Senaste inläggen

Av xenia alpkut - Måndag 5 aug 17:30

  

Connor Betts, 24, sköt ihjäl nio personer när han öppnade eld i ett bardistrikt i staden Dayton, Ohio. Nu har uppgifter om hans liv innan dådet framkommit. 

Han ska tidigare ha varit avstängd från skolan han gick på, enligt gamla skolkamrater ska för att ha haft en ”dödslista” och en ”våldtäktslista”, skriver Time Magazine.

24-årige Connor Betts öppnade eld med ett semiautomatiskt gevär med flera magasin i ett bardistrikt i staden Dayton i Ohio, USA. 

Polisen har tidigare menat att det inte fanns något i skyttens bakgrund som skulle ha gjort att han inte fick köpa något vapen, då han inte var dömd för något brott sedan tidigare.

 – Det finns inget i den här personens register som skulle ha hindrat honom från att få detta vapen, sa polischefen Richard Biehl på söndagen, skriver Time Magazine.

Men nu har två tidigare skolkamrater, en man och en kvinna, till Ohio-skytten klivit fram och berättat att Connor Betts blev avstängd från sin tidigare skola, Bellbrook High School, år 2012 då en lista hittades med personer som Betts hade pekat ut som måltavlor som han ska ha velat mörda.


”Snällaste killen”

Men inte alla hade negativa saker att säga om Connor Betts.

Brad Howard, var vän med Betts i flera år och berättade för reportrar under söndagen om deras relation.

 – Den Connor Betts som jag kände var en snäll kille. Den Connor Betts jag pratade med kom jag alltid överens med, säger Brad Howard.

Även Mike Kern, som var en återkommande kund på macken som Connor Betts jobbade på, berättar att han har positiva minnen av skytten, skriver Time Magazine.

 – Han var den snällaste killen du kan tänka dig. Jag hörde aldrig att han sa något om våld, något rasistiskt ord eller något sådant, säger Mike Kern.


https://www.expressen.se/nyheter/skyttens-liv-innan-dadet-satte-skrack-pa-skolan/?utm_medium=link&utm_campaign=social_sharing&utm_source=facebook&social=fb&fbclid=IwAR1--x0spvhIvbPduWzCx1lLyaAh1-fitT3letkDT6yUEbhECJt_xSp4ao4

ANNONS
Av xenia alpkut - Måndag 5 aug 10:54

 

  

Femåriga Svea kan inte gå. 

Hon har en Rullstolsbunden-skada som gör att hon måste sitta i en specialanpassad barnvagn, som fungerar som hennes rullstol.

Men när familjen skulle äta lunch på en restaurang i Malmö blev de inte insläppta – på grund av barnvagnen. 

– Det är sjukt kränkande att det fortfarande kan hända i dag, säger pappan Jimmy Nilsson. 


Familjen bor till vardags i Berlin, men i veckan åkte de till Skåne för att hälsa på släkt och vänner.

Det började med ett stopp i Malmö på fredagen. Där skulle de äta en lunch på Lilla torg och bestämde sig för att testa restaurangen Piccolo Mondo. 

När sällskapet på fyra vuxna och barnen Emil, 2, och Svea, 5, blev tilldelade ett bord och skulle gå in blev de plötsligt hejdade, berättar pappan Jimmy Nilsson.

– Servitören sa att barnvagnen får ni lämna utanför. Då sa jag att det är en specialvagn för min handikappade dotter, det är hennes rullstol även om det ser ut som en barnvagn. Men det hjälpte inte, säger han.


I barnvagnen satt femåriga Svea. Hon har Rullstolsbunden-skadorna spastisk tetraparesis, hydrocephalis, Rullstolsbunden-shunt och svår epilepsi – som orsakades av att hon föddes för tidigt och som seden ledde till en hjärnblödning.

Pappan säger att hon har stora fysiska röreselsvårigheter och inte kan gå.

– Hon är en jätteglad liten tjej, men som har haft enorma problem. Vi har gått igenom ett 20-tal stora operationer med henne.


Gick därifrån: ”Jag var så chockad”

Jimmy Nilsson berättar att han bad om att få prata med någon ansvarig på restaurangen för att lösa situationen, men han fick inte kontakt med någon.

Till slut tröttnade föräldrarna och gick därifrån.

– Jag var så chockad att det hände. Det bör inte vara möjligt i Sverige 2019, jag hade en bild av att landet låg långt fram. Samtidigt tänkte jag att det här är vår semester och det ska inte förstöras av en sådan sak. Vi har inte kunnat resa så mycket de senaste fem åren, det har varit en jättetuff tid.

Svea själv förstod inte vad som hände vid restaurangen då hon har stora svårigheter med språket, förklarar pappan.

– Jag vet inte om det är bättre eller sämre att vår dotter inte förstod, men hon tog i alla fall inte skada av det. Tänk om hon hade suttit med oss och insett, ”jag är inte välkommen här.” 

Jimmys svärföräldrar från Italien var också med när det hände.

