Senaste inläggen

ANNONS
Av xenia alpkut - Tisdag 14 jan 10:27

Jag tycker om värmen. Jag är inte så mycket för kallt då vill jag helst vara inne och värma mig.


Mörker är inte min grej det är ljuset från solen som jag blir glad av. och mörker gör mig trött. 

 

  

ANNONS
Av xenia alpkut - Tisdag 14 jan 10:04


Islamism, även känt som politisk islam, är en bred politisk rörelse som härstammar från Arabvärlden, med olika förgreningar, vilken huvudsakligen uppstått på 1900-talet, ursprungligen för att bemöta västerländsk kolonialism men också västerländskt kulturellt och demokratiskt inflytande.[1] De tre ideologer som brukar räknas som islamismens föregångare är Jamal al-din al-AfghaniRashid Rida och Muhammed Abduh. De som anses vara islamister använder som regel dock inte begreppet om sig själva eller andra som delar deras uppfattningar. Inom den islamistiska rörelsen finns såväl moderata demokratiska partier som extremistiska militanta grupper.[2] Islamister är en part i 73 procent av alla inbördeskrig med över 1000 döda per år enligt konfliktforskning från 2016 vid Uppsala universitet.[3]

Av xenia alpkut - Måndag 13 jan 10:15

 

 

Osynliga prickar kan lösa mysteriet med försvunna miljardärsfrun Anne-Elisabeth Hagen.

Polisen tror sig nu veta vilken skrivarmodell som användes för att skriva ut hotbrevet som hittades i hemmet till paret Hagen, rapporterar Dagbladet.


Anne-Elisabeth Hagen är försvunnen sedan den 31 oktober 2018. 35 polisutredare arbetar nu heltid med att lösa fallet. Som mest var den siffran uppe i 100.

Ett av polisens mål har varit att ta reda på var och när hotbrevet som hittades i paret Hagens hem har skrivits ut. Små prickar, osynliga för blotta ögat, kan nu ha gett svar på den frågan. Det rör sig om prickar som skrivaren placerar på dokumentet vid utskriften, prickar som enligt BBC bland annat kan avslöja när ett dokument skrevs ut. 

– Det finns olika studier för att spåra en skrivare. Vi tror att vi har hittat rätt varumärke och modell, men det finns många möjligheter. Flera modeller använder samma komponenter, vilket gör att du kan stanna kvar med ett visst antal modeller och tusentals enheter sålda var och en av dem, säger spaningsledaren Tommy Brøske.

Skoavtryck i paret Hagens hem prioriteras

Polisen hoppas att den informationen ska leda vidare till ytterligare genombrott som gör att Anne-Elisabeths försvinnande kan klaras upp.

– Utredningen fortsätter göra framsteg. Det finns ett antal undersökningssteg som ska genomföras i framtiden, säger Tommy Brøske.

Skoavtryck som hittats i paret Hagens hem prioriteras nu högt av polisen.

– Det är naturligt att börja där, säger Tommy Brøske.

Av xenia alpkut - Måndag 13 jan 00:15

IBS, irritable bowel syndrome, kan vara svårt att få hjälp mot.

Men en ny metod ger hopp åt alla drabbade.

– Tre av fyra blir hjälpta av att äta på detta sätt, säger Sofia Antonsson, dietist.


En särskild kostbehandling har visat sig vara framgångsrik för den som har en känslig IBS-mage. Modellen går ut på att undvika vissa kolhydrater.

– Fodmap är ingen viktminskningsdiet, utan ett strukturellt sätt att arbeta för den som lider av IBS. Studier visar att 75 procent av alla som äter enligt modellen blir hjälpta och får ökad livskvalitet. Många blir också symptomfria, säger Sofia Antonsson, dietist på Belly balance.

”Blev bättre på några dagar”

Modellen kommer från Australien, där den började användas 2005. Sofia Antonsson införde den i svensk sjukvård för tio år sedan, efter egna positiva upplevelser. 

– Jag hade själv länge haft problem med IBS-mage, och provat det mesta utan att bli hjälpt. Men med Fodmap blev jag bättre på bara några dagar, säger Sofia Antonsson. 


Enligt modellen utesluts livsmedel med jäsningsbara kolhydrater. Det är dessa som den känsliga IBS-magen reagerar på.

– För den som har IBS finns det vissa kolhydrater som inte tas upp fullständigt i tarmarna. I stället för att smältas ner jäser de och blir som snabbmat för våra tarmbakterier, vilket leder till att gaser bildas och vätskebalansen påverkas. Detta orsakar sedan IBS-symptom, säger Sofia Antonsson. 

Exakt vilka kolhydrater som man inte tål är individuellt. Havregryn, blåbär och ris är några livsmedel med kolhydrater som ofta är bra för IBS-magen. Medan vetemjöl, äpple och couscous bör undvikas. Mycket frukt och grönt, som till exempel vattenmelon, sparris och avokado är också dåligt.

