Senaste inläggen

Av xenia alpkut - Söndag 2 feb 15:47LINKÖPING. Sonja Aldén slogs ur Melodifestivalen.

Den folkkära artisten lägger en del av skulden på att de flesta röster kommer via tävlingens mobilapp.

– Mina lyssnare är äldre och det kanske är därför, säger hon efter första deltävlingen.Det gick inte hela vägen för Sonja Aldén, 42.

Den rutinerade balladdrottningen slutade på en femteplats efter Melodifestivalens första deltävling i Linköping.

– Jag hoppades på att inte komma sist. Men jag har varit med några gånger, kanske finns några som stöttar en, säger hon.

Röstningssystemets fel

Sonja Aldén menar att hon har lite äldre fans, som fortfarande inte är så vana vid att rösta via Melodifestivalens populära app, utan istället fortfarande ringer och röstar.

– Den mest uppenbara anledningen är röstningsvanan. Att man kan rösta många gånger.

Hon beskriver hur det var när hon själv såg tävlingen när hon var yngre och plockade upp telefonen för att ringa och rösta, en gång.

– Jag tror att det är många som röstar, men att många inte ringer tio, tjugo eller fyrtio gånger. Mina föräldrar har inte ens appen, de vet inte hur man hjärtröstar. Så man får ta det med en nypa salt.

SVT: Ingen åldersdiskriminering

Enligt SVT ser man ett engagemang i appen i alla åldrar och eftersom rösterna viktas efter olika ålderskategorier så avfärdar de kritik mot åldersdiskriminering.

Det samma gäller telefonrösterna:

– De väger lika mycket som hjärtrösterna. Vi har viktat det så att inte telefonrösterna eller hjärtrösterna ska slå ut varandra, säger Melodifestivalens projektledare Anette Hellenius.

Samtidigt trodde Sonja inte att hon skulle gå vidare.

– Hur jag än räknade hamnade jag ändå på högst femte plats. Så tävlingsmänniskan sitter och dinglar med benen och säger, nu går vi på fest, det här fattade vi ju.

ANNONS
Av xenia alpkut - Söndag 2 feb 14:02

LINKÖPING / STOCKHOLM. Thorsten Flinck diskas från Melodifestivalen – efter SVT:s krismöte under lördagen.

Artisten står åtalad för olaga hot och skadegörelse.

– Thorsten och vi i hans team är otroligt ledsna över detta, säger presskontakten Johanna Boström Stone till Nöjesbladet.Beskedet att Thorsten Flinck, 58, diskas kom på söndagen, bara en vecka innan han skulle ha medverkat i den andra delfinalen av Melodifestivalen.

Anledningen är att SVT fått kännedom om att Flinck är åtalad för olaga hot och skadegörelse.

– Vi beklagar detta djupt. Vi hade verkligen velat se Thorsten Flinck på Melodifestivalens scen på lördag. Men eftersom han är mitt i en pågående rättsprocess kan vi inte låta Thorsten Flinck medverka som tävlande, säger Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen i ett pressmeddelande.

Artisten tog emot beskedet om diskningen med bestörtning.

– Thorsten och vi i hans team är otroligt ledsna över detta men har självklart full respekt för SVT:s beslut, säger presskontakten Johanna Boström Stone.

– Vi kommenterar inte vidare utan hänvisar till SVT.

 
Satt i långt krismöte


Melodifestivalens högsta ledning höll krismöte under stora delar av lördagen, enligt uppgifter till Nöjesbladet.


Thorsten Flinck skulle ha tävlat med låten ”Miraklernas tid” i deltävlingen i Göteborg nästa vecka, men nu meddelar SVT att han kommer att ersättas med en annan artist. Vem det blir är ännu inte klart.


Händelsen som han står åtalad för inträffade i Varberg, i maj förra året. Två personer beskriver hur de blev omkörda av en bil i centrala Varberg på en gata där det var ont om plats. I bilen satt Thorsten Flinck i passagerarsätet.


