Senaste inläggen

Av xenia alpkut - Lördag 8 feb 13:00

Den 31-årige mannen plågade sin katt till döds och slängde sedan djurkroppen i havet.

Enligt tingsrätten var straffvärdet på brottet fyra års fängelse.

Men mannen klarar med villkorlig dom. Att sätta honom i fängelse skulle inte gå medtanke på hans psykiska tillstånd.


Det var i november som en boende i Västra hamnen i Malmö hörde ett långvarigt kattskrik.

När vittnet gick ut på balkongen fick han se hur en okänd man slog en sten i huvudet på en katt flera gånger.

Vittnet rusade ut och skrek till förövaren att upphöra med det han höll på med. Då tog mannen den döda katten med sig och slängde djurkroppen i havet. Därefter lämnade han platsen.

Sprang ut i vattnet

Den 31-årige mannen kunde kort därefter gripas av polis på platsen.

– Han hade själv sprungit ut i vattnet samtidigt som polisen fick larm. Polis, ambulans och räddningstjänst körde till Sundsoromenaden och fann både mannen och en upprörd folksamling, berättade polisens presstalesperson Patric Fors.

Enligt polisen var det en katt som var bosatt i Västra hamnen. Katten var chippad och hade halsband.

Kattägaren vittnade i rättssalen att katten varit som en familjemedlem hade svårt att bearbeta händelsen. Kvinnan krävde 10 000 kronor i skadestånd för kränkningen.

Under rättegången utnyttjade 31-åringen sin rätt att inte yttra sig överhuvudtaget.

Allvarlig störning

Inför domen hade tingsrätten inhämtat ett yttrande från den läkare som undersökt mannens psykiska status. 

Den visade att mannen led av allvarlig psykisk störning. Rätten menade dock att han måste ha varit medveten om vad han gjorde när han plågade ihjäl katten.

Det normala straffet borde vara fyra månaders fängelse, resonerade rätten.

Men på grund av 31-åringens psykiska status valde Malmö tingsrätt att döma mannen till endast villkorlig dom. Enligt domstolen saknas synnerliga skäl för inlåsning.

Mannen döms för djurplågeri, skadegörelse och hot mot tjänsteman.


ANNONS
Av xenia alpkut - Lördag 8 feb 12:30

 


Varmt vatten forsar fram under ”domedagsglaciären” på Antarktis.

Nu hotas hela jätteglaciären att knäckas – med kraftigt stigande havsnivåer som följd.

– Det är riktigt, riktigt illa, säger glaciologen David Holland till Washington Post.Man har kallat den ”domedagsglaciären”.

Thwaites-glaciären på västra Antarktis anses tillsammans med den närliggande Pine Island-glaciären vara den viktigaste – och mest utsatta – glaciären på jorden.

Ismassan är flera hundra meter djup och brer ut sig över en yta nästan lika stor som halva Sverige.

Än så länge, ska kanske tilläggas.

Avsmältningen har de senaste åren nämligen skenat.

På Antarktis som helhet handlar det enligt Reuters om en sexdubbling på 40 år. För Thwaites är siffrorna ännu mer oroande.

Det senaste året uppskattas Thwaites ha förlorat ofattbara 50 miljarder ton is. Takten motsvarar över 15 förlorade kilo is för varje människa på jorden.

Varje dag.

Det går, med andra ord, fasansfullt fort.


Borrade sexhundra meter

Något som kan leda till att hundratals miljoner människor på jorden skulle riskera att se sina hem spolas bort.

Därav iskroppens andra namn, ”glaciären som håller hela världen som gisslan.”

Trots Thwaites enorma betydelse för mänskligheten har forskarna vetat ytterst lite om glaciärens inre liv. Fram till nu.

I slutet av januari meddelande en grupp brittiska och amerikanska forskare att de borrat sig genom sexhundra meter is, rapporterar The Washington Post. På djupet har de gjort en oroande upptäckt – att varmt havsvatten strömmar in.

”Ostoppbar tillbakagång”

Något som hotar hela glaciärens stabilitet.

Forskarna kallade fyndet av varmt vatten för ”alarmerande”, enligt CBS News.

– Att så pass varmt vatten uppmätts av vårt team längs en del av Thwaites grundlinje där vi vet att glaciären smälter tyder på att den kan gå igenom en ostoppbar tillbakagång som har enorma följder för den globala havsnivåhöjningen, säger glaciologen David Holland vid New York University till den amerikanska tv-kanalen.

