-åringen och hans vän att använda glasflaskorna mot dem.

– Jag plockar upp två flaskor som jag inte ville skulle användas mot oss. För innan jag plockade upp dem såg jag att de hade lagt märke till dem. Så jag tog flaskorna och gick upp mot huvudgatan, sade en åtalad i ASAP Rockys sällskap i rätten i går.

Själv sa ASAP Rocky att han stoppade en flaska innanför tröjan för att inte provocera 19-åringen eller hans vän.

– Jag gömmer den inte, jag vill bara inte att de ska se den. Jag vill inte provocera dem, sade ASAP Rocky.

19-åringen: De började hugga

Tidigare under rättegångsdagen hade Martin Persson, advokat till en av de åtalade, frågat ut målsäganden om våldet han fick emot sig.

Var flaskan redan krossad, eller krossade de den på dig? frågade Martin Persson.

– I det skedet, när jag var nere på marken, var glasen krossade, svarade den 19-årige målsäganden.

Vet du om du blev slagen med ölflaskor, eller vad du blev slagen med av de här killarna?

– Jag vet inte om det var ölflaska, ölflaskor eller inte. Men efter att jag blev nedkastad på marken började de hugga med vassa föremål.

19-åringen har även sagt att han blivit slagen i huvudet med en flaska innan han blev nedkastad i marken.


”Kan ha lämnat över till varandra”

Därpå visade Martin Persson upp bilderna som Aftonbladet nu kan publicera, där händerna på ASAP Rocky och de två övriga tilltalade har ringats in. I detta utsnitt syns ingen av personerna hålla i en hel glasflaska. På en av bilderna ser det ut som att en tilltalad möjligtvis kan hålla i en glasskärva.

19-åringen svarade:

– Jag menar att de kunde ju lämnat över flaskan till varandra. Den enda till den andra och den tredje, säger 19-åringen.

Martin Persson avslutade med att säga att han väntar sig att vittnena som är kallade under morgondagen kommer säga att ingen flaska användes i misshandeln. Följ vad vittnena säger i vår direktrapport.

Av xenia alpkut - Torsdag 1 aug 18:00

ASAP Rocky är van med att folk kommer fram till honom på stan.

Men det som hände i Stockholm i juni var en mycket ovanlig händelse, enligt stjärnans advokat.

– Likt en jojo återkommer målsägande och hans kamrat. De uppvisar ett djupt provocerande beteende, säger Slobodan Jovicic.

 

Under rättegångens eftermiddagspass i säkerhetssalen på Stockholms tingsrätt på tisdagen blev det ASAP Rockys advokat Slobodan Jovicics tur att tala.

Enligt honom är det uppenbart att ASAP handlade i nödvärn. I stället var det målsägande och hans kamrat som visade upp ett märkligt och påstridigt beteende.

– Jag vågar påstå att man från flera håll säger att de inte vill ha något bråk. De tar hjälp av svenskar de möter för att förmedla att de vill bli lämnade ifred, säger Slobodan Jovicic och fortsätter.

– Målsägande och hans kamrat uppvisar ett aggressivt och djupt provocerande beteende.
Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2019
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se