Senaste inläggen

Av xenia alpkut - Lördag 17 aug 10:47

Helsingborg (uttal (info)) är centralort i Helsingborgs kommun och ligger i Skåne län. Helsingborgs tätort hade 108 334 invånare den 31 december 2017 och utgör befolkningsmässigt Sveriges nionde största tätort, Skånes andra största tätort (efter Malmö) och ingår i Öresundsregionen. Helsingborg ligger vid Öresunds smalaste del, där endast 3 750 meter skiljer staden från Helsingör i Danmark. Stadens geografi domineras av den branta sluttningen Landborgen som löper längs Öresund, något indragen från kusten. Mellan strandterrassen och landborgsterrassen finns ett antal raviner som bildats under den senaste istiden. I centrum är arkitekturen en tätbebyggd stenstad, med monumentala och storstadsmässiga hus mot paradgatorna Drottninggatan och Järnvägsgatan samt mot StortorgetSankt Jörgens plats och Trädgårdsgatan. I gatorna bakom denna bebyggelse är arkitekturen mer småskalig och intim.

ANNONS
Av xenia alpkut - Lördag 17 aug 10:15

Miljardären Jeffrey Epstein är död.

Den traffickinganklagade finansmannen tog sitt liv i häktet på Manhattan i New York i väntan på rättegång, rapporterar amerikanska medier.

FBI utreder dödsfallet.


Jeffrey Epstein var häktad misstänkt för sexuella övergrepp och trafficking mot 

flera minderåriga flickor. Rättegången var planerad till nästa år.

Den 66-årige amerikanske miljardären hittades under natten mot lördagen död i sin cell i ett delstatligt häkte i New York, rapporterar ABC News med hänvisning till tre källor med insyn. Han hade hängt sig, enligt tv-kanalens uppgifter.

Efter att ha hittats livlös vid 06.38 fördes han till sjukhus. Vid ankomsten en knapp timme senare hade han hjärtstillestånd och hans liv gick inte att rädda.

Dödsfallet bekräftas i ett uttalande av den federala fängelsemyndigheten, skriver nyhetsbyrån AP. Enligt uttalandet utreder FBI händelsen.

Jeffrey Epsteins död sker mindre än tre veckor efter att han hittats medvetslös med skador på nacken i cellen.

Greps på flygplats den 6 juli

Finansmannen satt frihetsberövad efter att ha gripits den 6 juli på flygplatsen Teterboro i New Jersey.

De brott han anklagas för ska ha skett i New York och Florida mellan 2002 och 2005. Han har hela tiden nekat till anklagelserna.

Vid fällande dom riskerade han upp till 45 års fängelse.

Jeffrey Epstein var sedan tidigare dömd för sexbrott mot minderåriga i Florida. 2008 erkände han sig skyldig i en uppgörelse med åklagaren och dömdes till 18 månaders fängelse.

Uppgörelsen gjorde att han slapp åtal för allvarligare federala brott.

Levde i sus och dus

Uppvuxen i ett medelklasshem i Brooklyn gjorde mattesnillet Jeffrey Epstein så småningom karriär bland finansjättarna på Wall Street.

Innan rättvisan kom i kapp honom levde han som mångmiljardär ett liv i sus och dus, omgiven av andra rika och högt uppsatta människor.

Bland tillgångarna finns en ö i Karibien och flådiga fastigheter i New York och Florida.


Epstein kände USA:s president Donald Trump och de båda männen umgicks i samma kretsar på 1990-talet och under tidigt 2000-tal. Han var även gammal bekant med den tidigare presidenten Bill Clinton.


ANNONS
Av xenia alpkut - Fredag 16 aug 18:11

Svullna käkar, smärta och svårigheter att gapa. Visdomständer som är på väg upp ger ofta upphov till tandproblem, men problemen kan se olika ut och behandlingen kan variera.

De flesta får sina visdomständer när de är mellan 18 och 25 år, men vissa saknar helt anlag för visdomständer och får inga alls. Problemen med visdomständerna uppstår när de är på väg upp genom tandköttet och då kan orsaka mycket smärta. 

Olika typer av problem


Ett vanligt problem med visdomständer är att man helt enkelt inte har tillräckligt med utrymme i käkarna. När visdomstanden tränger fram växer den då ofta snett, vilket kan orsaka smärta och skada på tänderna framför. Ett annat problem som kan uppstå är att tandköttet blir irriterat och inflammerat när tanden tränger fram. Tandköttet svullnar då och kan ibland hamna på tuggytan på en annan tand, vilket kan vara smärtsamt.   


från Vårdguiden Visdomständer som ger problem


De tänder som sitter längst bak i varje käke kallas för visdomständer. De kan ge olika problem genom att till exempel lätt bli inflammerade och skada tanden framför och ge problem med tandköttet. Dessutom kan det vara svårt att hålla visdomständerna rena.


