Senaste inläggen

Av xenia alpkut - Onsdag 7 aug 12:30

Amerikanskan Kendra Jackson, 52, trodde att hon drogs med en envis förkylning som vägrade ge med sig. Men efter en undersökning fick hon den egenliga anledningen till den rinnande näsan – det var hjärnvätskor som rann ut, skriver CNN.De senaste två åren har 52-åriga Kendra Jackson, från Nebraska i USA, levt med tron om att hon har en förkylning. 

– I början trodde jag att det var min allergi eller rinnande näsa, som i början på en förkylning, säger hon till CNN.

Hennes förkylningssymptom i form av hosta, nysningar och rinnande näsa började två och ett halvt år efter att hon var inblandad i en bilolycka. Hon minns att hennes huvud slog i bilens instrumentbräda och att hon haft en migrän sedan dess. 

Med tiden blev hennes rinnande näsa ännu värre.

– När det inte slutade började jag gå till läkaren som skrev ut varje medicin du kan tänka dig. Men min näsa fortsatte att rinna, säger hon. 

Läkarna sa att hon förmodligen led av allergi. Men i år kom den egentliga anledningen fram – det som kom ur hennes näsa var cerebrospinalvätska – hjärn-ryggmärgsvätska. En undersökning på sjukhuset Nebraska Medicine visade att hon hade ett hål i skallbenet ner mot näsan

– Hon kunde vakna på morgonen efter att ha sovit upprätt i en stol och hela framsidan på hennes tröja var blöt av vätska, säger Christie Barnes, ledande kirurg i ärendet, till CNN.


Vill varna andra

De tror att hålet uppstod när hon var med om bilolyckan, och att hålet ska ha ökat i storlek med tiden.

– Hennes symptom började lite efter olyckan så jag tror att detta är orsakat av traumat mot huvudet och det ökade trycket. 

Det är relativt sällsynt att cerebrospinalvätska läcker – det är 5 av 100 000 som drabbas varje år. Ofta inträffar det i samband med huvudet utsätts för trauma eller vid en operation.

Beroende på mängd av cerebrospinalvätska som läcker kan det vara livshotande. Dessutom är det större risk att man kan drabbas av en infektion. Så Kendra fick opereras. De täppte igen hålet med hjälp av vävnad från näsan och buken. Nästan en månad efter operationen är Kendra hemma igen och det mystiska rinnande från näsan har försvunnit.

– Men jag har fortfarande huvudvärk.. Jag mår dock ganska bra och jag har kunnat få lite sömn.

Trots att tillståndet är sällsynt vill hon ändå upplysa människor om att läckage av cerebrospinalvätska kan inträffa, särskilt efter ett huvudtrauma.

– Om man känner en salt smak och att något rinner i baksidan av halsen så är det förmodligen annat än någon allergi – så uppsök läkare, säger Kendra till CNN.


ANNONS
Av xenia alpkut - Onsdag 7 aug 12:30

2018 blev en ekonomisk succé för Avicii Holding AB.

Koncernen nästintill dubblade sin omsättning – från 46 miljoner till 85,5 miljoner svenska kronor.

I takt med de ekonomiska framgångarna var Avicii noga under sin livstid att ge tillbaka till välgörenhet.

– Den mest vettiga, mänskliga och självklara grejen att göra är att dela med sig till dem som verkligen behöver det, sa stjärnan i dokumentären ”Avicii – the documentary” 2013


Svenska superstjärnan Tim ”Avicii” Bergling avled plötsligt ifjol den 20 april, blott 28 år gammal.

Under sorgeåret har stjärnan hyllats såväl hemma i Sverige som internationellt.

Nu, över ett år efter stjärnans tragiska öde, fortsätter pengarna att rulla in. I bokslutet för 2018 står det klart att året efter Aviciis död blev ett ekonomiskt succéår för stjärnans koncern.

Från 2017 till 2018 har Aviciis eget bolag Avicii Holding AB nästan fördubblat sin omsättning. År 2017 omsatte bolaget 46 miljoner kronor – en summa som året därpå låg på hela 85,5 miljoner kronor. 

