Senaste inläggen

Av xenia alpkut - Onsdag 12 feb 17:15


Lisa Engh, 36, berättar att hon är nötallergiker och att alla nötter måste ut ur huset.

Kim Kamal, 21, blir upprörd och tror inte på att hon är allergisk.

–Är hon skön eller? Vadå nötallergisk? Fucking bullshit, säger han i programmet.


Lisa Engh, 36, är nötallergiker och säger att påsen med nötter måste lämna huset. Men deltagaren Kim Kamal är skeptisk till att Lisa verkligen är allergisk och säger att han tidigare såg när hon rörde vid påsen.

Kims frustration är så enorm att han måste ut till pool-rummet för att prata av sig med Amilia Stapelfeldt, som frågar Kim om han är okej. 

– Jag blir faktiskt lite irriterad. Man claimar att man har en nötallergi när man inte har det. Hade man haft nötallergi hade man inte kunnat vara i samma rum ens, säger Kim i programmet.


”Jag blir fett irriterad”

Lisa Engh har vid upprepade tillfällen sagt att hon är nötallergiker. Får hon i sig nötter kan det börja klia på kroppen och hon kan få svårt att andas. Men Kim köper inte den förklaringen. 

– Är hon skön eller? Vadå nötallergisk? Fucking bullshit. Jag blir fett irriterad. Tur att solrosfrön inte klassas som nötter i alla fall, så får vi se vilken bullshit hon kommer med, säger Kim som förflyttat sig till bikten.


ANNONS
Av xenia alpkut - Onsdag 12 feb 17:15

 


Deltagarna hinner knappt börja laga mat i det nya köket innan olyckan är framme.

Sami Jakobsson skär sig i fingret när han hackar tomater – och börjar blöda.

– Han har skurit av sig fingret, säger Julia Löfgren.


Sami Jakobsson skär sig i fingret när han håller på och förbereder nattmat tillsammans med de andra deltagarna.

När han visar upp det blodiga fingret för Julia Löfgren reagerar hon kraftigt.

– Nej nej nej, han blöder. Han har skurit av sig fingret, säger hon.


Sami Jakobsson går in i badrummet för att skölja såret, som verkar vara under kontroll.

– Det verkar inte vara någon allvarlig skada, utan verkar ha kunnat lösas med det som finns i huset. Sami var väldigt lugn. Om det sker någon allvarlig skada har vi personal i lokalerna dygnet runt. Hjälpen är aldrig mer än tio meter bort, säger Joel Bendrik, exekutiv producent på TV4.

Medan Sami sköljer såret börjar de andra deltagarna bråka över hans matlagningskunskaper.


Alex Manzizila undrar vilken teknik Sami hade när han skar tomaterna. Julia Löfgren tycker inte det är något att diskutera och Isabel Pereira tycker det är konstigt att hon inte bara svarar på frågan.


– Det var ju ingen som sa nånting. Det var bara en fråga, säger Isabel Pereira.


ANNONS
Av xenia alpkut - Onsdag 12 feb 16:00

   

 

Det råder kick off-vecka i ”Big brother” och två lag med respektive sex deltagare har delats upp.

Under tisdagen anordnades en kontorsolympiad – och det rosa laget vann mot det gula laget i samtliga grenar.

Nu riskerar deltagarna i det gula laget att få lämna ”Big brother.


Första tävlingsuppdraget i ”Big brother” 2020 är genomfört. Efter en kontorsolympiad med sex olika olika laggrenar förlorade det gula laget och deltagarna Isabel Pereira, Kim Kamal, Julia Löfgren, Patrik Svensson, Sami Jakobsson och Jasmine Armstrong riskerar att få lämna programmet.

Kontorsolympiaden innefattade kontorstolsrace, sortera papper med boxningshandskar, lägga schema, glida kaffekopp över skrivbord och papperskorgsbasket. Samtliga moment vanns av det rosa laget.


Säsongens första tävlingsmoment avslutades med en match "presentation", där man skulle gissa sig till diverse kontorsföremål i ett pictionary-liknande upplägg. Eftersom det rosa laget vunnit alla tidigare tävlingar fick de mer tid på sig att gissa och vann relativt enkelt över det gula laget.

Deltagarna i det gula laget hänger löst, men kommer under veckan ha möjlighet att tävla om att få vara kvar i ”Big brother”. Samtliga deltagare i det rosa laget sitter säkert och belönades med en AW- och spakväll i huset.