Att det nollgradiga vattnet skulle vara varmt är kanske inte ett påstående alla skulle skriva under på.”Riktigt illa”

Men sanningen är att det är två grader över det salta havsvattnets fryspunkt.

– Det är riktigt, riktigt illa, säger Holland till Washington Post. Det är inte en hållbar situation för en glaciär.

Anna Wåhlin har själv forskat vid Thwaites-glaciären och hittat varmt vatten längre ut till havs. Hon välkomnar den nya forskningen – som visar att vattnet också trängt in djupt under glaciären.

– Det viktigaste resultatet är att man nu kan visa att det finns varmt vatten nära grundlinjen, där glaciären möter hav och berg. Det här har varit en vit fläck på kartan och vi har tidigare tvingats gissa hur det ser ut, säger hon.

Wåhlin menar att forskningen kan leda till bättre modeller för nedsmältningen av Antarktis is – och därmed säkrare prognoser över höjningen av havsvattennivån på jorden.

Vill avvakta

– Det här är jätteviktigt. Forskarna har nu satt ut instrument som kommer att fortsätta att skicka data, och det ska bli mycket intressant att se utvecklingen över tid. Vi får vänta lite till innan vi kan säga exakt vad detta betyder, säger Anna Wåhlin.

Även Martin Jakobsson vill avvakta innan han värderar glaciärens tillstånd.

– Det finns en tro på att vi har alla data i våra system och att vi kan ge bra prognoser. I själva verket har vi väldigt mycket kvar att mäta, säger han.ANNONS
Av xenia alpkut - Lördag 8 feb 11:00

re ME-sjuka personer har tagit livet av sig i Sverige på nio dagar.

Det uppger Kerstin Heiling, ordförande för Riksförbundet för ME-patienter.

– Jag ser det som ett tecken på att samhället sviker, säger Heiling.


Mellan 10 000 och 40 000 svenskar lider av den svåra kroniska sjukdomen ME (myalgisk encefalomyelit). I hela världen är omkring 20 miljoner drabbade.

– Det är en oerhört grym sjukdom, med i många fall väldigt svår smärta, säger Kerstin Heiling.

Efter att tre ME-sjuka tagit livet av sig mellan 25 januari och 2 februari, har Riksförbundet för ME-patienter undersökt situationen närmare.

– Vi gjorde en inventering som visade att vi känner till nio självmord, inklusive assisterade självmord, sedan december 2017. Då har vi inte räknat med familjetragedin i Bjärred, säger förbundsordföranden Kerstin Heiling.Inte fått adekvat vård”

Hon menar att sjukvårdens och Försäkringskassans agerande ligger bakom flera av självmorden:

– Bland de här fallen finns personer där vården har gjort vad den kan, där sjukdomen ändå blivit outhärdlig. Men det finns också fall där personer inte fått adekvat vård, och fall där Försäkringskassan, trots gedigna läkarutlåtanden, har vägrat sjukpenning eller sjukersättning, säger Heiling.

Riksförbundet för ME-patienter har två krav som skulle hjälpa ME-patienterna.

– Vi kräver utbildning inom primärvården, och specialmottagningar inom varje region, säger Kerstin Heiling.

Tar nio år att få diagnos

I dag finns bara två specialmottagningar. Båda ligger i Stockholm.

– Det är ett stort problem eftersom de svårast sjuka inte klarar att resa till Stockholm. I vissa landsting är dessutom läkarna förbjudna att skriva remiss till Stora Sköndal och Bragé-kliniken i Stockholm, säger Kerstin Heiling.

Problemet inom primärvården är att det är väldigt svårt för allmänläkare att ställa rätt diagnos. En medlemsenkät som RME har genomfört visar att det dröjer i genomsnitt nio år från det att man har noterat symtomen på ME tills diagnosen har fastställts.

– Det måste till en massiv insats för att öka kunskapen i primärvården, så att läkarna vet vad de ska titta efter. Vanlig klinisk provtagning visar sällan någonting, men om du frågar efter sjukdomshistoria och vad som händer om man har ansträngt sig, då kommer man diagnosen på spåren, säger Kerstin Heiling.
Av xenia alpkut - Fredag 7 feb 19:00

Personen som lades in på in på infektionskliniken i Gävle är inte smittad av corona.

Patienten kommer dock fortsatt att sitta i frivillig karantän i två veckor.

Samtidigt har en kinesisk kvinna hämtats med ambulans på Kastrups flygplats i Danmark. Senare meddelades att kvinnan inte var smittad.

