Senaste inläggen

Av xenia alpkut - Onsdag 6 nov 18:15

 

Efter skräckbeskedet att hon fått cancer och en jobbig operation får artisten Renaida Braun äntligen något att glädjas åt – hon slipper strålbehandlas.

På Instagram delar hon nu med sig av de positiva nyheterna, med en lycklig bild framför sjukhuset.

”Så glad och tacksam, vilket jävla klimax. För några veckor sen visste jag inte hur det skulle sluta”, skriver Renaida Braun på Instagram.


Det var i oktober som Melodifestivalen-artisten Renaida Braun, 22, berättade på sociala medier att hon diagnostiserats med cancer. Hon hade drabbats av en elakartad tumör i halsen, som hon fick operera bort, bara dagar efter att hon berättat om cancern.

Nu kommer artisten med ett riktigt glädjebesked – hennes sjukdom har inte spridit sig, och hon slipper strålbehandlas efter operationen.


”Jaaaaaa, JAG BEHÖVER INTE STRÅLAS!!! Cancern hann inte spridas och läkarna tror att de fick bort allt. Det betyder att jag för tillfället inte behöver fortsatt vård. Nu ska jag bara kontrolleras månadsvis i fem år sen blir jag friskförklarad om inget ändrar sig”, skriver Renaida Braun på Instagram, till en glad bild på sig själv utanför Nya Karolinska.


”En så tung period i mitt liv”

Artisten skriver att det varit en väldigt jobbig tid sedan hon drabbades av cancer, men att hon fått tröst och styrka från sina följare på sociala medier, som har lämnat stöttande kommentarer.


”Vet inte vad jag ska säga förutom tack. Gick igenom en så tung period i mitt liv och allt kändes så overkligt och hemskt, men sen kom ni med era fantastiska kommentarer och kärlek. Jag är så otroligt tacksam och verkligen sprudlar av glädje just nu. Vill krama varenda en utav er. Trodde aldrig att jag hade så många underbara människor omkring mig”, skriver Renaida Braun på Instagram.

ANNONS
Av xenia alpkut - Onsdag 6 nov 17:46


Carina Berg bjuder hem vännen Carolina Gynning till sitt renoveringsobjekt på skärgårdsön med ”Bergs drömkåk”.

Men förhoppningen om att få stöd från Gynning grusas när profilen kommer dit och kritiserar – och avslöjar snickarnas lögner.

– Carina är en av de smartaste människorna jag känner, hur fan kan hon inte räkna ut det här själv, säger Carolina Gynning i ”Bergs drömkåk”.


Carina och Erik Berg är stolta över sitt renoveringsobjekt till sekelskifteshus som de har köpt i skärgården.

Men alla ser inte på huset med blida ögon. När paret bjuder in vännen Carolina Gynning till ön för att kolla på huset, så får de höra en ärlig utomståendes syn på det gamla huset.

– Gynning är inte den som skräder orden, vi kommer få veta exakt vad hon tycker, säger Carina Berg i ”Bergs drömkåk”.

Redan när hon ser huset för första gången så gapar Carolina Gynning - men inte av lycka.

– Alltså Berg, vad fan har ni köpt. Just nu så ser det ju lite förjävligt ut, det ser ut som ett hopplöst fall, säger hon i programmet.

Carolina Gynning: ”Svimmar nästan”

När Carina och Erik Berg visar Carolina Gynning runt i huset har hon inte mycket gott att säga, utan undrar snarare om hon kan gå på golvet utan att falla igenom.

– Det finns verkligen ingenting i huset. Det finns några plankor. Allt är vint och snett. Jag svimmar nästan när jag ser det, säger Carolina Gynning av upplevelsen.

Den fina utsikten får till slut Carolina Gynning att falla för huset, precis som dess ägare. Men sen kommer Carina Berg med beskedet om när det ska vara färdigrenoverat.

– Det ska vara klart om två månader, säger Carina Berg, och täcker ansiktet.