Slog näven i motorhuven


Kvinnan som körde bilen berättar i förhör att hon valde att tuta mot bilen som kört om dem. Två män, varav en var Thorsten Flinck, stormade då ut ur bilen. Torsten Flink uppges ha slagit näven i motorhuven på bilen, och bilen fick en buckla, enligt åtalet som Nöjesbladet tagit del av.


Åklagaren väckte åtal mot Thorsten Flinck redan före jul, men det finns ännu inget datum för tingsrättsförhandling. SVT Nyheter och en stor mängd andra medier rapporterade om att den kända artisten åtalades för brott.


Varför SVT inte fattat beslutet om diskvalificering förrän så här sent, när mindre än en vecka återstår till tävlingen, är ännu oklart.


Kan införa bakgrundskontroller


När Aftonbladet TV når SVT:s projektledare för Melodifestivalen, Anette Hellenius, säger hon att de inte nåddes av informationen om åtalet mot Flinck förrän för några dagar sedan. Nu öppnar hon för att införa bakgrundskotroller av medverkande artister. Något som SVT tidigare inte haft.


– Vi har inte haft anledning att göra bakgrundskontroller tidigare, vi har väldigt bra samarbeten med skivbolagen och samarbetspartner, men vi får sätta oss ner för att se över om det är nåt vi ska införa, säger hon.


– Men jag tycker inte att det här är anledningen helt och hållet för det bygger på en förtrolig dialog.


Är ni självkritiska till att det här har kunnat hända?


– Ja, det är klart att vi är. Vi måste alltid utvärdera oss själva och ingen hade önskat den här situationen.


Men Melodifestivalens ledning har inte varit kontakt med Thorsten Flinck personligen.


– Vi har inte varit i kontakt direkt med Thorsten utan det är hans musikbolag och kontakt. Det är klart att det här är en personlig tragedi för hans del och det beklagar vi. Men regelverket är tydligt. Vi hade inget annat val, säger Anette Hellenius. 

ANNONS
Av xenia alpkut - Söndag 2 feb 14:00


Ett chartrat EU-flygplan har hämtat upp Européer i Wuhan och reser till Frankrike. 

Elva svenskar befinner sig ombord bland de hundratals fransmän som transporteras hem. 

Ingen av svenskarna är smittad – och de är inte tvingade till kontakt med sjukvården.

– Det är en assisterad utresa i fransk regi, säger Anna Lundbladh vid UD:s presstjänst. 

Enligt portugisiska Publico väntas planet föra hem 250 fransmän och 100 andra europeiska medborgare – varav ett antal ska vara svenskar.


Redan under tisdagen meddelade EU:s avdelning för humanitär hjälp att man skulle skicka två chartrade flygplan till Wuhan i provinsen Hubei, Kina. Detta för att hämta hem europeiska medborgare som annars riskerar att drabbas av coronaviruset.Frankrike har begärt att EU ska hjälpa till att få hem medborgare från Wuhan. Det gör man genom en överenskommelse mellan EU-länderna och ytterligare några länder – European Civil Protection Mechanism – där man kommit överens om att hjälpa varandra vid krissituationer.

Enligt portugisiska Publico är det EU som betalar för de två planen, som chartrats i Portugal, men som leds av Frankrike. Men kostnaden hem till Sverige kan komma att landa på resenären.

– Enskilda resenärer är informerade om att kostnader även kan komma att bäras av den enskilde. Vi kan inte i dagsläget ge några klara besked om den exakta kostnadsfördelningen, säger Anna Lundbladh.

– Hur det ska fördelas kommer att hanteras först i efterhand. 


Elva svenskar

Ett 15-tal svenskar befann sig vid, eller strax efter, virusutbrottet i Wuhan i förra veckan. Enligt TT sitter nu elva av dem på ett flygplan på väg till Frankrike. 

– Det är en assisterad utresa i fransk regi som kommer ske i helgen, säger Anna Lundbladh vid UD:s presstjänst. 