– Det är sjukt kränkande att det fortfarande kan hända i dag. Det är så sjukt pinsamt att det händer i Sverige, säger Jimmy.

ANNONS
Av xenia alpkut - Söndag 4 aug 18:45


Jag tycker att det är jättebra blir blir räddad i vattnet.

 

När en familjevän var nära att drunkna kom elvaåriga Kevin Sattari till undsättning.

Utan att tveka dök Uppsalabon ner under vattenytan.

– Det enda jag kunde tänka på var att han inte fick drunkna, säger Kevin.På lördagen åkte Kevin Sattari och hans familj till Björklingebadet i Uppsala för att svalka sig i värmen. Efter att ha lekt i vattenbrynet ett tag bestämde sig elvaåringen för att simma ut till en flytbryggan en bit ut i sjön. Med sig på simturen hade han pappa Reza Sattari och hans vän Abolfazl Milani.

– I början gick det bra men när det bara var några meter kvar till bryggan så började pappas kompis att ropa på hjälp, säger Kevin.


Började sjunka

Plötsligt hade Abolfazl fått kramp i benet och svårt att hålla sig flytande. Läget förvärrades ytterligare när han fick en våg i ansiktet och svalde en hel del vatten. När Kevin upptäckte att familjevännen hade börjat sjunka bestämde han sig genast för att ingripa.

– Jag simmade ner under honom och puttade upp honom mot ytan. Eftersom han är mycket större än mig var det ganska svårt, säger han.

Tillslut, efter två rejäla knuffar, gick det vägen. Kevin pushade därefter Abolfazl att simma de sista två metrarna innan han drog upp honom på flytbryggan.

– Det var en otrolig lättnad när han kom upp, säger elvaåringen.

En annan som kände glädje över att dramat fick ett lyckligt slut är Reza. Han hade simmat några meter framför sonen och vännen.

– Ett tag trodde jag att det var över. Jag var själv helt slut och hade inte några krafter att simma tillbaka, men så såg jag hur Kevin simmade ner och räddade hans liv, säger Reza och fortsätter:

– Jag är jättestolt över Kevin. Han var en hjälte i dag.

”Han räddade mitt liv”

Även Abolfazl Milani, som rest från Iran för att hälsa på familjen i Uppsala, är imponerad och tacksam över hjälteinsatsen.

– Tänkt att ett litet barn hjälpte mig som är vuxen och tyngre. Kevin räddade mitt liv och jag uppskattar det väldigt mycket, säger han.

Av xenia alpkut - Söndag 4 aug 17:13

 

 

Varggråvarg eller ulv (Canis lupus) är ett rovdjur vars utbredningsområde sträcker sig över stora delar av världen. Vargen är det största vilda hunddjuret och en fullvuxen

 

varg väger vanligen 30 till 50 kg[3]. En mängd underarter är beskrivna men det vetenskapligt faktiskt accepterade antalet är under diskussion. Vargen är även stamfader till hunden.

En gång i tiden var arten världens mest spridda däggdjur men den har utrotats från stora delar av Västeuropa, södra Asien, Mexiko och betydande delar av Nordamerika.[1] Varg uppträder främst, men inte enbart, i vildmark. Dess utbredningsområde har kraftigt reducerats genom avsiktlig förföljelse på grund av vargens predation av vilt och tamboskap, tillsammans med rädslan för attacker mot människan. Flera regionala populationer är allvarligt hotade. Den globala populationen är dock inte hotad. Arten har ett relativt stort utbredningsområde och populationen är stabil och kategoriseras därför som livskraftig av IUCN sedan 2004.[1]

Vargen är ett socialt rovdjur som lever i familjegrupper som består av par, deras ungar och ibland även adopterade subadulta individer. De lever främst av klövdjur som de jagar genom längre utmattningsjakter. Över hela utbredningsområdet är vargen en typisk toppredator och endast människan och tiger utgör ett hot mot den.

I områden där människan och vargen möts, eller där människor på annat sätt har kommit att intressera sig för vargar, förekommer en mängd folkloristiska uttryck avseende varg, och vargen ingår i en mängd olika mytologier. Vargen har även på andra sätt uppmärksammats i kulturen, både i positiv och i negativ bemärkelse.

Medellivslängden för vargen är 8 år i naturen, men kan bli 18 år i djurpark[4]. De vilda vargarna lever betydligt kortare eftersom de utsätts för faror och sjukdomar i det vilda och kan leva tills de blir drygt 10 år[5].

Av xenia alpkut - Söndag 4 aug 00:30

På fredagen höll Greta Thunberg sin sista strejk för klimatet på Mynttorget utanför riksdagen i Stockholm innan det bär av till USA.

Den unga klimataktivisten passade då även på att ge en känga till USA:s president Donald Trump.

– Han lyssnar inte på forskningen, säger Thunberg.

Av xenia alpkut - Söndag 4 aug 00:30

Under fredagen avfyrade Nordkorea nya missiler, enligt sydkoreanska militären. 

Det innebär landets tredje uppskjutning på åtta dagar. 