Carolina Gynning börjar gapskratta.

ANNONS
Av xenia alpkut - Onsdag 6 nov 17:15


Carina Berg och Carolina Gynning har varit vänner i över 15 år och lett flera tv-program tillsammans. 

Nu har de ett nytt projekt ihop där de delar med sig av tankar, insikter, erfarenheter och dråpligheter från sina egna liv.

”Det är så roligt att få göra en podd med min favorit Berg. Vi har känt varandra i 15 år och skrattat mycket åt våra egna skämt. Nu hoppas vi någon annan gör det också”, skriver Carolina Gynning i ett sms.Programledaren Carina Berg och konstnären Carolina Gynning hittade varandra när de ledde TV4:s ”Förkväll” tillsammans. Efter det jobbade de tillsammans med ”Idol”, ”Stjärnor på is” och ”Sommarkrysset”.

Efter 15 års vänskap har de båda vännerna nu bestämt sig för att börja podda och första avsnittet av ”Gynning & Berg hittar sig själva” släpptes under morgonen.

– Vi är ju väldigt intresserade av varför man blir som man blir i livet och hur man mår så bra som möjligt. Egentligen hur man hittar sig själv och det här kommer vi att kretsa kring, det är ett jättestort ämne och förhoppningsvis kommer vi lära oss något på kuppen. Vi lär oss och kanske att ni lär er lite också, säger Carina Berg i första poddavsnittet.  

– Vi ska hjälpa människor att hitta sig själva, säger Gynning. 

Av xenia alpkut - Onsdag 6 nov 13:14

Ett nätverk med misstänkta hundsmugglare har nystats upp av tullen.

Hundarna smugglades in vid gränsen i Trelleborg och har sannolikt sålts över hela landet.

– De som har smugglat misstänks ha omsatt mycket stora pengar, säger utredaren Katharina Mohlin Thorstensson vid tullkriminalen.

Dela artikelSmuggelhärvan började nystas upp i början av 2017. Enligt tullkriminalen misstänks de många hundarna ha smugglats in via gränsen i Trelleborg.

Ursprungligen kom tipset via personer som köpt en hund och misstänkt att djuret var insmugglat.

När tullen började utreda ärendet växte omfattningen snabbt. Från en handfull hundar i beslag i början till att, enligt tullens misstankar, handla om över hundra stycken.

Hundarna ska ha sålts från tre orter i Sydsverige: Arlöv, Vitaby och Malmö, skriver Trelleborgs Allehanda.


Tullen har inte fått kontakt med alla köparna till djuren och efterlyser nu fler personer som har köpt någon av smuggelhundarna. Inte för att de har gjort något brottsligt utan för att få en bättre överblick i utredningen.

– Det är med syfte att få in ett större underlag till ett åtal, säger Katharina Mohlin Thorstensson.

Om man hör av sig finns det ingen risk att man blir straffad eller att hunden beslagtas.

– Nej, ju mer underlag vi har att lämna till åklagaren, desto bättre är det.

Hundarna som ingår i utredningen kommer från Ungern och är av raserna Bichon havanais, mops och Fransk bulldog.


Nätverk smugglade hundar

Nätverket misstänk ha sålt hundarna från 7 000 till 18 000 kronor styck. Grovt räknat kan handeln ha omsatt en miljon kronor.

Tullen ser allvarligt på nätverkets smuggling, inte minst eftersom hundarna saknar handlingar och inte är veterinärbesiktade.

Risken är stor att hundarna bär på fruktade sjukdomar, exempelvis rabies.

– Tyvärr är det väldigt vanligt med bekymmer med magen eller pälsen. Den hund som var så billig att köpa kan lätt bli en mycket kostsam historia, säger Katharina Mohlin Torstensson som uppmanar alla som vill köpa en hund att tänka ett varv extra, särskilt om man har hittat en hund i en annons på nätet.

– Tänk förnuftigt.