Vid 13-tiden meddelades att ytterligare en person ska kontrolleras för misstänkt coronavirus på Hvidovre sjukhus, dit kvinnan från Kastrup förts.


I Sverige rapporterades två nya fall av misstänkt coronavirus under torsdagen.

En person i Kronobergs län har nyligen varit i Kina och är i hemkarantän. Det andra fallet gäller en ung person i Gävleborgs län som är inlagd på sjukhus.

På fredagen meddelar region Gävleborg att provsvaren var negativa – personen är inte smittad av corona. 

Personen kommer dock att sitta fortsatt i frivillig karantän i två veckor, under inkubationstiden. 

– Det finns lite olika diskussioner om inkubationstid, men vi använder två veckor från det att man lämnat området eller stött på någon som varit sjuk. Trots att ett prov kan vara fritt från virus får man följa fallet i 14 dagar. Har man inget symptom då så gör vi inget vidare, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare.

Väntar nya provsvar

Även Region Kronoberg har ett misstänkt fall, där provsvar väntas under fredagen.

– Personen har varit i Kina under de senaste två veckorna och har nu luftvägsbesvär, säger smittskyddsläkaren Christian Romin Blomkvist. 

Personen som är hemmahörande i Kronobergs län kom i kontakt med vården under torsdagseftermiddagen. Enligt Smålandsposten sökte personen vård på lasarettet i Växjö.

Enligt Christian Romin Blomkvist är risken att patienten faktiskt bär på viruset liten. Under tiden har patienten skickats hem. 

Ung kvinna isolerad

För en vecka sedan upptäcktes det första bekräftade fallet av coronaviruset i Sverige, då en kvinna i Jönköping drabbats av sjukdomen efter att ha besökt Wuhanområdet i Kina. 

Enligt nyhetsbyrån AFP är i dag över 30 000 personer i världen nu smittade och fler än 630 personer har dött. 

Cirka 260 smittade befinner sig utanför Kina. Två personer har dött utanför Fastlandskina, en 39-årig man i Hongkong och en 44-årig kinesisk man i Filippinerna, enligt CNN. Enligt BBC har 1 153 personer blivit friska från corona.

Kvinna stoppad på Kastrup

En kinesisk kvinna, som flög från Finland, kontaktade personal på Kastrup flygplats i Danmark under fredagen. 

I ett internt meddelande som danska TV2 fått tillgång till finns uppgifter om att kvinnan blivit dålig och uppvisat influensaliknande symptom efter att ha hämtat ut sitt bagage.

Hon ska då omedelbart ha förts till informationsdisken och blivit avskärmad. Senare ska ambulans ha hämtat kvinnan.


Efter att kvinnan avförts stängdes delar av terminalen där kvinnan vistats av.

– Det är en mindre del av terminal 3 som stängts av och nu ska rengöras, säger Kenny Leth, presschef på Kastrups flygplats.

Och detta sker med anledning av att man fruktar att kvinnan kan bära på coronavirus?

– Det är med anledning av de symptom hon uppvisar. Och då har vi en fast procedur som sätts i gång, säger Kenny Leth.

Bar andningsmask

Enligt tillgängliga uppgifter ska kvinnan ha burit andningsmask under hela proceduren på flygplatsen.

Det finns inledningsvis inga uppgifter var resten av de passagerare som rest med kvinnan befinner sig. Det troliga är att de hunnit lämna flygplatsen.

Enligt danska TV2 ska den kinesiska kvinnan ha förts till högriskisolering på infektionskliniken på Hvidovre sjukhus utanför Köpenhamn. Enligt Statens seruminstitut väntas de första provsvaren på om kvinnan är smittad eller inte redan under fredagen.

Vid 16-tiden kom besked från danska myndigheter att den kinesiska kvinnan inte bar på virussmittan.

Vid 13-tiden meddelades det att ytterligare en person kontrolleras på Hvidovre sjukhus. De två fallen ska dock inte vara relaterade till varandra, enligt Ekstrabladet.


https://www.expressen.se/kvallsposten/kinesisk-passagerare-hamtad-i-ambulans-pa-kastrup/

Av xenia alpkut - Fredag 7 feb 17:32

GÖTEBORG. En samlad Jan Johansen, 54, äntrade scenen i Scandinavium på fredagen inför deltävlingens första genrep.

Samtidigt kom beskedet att Thorsten Flinck kan få uppträda med låten i finalen – om bidraget går vidare och domen har hunnit falla.

– Det är ju Thorstens låt, säger Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen, till TT.


