Senaste inläggen

Av xenia alpkut - Onsdag 14 aug 17:15


SVT:s USA-korrespondent har semester och vilar upp sig i Skövde. Men frågan är hur mycket vila det har blivit då Carina Bergfeldt samtidigt debuterat som sommarpratare i ett mycket omtalat avsnitt.

Carina Bergfeldt är född och uppvuxen i Götene men har idag Washington som bas. I sommar har hon gjort debut i Sommar i P1 där hon öppenhjärtigt berättade om sin uppväxt som enligt henne har präglats av psykisk misshandel.

Avsnittet är så här långt ett av de avsnitt som flest har lyssnat på i sommar och fått flest reaktioner i sociala medier.

– Jag har fått fantastiska reaktioner. Över 3 000 personer har hört av sig till mig, säger Carina Bergfeldt.

”Folk har varit väldigt öppna”

Många av dem som har hört av sig efter att ha lyssnat på sommarpratet har delat med sig av sina egna erfarenheter och relationer.

– Barn har skrivit till mig och berättat att deras pappa slog dem och att de nu skulle ringa Bris för första gången, säger Carina.

– Det var en 16-årig tjej vars psykolog skickade programmet till henne för att hon ville att hon skulle lyssna på det för hon hade en liknande uppväxt. Folk har varit väldigt öppna.

Ett halvår kvar som USA-korre


Det har varit en händelserik tid för Carina Bergfeldt. Hon har hittat en okänd halvbror i USA, hon har precis gift sig och nu väntar sista halvåret som korrespondent i USA.

ANNONS
Av xenia alpkut - Onsdag 14 aug 14:13


Artisten ASAP Rocky och hans två medåtalade döms för misshandeln i Stockholm.

Alla tre döms till villkorlig dom eftersom det inte rådde någon nödvärnssituation vid bråket, står det i domen.

De tre ska också betala ett skadestånd till den 19-årige målsäganden på 12 500 kronor.

 




ANNONS
Av xenia alpkut - Onsdag 14 aug 11:15


Vad är Celiaki?

Celiaki är en kronisk sjukdom som innebär att glutenprotein startar en inflammation som skadar tarmluddet i tunntarmens slemhinna. 

Celiaki är samma sak som glutenintolerans, medan glutenallergi är en felaktig benämning som ibland används.

Gluten finns i vete, råg och korn. När en person med celiaki äter gluten skadas tarmluddet vilket gör att förmågan att ta upp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen förstörs. I sin tur kan det leda till näringsbrist och ohälsa.


Celiaki ansågs länge som en ovanlig barnsjukdom men är i dag en av de vanligaste kroniska sjukdomarna hos barn. Celiaki drabbar även vuxna och sjukdomen kan bryta ut i vilken ålder som helst.


I Sverige beräknas upp till 3 procent av befolkningen ha celiaki. Majoriteten av dem har ännu inte fått en diagnos. Under de senaste årtiondena har det skett en ökning av celiaki i Sverige och i flera andra västländer.

Av xenia alpkut - Onsdag 14 aug 10:09

Under tisdagskvällen bröt en kraftig brand ut på Åkerboskolan i Löttorp på norra Öland. Vid 02-tiden på natten meddelade räddningstjänsten att man hade branden under kontroll.

– Den är under kontroll. Det pågår eftersläckningsarbete nu och många har lämnat platsen, säger Carl Ekstrand, larmoperatör vid Kalmars trygghets- och larmcentral, klockan 03.20

Lyckades man rädda några delar av skolan?

– Lågstadie-delen av skolan klarade sig, det ska bara varit högstadiet som brann.

Misstänkt blixtnedslag


Larmet kom till SOS Alarm vid 19.15 på tisdagskvällen och flera styrkor från räddningstjänsten larmades till platsen från både Färjestaden, Borgholm, Löttorp och Kalmar.


Av xenia alpkut - Tisdag 13 aug 17:06


Yasin Isse, 47, högg ihjäl sin kollega med flera knivhugg. Mordet skedde i en butik på Rosengård där båda arbetade. 

Nu döms han för mord till 13 år och tio månaders fängelse. 


Mordet inträffade på dagen den 9 oktober i fjor, i pentryt till den butik där de båda arbetade. Yasin Isse hade gått dit för att göra sin sista arbetsdag. Butiken ligger inne i ett köpcentra på Rosengård.


I butiken fanns flera personer som kunde upplysa polisen om den nu dömde mannens identitet och han greps redan samma dag. Efter mordet flydde han från butiken och vandrade hem. På vägen slängde han en kniv i ett buskage. Polisen hittade kort efteråt mordvapnet.

Motivet till mordet är oklart, men tingsrätten skriver i sin dom att det sannolikt grundas i de ekonomiska oegentligheter som ska ha förekommit i butiken. 

Av xenia alpkut - Tisdag 13 aug 16:00


En kvinna hittades styckmördad i ett badkar i Alingsås. 