Vad händer i kroppen?


Visdomständerna sitter långt bak i munnen. De är dessutom ofta delvis täckta av slemhinnor. Därför är det svårt att hålla dem rena, och man kan få en ansamling av bakterier i tänderna som leder till att det bildas hål.

Vuxna människor har vanligtvis trettiotvå tänder. Sexton sitter i överkäken och sexton i underkäken. De tänder som sitter längst bak i varje käke kallas i många länder för visdomständer. Det beror på att de vanligtvis bryter fram när du är mellan 18 och 25 år, en ålder då man enligt gammal uppfattning tillägnat sig en viss visdom.

Om du saknar så kallade tandanlag till en eller flera visdomständer, kommer du aldrig att få de tänderna. Du kan också ha fler tandanlag än vanligt och då kan en extratand växa upp.


Platsbrist när visdomständer kommer

Visdomständerna bildas och bryter fram sist av alla tänder. Det är vanligt att det inte finns någon plats kvar i käkarna när visdomständerna ska komma upp.


Under en period ansåg tandläkare att en visdomstand som inte kommit fram var en sjukdom som borde behandlas. Numera har synsättet ändrats, och nu får visdomstanden vara ifred om den inte förväntas ge problem i framtiden.Av xenia alpkut - Fredag 16 aug 18:00I torsdagens säsongsfinal av ”Sommar med Ernst” firar Ernst Kirchsteiger och produktionen av med en härlig avslutningsfest – men bakom kamerorna döljer sig ett blodbad.

26-åriga Ottilia i inredningsteamet knivskar sig så illa att hon fick hjälp av tv-snickaren Marcus ”Mackan” Nylén, innan hon kördes akut till sjukhus för att sys.

– Händelsen var väldigt obehaglig, och tanken på hur illa det hade kunnat gå har gjort mig illa till mods, säger Ottilia.


Sommaren går mot sitt slut – och det gör också ”Sommar med Ernst” i TV4. I torsdagens finalavsnitt överraskar Kirchsteiger husägarna med en festdukad lada, och håller avslutningsfest för alla inblandade i bygget och produktionen.

– Nu är vi samlade alla här, och alla ni som finns här har på något sätt bidragit till att huset har blivit vad det har blivit. Fruktansvärt tacksamma är vi för den hjälp vi har fått, säger Ernst Kirchsteiger i slutet av avsnittet, när de firar med schnitzlar och dryck.

Det tittarna inte får se i programmet är dock dramat som utspelade sig före inspelningen av avslutningsmiddagen som är med i programmet.

Inför festen var 26-åriga Ottilia, som arbetar som allt-i-allo i inredningsteamet, ute och plockade blommor på en äng – när hon plötsligt skar sig illa på kniven hon använde.


– Jag och en kollega var ute och plockade blåklint, plötsligt slant jag med kniven och skar mig i handleden. Vi åkte direkt tillbaka till huset där jag blev omhändertagen av Mackan och en annan kollega, berättar Ottilia.

Av xenia alpkut - Fredag 16 aug 18:00

Donald Trump vill köpa världens största ö.

Wall street journal rapporterar att presidenten vid ett flertal tillfällen ska ha undersökt möjligheterna att köpa Grönland av Danmark.

Svaret från Grönland är dock glasklart:

Grönland är inte till salu.


1946 försökte USA:s dåvarande president Harry Truman köpa Grönland för 100 miljoner dollar men Danmark vägrade då att sälja. Nu uppges Donald Trump vilja köpa ön, skriver Wall street journal.

Källor berättar för tidningen att presidenten vid ett flertal tillfällen, ibland seriöst och ibland på skoj, frågat ut sina rådgivare om USA:s möjlighet att köpa Grönland, som är en självstyrande del av det danska kungariket.

Trump ska ha tagit upp frågan på möten, middagar och i konversationer och ska ha ”lyssnat med stort intresse” när man diskuterat Grönlands stora naturtillgångar och öns geopolitiska betydelse.

Wall street journal skriver att vissa rådgivare har stött hans planer på att ta över Grönland och att vissa avfärdat den.

Tidningens påståenden har inte bekräftats av Vita huset eller kommenterats av danska regeringen.

Men på fredagseftermiddagen kom ett svar från Grönland regering:


”Grönland är inte till salu”, skriver ett officiellt kontro för Grönlands regering på Twitter.