Av xenia alpkut - Onsdag 12 feb 15:00


Hundratals fångar tvingades till sina celler i tisdags kväll med misstankar om att flera av dem smittats av coronaviruset.

Enligt Daily Mail kan Mark Rumble – misstänkt för brott – ha smittats i ett thailändskt fängelse – och tagit viruset till ett brittiskt sådant.

Men Thailands hälsodepartement slår undan alla anklagelser.


Coronavirusets, som av WHO döpts till COVID-19, fortsätter att bre ut sig. Enligt South China Morning Post är drygt 45 000 på onsdagsförmiddagen smittade – och dödssiffran är nu 1 115. 

Majoriteten av smittade är i Kina, även om allt fler insjuknar utanför landets gränser. I Thailand har drygt 30 bekräftats bära på coronaviruset och i Storbritannien åtta.

Nu misstänker myndigheter i Storbritannien att fången Mark Rumble, 31, tagit med sig coronaviruset från Thailand.


Kollapsade i cellen

31-åringen från Oxfordshire greps i slutet av januari i Thailand misstänkt för narkotikabrott. Efter en visit i ett thailändskt fängelse transporterades han till Bullingdon, nära Bicester i England.

Snart kollapsade Mark Rumble i sin cell – personal misstänker att det rör sig om COVID-19. Misstankarna förstärktes ytterligare när en cellkamrat till Rumble fick influensaliknande symptom. En tredje fånge kontrolleras också för coronacviruset. 

Enligt Daily Mail bröt ”panik” ut i fängelset när nyheten spreds och samtliga fångar flyttades till sina celler. 

Enligt en källa till tidningen har hela vingen där Mark Rumbles har sin cell stängts av i 72 timmar. 

Det innebär att fångar kommer att få stanna i sina celler under perioden och kommer att få mat serverat på tallrikar som skjuts in genom dörrluckor”. 

Rumble hålls nu isolerad på ett sjukhus utanför fängelsemurarna. 

Men från thailändskt håll slår man tillbaka uppgifterna om att smittan ursprungligen kommer från ett fängelse i landet.

Enligt myndigheter i Thailand hade Mark Rumble, som av myndigheterna beskrivs som en knarklangare, fri från symptom när han lämnade landet. Han genomgick, enligt thailändska myndigheter, en hälsokontroll före han sattes på planet. Om coronaviruset då upptäcks skulle han inte få resa, heter det från thailändskt håll. 

Samtidigt hävdar man att ingen av de 300 000 fångar som finns i landet har smittats.


Spridning

Samtidigt som smittan fortsätter bre ut sig är det förhållandevis få som blir fristillfriskningar. Enligt South China Morning Post friskförklarades 744 i tisdags, 4 740 totalt. 

Men enligt New York Times finns det tendenser som pekar på att spridningen av coronaviruset minskar – men enligt Michael Ryan vid WHO, har viruset potential att sprida sig snabbare än både Ebola och Sars-viruset. 

Av xenia alpkut - Onsdag 12 feb 14:30

Krisen på Lesbos kräver svar. Svar större än den grekiska ön. Lika mycket som de som vill öppna EU:s portar på vid gavel har en skyldighet att förklara hur det ska gå till så måste den stängda dörrens förespråkare förklara sig.

Till exempel: hur ska en flytande barriär kunna stoppa en enda migrant?Grekland har återigen tagit ledningen som den främsta porten in till Europa. 

I dag uppskattas migrantlägret Moria, med omnejd, på den grekiska ön Lesbos som är byggt för 3 000 personer inhysa omkring 20 000 migranter. Att ens kalla det för ett läger är tveksamt.

Längre bort, vid den Engelska kanalen, hade brittiska politiker lovat sina väljare att stoppa flödet av båtar mot Storbritannien från den franska kusten. Istället kommer nu rapporter om att under 2019 har 2 500 migranter, fyra gånger fler än under 2018, undsatts.

De här siffrorna är hemska men skulle ändå kunna vara fullt hanterbara, rent logistiskt.

Nu kokar i stället lägren och både asylsökande och greker demonstrerar mot tillståndet.

Tidigare i Februari använde polis på Lesbos tårgas för att skingra demonstrerande flyktingar som var på väg mot ön huvudstad Mytilene.

