Senaste inläggen

Av xenia alpkut - Tisdag 25 maj 12:30


Att passagerarflygplanet tvingades ner i Belarus är en statligt sponsrad kapning. Det säger vd:n för flygbolaget Ryanair, Michael O'Leary, till nyhetsbyrån Reuters.

– Vi tror att KGB-agenter satt med på flygplanet, säger han.

 

En del EU-ledare har kallat händelsen för en kapning, Litauens president har kallat den för statligt sponsrat terrordåd.

Belarus president Aleksandr Lukasjenko beordrade personligen ett passagerarflygplan med destination Litauen att landa i Minsk. Ombord fanns nämligen regimkritikern Roman Protasevitj som greps. Även hans flickvän, Sofia Sapega, uppges ha gripits.

Nu berättar Ryanairs vd, Michael O'Leary, att passagerarna och besättningen bevakades av beväpnade personer och fick sina saker genomsökta.

– Det var väldigt skrämmande för besättningen och passagerarna, säger han, enligt Reuters.

Falskt bomblarm

Belarus anklagas nu, för att på falska grunder, ha larmat om en bomb på flygplanet för att tvinga ner planet på marken och sedan gripa den oppositionella journalisten, något som EU fördömer.

O'Leary beskriver händelsen som en statligt sponsrad kapning och berättar om sina misstankar.

– Vi tror att att KGB-agenter satt med på flygplanet.

Flera lämnade planet

Han är inte ensam om att tro det. Även Irlands utrikesminister, Simon Coveney, delar bilden av att flera personer som kan vara KBG-agenter ska ha lämnat flygplanet efter att det landat i Belarus.

– Fem eller sex personer lämnade planet omedelbart. Endast en av dem greps, vilket tyder på att de övriga var agenter, säger han.

Talespersoner för Belarus president Aleksandr Lukasjenko menar dock att det verkligen handlade om att presidenten fått uppgifter om ett bombhot och utrikesdepartementet hävdar att landets myndigheter agerade ”i enlighet med internationella regler”.

Enligt biträdande flygvapenchef Andrei Gurtsevich fattade flygets besättning beslutet att landa i Minsk. Ryanair meddelar dock i ett uttalande att belarusisk flygledning beordrade planet att landa i huvudstaden.

Av xenia alpkut - Tisdag 25 maj 10:30

 

 

100 dagar senare.

Nu har ”Big Brother” 2021 fått en vinnare. 

Tanja Ingebretsen Kallin tog hem programmet och får åka hem en miljon kronor rikare. 

– Drömmer jag? frågade sig en chockad Tanja Ingebretsen Kallin när hon får reda på vinsten. 


Tanja Ingebretsen Kallin är glädjesprudlande glad när Expressen når henne – och fortfarande förvånad över miljonen och vinsten hon just kammat hem. 

– Jag har inte ens fattat det själv. Tänk dig så här att du sitter ihop med Nardos som är världens härligaste brud - och sen får reda på att du har vunnit en miljon kronor? Tro fan att man blir chockad! 

Under kvällen ska hon ”bara ha det gött” och smälta det hela. 

– Dricka upp mitt glas skumpa och sedan krama om farsan och morsan och allihopa! 

Roligast har varit att träffa övriga deltagare, säger hon. 

– Jag har hittar bästa vänner för livet. Att få träffa de här människorna, det har varit så sjukt. 

Jobbigast har det varit att vara ifrån vänner och familj. 

– Och musik! Kommersiell musik har jag saknat, säger Tanja Ingebretsen Kallin med ett skratt. 


Vill till Australien 

Utanför huset kommer hon att hålla kontakt med alla andra deltagare, men favoriten är Judith Nodby, som tvingades lämna huset för en knapp vecka sedan. 

– Judith, det har varit min guldsten från början. Vi fann varandra så fort vi kom in i huset, säger Tanja Ingebretsen Kallin. 