– Jag förutser inte att vi kommer att redogöra för detaljer som när, var och hur, med hänsyn till konsulär sekretess för de personerna det gäller. 

Samtliga resenärer genomgick en hälsokontroll innan planet lyfte från Kina för resan till Frankrike. Ingen av dem är smittad av coronaviruset, enligt Folkhälsomyndigheten.

Ombord på planet har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) två personer som ska fungera som krisstöd.

Folkhälsomyndigheten har under resan kontrollerat att ingen av resenärerna mår dåligt, och inte drabbats av hög feber. 

– Det är inte fråga om någon avancerad testning. Det finns ingen anledning att göra något mer, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, enligt TT.

Hur länge svenskarna kommer att stanna i landet innan vidare transport mot Sverige är uppgifter UD inte vill lämna, men enligt TT kommer svenskarna anlända till Sverige under söndagen. 

Vid ankomst till Sverige kommer resenärerna att transporteras vidare till sina hemorter och där få instruktioner om att hålla kontakt med sjukvården och smittskyddet under 14 dagar för att avskriva den minimala risk som Folkhälsomyndigheten bedömer finns.

Men kontakten med sjukvården är frivillig. 

Landar i eftermiddag

Enligt franska medier lyfte planet från Wuhan vid 01-tiden natten till söndag och beräknas landa vid militärbasen vid Istres, södra Frankrike vid 14-15-tiden. 


Första flyget har landat i Frankrike

Enligt flera franska medier återvände det första flygplanet till en semesteranläggning i badorten Carry-le-Rouet i närheten av Marseille i Frankrike under fredagseftermiddagen. Cirka 200 fransmän fanns ombord på planet, samt ett antal andra europeiska medborgare. 

Passagerarna kommer att hållas isolerade i fjorton dagar, medan tester genomförs för att undersöka om någon blivit smittad. Ytterligare tester gjorde även innan flygplanet lyfte från Kina, skriver franska Le Monde. 

Men några sådana åtgärder är alltså inte aktuella för svenskarna som varit i Wuhan.

 – Man måste komma ihåg att vi har en handfull personer att hantera, då kan man skräddarsy lösningar. Frankrike har ett stort antal personer och därför måste man skapa en egen organisation för att hantera dem och då är det bättre att ha allt på ett ställe, säger Anders Tegnell, enligt TT

Av xenia alpkut - Söndag 2 feb 00:00


Felix Sandman och hans "Boys with emotions" är den stora förhandsfavoriten inför Melodifestivalens första deltävling i Linköping.

– Oavsett vad så gör jag min grej till 100 procent, säger han.

Trots teknikstrul var Felix Sandman nöjd med det första Melodifestivalgenrepet under fredagskvällen. Även besökarna på Saab Arena i Linköping var positiva till den tidigare FO&O-medlemmens insats, enligt Melodifestivalklubbens publikundersökning.

Av de 641 besökarna som deltog i klubbens undersökning röstade 33,5 procent på Felix Sandmans bidrag, vilket placerar honom högst upp på listan. Även hos oddsmakarna ger en vinst för "Boys with emotions" minst pengar tillbaka i den första deltävlingen.

Under genrepet fick Felix Sandman uppträda två gånger eftersom han lottades fram till vinnare under repetitionerna.

– Det kändes lite för äkta när man repade, att "just det, tävlingen är inte nu". Men jag hoppas att jag går vidare under lördagkvällen också, säger han.

Av xenia alpkut - Lördag 1 feb 12:33

När polisen genomförde razzian på Rosengård kastades det både sten och bangers.

Men polisen hittade i sin tur såväl knark som en pistol - och kunde gripa en 19-åring.

– Om man ägnar sig åt verksamheter där man hanterar narkotika och vapen och liknande så är det dagar då man inte kan känna sig trygg, säger Nils Norling, presskommunikatör vid polisen.


Malmöpolisen kommer under veckan att genomföra stora insatser på flera områden i staden, som en del av Operation Rimfrost.