   

För de riktigt mörka scenarierna finns däremot ingen politisk eller ens rent praktisk vision. Frågan är vad som skulle hända om Libyen sjunker ned ytterligare några grader i sitt kaos samtidigt som, låt säga, Algeriets sista valutareserv tar slut och även den vägen öppnas mot Europa?

Detta skrivs samtidigt som hundratusentals människor i syriska Idlibprovinsen befinner sig under rent omänskliga bombmattor.

Förslaget från grekiska politiker på en flytande mur utanför Lesbos, flaggar för ny signalpolitik från Grekland.

Men att hoppas på ett gemensamt samförstånd mellan EU-medlemmarna kring migrationspolitiken är bara att glömma.

Så kallade hot spots, eller utlokaliserade, europeiska migrationsmottagningar i Afrika är ett finfint pilotprojekt på papperet. Jag har besökt en sådan i Niger.

Glöm det också. Till dyra kostnader skickas det ofta ned fler EU-tjänstemän än antalet skyddsbehövande som slussas upp till Europa.

På medellång sikt är det svårt att se någon annan lösning än att ge migranterna ett värdigt mottagande i riktiga EU-läger – institutioner där de får vård och ett snabbt beviljande eller avslag på sina ansökningar.

Både stämpel och batong.

Av xenia alpkut - Onsdag 12 feb 13:30

Den unga kvinnan gråter gång på gång och talar hela tiden med låg stämma. Hon möter ingens blick. På tisdagen berättade mamman med egna ord i Halmstads tingsrätt om hur det gick till när Edwin dog.

I rätten berättande hon om röster som ska ha tvingat henne.

– Hotfull och befallande, skulle jag vilja beskriva det som, säger mamman.


å tisdagen var det mammans tur i rättssal 1 i Halmstads tingsrätt att förhöras. Hon är åtalad för att den 29 september förra året ha dödat sin son. Kammaråklagare Ann-Christin Claessons uppfattning är att mamman planerat och genomfört ett mord på sitt eget barn.

Det är ett mord som mamman varken när hon greps eller senare har kunnat ge någon fullständig förklaring till varför hon gjorde.

Den 30 september under det andra förhöret som hölls med henne satt hon uppkrupen i en grön fåtölj med en kudde bakom ryggen, snett bakom syntes en fårfäll på en stol. På ett litet bord stod en förpackning med servetter. På andra sidan satt en äldre förhörsledare som med lugn och vänlig stämma försökte få henne att berätta hur hon dödade sin son.

”Varför skulle jag döda honom?”

Den gången sa hon så här:

– Varför skulle jag göra så mot honom? Varför skulle jag döda honom?”. Hur…skulle det gå till? Eh…jag vet inte. Så svårt och tänka på det, jag vet inte.

På tisdagen strax efter lunch i tingsrätten är huvudet ständigt nedböjt, hon tittar aldrig upp mot någon. Händerna håller hon i knät. Precis som i förhöret förra året är det en till synes helt förkrossad människa. Då som nu har hon en säckig collegetröja och ett par jeans.

Inte heller i rättssalen kan hon på ett begripligt sätt förklara varför hon tog ett strypgrepp om sin sons hals när de låg bredvid varandra i sängen och sedan tog honom ut till badrummet.

Hon pratar i stället om rösterna. Gång på gång hänvisar hon till att rösterna uppmanat henne att döda sonen. När rättens ordförande ber henne försöka beskriva om det var en eller flera röster kan mamman inte göra det.

– Det är en röst som går i vågor. Den ändras hela. det går inte att höra om det är en eller flera röster.

Hotfulla röster

På en följdfråga där hon ombads förklara om rösten var glad, arg eller befallande svarade hon:

– Hotfull och befallande, skulle jag vilja beskriva det som.

I högra handen håller hon en en pappersnäsduk, precis som under förhöret den 30 september. Då och då torkar hon tårar.

Polisen, åklagaren och försvarsadvokaten Sofia Blomqvist Szabo har nagelfarit den unga kvinnans liv fram till den 29 september när hon larmade polis och ambulans. I samtalet till SOS säger mamman att hon dödat sin son. 

Ända fram till den dagen och i vart fall sedan 14-årsåldern har mamman haft ett liv som präglats av kaos, droger, självskadebeteende och psykiatrisk vård samt droger.