Den första tiden efter huset säger Tanja Ingebretsen Kallin att hon ska landa, men sen har hon siktet inställt på resor. 

– Min stora dröm har alltid varit att bygga en van och åka till Australien, säger hon. 

Tanja Ingebretssen Kallin kom in i huset några veckor senare än alla andra, men gick till sist segrande från finalen. För första gången i ”Big Brother” Sveriges historia stod vinsten mellan tre kvinnor. Efter 100 dagar i realityhuset fick Nardos Alberto och Emelie Svensson se sig besegrade. 

Av xenia alpkut - Tisdag 25 maj 10:15


Under tre och ett halvt år anmäldes 38 fall där sameägda renar tjuvskjutits eller dödats. Inga fall har lösts, inga misstänkta har identifierats och samiska företrädare ifrågasätter polisens intresse, enligt en granskning av Kalla Fakta i TV4.

Inget av de 38 fall som skedde mellan 2017 och mitten av 2020 har lösts och inga misstänkta gärningspersoner har förhörts, enligt Kalla Fakta i TV4. I 30 av fallen har polisen inte ryckt ut till brottsplatsen.

Vid ett tillfälle har spår från brottsplatsen skickats vidare för dna-analys, men det ledde inte till något.

– Det är glest befolkat på väldigt stora ytor och det är väldigt få som ser någonting och hör någonting, säger Petter Wikström, tillförordnad chef vid Gällivarepolisen, till Kalla Fakta.

Renar kördes på med skoter

En samisk familj i Girjas sameby i Gällivare berättar i programmet att deras renar har blivit dödade vid åtminstone tre tillfällen de senaste åren och att det skett på plågsamt vis.

Vid ett tillfälle 2015 kördes flera renar över med skoter, varpå de klubbades ihjäl. Familjen berättar att spår av renblod ledde till en fastighet i en närliggande by, men att polisen inte följde upp det.

Saknar tilltro till polisen

Jenny Wiik Karlsson, jurist vid Svenska samernas riksförbund, ifrågasätter om polisen lägger tillräckligt stora resurser på dessa brott. Organisationen har tagit fram en rapport där det framgår att renskötare saknar tilltro till att polisen tar dem på allvar och att de i vissa fall avstår från att anmäla.

Av xenia alpkut - Tisdag 25 maj 10:00

Belarusiska flyg stoppas från att flyga till EU-länder och utökade ekonomiska sanktioner mot landet väntar. Dessutom kräver EU ett omedelbart frisläppande av regimkritikern Roman Protasevitj.

Det stod klart efter ett extrainsatt toppmöte på måndagen.

 

I helgen tvingade Belarus ett passagerarflygplan, som var på väg från Grekland till Litauen, att nödlanda i Minsk. Efter att planet landat greps regimkritikern Roman Protasevitj, som fanns ombord på planet. Flera EU-länder har, liksom USA och Nato, fördömt Belarus agerande.

På måndagskvällen möttes ledarna från samtliga 27 EU-länder. Diskussionerna på mötet rörde nya restriktioner mot Belarus efter händelsen.

”Spelar rysk roulette med liv”

Senare under kvällen kom beskedet att EU stoppar belarusiska flygbolag från att trafikera medlemsländernas luftrum. De får inte heller tillgång till EU-ländernas flygplatser.

– Vi tolererar inte att man spelar rysk roulette med människors liv, säger EU:s rådsordförande Charles Michel.

– Det har funnits en försiktighet från Europas sida tidigare, men nu verkar gränsen vara nådd. Nu markerade EU tydligt, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati.

Löfven: ”Positivt vi snabbt kunde enas”

”Det här var ett agerande som äventyrade liv och säkerhet för både besättning och passagerare”, säger Stefan Löfven (S) i ett skriftligt uttalande.

”Det är väldigt positivt att vi så snabbt kunde enas kring tydliga och resoluta åtgärder från EU:s sida, helt i linje med mina krav från svensk sida. Det här var ett oacceptabelt agerande från Belarus sida och det är viktigt att ett sådant möts med kraftfulla och omedelbara konsekvenser”, säger han.