Av xenia alpkut - Onsdag 6 nov 10:45

En hund hemmahörande i Sverige har dött i den norska hundsjukan, uppger den norska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Mattilsynet.

– Vi fick ett besked från Sverige att en hund hade dött med liknande symptom, säger Lars Skjegstad, presskommunikatör vid myndigheten till TT.


Fortfarande gäckar utbrottet av den dödliga hundsjukdomen forskare i Norge. Och rapporter om sjuka och döda hundar fortsätter att komma in. På onsdagen hade minst 43 hundar som drabbats av liknande symptom dött, skriver norska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Mattilsynet på sin hemsida. Bland de döda hundarna finns en som är hemmahörande i Sverige.

Fallet har rapporterats av en svensk veterinär. Hunden hade varit på besök i Norge, kommit hem och sedan fått blodiga diarréer och dött. Men det är ännu inte bekräftat att den blivit smittad under sin vistelse i Norge.

– Blodig diarré är inte ovanlig hos hundar. Och det har inte bekräftats att alla de sjukdoms- och dödsfall vi har hör ihop med utbrottet i Oslotrakten, säger Lars Skjegstad.


Ingen anledning till oro

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) känner till det svenska fallet och menar att det inte finns anledning till oro.

– Vi har sett att norska livsmedelssäkerhetsmyndigheten har skrivit om ett fall av en hund hemmahörande i Sverige. Den informationen förändrar inte vår bedömning avseende risken för svenska hundar, säger Karl Ståhl, tf statsepizootolog på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)

– Bedömningen är fortsatt att situationen som beskrivs i Norge inte innebär en ökad risk för utbrott av sjukdomen hos svenska hundar.

Smittar inte mellan hundar

Man har sedan tidigare dragit slutsatsen att sjukdom inte smittar mellan hundar.

En enkät som skickats ut till norska veterinärer visar att det hittills förekommit minst 173 fall av blodig diarré hos hundar med olika svårighetsgrad sedan 1 augusti. Många hundra har efter behandling blivit friska. Den norska livsmedelssäkerhetsmyndighetens undersökning visar också att det är uppemot 90 olika hundraser som drabbats.

Det pågår ett omfattande arbete med att systematisera data om hundarna som fått symptom på sjukdomen i förhoppning om att hitta utbrottets orsak.

Av xenia alpkut - Tisdag 5 nov 15:30

UR LIVET. I våras uppmärksammades fyraårige Mika i en artikel när han plockade Norrköpings gator rena från skräp. Nu har han plötsligt gått bort i en ovanlig sjukdom.

Här berättar hans mamma Karin med egna ord om Mika som berörde alla människor han mötte.


Mika föddes med ett hjärtfel 28 maj 2015, klockan 10:19. I början var läget ganska kritiskt men vi fick åka hem. Vi hade en jobbig sommar där vi fokuserade på att få honom att äta och må bra. I slutet av september, när han var fyra månader, fick han hjärtsvikt och vi fick åka med ambulansflyg till Lund. Där fick han en pacemaker, men det tog ett tag innan hjärtsvikten gick över. I samband med detta fick han en kärlvidgande medicin vid namn Kaptopril. Det vi inte visste då var att medicinen kan ha haft en betydande roll för Mikas framtid.

Mika mådde bättre och bättre. Han blev friskare ju mer han växte, även om han hade problem att äta och var sen i utvecklingen så var han i god hälsa. Det var väldigt sällan han drabbades av några större sjukdomar eller problem med sitt hjärtfel.

Livet gick framåt, men varje gång vi började tänka att vi kunde gå vidare med våra liv så hände alltid något. Till exempel fick jag bröstcancer 2017. Men det var inget mot vad som skulle komma. Det vi trodde var ett ljus i tunneln var ett tåg som kom rusande emot oss.