Nu ger kriminologiprofessorn Leif GW Persson sin syn på det uppmärksammade fallet. 

– Man styckar kroppen om man har tillräckligt mycket i sig för att klara av den processen, för det är betydligt värre än att ha ihjäl en människa, säger han i TV4. 


Kroppen hittades vid lunch, onsdagen den 26 juni. En man i 50-årsåldern greps senare under dramatiska former och sitter nu häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. 

Mannen är flera gånger dömd för våld mot kvinnor, bland annat dråpförsök och grov misshandel efter attacker med kniv, brandyxa och slägga. 

Mitt under morddramat i Alingsås ska den misstänkte mördaren ha ringt till sin tidigare sambo. I flera samtal sa mannen att två kvinnor, den ena mordoffret, hade hamnat i bråk i lägenheten.

– Han ringde mig flera gånger och erbjöd mig 1 000 kronor för att komma dit och städa upp. Han sa att det var blod precis överallt och ville att jag skulle komma och städa med Klorin. Han sa att de båda tjejerna hade bråkat och att det var blod precis överallt. Jag frågade: Vad har du gjort? Han svarade bara att de har bråkat, har den tidigare sambon berättat. 


– Jag är så glad nu i efterhand att jag aldrig åkte dit. Det kunde ha slutat precis hursomhelst. För jag vet hur han är. 

Polisen: ”Hittat alla kroppsdelar”

För att få in fler tips bekräftade polisen nyligen att det handlar om ett styckmord.  

– Jag vill inte säga hur den har blivit styckad men vi har hittat alla kroppsdelar, har åklagaren Maria Thorell berättat. 

TV4:s Nyhetsmorgon uttalar sig kriminologiprofessorn Leif GW Persson om det uppmärksammade fallet. 

– Det är en historia, det är ganska vanligt när det kommer till den här typen av brott, som utspelar sig i den mänskliga marginalen med personer som har det knepigt på olika sätt och i det här fallet handlar det om missbrukarkretsar. Det finns en överrepresentation av sådana offer som är ganska påtaglig. Det vanliga offret är dock inte en kvinna utan det är något fler manliga offer när det kommer till dödligt våld, säger han i programmet. 

– Det är nog ett relationsgrundat mord, det brukar det vara när det är kvinnliga offer. En inte alltför vild gissning är att det är karln som har gjort det. 

Av xenia alpkut - Tisdag 13 aug 14:20

När Eboney Cheshire bara var 13 år dog hon, till följd av att hon tagit droger.

Nu talar mamman Kerry Williams, 40, ut om sorgen efter dotterns bortgång – och skuldkänslorna som hon känner.

– Jag har gått igenom flera scenarion i mitt huvud, säger hon till brittiska Metro.


Strax innan jul i år kom mamman Kerry Williams, 40, hem till sitt hus i Merseyside i England. Där hittade sin dotter Eboney Cheshire, 13, ligga i soffan och fippla med mobilen.

Men hemmet var stökigt, och mamma Kerry trött efter en lång dag på jobbet. Utan att veta att det skulle bli hennes sista ord till dottern skällde hon på 13-åringen, som tog sig upp till sitt flickrum.

Sent på kvällen den 2 december gick Kerry Williams till sängs.

– Jag hörde oväsen. Först trodde jag att det var Eboney som larvade sig med telefonen. När jag hörde ljudet igen gick jag in för att titta till henne, säger hon till brittiska Metro, och fortsätter:

– Hon låg i mörkret, med kläderna på i sängen. Hennes telefon låg på andra sidan rummet och hennes ögon rullade upp bakom ögonlocken. Hon var mitt i ett krampanfall, säger mamman.

Genast tillkallade mamman ambulans, och sjukvårdarna kunde konstatera att hennes kroppstemperatur låg på 40 grader. Fyra timmar senare var flickan död.


https://www.expressen.se/nyheter/mammans-skuldkanslor-efter-13-ariga-dotterns-dod/

Av xenia alpkut - Tisdag 13 aug 10:45

Tupplurar tidigt tecken på demens

Återkommande sömnperioder dagtid kan vara en varningssignal för Alzheimers sjukdom. Redan på ett tidigt skede bryter sjukdomen ner de områden i hjärnan som hjälper oss att hålla oss vakna, långt före de minnesproblem som annars är så förknippade med sjukdomen uppstår.



Både forskare och vårdgivare har noterat att många av dem som senare utvecklar Alzheimers sjukdom ofta har varit trötta dagtid och tagit återkommande tupplurar i ett tidigare skede, långt före de minnesproblem som är associerade med sjukdomen ens börjat märkas.

Tolkningen av denna iakttagelse har hittills varit att tupplurarna är en kompensation för den störda nattsömn som sjukdomen har antagits resultera i, det vill säga att sjukdomen i ett tidigt skede påverkar de delar av hjärnan som främjar sömn. En alternativ förklaring har varit att det är sömnproblemen i sig som bidrar till att sjukdomen utvecklas från första början.

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2019
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se