Kräver frisläppande

Därtill kräver EU-länderna att Roman Protasevitj och Sofia Sapega släpps omedelbart. Man manar internationella civilflygsorganisationen ICAO att ”skyndsamt utreda denna unika och oacceptabla incident”. ICAO har meddelat att ett extrainsatt möte ska hållas den 27 maj.

EU:s ministerråd uppmanas samtidigt att utöka sanktionera mot Belarus, både vad gäller enskilda personer men också i form av ”riktade ekonomiska sanktioner”.

UD kallar upp ambassadör

Tidigare på måndagen kallade EU upp Belarus ambassadör Aleksandr Mikhnevitj, skriver Reuters. På mötet framförde EU:s representanter att medlemsstaterna fördömer agerandet och att man kräver att den tillfångatagne regimkritikern Roman Protasevitj släpps fri omedelbart.

Även svenska UD har kallat upp Belarus ambassadör.

”Vi har kallat upp den belarusiske ambassadören med anledning av söndagens händelser. Mötet äger rum på tisdagen”, säger utrikesminister Ann Linde i en skriftlig kommentar till TT.

Av xenia alpkut - Tisdag 25 maj 10:00


Tinnitus innebär att du hör besvärande ljud i öronen som andra inte kan höra. Tinnitus kan uppstå i alla åldrar och är ett mycket vanligt problem. Det går inte alltid att få bort tinnitus, men det finns många sätt att lindra besvären.


De vanligaste orsakerna till tinnitus är att bullerskador på grund av att du har varit i miljöer med höga ljud eller nedsatt hörsel för att du har blivit äldre. Du kan också få tinnitus på grund av vissa läkemedel, öronsjukdomar eller spänningar i nacke, käkleder och axlar. Även blodbrist, förändringar i ämnesomsättningen, depression och ångest kan göra att du får tinnitus. Ibland finns det ingen känd orsak till tinnitus.

Hur låter tinnitus?

Ljudet skiljer sig åt från person till person och kan även variera hos samma person. Det kan till exempel vara tjutande, susande, pysande, brummande, brusande eller metalliskt. Styrkan på ljudet kan variera från ett svagt bakgrundsljud som bara hörs i tyst miljö till ett starkt ljud som låter mer än yttre ljud omkring dig.


Vad kan jag göra själv?

Det finns många saker du kan göra själv för att förebygga tinnitus och minska besvären. Här är några exempel:

 • Försök att undvika höga ljud och buller. Använd hörselskydd om du använder bullriga maskiner eller går på konserter där ljudvolymen är hög.
 • Använd särskilda öronproppar om du är musiker. De passar bättre i hörselgångarna och ger en bättre ljuduppfattning.
 • Pröva att sätta på radion eller något annat behagligt bakgrundsljud om du har svårt att somna eller störs av tinnitus i tyst miljö.
 • Försök att stressa mindre och se till att du har tid för återhämtning och avslappning. Det är bra att motionera regelbundet eftersom det förebygger utmattning, stress och depression.
 • Behandla muskelspänningar i nacke, axlar och käkar.
 • Använd hörhjälpmedel om du behöver det.

Undersökningar och utredningar

När du söker vård brukar läkaren göra en kroppsundersökning och du får berätta om du har några sjukdomar. Läkaren försöker ta reda på orsaken till att din tinnitus har utvecklats till ett problem. På så sätt kan behandlingen riktas mot orsakerna till de besvär du har av tinnitus.

Ibland får du remiss till exempelvis öron-näsa-halsklinik, hörselvårdsavdelning, psykiatrisk klinik eller tandläkare.