Efter skatt landade resultat för hela koncernen på 51 miljoner kronor efter skatt. Det går att jämföra med sex miljoner förlust som koncernen landade på 2017.

Bolagets stora ekonomiska vinst för 2018 går tillbaka till företaget, som nu har ett eget kapital på 192,5 miljoner kronor.

ANNONS
Av xenia alpkut - Onsdag 7 aug 12:30

FRANKRIKE Analyser av lekplatser i Paris visar på skyhöga blyhalter efter den omfattande branden i katedralen Notre-Dame i april. Men myndigheterna i staden tonar ned risken för blyförgiftning.22:48 | 2019-08-06

En fransk miljöorganisation har stämt myndigheterna efter branden eftersom staten inte i tillräcklig utsträckning informerat medborgarna om hälsofarorna som eldsvådan förde med sig, enligt organisationen.

Katedralens spira, som kollapsade i branden, innehöll flera hundra ton av det giftiga ämnet bly. För två veckor sedan stängdes två förskolor i Paris sedan höga halter av bly hittats på skolgårdarna.

Nu har nya prover tagits inom en radie av 500 meter från brandplatsen, och testerna visar inte på farliga halter, enligt Paris vice borgmästare Emmanuel Gregoire rapporterar tv-kanalen LCI.

Av xenia alpkut - Tisdag 6 aug 17:39

Samir Badran och Sigrid Bernson var ett av Sveriges hetaste kändispar – tills i vintras då det plötsligt gjorde slut.

Nu har Samir Badran träffat en ny kärlek – varpå Sigrid Bernson tar en paus från offentligheten och ber sin följare att ha tålamod.

”På riktigt orkar inte nu när jag har semester.” skriver Sigrid Bernson på Instagram.

I vintras tog relationen mellan artisterna Samir Badran, 29, och Sigrid Bernsson, 30, slut. I två år hade paret varit tillsammans.

”Dagen jag inte ville eller trodde skulle komma, den kom. Samir har valt att göra slut,” skrev Sigrid Bernson då i ett inlägg på Instagram.

Efter uppbrottet passade Sigrid Bernson på att fokusera på karriären. Hon deltog i ”Let's dance” och släppte ny musik.


Nu, över ett halvår senare, tycks stjärnans brustna hjärta läkt. Under sommaren tog hon en välbehövlig paus från offentligheten – men passar samtidigt på att vädja till följarna.

”Kommer uppdatera massa igen efter den här veckan men alltså på riktigt orkar inte nu när jag har semester.” skriver Sigrid Bernson på Instagram och fortsätter:

”Varit såååå skönt att lägga bort mobilen helt. Jag älskar verkligen er och saknar kontakten med er men måste ändå lära mig att koppla bort huvudet och bara få bara men som sagt ni betyder så mycket.”


Sigrids besked – efter Samirs erkännande

Beslutet att ta paus från sociala medier kommer bara dagar efter att ex-pojkvännen Samir Badran bekräftat att han har en ny relation med Julia Sundquist, 22.

”Vi är tillsammans nu, och jag mår fett bra”, skrev Samir Badran då i ett meddelande.

Likaså Julia Sundquist har kommenterat den nya relationen. 

”Det känns så bra och jag är väldigt kär i honom”, skrev hon i ett meddelande.


Månader efter uppbrottet från Sigrid Bernson började nya romansrykten cirkulera kring Samir Badran.

Nu bekräftar han relationen – Julia Sundquist är artistens nya kärlek.

”Vi är tillsammans nu, och jag mår fett bra”, skriver Samir Badran i ett meddelande.


Romansryktena kring artisten Samir Badran, 29, och Julia Sundquist, 22, har varit många efter att paret synts flitigt på varandras sociala medier. Nu bekräftar Badran romansen.

”Vi är tillsammans nu, och jag mår fett bra”, skriver Samir Badran i ett meddelande.

Även Julia Sundquist beskriver att tillvaron känns väldigt bra, och berättar att hon är väldigt kär i pojkvännen.