Av xenia alpkut - Fredag 16 aug 11:09

Kroniska sjukdomar är långvariga (mer än tre månader) eller livslånga hälsotillstånd som det vanligen inte finns något effektivt medicinskt botemedel till.[1] En och samma person kan ha flera kroniska sjukdomar samtidigt (så kallade multipla kroniska sjukdomar). I västvärlden är kroniska sjukdomar en vanlig dödsorsak. Till de kroniska sjukdomarna hör vissa former av medfödda sjukdomar och missbildningar, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, njur-, gall- och leversjukdomar, diabetes, KOL, led-,bindväv- och muskelsjukdomar, tandsjukdomar,[2] neurologiska sjukdomar, allergier, psykiska störningar och kronisk smärta. Kroniska sjukdomar är motsatsen till akuta sjukdomar vilka till skillnad från kroniska sjukdomar oftare har plötslig debut (dock kan kroniska sjukdomar ha akuta faser eller vara kroniskt remitterande med skov). Många, men inte alla kroniska sjukdomar är allvarliga. Mindre medicinskt allvarliga kroniska sjukdomar är exempelvis herpes, fotsvamp, psoriasis och rosacea

.


Långvarig smärta innebär att du haft ont varje dag i minst tre till sex månader. Det är mycket vanligt. Du som har långvarig smärta behöver få ett individuellt omhändertagande där hänsyn tas både till typ av smärta och till din situation i övrigt.


Långvarig smärta betraktas numera som en egen sjukdom, till skillnad från akut smärta som är ett slags larm om att något inte står rätt till i kroppen. Långvarig smärta är sällan farligt, men ofta är smärtan komplex och svår att komma tillrätta med. Risken är att smärtan tar över vardagen och leder till låg livskvalitet: kanske gör smärtan att du avstår från aktiviteter som du tidigare tyckt om, kanske slutar du träffa vänner och bekanta.Av xenia alpkut - Torsdag 15 aug 19:00

Sanna Nielsen fortsätter som programledare för ”Allsång på Skansen”.

Det avslöjade hon i direktsändning efter att först tillsammans med SVT lurat tittarna och hintat om att detta var hennes fjärde, och sista, säsong.

Nu berättar hon om beslutet – som hon höll på in i det sista.


– Ingen på scen visste någonting, säger Sanna Nielsen.

 


Säsongens sista ”Allsång på Skansen” är förbi.

Traditionsenligt innebär det att programledaren, i detta fall Sanna Nielsen, avslöjar om hon fortsätter kommande år.

Detta år beslöt sig Sanna Nielsen för att kuppa tittarna genom att dra ut på sitt besked.

– Jag har fått varit er allsångsledare i fyra år nu. Och jag kan säga att jag har njutit av varje sekund, och jag vill bara säga stort tack för den här tiden, men som alltid kommer man fram till ett vägskäl i livet, och nu återstår det bara för mig att säga... sa Sanna Nielsen i programmet och brast ut i Povel Ramels ”Följ mej bortåt vägen”:

– Följ mig bortåt vägen, så skiljs vi längre fram.

Av xenia alpkut - Torsdag 15 aug 11:15

Polisen anmäler sig själva efter sökinsatsen efter 12-årige Mahmoud, som senare hittades död, uppger TV4.

– I det material vi har sett hittills så kan vi inte utesluta att fel har begåtts, säger Michael Fetz, vid polisen i Stockholm, till tv-kanalen.
Det var den 3 augusti i år som 12-årige Mahmoud försvann på Värmdö i Stockholms län på väg till en fotbollsplan tillsammans med sin syster.

Men efter att systern varit inne i en butik var Mahmoud spårlöst försvunnen.

Två dagar efter försvinnandet hittades Mahmoud död i vattnet.Enligt rättsläkarens preliminära besked dog 12-åringen genom drunkning.

Nu har polisen anmält sig själva, uppger TV4.

– Jag vill inte gå in på enskilda detaljer. I det material vi har sett hittills så kan vi inte utesluta att fel har begåtts, därför skickar vi över det till enheten för särskilda utredningar som kommer gå igenom alla beslut som fattats, säger Michael Fetz, biträdande regionchef för polisen i Stockholm.
Mahmoud, 12, försvann på Värmdö i lördags.

Efter en stor sökinsats meddelade polisen att pojken nu hittats död – och att en förundersökning om misstänkt mord är inledd.

– Personen hittades i vattnet, säger Eva Nilsson på Stockholmspolisen.Senare vid 22.30-tiden bekräftade polisen att personen är ”den unga pojke som anmäldes som försvunnen i Gustavsberg under lördagskvällen”.

Eftersom polisen inte kunnat fastställa dödsorsaken har man rutinmässigt inlett en förundersökning om misstänkt mord.

Fyndplatsen spärrades av för en teknisk undersökning.

– Vi har fått en makalös hjälp från allmänheten som ställt upp och hjälpt till att leta efter Mahmoud, det har varit helt sanslöst och vi är otroligt tacksamma, säger Klemens Andersson, sökinsatsens operativa chef på organisationen Missing People Sweden.

Pojkens anhöriga är underrättade.


Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2019
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se