Dök upp blåmärken på hans kropp

Den 18 juni i år fick jag veta att jag kommit in på en utbildning till hösten. Samtidigt hade jag sett att Mika fått mer och mer blåmärken på benen. Han var ju fyra år så vi tänkte att han slagit sig på förskolan, att det inte var någon större fara. Men de blev bara fler och fler, även på andra ställen. När han fick näsblod som aldrig tog slut bestämde vi oss för åka in till akuten. Det var den 24 juni.

Till en början misstänkte läkarna leukemi. Efter att de gjort en biopsi fick vi veta att det inte var cancer. Vi kramade lättade om Mika, men några dagar senare kom diagnosen. Mika hade drabbats av aplastisk anemi, en ovanlig och allvarlig blodsjukdom. Den innebär att man har blodbrist som är orsakad av minskad blodbildning i benmärgen.
Mika fick påbörja en så kallad ATG-behandling, för att försöka få igång hans benmärg igen. Därefter tillbringade han mycket tid på sjukhus. Han fick en mängd blodtransfusioner och inta antibiotika via dropp.Blev medvetslös i min famn

Veckan där juli tog slut och augusti började hade läkarna bett oss att fasa ut kaptoprilen, som han ätit för sitt hjärta. De ville se om hans blodvärden skulle gå upp utan den. En läkare misstänkte att Mika drabbats av en ovanlig biverkning av medicinen - aplastisk anemi.

Samma vecka fick han åka hem. En sjuksköterska skulle komma hem till oss och ge honom hans mediciner. På onsdagen blev han jättedålig. Han vägrade äta, han hade diarré, han var medtagen och kräktes på kvällen. På morgonen dagen efter, den 1 augusti, åkte vi in till akuten.

Min sambo Anders bar in honom från bilen till behandlingsrummet där vi satt och väntade på läkare. Klockan nio blev han medvetslös i min famn och började andas väldigt kraftigt. Det vällde in läkare och Mika kördes till intensiven. Vi förstod ingenting, jag tänkte att "det här fixar han, det här är inga problem".
Tjugo minuter över elva kom de in till oss och sa att det inte fanns något mer att göra, att hans hjärta inte svarade på hjärtkompressionerna. De sa att även om han skulle vakna så skulle han få kraftiga hjärnskador. Vid halv tolv gick vi in till honom. Han dog medan vi slängde oss över honom och bara skrek. Det gick väldigt fort på slutet.

Obduktionen visade att han hade en inflammation i tjocktarmen, något som han förblödde av. Hade vi åkt in på onsdagen hade vi kanske kunnat rädda honom. Men han hade kanske gått bort i alla fall, han hade kanske legat medvetslös i månader i stället. Det som är det mest tragiska är att medicinen som var så viktig för honom kan ha varit den som dödade honom, men det kommer vi aldrig att få svar på.
Vi vet inte om han förstod att han skulle dö, men vi förstod inte det i alla fall. Jag hade inte en tanke på att det skulle gå åt helvete.Längtade efter att få sova när Mika levde

Mika fick leva sitt liv i totalt ljus och kärlek. Han var världens mest älskade unge, så efterlängtad, så omtyckt av alla – både barn och vuxna. Han var så otroligt gullig när han var på sjukhuset, han gick och pratade med andra barn och tröstade de som var ledsna. Och han var snäll mot oss och tröstade oss när vi var ledsna. Han var tapper hela tiden. Han klagade aldrig, protesterade aldrig mot stundvis jobbiga behandlingar eller grät.
Det har gått några månader nu men jag har fortfarande jättesvårt att förstå han är borta. Jag är rädd för att glömma honom. Jag tänker att om vi städar bort hans grejer har han aldrig funnits. När Mika levde längtade jag efter att få sova på morgonen, jag älskar att sova. Men jag skulle hellre aldrig någonsin sova igen bara för att få tillbaka min son.
Jag och Anders skaffade barn sent i livet. Det var inte för att vi ville göra annat först, det var för att vi inte hade ekonomisk möjlighet innan. Mika var så efterlängtad och han gav så mycket glädje och kärlek till vårt liv.