På grund av andra åtaganden blev fredagen det första tillfället för Jan Johansen, 54, att testa låten ”Miraklernas tid” på scenen i Scandinavium.

Den tidigare fyrfaldigt deltagande Melloveteranen såg ut att trivas när han klev ut på scenen framför den samlade pressen.

– Jag hoppas att svenska folket kommer att ta till sig den här texten och låten precis som jag, säger han i det förinspelade inslaget som kommer att visas för tv-tittarna inför framträdandet.


Flinck kan få tävla i finalen

 

Beskedet att Thorsten Flinck, 58, diskas från Melodifestivalen då han åtalats för olaga hot och ringa skadegörelse, kom förra söndagen.

Blixtsnabbt kallades Jan Johansen in för att framföra bidraget på lördagskvällen.

Samtidigt som Johansen testade ljud och ljus på arenan kom beskedet att Flinck kan få framföra bidraget om låten går vidare till finalen – om rättsprocessen är avgjord då.

SVT: Är ju Thorstens låt

– Det skulle kunna vara så, men vi måste ta ställning till det när det händer. Det förutsätter också att låten går vidare. Vi ser med spänning på lördag vad som händer, sedan får vi prata med skivbolaget också, om vem som ska representera låten. Men det är ju Thorstens låt. Det är Thorsten som sjunger på skivan, och så är det sagt, säger Anette Helenius till TT.

SVT uppger dock att man inte har varit i kontakt med Thorsten Flinck gällande en eventuell comeback i finalen.

Aftonbladet söker Jan Johansen.

Av xenia alpkut - Fredag 7 feb 16:15

På juldagen slutade Emma Johanssons hjärta att slå.

Hon blev 31 år gammal.

Kvar finns minnet av roadracingens största kvinnliga stjärna och förebild samt en bottenlös sorg.

– Det var alltid vi två. Samtidigt var vi en, säger tvillingsystern Johanna Granfeldt.


Strax innan 2019 hade gått över i 2020 kom pressmeddelandet som skulle komma att försätta roadracing-Sverige i stor sorg och förtvivlan. Affischnamnet Emma Johansson hade gått bort endast 31 år gammal.

”En av de färgstarkaste personerna i depån har lämnat oss i stor sorg. Emma Johansson drabbades under julhelgen av ett akut hjärtstillestånd, och hon avled i går av sviterna efter detta”.

En enorm förlust för hela motorcykelsporten och en obeskrivlig sorg för tvillingsystern Johanna Granfeldt.

– Hon var allt för mig, min andra hälft. Det var alltid vi två, men samtidigt var vi en. Emma var en fruktansvärt omtänksam människa med ett jättestort hjärta. Hon ställde alltid upp för alla, oavsett vad det gällde, och man kunde prata med henne om precis allting, säger hon.

Intresset för motorcyklar hade väl egentligen alltid funnits där. Pappa Peters stora livsintresse smittade av sig på Emma, som köpte sin första motorcykel som 21-åring.

Tog sig snabbt till den yttersta eliten

Peter Johansson minns tillbaka.

– Jag bröt ryggen i början av 90-talet och kunde inte längre köra själv. Emmas liv med motorcyklarna blev också mitt liv. Som liten var hon var alltid med och mekade med mig och hon var jäkligt duktig på det, säger han.

Och blir tyst ett par sekunder.

– Att Emma en dag bestämde sig för att börja köra själv... det blev min stora glädje i livet. Och att hon blev så duktig... det var helt fantastiskt. Det var många som frågade mig ”Hur kan du låta din dotter hålla på med en så farlig sport?”. Då skrattade jag bara och svarade precis som Emma alltid gjorde: ”Det är farligare att åka i väg med bilen och köpa mjölk”.


Efter att ha tagit körkortet köpte den då 21-åriga Emma Johansson sin första motorcykel, en tusenkubikare. En alldeles för kraftfull cykel att ta sig an så pass tidigt, det var alla överens om.

Hon brydde sig dock inte överhuvudtaget och började ganska snart tävla i roadracing, sporten som körs på en asfalterad bana i upp till 280 kilometer i timmen. På kort tid etablerade hon sig i den absoluta eliten, i en mansdominerad sport där cirka 95 procent av de tävlande är män

Sorgen efter Emma Johanssons död

Mattias Boström, vän till Emma Johansson, bestämde sig för ett par år sen att med sitt team Kraftwerk starta upp ett konkurrenskraftigt damlag.