Tinnitus kan inte mätas objektivt

Tinnitus kan inte mätas med objektiva mätmetoder. Därför måste du själv beskriva dina problem med tinnitus genom att svara på frågor som till exempel de här:

 • Hur ofta upplever du tinnitus?
 • Hur påverkar tinnitus dina dagliga aktiviteter?
 • Hur påverkas du mentalt av tinnitus?
 • Hur påverkar tinnitus din arbetskapacitet?
 • Hur påverkar tinnitus din allmänna hälsa?

Behandling

Det finns läkemedel som kan förhindra att du får bestående hörselskador om du har råkat ut för mycket starkt ljud. Den behandlingen behöver du få så snart som möjligt.

Det finns ingen behandling som tar bort tinnitus. Behandlingen går i stället ut på att lindra besvären och förbättra upplevelsen av de besvärande ljuden. De flesta som får tinnitus blir bättre av sig själva eller efter att de har fått behandling.

Hur behandlingen är organiserad varierar mellan olika regioner. Det finns till exempel föreläsningar och behandlingar individuellt eller i grupp.

Skolhälsovården och annan barnsjukvård behöver kopplas in om ett barn får tinnitus. Tinnitushabilitering för barn finns på flera ställen i landet.


Det finns ingen behandling som tar bort tinnitus. Behandlingen går i stället ut på att lindra besvären och förbättra upplevelsen av de besvärande ljuden. De flesta som får tinnitus blir bättre av sig själva eller efter att de har fått behandling.

Hur behandlingen är organiserad varierar mellan olika regioner. Det finns till exempel föreläsningar och behandlingar individuellt eller i grupp.

Skolhälsovården och annan barnsjukvård behöver kopplas in om ett barn får tinnitus. Tinnitushabilitering för barn finns på flera ställen i landet.


Viktigt att få behandling mot andra sjukdomar

Du bör få behandling för kroppsliga sjukdomar eller besvär om du har sådana. Det kan till exempel handla om smärta, felaktig belastning eller rörelsehinder.

Hur du mår psykiskt har stor betydelse för hur mycket besvär du har av tinnitus. Därför bör du få behandling om du är deprimerad eller har ångest.

Det är viktigt att försöka anpassa kraven på dig själv så att livssituationen blir rimlig. Ibland kan du behöva professionell hjälp och läkemedel för att bli bra.

Hörhjälpmedel kan lindra tinnitusbesvär

Hos en öronläkare eller audionom kan du få hörseln kontrollerad och få hjälp med hörselförstärkning om hörseln är försämrad. En hörapparat kan göra att du inte längre upplever lika stora tinnitusbesvär. Det finns också möjlighet att få andra tekniska hjälpmedel som minskar besvären med tinnitus.


Här kan du läsa om hur det går till att få hörapparater och andra hörhjälpmedel.

Tinnitus som förvärras av olika smärttillstånd

Det finns tinnitus som förvärras av kroppsliga symtom. Det kan handla om olika smärttillstånd som nackvärk, ryggvärk och annan ledvärk. Ofta kan till exempel fysioterapi eller massage hjälpa. 

Spänningar i käkledsmuskulaturen är mycket vanligt och kan orsaka tinnitus eftersom nervbanorna är sammankopplade. Du kan oftast få behandling mot det av din vanliga tandläkare, men ibland behövs hjälp av specialisttandläkare.

Kognitiv beteendeterapi

Kognitiv beteendeterapi förkortas KBT och kan fungera bra när det gäller att lindra tinnitusbesvär. Målet med KBT är bland annat att du ska lära dig metoder för att minska eller hantera besvären som tinnitus medför. Det kan till exempel vara sömnbesvär, koncentrationsproblem, anspänning, stress, irritation, trötthet och ljudkänslighet. I terapin lär du dig olika sätt att förhålla dig till tinnitus för att göra det mindre störande i vardagen.

Av xenia alpkut - Måndag 24 maj 20:45

Carola Häggkvist presenterade röstsiffrorna från svenska jurygruppen i årets Eurovision.