Den lyckliga tiden som mamma

Men en period var lycklig enligt henne själv. Det var när hon hade träffat Edwins pappa och fick sin son.

– Det var den finaste tiden i mitt liv. Jag var så jätteglad. Jag ville skydda honom från allt. Han var jättesmart och lärde sig allt snabbt, säger hon tyst när hennes försvarsadvokat ber henne berätta om första tiden som sambo och nybliven mamma.

Den lyckan försvann. Förhållandet sprack och mamman lämnade Östersund och flyttade till Halmstad.

Där hade hon regelbunden kontakt med socialen men också psykiatrin. En läkare reagerade efter att ha träffat mamman och gjorde en orosanmälan till socialen. Då gjordes bedömningen att anmälan och omständigheterna som läkaren redovisade var allvarliga. Mamman hade uppgett att hon varit drogfri i fyra år. Men läkaren uppfattade henne som drogad på opiater.

Pojken behövde inte skydd

Socialen ansåg då att det inte fanns något omedelbart skyddsbehov för Edwin. I bakgrunden fanns också en stödfamilj som mamman kunde lämna sonen till.

– Han tyckte jättebra om dem, säger mamman om sonens relation till stödfamiljen.

Hulkande berättar mamman också hur hon kände sig ensam och inte tillräcklig som mamma åt ett litet barn.

– Han behövde mer stimulans. Jag ville att han skulle leka med de andra barnen och få den sociala biten. Jag orkade inte leka med honom hela dagarna, säger hon.

Av den anledningen ville hon ha socialens hjälp att pojken skulle få vistas mer på förskolan. Men hon ska ha fått avslag.

Men det är inte den berättelse som kammaråklagare Ann-Christin Claesson söker efter. Hon reagerar över att mamman skyller på röster som tvingar henne att döda sonen, röster som mamman nämnt långt senare efter de första förhören.

Mammans två versioner

För att åskådliggöra för tingsrätten hur stor skillnad det är mellan mammans första berättelse när hon förhördes dagen efter att ha dödat sin son och det hon säger i tingsrätten spelas ett förhör upp.

Det är förhöret där mamman sitter i den gröna fåtöljen hos polisen. Hon är magrare den dagen än i dag. Hon är plågad, kvider och kan knappt prata men stötvis berättar hon om vad som hänt.

Men hon nämner inget om rösterna i det förhöret. Och om det får hon flera gånger samma fråga. Varför nämner hon rösterna först långt senare och påstår att rösterna befallde henne döda sonen?

– Jag hade svårt att prata om att jag hört röster, hävdar hon och påstår att det varit så under många år, att hon inte vågat prata om rösterna i huvudet.

Den rättspsykiatriska utredningen har visat att hon inte led av en så allvarliga psykisk störning att hon inte kan ha förstått vad hon gjorde när hon dödade sin son. Men hennes försvarsadvokat anser att den är ofullständig och ska begära att en ny görs.

Rätten vill också veta mer och begär nu att åklagaren ska redogöra för om en av de mediciner som mamman fått av läkare kan ge upphov till hallucinationer.

Av xenia alpkut - Tisdag 11 feb 13:30


Polisen i Farsta är redo för Big Brother Sverige 2020.

En genomsökning av lokalerna och inspelningshuset är gjord för att förebygga eventuella intrång – och samarbetet med produktionen inledd.

– Vi har smidit lite planer på hur de ska agera när något oönskat inträffar, säger Mikael Sundberg, polisinspektör vid Farstapolisen.


Dokusåpan ”Big brother” har flera gånger utsatts för intrång. 2012 bröt sig två personer in i huset, vilket ledde till att polis fick rycka ut och TV11, som då sände programmet, tvingades stänga ned sina livesändningar.

Sju år tidigare, 2005, lyckades två personer ta sig in i deltagarnas sovrum. Då höjde man säkerheten kring "Big Brother"-huset i Värtahamnen i Stockholm.

I år har man bytt inspelningsplats och byggt ett hus i Telestaden i Farsta. Under onsdagen var polis på plats för att gå igenom lokalerna och huset för att förebygga eventuella intrång.

– Vi har gått runt och tittat för att få en bild av vad vi kan göra om det oönskade inträffar, hur vi kan skydda oss mot det så att den här produktionen kan kunna rulla på som det är tänkt, säger Mikael Sundberg, polisinspektör vid Farstapolisen.