– Vi ville ha Sveriges snabbaste tjej och det var Emma. Det fanns ingen snabbare och hon var sjukt framgångrik och utsågs till årets förare vid två olika tillfällen, säger han och fortsätter:

– Det här är en tragedi. En jättestor förlust för hela sporten. Emma var en stor förebild för så många, både för tjejer och killar. Hon hade den där vinnarinstinkten, men var aldrig elak mot någon, gjorde aldrig några fula omkörningar, utan var sportslighet personifierad.

Emma Johanssons enorma popularitet inom sporten blev påtaglig under begravningsceremonin i Göteborgsstadsdelen Kviberg i slutet av januari.

Ett 70-tal utövare var på plats i kapellet och Johanssons team Kraftwerk hade bland annat skapat ett specialdesignat klistermärke som förarna ska ha på sina motorcyklar under säsongen. Pengarna som klistermärkena inbringar går direkt till familjen.

– Jag blir fruktansvärt rörd och tacksam. Det har gett en så stor tröst med alla de här hyllningarna och meddelandena. Roadracingen var verkligen Emmas andra familj och jag blir så varm i hjärtat. Jag vet inte hur man ska kunna tacka alla. Utan dem hade jag nog känt mig ännu mer ensam, säger Johanna Granfeldt.

Tvillingsystern väntar barn och Emma sa alltid att hon skulle se till att den blivande systerdottern fick ett MC-kort.  

– Emma sa det till mig: ”Vi får hoppas att hon inte blir feg som du, utan att hon blir som moster Emma och blir Sveriges bästa kvinnliga roadracingförare”.

Planen är nu att öppna upp ett sparkonto för den blivande dottern.

Hennes namn? Clara Emma Granfeldt-Säll.

NU
Av xenia alpkut - Fredag 7 feb 10:34

Låg död på badrumsgolvet

Ambulanspersonal är först att anlända. I entrén till trapphuset står modern och röker. En sjuksköterska hinner tänka att hon måste ha stått där ett tag. Cigaretten i hennes hand är rökt ner till filtret.

Blåljuspersonalen fortsätter in i bostaden. På badrumsgolvet hittar de Edwin – livlös, utan puls och med strypmärken på halsen. Återupplivningsförsöken fortsätter hela vägen till sjukhuset men pojken vaknar aldrig igen.Eftermiddagen den 29 september 2019. Det mesta är som vanligt i lägenheten i Halmstad.

Fyraårige Edwin sitter på golvet i sitt rum och bygger en racerbil i lego. Bitarna får läggas åt sidan när hans mamma säger att han ska klä på sig, de ska gå ut en sväng.

Hon promenerar medan Edwin entusiastiskt trampar sig fram på sin sparkcykel. De stannar till en stund på lekplatsen där Edwin klättrar i ställningen, innan de går på affären och handlar godis. Sedan återvänder de hem och kollar på Netflix.

Klockan 22.55 kommer samtalet till SOS Alarm. Det är mamman som ringer. Hennes första ord:

– Jag... jag har dödat min son.I utredningen efter Edwins död har polisen förhört flera personer som stod honom nära. Föräldrarna i hans stödfamilj har beskrivit honom som ”en solstråle”, omtyckt av alla. En pojke som hade spring i benen, tog för sig av livet och hade nära till skratt.

Edwins pappa Daniel Fredriksson har en liknande bild.

– Han var väldigt positiv. Många fastnade för honom när vi var ute. Han var väldigt social med andra barn, han var inte blyg för sig.

Pappa Daniel: ”Skrek i timmar”

Fadern berättar att tankarna hann rusa den där tidiga septembermorgonen när han såg att polisen stod vid hans dörr.

– Jag hann bara få på mig ett par boxershorts. Den ena polisen sa: ”Jag har något tragiskt att berätta: Edwin finns inte längre. En sitter anhållen misstänkt för mord”.

– Jag bara la mig och skrek, i timmar, säger Daniel Fredriksson.

I dag har det gått fyra månader sedan Edwins död. Daniel vill ha svar på frågan om varför hans son dödades, om det finns ett motiv.

Utredningen blev nyligen färdig och i måndags åtalades Edwins mamma för mord. Hon har berättat att – och hur – hon dödade sonen men säger att hon inte hade något uppsåt.

Modern har tidigare i livet haft ett dokumenterat missbruk. För utredarna har hon berättat att hon drack alkohol och tog hostmedicin med morfin ”närmast dagligen” tiden innan Edwins död.

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 

SOL

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se