Men Donald Trump väljer att hålla Nordkoreas ledare, Kim Jong-Un om ryggen.

”Testerna äventyrar inte den överenskommelse som vi undertecknade i Singapore”, skriver den amerikanske presidenten på Twitter. De senaste avfyrningarna gjordes under natten till fredagen från landets östra kust, och är Nordkoreas tredje på åtta dagar. 

Landets ledare, Kim Jong-Un övervakade avfyrandet av vad som beskrivs vara av ”ny, stor kaliber”, enligt nordkoreanska statliga medier. 

Experter menar att missilerna verkar ha färdats ”ovanligt fort”, och Sydkorea konstaterar att det kan röra sig om en ny typ av kortdistansmissiler. Dessa påminner om de som avfyrats tidigare i veckan, skriver BBC.

De två missilerna flög 220 kilometer och nådde en höjd på 25 kilometer, ska den den sydamerikanska militären bekräftat, skriver enligt Japan Times.

Trump: ”Mycket standardmässiga”

Donald Trump förklarar att han inte var orolig över de senaste avfyrningarna. BBC skriver att USA:s president ska ha konstaterat att de ”mycket standardmässiga”.

På frågan om han fortfarande kunde förhandla med Kim Jong-Un svarade Trump till Reuters:

- Ja, visst. Eftersom det här är missil med kort räckvidd. Vi diskuterade aldrig det. Vi diskuterade kärnkraft.

Av xenia alpkut - Söndag 4 aug 00:15

MUSIK

 

 

ALBUM Beyoncé släpper ett alternativt soundtrack till nya ”Lejonkungen” och samlar musiker från Nigeria, Ghana och USA.

Det är långt ifrån det starkaste hon har gjort musikaliskt – men något av det viktigaste.


HIPHOP/R’N’B När filmen ”Lejonkungen” släpptes 1994 blev Elton Johns ”Can you feel the love tonight” en omedelbar klassiker. Och när Disney gör en realistisk nyinspelning år 2019 står Hans Zimmer åter för ledmotivet.

Trots att historien om Simba utspelar sig på den afrikanska savannen verkar inte Disney bry sig om att lyfta fram kontinentens musiker.

Så bara dagar efter filmens världspremiär valde Beyoncé, som gör rösten till lejoninnan Nala, att släppa ett alternativt soundtrack där afrofunk är lika viktigt som pop, hiphop och r’n’b.

I låtar som ”Bigger”, ”Otherside” och ledmotivet ”Spirit” har hon snygga soulfulla ballader om gemenskap och att veta sitt eget värde.

”Mood 4 eva”, samarbetet med Jay-Z och Donald Glovers Childish Gambino, är i stället explosiv r’n’b.

Men här finns varken låtar med omedelbar hitfaktor som ”Crazy in love” och ”Single ladies” eller något med den revolutionära kraften från albumet ”Lemonade”.

Artisten är däremot en strålande samordnare när hon ger utrymme till andra skickliga namn, stora som små.

Av xenia alpkut - Söndag 4 aug 00:15

   

Papegojor, även kända som psittacines / sɪtəsaɪnz /, [1] [2] är fåglar av de vilda 393 arter som finns i 92 släkter som utgör Psittaciformes, som finns i de mest tropiska och subtropiska regionerna. Ordningen är uppdelad i tre superfamiljer: Psittacoidea ("sanna" papegojor), Cacatuoidea (cockatoos) och Strigopoidea (Nya Zeelands papegojor). Papegojor har en generell pantropisk fördelning med flera arter som också lever i tempererade regioner på södra halvklotet. Den största mångfalden av papegojor är i Sydamerika och Australasien.


Karaktäristiska drag hos papegojor inkluderar en stark, böjd räkning, en upprätt ställning, starka ben och klöda zygodaktylfot. Många papegojor är levande färgade, och vissa är flerfärgade. De flesta papegojor uppvisar liten eller ingen sexuell dimorfism i det visuella spektrumet. De bildar den mest variabla fågelordningen i längd. De viktigaste komponenterna i de flesta papegojor är frön, nötter, frukt, knoppar och annat växtmaterial. Några få arter äter ibland djur och hjärt, medan lorierna och lorikeet är specialiserade på att livnära blommande nektar och mjuka frukter. Nästan alla papegojor häckar i trädhöljen (eller bo lådor i fångenskap) och lägger vita ägg från vilka kläcker altrisella (hjälplösa) unga.

Papegojor, tillsammans med korpor, kråkor, jays och skidor, är bland de mest intelligenta fåglarna, och förmågan hos vissa arter att imitera mänskliga röster ökar deras popularitet som husdjur. Att fånga vilda papegojor för husdjurshandeln, såväl som jakt, livsmissförlust och konkurrens från invasiva arter har minskat vilda bestånd, med papegojor utsatt för mer exploatering än någon annan grupp av fåglar. Karismatiska arter har identifierats ha många av de mer karismatiska arterna i samma ekosystem.

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2019
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se