”Det känns så bra och jag är väldigt kär i honom”, skriver Julia Sundquist i ett meddelande.

Det var när artisten publicerade en bild på sig själv och Julia Sundquist på Instagram, där hon sitter i hans knä, som romansrykten började cirkulera kring paret. Följarna började genast spekulera, Samir Badran menade då att det fanns vissa känslor men ville inte bekräfta att de vid tidpunkten var ett par.

”Vi har öppet förhållande. Asså vi gör vad vi vill men tycker om varann”, skrev Samir Badran då i ett meddelande.


Synts flitigt ihop

Sedan dess har paret fortsatt synas flitigt på varandras sociala medier och artistens följare har varit övertygade om att det varit kärlek i luften.

”Love is in the air”, skriver en följare och får medhåll av andra:

”Så söta ihop”, skriver en annan.

”Åhhh va roligt att du hittat en ny kärlek all lycka till er”, skriver en tredje i en kommentar.

NU
Av xenia alpkut - Tisdag 6 aug 14:19

Valar (Cetacea) är en ordning i klassen däggdjur. I ordningen ingår ungefär 80 arter som alla är anpassade till ett liv i vatten. Molekylärgenetiska studier har visat att valar tillsammans med partåiga hovdjur är besläktade och placeras i det gemensamma taxonet Cetartiodactyla.

Det biologiska begreppet valar inbegriper alla arter inom ordningen Cetacea,[1] det vill säga även delfiner och tumlare, inte bara de arter som i vardagligt tal benämns som valar (jämför med engelskans Whale). Arterna inom ordningen delas upp i två de underordningarna bardvalar och tandvalar.[2] Ett äldre namn för val är valfisk, men detta kom ur bruk för att betona att valar inte är fiskar utan däggdjur.

Arterna förekommer i alla havsområden på jorden och några valar når angränsande floder samt vissa insjöar.[2]


Ordningen valar omfattar de största djurarterna som lever, eller har levt på jorden. Blåvalen är idag med sin längd på upp till 30 meter och vikt av cirka 173 ton, världens största djur[3] och kaskeloten är det största däggdjuret med tänder[4]. De minsta arterna av val är däremot bara 120 centimeter långa och cirka 23 kilogram tunga.[2] Som hos de flesta däggdjuren föder valarnas honor levande ungar som diar fet mjölk från mammans spenar. Valar är liksom sirendjur fullständigt anpassade till ett liv i vatten. De lever hela sitt liv i vatten och saknar helt förmåga att leva på land, där de skulle torka ut och dö på grund av överhettning eller klämma ihjäl sig på grund av sin vikt.

Valar har som andra däggdjur lungor och andas luft. De andas genom blåshål ovanpå huvudet och deras andningssystem är mycket väl anpassat så att de kan dyka under lång tid utan att behöva komma upp till vattenytan. Kaskeloten, en av de valar som dyker både djupast och under längst tid, kan vara under vattenytan över en timme innan de måste upp för att andas igen.[5]

Valar har ett mycket effektivt hjärta med två kamrar, samt ett blodomlopp med två kretslopp: det lilla som pumpar syrefattigt blod från hjärtat till lungorna och syrerikt tillbaka, samt det stora som pumpar ut syrerikt blod i kroppen och syrefattigt tillbaka till hjärtat. Detta medför att blod och syrebättre fördelas i kroppen, i motsats till fiskar som endast har ett enda kretslopp och därmed också ett mer primitivt hjärta.

Av xenia alpkut - Tisdag 6 aug 11:49

Den tolvårige pojke som anmäldes försvunnen från Värmdö i lördags har hittats död, det bekräftade polisen till Aftonbladet under sena måndagskvällen.

 

Den pojke som försvann utanför en butik på Värmdö i lördags etermiddag beskrevs av Missing People som en ordningssam pojke som passar tider, därför var det märkligt att han plötsligt försvann medan han väntade på sin syster som var inne och handlade i en butik.

En stor sökinsats med många inblandade tog fart under söndagen, och fortsatte över hela måndagen.