Rosengård var först ut på tisdagen då ett 50-tal poliser var på plats i en stor razzia. Även om polisen gjorde fordonskontroller gick operationen främst ut på att söka igenom trappuppgångar, källar- och vindsutrymmen samt tvättstugor.

Platser där polisen av erfarenhet vet att bland annat narkotika och vapen förvaras.

– Primärt var det sök i allmänna ytor i flerbostadshus. Det är grunden i det, men vår förhoppning var och är fortsatt för resten av veckan att det ska leda till husrannsakningar. Det är vi helt övertygade om att det kommer att göra också, säger Nils Norling, presskommunikatör, vid polisens pressträff på onsdagsförmiddagen.

Även funnit narkotika

I samband med insatsen kunde även en 19-årig man anhållas misstänkt för grovt vapenbrott, sedan polisen funnit en pistol vid genomsökningarna i flerbostadshusen.

– Det är ett fynd som gjorts i de här söken. Man har arbetat och kunnat härleda det till den här mannen, säger Nils Norling.

Polisen gjorde även ytterligare beslag vid insatsen, även om det inte skett fler gripanden.

– Bland annat narkotika kan jag säga.

Av xenia alpkut - Lördag 1 feb 12:02

Det ska Jesper Börjesson göra nu

Den 10 februari börjar Jesper Börjesson jobba på teknikkonsultföretaget Rejlers. Programledaren tycker att det ska bli jättespännande och han tror inte att han kommer ångra det nya karriärvalet. 

– Jag behöver en ny utmaning och behöver göra något annat. jag tror inte att jag diskvalificeras som journalist i framtiden. 

Så du utesluter inte mediebranschen i framtiden?

– Det kan jag inte utesluta, men nu är det det här jag vill göra. Sen får man se vad framtiden bär med sig. Det låter lite lillgammalt kanske, men det är faktiskt så jag känner.

Av xenia alpkut - Fredag 31 jan 20:15

Första bekräftade fallet av coronavirus i Sverige, en kvinna i 20-årsåldern, har upptäckts i Jönköping, enligt Folkhälsomyndigheten. 

 De 15 svenskarna som befinner sig i kinesiska 11-miljonersstaden Wuhan, där smittan först upptäcktes, kommer få hjälp att ta sig hem. 

 Över 9 800 personer, varav 129 utanför Kina, har nu smittats av det nya coronaviruset – men ytterst få har ännu friskförklarats.

 WHO har utlyst ett globalt nödläge vilket bara har hänt fem gånger tidigare i historien.   Under sen fredagseftermiddag berättade Folkhälsomyndigheten att det första bekräftade fallet av coronavirus från Wuhan upptäckts i Sverige. 

Fallet har upptäckts i region Jönköping. Den insjuknade är en kvinna i 20-årsåldern som har besökt Wuhanområdet i Kina och börjat få symtom i form av hosta efter att hon återvänt till Sverige den 24 januari. 

Smittskyddsläkaren: ”Hon är stabil och mår bra”

Klockan 17 höll region Jönköping och Folkhälsomyndigheten en presskonferens. 

– Det är en kvinna i 20-årsåldern som vistats i staden Wuhan i Kina under januari och återvänt till Sverige den 24 januari, insjuknade den 28 januari i hosta och tog kontakt med vården den 30 januari. Hon blev omhändertagen och provtagen och så har vi i dag fått besked från Folkhälsomyndigheten att proverna är positiva, sa Malin Begnér, smittskyddsläkare för region Jönköping, under presskonferensen. 


Av xenia alpkut - Torsdag 30 jan 12:46

Antalet smittade i coronaviruset har ökat med cirka 30 procent senaste dygnet, och är nu uppe i över 7 800 personer. 

Totalt har 170 avlidit. 

Flera länder evakuerar nu sina medborgare från smittocentrumet Wuhan i Kina – och Ryssland har valt att stänga sin gräns mot landet.

Samtidigt sitter 6 000 passagerare fast på en färja i Italien, eftersom två personer på fartyget misstänks ha smittats, rapporterar La Repubblica.

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 

SOL

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se