Men när kameran landade på Carola var inte allting ännu på plats och i kameran syntes en ljudtekniker som fixade till mikrofonen.

Nu riktar sångerskan kritik mot SVT:s hantering av teknikhaveriet.


”Det borde inte kunna ske! Helt obegripligt”, skriver hon på Instagram.  

Av xenia alpkut - Måndag 24 maj 12:30

 

 

För ett år sedan tränade 27-årige Elias Bjärgvide på gym fem gånger i veckan samtidigt som han hade tre jobb.

I dag är han sjukskriven på heltid och tillbringar 90 procent av sitt liv i sängen.

– Jag får liksom välja om jag orkar duscha eller trimma skägget, säger Elias.


Elias Bjärgvide har en osynlig sjukdom. Men den har ett namn som folk nu har börjat höra talas om. ME/CFS, Myalgisk encephalomyelit, en neurologisk sjukdom som är kronisk och bland annat orsakar extrem trötthet och utmattning.


Jag bor på andra våningen, dörren är upplåst, så det är bara att komma in.” smsar Elias några minuter innan vi ska träffas i hans bostad på Telefonplan i Stockholm.

I en grå rymlig soffa ligger Elias, uppbullad med två kuddar, och ler stort.

– Vill ni ha kaffe? Jag har satt fram så ni kan göra själva, mer orkade jag tyvärr inte, ursäktar han.

Han berättar att han brukade ha lockigt välskött hår. Nu har han rakat av sig allt, det blir lättare att sköta.

– Jag får liksom välja om jag orkar duscha eller trimma skägget. Så att dessutom ha ett hår att sköta blir för jobbigt.


Men så var jag frisk igen i några veckor och sen kom det tillbaka. Jag fattade inte varför mina förkylningar var så långvariga. Det kändes inte normalt.

Elias sökte vård för att ta reda vad det var för fel på honom. Proverna visade ingenting och läkarna förklarade att han ju jobbade med barn och det var ju inte så konstigt att han åkte på förkylningar då och då. Kanske var han stressad och utmattad efter som han jobbade med så mycket olika grejer?

– Jag kände en stress över att bli sjuk – det var inte själva stressen som stressade, säger Elias.

Coivd-19 utlöste tröttheten på nytt

Ett år senare kände sig Elias på topp. Den ovanliga tröttheten var som borta och han började träna på gym fem gånger i veckan för sin hälsas skull.

– Sedan blev jag sjuk i covid-19 i mars förra året, men inte så jättesjuk. Det vanliga med feber och hosta. Men efter att jag blivit frisk, kom den där välbekanta orkeslösheten från 2018 och jag blev sängliggandes igen.

I augusti 2020 tipsade en kompis om sjukdomen ME. Elias läste på och bad om att få bli utredd för ME. Läkaren höll med och efter en lång utredning kom beskedet att det var precis det Elias hade.

– Det var en sådan lättnad att få en diagnos. Samtidigt skulle detta förändra hela mitt liv, säger han.


”Som att ha konstant influensa”

Många som får ME/CFS får det först efter att en eller flera vanliga virus- eller bakterieinfektioner. Det kan vara allt från förkylningar, infektioner i luftvägarna, influensa eller covid-19 som utlöser ME/CFS. I dag finns det ingen behandling som kan bota sjukdomen eller helt tar bort symtomen.

– Jag är övertygad om att ME kommer bli allt vanligare efter covid-19, men då kanske man tar sjukdomen på allvar och börjar forska mer, säger Elias.

Elias orkar inte ha för långa samtal, trots att han ligger ner.

– Att sitta upp är för tungt. Tänk dig att du har en konstant influensa. Det är fysiskt möjligt för dig att gå upp ur sängen och ta ett glas vatten. Men det är en otrolig ansträngning och efter att du hämtat det där vattnet är du helt slut. Så känns det för mig. Alltid.


– Men jag kan inte sova under dagen som man brukar kunna om man har en klassisk influensa. Därför är det viktigt att jag får mina timmar under natten.