Smidit lite planer"

Polisen är medveten om att det är mycket livesändningar och att det då är en perfekt möjlighet för människor som vill sprida ett budskap i egensyfte att förstöra inspelningen.

– Vi har stärkt samverkan med produktionsbolaget och etablerat bra kontakt, smidit lite planer hur de ska agera när något oönskat inträffar.

Hur ska de agera?

– Det vill jag ju inte avslöja allt för detaljerat, men det är mest kontaktvägar till oss och att vi är lite på tårna, att vår yttre personal är medvetna om vad som pågår här och om det är några evenemang i den här produktionen som sticker ut vissa dagar som kan dra till sig mer publik. Vi behöver vara medvetna om det.

Hur ska ni förhindra folk från att göra intrång?

– Mycket bygger på hur personalen som är här agerar och att de inte drar sig från att ringa 112 i lägen som de ska göra det. Sen har de fått andra kontaktvägar när det inte är superakut, men där det är vettigt att polisen får veta vad som hänt eller misstänker kommer att hända.

Mikael Sundberg är medveten om att programmet utsatts för tidigare intrång, men är övertygad om att det kommer gå bra i det nya området.

Han och kollegan Peter Aasa har även varit inne i huset och kommit fram till att de inte skulle vilja medverka i programmet.

– Läskigt om man skulle vara med i det där, jag skulle inte vilja det, säger Mikael Sundberg.

Av xenia alpkut - Tisdag 11 feb 13:00

Big brother” gör om programformatet med stängda nomineringar. 

Detta efter att tidigare format gjort att många deltagare mått dåligt psykiskt. 

I stället lägger man mer fokus på tävlingsmomenten där de som förlorar riskerar att åka ut. 

TV4 väljer att göra om programformatet av ”Big Brother Sverige”. Efter att ha analyserat alla år av dokusåpan så har man konstaterat att formatet lett till att människor brutits ner och att många av deltagarna mått dåligt psykiskt.

Den psykiska ohälsan har främjats av en spelmotor som fokuserar på jakt och konflikter, i stället för det sociala- och psykologiska experiment som är programmets ursprungsidé. Det skriver TV4 i ett pressmeddelande.

Premisserna förut har varit att göra sig populär i huset för att undvika att få flest antal nomineringsröster av de andra deltagarna. Deltagarna har tidigare inte fått prata om sina beslut, vilket TV4 anser lett till att man inte kan lita på någon och att deltagarna aldrig fått reda ut eventuella konflikter.

”Att inte få prata om nomineringar innebär att du som nominerad lever med vetskapen att majoriteten av deltagarna kanske inte tycker om dig eller ser dig som ett hot. Har du tur och tittarna låter dig vara kvar så behöver du fortfarande vara kvar med känslan av otrygghet och känslan av att kanske inte vara omtyckt eller vara ett stort hot. Det leder till förvirring”, står det i pressmeddelandet.

Lanserar kvalspel och finalspel

Till Big Brother 2020 har man tagit bort momentet med stängda nomineringar och deltagarna kommer ha möjlighet att prata med varandra om sina val. Man har även delat upp säsongen i ett kvalspel och ett finalspel.

I kvalspelet har både deltagare och tittare möjligheten att rädda kvar en eller flera personer i huset. Deltagarna kommer även behöva motivera sina val om varför de vill att en person ska få vara kvar eller lämna huset. Tittarna har också makten att gå emot deltagarna och rädda kvar personen.

“Varje vecka kommer deltagarna tävla i olika tävlingar, de som förlorar i tävlingar hänger löst och riskerar att få lämna huset. Under kvalspelet kan vad som helst hända, kommer huset vara fullt av deltagare eller minska – det är till stor del upp till tittarna. Tittarna får skapa det ultimata kollektivet”.

När finalspelet tickar igång kommer inga fler nya deltagare att komma in i huset. Tävlingsmomentet kommer att finnas kvar under finalspelet, men nomineringar kommer att få ett större fokus. Det är fortfarande oklart exakt hur nomineringarna kommer att läggas fram, om deltagarna röstar i bikten eller om de gör det öppet inför alla andra. Likt tidigare säsonger är det då tittarna som bestämmer vem av de deltagare med flest nomineringsröster som tvingas lämna.

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 

SOL

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se