Av xenia alpkut - Tisdag 6 aug 11:11

ASAP Rocky gör sin första konsert efter att ha åtalats för misshandel i Sverige.

I helgen är rapparen huvudakt på festivalen Real Street i Kalifornien, skriver DN.

”Vi kan inte bärga oss tills vi får höra publikens urladdning för Rocky på söndag kväll”, skriver arrangörens exekutiva producent Doc Wynter i ett pressmeddelande.


Rapparen ASAP Rocky gör comeback efter att ha suttit häktad i en månad i Sverige. Det var i fredags som den amerikanska stjärnan släpptes på fri fot efter tre rättegångsdagar, och kunde lämna Sverige för första gången sedan slutet av juni.

Men rapparen, som egentligen heter Rakim Mayers, ligger inte på latsidan efter sin tid i det svenska häktet – han vill genast fortsätta jobba.

ASAP Rockys besked – uppträder som planerat

På söndag gör ASAP Rocky sin första konsert sedan han spelade på Smash i Stockholm den 2 juli, den här gången på Real Street festival i Kalifornien.

I ett pressmeddelande går arrangören nu ut med att rapparen kommer uppträda som planerat den 11 augusti.

”Lycka och välgång till Rocky och hans familj. Vi kan inte bärga oss tills vi får höra publikens urladdning för Rocky på söndag kväll på Honda Center”, skriver arrangörens exekutiva producent Doc Wynter i pressmeddelandet.https://www.expressen.se/noje/beskedet-asap-rocky-gor-sin-forsta-konsert-efter-haktet/

Av xenia alpkut - Måndag 5 aug 18:03

Ivar, 83, misshandlades svårt i samband med ett rån i sin bostad i januari i år. 

De maskerade rånarna lämnade den skadade mannen på golvet – först dagen efter hittads han av sin dotter.

Nu döms tre män till fängelse av Blekinge tingsätt.83-årige Ivar vaknade en januarinatt av att han hörde ljud. När han klev upp för att titta krossades altandörren. 

De två maskerade männen som trängde sig in i bostaden gav sig på honom och krävde honom på pengar. 

Enligt Ivar blev han misshandlad både med slag och sparkar. Männen ska även ha använt något rörliknade som de slog honom med.

Efter misshandeln lämnade rånarna den svårt skadade Ivar på golvet. Rånarna försvann sedan från bostaden med värdepapper, sprit, pengar och en mobiltelefon.

Den skadade Ivar blev liggande på golvet i ungefär nio timmar innan hans dotter hittade honom.

Ivar togs till sjukhus där han fick genomgå en operation.

Två män, en 24-åring och en 38-åring, greps misstänkta för grovt rån och försök till mord. En tredje man, en 33-årig släktig, greps senare misstänkt för medhjälp till mordförsök och grovt rån.


Dom i Blekinge tingsrätt

Under måndagen meddelande Blekinge tingsrätt sin dom.

De tre männen döms nu till fängelse.

Blekinge tingsrätt beskriver i sin dom händelseförloppet som både utdraget och våldsamt. De påpekar även att brottet begåtts nattetid mot en rörelsehindrad man.

”Gärningen har varit explosiv och gärningsmännen har varit i numerärt överläge”, skriver Blekinge tingsrätt.

33-åringen döms till fem års fängelse för medhjälp till grovt rån. 24-åringen döms till sex års fängelse för grovt rån. 38-åringen döms till sex års fängelse för grovt olaga hot, grovt rån och tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Frias från försök till mord

Både 24-åringen och 39-åringen, som stod åtalade för försök till mord, frias på den punkten.

Tingsrätten anser inte att männen kan dömas eftersom det aldrig fanns någon konkret fara för Ivars liv.

33-åringen har medgett att han hjälpte de två andra männen med utrustningen och genom att berätta var Ivar bodde. Men förnekar medhjälp till grovt rån eftersom han inte trodde att männen skulle utsätta Ivar för kraftigt våld.

Både 24-åringen och 38-åringen nekar till brott. 

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2019
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se