En vanlig dag för Elias börjar klockan 08 på morgonen. Då vaknar han men försöker somna om. Ofta sover han till 10.30, sedan masar han sig över sängen vid 12.30 och drar upp rullgardinen.

– Sen går jag upp och lägger mig i soffan eller hjälper min sambo, Johanna, att laga lunch, men det orkar jag bara i typ fem minuter. Sen återgår jag till soffan och här är jag tills det är dags att gå och lägga sig.

På Elias vänstra ringfinger vilar en guldring. Han ser att jag tittar på den och säger att han och hans sambo Johanna förlovade sig 2019.

– Vi träffades i gymnasiet. Oj, vilka planer vi hade för framtiden. Äventyr, familj och barn! Vi tittade liksom på bröllopslokaler, säger han och tittar ner på ringen med ett sorgset leende.


Elias och sambons framtid blir inte av

Elias visste inte om han skulle orka prata om Johanna under intervjun. För det är både nytt och jobbigt att deras framtid som de planerade för inte kommer att bli av. De har precis börjat gå i terapi tillsammans för att ta reda på hur de ska finnas i varandras liv.

– Inte för att vi tror att vi kommer kunna hitta tillbaka till där vi var innan. Utan för att vi vill varandra väl. Vi får se vad den relationen kommer innebära, men den kommer inte innebära det vi hade tänkt. Det känns jättesorgligt.

Hans röst brister när berättar om att han och Johanna alltid har varit det där superparet med en relation som många andra sett upp till.

– Men tänk dig att du har en partner som varje dag vaknar upp och i princip inte orkar någonting längre. Orkar inte göra saker, orkar inte hjälpa till hemma. Orkar inte vara den personen han varit innan. Den här sjukdomen gör så pass mycket med en människa. Det går inte förutse hur det ska påverka dynamiken i en relation. För oss har det varit väldigt svårt.

”Kan inte klandra mig själv”

Elias vet att Johanna brottas med mycket skuldkänslor och att hon tycker att det är svårt. Samtidigt kan Elias inte vara hennes stöttepelare längre. Han orkar inte det.


– Jag kan inte klandra mig för att jag blivit sjuk och jag kan inte klandra Johanna för hur svårt det är för henne. Man tar ofta upp partnern som den stora stöttepelaren när någon har en sjukdom. Men det är inte en förväntan man kan ha på en annan människa. Vi hade kanske behövt höra andra människor som går igenom det här svåra.


Självmord är vanligt bland ME-patienter

En av de tre vanligaste dödsorsakerna för ME är självmord. Men det är ingenting som Elias har tänkt på själv. Samtidigt har han förståelse för de som väljer att avsluta sina liv på grund av sjukdomen.

– Den kan lätt äta upp en. Jag är lyckligt lottad som klarar av att duscha själv. Jag tar all hjälp jag kan. Jag har fått hem en rullstol och en duschpall nu. Man ska inte skämmas över att man behöver hjälp, säger han allvarligt.

Trots allt det svåra som Elias går igenom försöker han vara så glad som det går. Han blickar tillbaka på sitt gamla liv och känner lycka över allt han orkade göra då.

– Det finns dom med ME som mår otroligt mycket sämre än jag. Det hjälper att ha leende på läpparna, säger han och ler stort.


Av xenia alpkut - Måndag 24 maj 12:15Sami Jakobsson lämnade tidigt på tisdagen ”Big brother”-huset. 

Detta på grund av privata skäl. 

Senare under dagen var han tillbaka för att fortsätta sin medverkan.


Tidigt på tisdagen kallades Sami Jakobsson in i bikten och lämnade sedan ”Big brother” på grund av privata skäl. 

”Sami mår bra, men har av privata skäl tillfälligt lämnat huset”, skriver Big brother på Twitter

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4 5 6
7 8
9
10
11
12 13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2021
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 

SOL

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se