Tanken med våra liv nu är att uppmärksamma aplastisk anemi. Det måste bli mer forskning och kunskap bland läkare om sjukdomen. Forskningen behövs dels för att gåtan måste lösas om varför det uppstår och dels för att det behövs bättre behandlingsmetoder.
Efter januari planerar vi att börja jobba och plugga och försöka leva ett normalt liv men målet är att skapa en stiftelse i Mikas namn, han har ju berört så många människor. Han ska inte bara få försvinna. Hans död är fullständigt meningslös - men hans liv har en mening!

Så donerar du pengar till forskningen i Mikas namn

Här kan du donera pengar till Blodcancerförbundet, om du märker donationen med Mika går pengarna till forskning om aplastisk anemi.

FAKTA: Kaptopril

Fass.se där man finner läkemedelsinformation för bland annat vårdpersonal, kan man läsa om biverkningarna som rapporterats vid behandling av av Kaptopril. En mycket sällsynt är att drabbas av anemi (inklusive aplastisk och hemolytisk).

Källa: Fass.se

FAKTA: Ur Livet

”Ur livet” är en ny vinjett på Family. Där har du som läsare möjligheten att berätta din historia på ett personligt sätt. Detta med hopp om att andra ska kunna hitta tröst, samhörighet, eller pepp av olika livsöden. Kanske har du något du vill dela med dig av? Eller vet någon som har något att berätta? Hör gärna av dig till Malin.wigen@aftonbladet.se och/eller Ida.soderberg@aftonbladet.se


Av xenia alpkut - Tisdag 5 nov 15:30

Minst tio döda i nya demonstrationer i Iran

  IRAN. Nya blodiga protester har hållits i olika delar av Iran. Minst tio personer har dödats.

President Hassan Rohani säger att kritik är tillåtet men han höjer också ett varningens finger.


– Regeringen kommer inte att visa någon tolerans för dem som skadar allmän egendom, bryter mot allmän ordning och skapar oro i samhället, sade Rohani i statlig tv.

Den förhållandevis reformvänlige Rohani skriver i ett uttalande på sin officiella webbplats att kritik och protester inte är ett hot i sig, men att nationen kommer att svara på upplopp och lagbrott.


Enligt statlig tv har tio personer dödats under söndagen och natten till måndagen, sex av dem i staden Tuyserkan i västra Iran.


"I den här incidenten (i Tuyserkan) avlossades skott och tre personer dog och tre andra dödades i efterföljande händelser", sade en nyhetsuppläsare i tv.


Protesterna spritt sig

I staden Izeh i sydvästra Iran uppges minst två personer ha dödats och flera skadats. Många människor i området ska ha tillgång till jaktvapen.


– Jag vet inte än om nattens skjutning kom från de protesterande eller från polisen, säger den lokala politikern Hedayatollah Khademi till nyhetsbyrån Ilna.


Ytterligare två personer ska ha dödats i den västra staden Dorud sedan de blivit påkörda av en brandbil som stulits av demonstranter.Av xenia alpkut - Måndag 4 nov 18:00


Krämig och mild currygryta med snabbkokta röda linser och kokosmjölk som bas. Kom ihåg att låta den gula curryn fräsa ordentligt - det är då kryddans smaker verkligen blommar ut.

¨

Skala och strimla moroten. Ansa och strimla purjolöken. Skala och finhacka ingefära och vitlök.Fräs allt samt curry i rapsolja eller kokosolja tills löken är mjuk. Tillsätt därefter röda linser och spenat och låt det fräsa med en kort stund.

Häll på buljong och kokosmjölk, krydda med salt och peppar. Koka på svag värme utan lock tills linserna är mjuka. Rör om då och då under tiden.

Tillaga naanbröden enligt anvisning på förpackningen.Toppa linsgrytan med hackade jordnötter och koriander. Servera grytan med bröden och ev kokt basmatiris.

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11
12 13 14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2019
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 

SOL

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se