– Fodmap betyder inte automatiskt att det är nyttigt eller inte. Det handlar om livsmedelskemi, säger Sofia Antonsson.

Utesluter och återinför

Att reda ut vilka kolhydrater som just du ska undvika kan vara ett detektivarbete. Nyckeln är den klassiska uteslutningsmetoden. 

– Först utesluter du alla jäsningsbara kolhydrater ett tag, och sedan lägger du successivt tillbaka dom. Då kommer du märka vad du vad du tål och inte tål, säger Sofia Antonsson. 

För de flesta brukar det handla om 10–15 livsmedel som du ska undvika i slutändan.

– När du väl är medveten om dessa kan du sedan göra medvetna val.

Finns det några risker?

– Nej, men den som inte har IBS ska inte äta enligt Fodmap. Det är ingen mode- eller viktminskningsdiet utan den är riktad specifikt mot IBS-patienter. Det är också viktigt att ta hjälp av en dietist, annars är det lätt att man gör fel och tappar motivationen. Fodmap är komplicerat och ingenting som man ska sitta och experimentera med hemma själv. 

För den som vill prova finns det en genväg. Vid Lunds universitet har en studie nyligen gjorts på IBS-patienter, med en förenklad version. I modellen minskade man endast på socker och kolhydrater, medan mjölkprodukter fortfarande var tillåtna.

Kan bero på enzymbrist

Försöket visade på goda resultat, enligt Bodil Ohlsson, professor i gastroentologi vid Lunds universitet och överläkare på medicinkliniken vid Skånes universitetssjukhus, som har lett studien. 

– En tredjedel av deltagarna i studien blev helt bra i magen, och två tredjedelar blev bättre. Så det var ett väldigt bra resultat.  Genom enkla regler med mindre kakor och läsk, och mer fullkorn, blev många mycket bättre, säger Bodil Ohlsson. 

Exakt vad som skedde i magen på deltagarna i studien vet man inte ännu. En teori är att IBS-symptomen hos en del personer kan bero på en enzymbrist, som gör att man inte kan bryta ner socker och stärkelse. En annan teori är att tarmen blir överbelastad. 

– Tidigare genetiska studier har visat att personer med IBS kan ha brist på vissa enzymer som bryter ner socker och stärkelse. Men det kan också vara så enkelt att tarmfloran, eller befintliga enzymsystem, blir överbelastad vid ett för högt intag av socker och stärkelse. Detta kan då leda till gaser och typiska IBS-symptom, säger Bodil Ohlsson.


Forskarna håller för närvarande på och analyserar resultaten. Nästa steg i studien kan bli att jämföra den förenklade modellen med den klassiska.

– Det kanske kan vara så att de med svårare IBS-besvär behöver äta strikt enligt Fodmap. Det kan vara olika för olika människor vilket som är bäst, men för många kan det räcka med att dra ner på socker och stärkelse. Det behöver kanske inte vara mer komplicerat än så. Vissa former av IBS är nog snarare relaterat till en ohälsosam livsstil än till en egentlig sjukdom. 

 

https://alltomibs.se/wp-content/uploads/2016/03/fodmap-matlista-alltomibs.pdf


Av xenia alpkut - Måndag 13 jan 00:00


Visst, alla blir gråhåriga förr eller senare. Men de flesta föredrar senare. Oftast är det genetiskt när du ska bli grå. Men inte alltid. Enligt Harvarddoktorn Anthony Komaroff gör för mycket stress att hårstråna omsätts tre gånger snabbare än normalt, och det fyller då huvudet med färglösa gråa hår. Forskaren Frauke Neuser påpekar att stress sällan är hela sanningen bakom att få grått hår tidigt. Att röka eller leva i en miljö med mycket avgaser eller andra gifter påverkar håret så att det åldras snabbare.

Grått hår är sällan ett tecken på sjukdom, även om sorg och stress alltså kan skynda på processen.

För att inte skynda på den grå processen gäller det att stressa ned. Testa yoga eller mindfulness, ta mikropauser och vila när du får tillfälle. Och sluta givetvis röka om du nu gör det.


Extra tunt hår? Fram med proteinet


Väldigt platt och tunt hår kan bero på proteinbrist, även om de flesta bara har platt och tunt hår till strukturen utan att något är fel.

Tänk över vad du äter. Äter du nästan aldrig kött eller följer en hård diet kan proteinbrist vara en del av orsaken till ditt tunna hår. Då är det viktigt att proteinboosta kroppen med mat som bönor, ärter, kött, ägg och fisk.


Det är normalt att tappa 50–100 hårstrån per dag. Men om du märker att det är mer och att du tappar mycket hår en längre tid så är det en väckarklocka. Får du till och med kala fläckar ska du absolut kolla upp det.

Kraftigt håravfall kan vara sjukdomen alopecia areata (fläckvist håravfall), men det kan också bero på vitaminbrist eller stress. Kolla med din läkare.

Av xenia alpkut - Måndag 13 jan 00:00

 


Hår är trådformiga proteinutväxter från hårsäckar i huden hos däggdjur. Håret har olika funktioner hos olika arter. Bland annat kan det skydda mot höga eller låga temperaturer i omgivningen, minska friktionen (till exempel i armhålorna), användas som känselspröt (morrhår), skydda mot UV-ljus eller fungera som försvar mot fiender (igelkottens taggar). Hos andra djur än människor kallas håret ofta för päls. Grövre hår kan kallas för borst. Hår från hästars man och svans benämns tagel. Huvudkomponenten i hår är keratin. Keratiner är proteiner, långa kedjor med aminosyror. Det mänskliga håret kan, i likhet med huden, bli föremål för sminkning.Människans hår


Håret består av en fri del, som kallas hårskaft eller hårstrå, och en i huden nersänkt del, den så kallade roten. Roten omges av en hårfollikel, också kallad hårsäck. Invid hårsäcken finns talgkörtlar och till hårsäcken fäster muskeln musculi arrectores pilorum. Varje hårstrå består av medullacortex och kutikulan.[1] Medulla är märgen av hårstrået och finns innerst.[2] Cortex, som är barken som omger märgen är en mycket organiserad struktur och fungerar som den primära källan för hårstråets mekaniska hållfasthet och vattenupptagning. Cortex innehåller melanin, som ger färg åt fibern utifrån mängd, distribution och typ av melanin. Kutikulan är det yttre höljet som omger cortex. Dess komplexa struktur glider isär när håret växer och omsluts av ett molekylskikt av lipider som gör att håret stöter bort vatten.[1] Människans hår består till största delen av proteinet α-keratin.

Av xenia alpkut - Söndag 12 jan 17:05I helgen twittrade Göran Greider, chefredaktör för socialdemokratiska Dala-Demokraten: ”Irans diktatur är skyldigt till nedskjutningen och alla döda. Ja. Men: Hultqvist! Våga också tala om USA:s skuld till det spända läget!”

Greiders är inte ensam om det synsättet, men det är befängt. Ett civilt flygplan lyfte från iransk mark och sköts sedan ner av iranskt luftvärn. Skulden faller på Iran och ingen annan. 

Självfallet var läget spänt. Fyra timmar före katastrofen hade Iran vedergällt USA:s drönarattack som dödade generalen Qassem Suleimani. Det gjordes med en kylig, välkalibrerad missilattack mot amerikanska baser i Irak - och man var extremt noggrann med att inte äventyra amerikanska soldatliv. 

Iran försökte slingra sig

Nu väntade man på USA:s reaktion. Men om Iran hade fingret på avtryckaren inför en möjlig luftattack borde man självklart ha sett till att luftrummet var tomt. Och definitivt säkerställt att inga civila flygplan lyfte från det egna territoriet. 

Om regimen hade brytt sig om människoliv - sina egna medborgares liv - hade en sådan åtgärd suttit i ryggmärgen. Det är talande att så icke var fallet.

När katastrofen var ett faktum försökte man dessutom slingra sig undan ansvar: En motor började brinna och piloten tappade kontrollen, hävdade landets trafikmyndighet.

Först tre dagar efter katastrofen, när Kanada, Storbritannien och USA gått ut med egna underrätelseuppgifter, erkände Iran sitt fatala misstag. Men även i detta skede avslöjades regimens ynklighet: både utrikesministern och presidenten skyllde misstaget på USA:s ”äventyrism” och aggression.

Sveriges regering måste sätta tryck

Som en följd av denna vårdslöshet och inkompetens förvandlades ett ukrainskt passagerarplan till ett brinnande inferno. 176 människoliv gick till spillo. 17 passagerare var hemmahörande i Sverige: döttrar och söner, föräldrar och makar, skolkamrater och vänner har ryckts bort på ett fruktansvärt och absolut meningslöst sätt. I vår rörliga tid är sorgen utbredd; ett förtvivlans nät sträcker sig från Iran till platser som Stockholm och Uppsala, Åkersberga och Stenungsund.  

Sveriges regering har fördömt Irans agerande, som sig bör. Nu måste man ligga på för att få full insyn i haveriutredningen. Iran måste avkrävas en officiell ursäkt, ekonomisk kompensation till offrens anhöriga och förstås se till att de omkomnas kvarlevor får komma hem.

När general Suleimani dödades av USA fick den alltmer impopulära regimen ett andrum. Men när orsaken till flygkatastrofen uppdagats gick folk ut på gatorna igen och protesterade i flera iranska städer. 

En röst sammanfattade frustrationen i sociala medier: ”Hade detta varit ett inrikesflyg och alla passagerare iranier så hade vi aldrig fått reda på sanningen. Ni hade lagt skulden på sanktionerna.”

Försök att göra USA medskyldigt gynnar bara ayatolla Ali Khamenei och hans korrupta garde.

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 

SOL

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se