Senaste inläggen

Av xenia alpkut - Tisdag 4 feb 16:30

Tolv svenskar som varit i Wuhan flögs hem i söndags.

Nu uppger Belgien att en kvinna som var ombord är smittad.

– Om de här svenskarna kan ha utsatts för smitta så får vi veta det, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.


En belgisk kvinna som evakuerades samtidigt som svenskarna från Wuhan i söndags har nu bekräftats vara smittad med coronaviruset, enligt belgiska myndigheter.

”Personen som testats visar inga tecken på sjukdom för tillfället. Hon fördes i natt till Saint Pierre Universitetssjukhus i Bryssel”, står det i ett uttalande.

Ingen av de andra åtta belgarna ska ha smittats av viruset. Cirka 250 fransmän och ett hundratal andra EU-medborgare var ombord på planet.


Ingen kontakt med Belgien

Tolv svenskar reste hem med det franska flygplanet, däribland Angelica Kristiansson Herrera, 31.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, har inte informerats av belgiska myndigheter om coronafallet.

– Det här hanteras enligt de rutiner som finns inom det europeiska nätverket. När något land hittar en passagerare på ett flygplan som kan ha smittat medborgare från en annat land så tar man kontakt med det landet, säger Anders Tegnell.

Därför ser statsepidemiologen ingen anledning att kontakta Belgien angående detta.

– Dessutom är de här personerna från Sverige redan under övervakning, som om de vore exponerade. Så vi behöver inte göra något mer, säger Anders Tegnell.

Har svenskarna testats för coronaviruset?

– Vi följer deras utveckling. Om och när de visar symptom så undersöker vi närmare. Visar de inga symptom så undersöker man dem inte rutinmässigt.

ANNONS
Av xenia alpkut - Tisdag 4 feb 10:57


DES MOINES, IOWA. Demokraternas första viktiga primärval är på väg att utvecklas till ett fiasko.

I stället för att leverera resultat kallade partiledningen till krismöte.

Donald Trump jublar över demokraternas självmål.


Normalt skulle resultatet av valet varit helt klart tidigt på morgonen svensk tid. I stället har inte ett enda resultat rapporterats från någon av de nästan 1 700 valkretsarna.

I stället för att tala om vem som vunnit kallade det demokratiska partiets ledning till ett krismöte med representanter för de elva kandidaternas kampanjstaber.


Förseningen är inte bara en pr-katastrof för partiet och för Iowas unika ställning som först i landet att tala om vilken av de demokratiska kandidaterna de vill ska utmana president Trump. Det gör dessutom att de kandidater som lyckats bäst går miste om uppmärksamheten i media.

Den största dagstidningen i delstaten, Des Moines Registers deadline passerades utan att några resultat rapporterats. Normalt skulle segraren kunna bre ut sig på hela förstasidan.

Inte heller någon av de stora tv-kanalerna kunde berätta om vem som kom etta, två och trea innan tittarna började stänga av och gå till sängs.

Det som skulle ha blivit bra reklam för demokraternas utmanare blev i stället en present till Donald Trump som kan gotta sig i demokraternas misslyckande och ifrågasätta om partiet verkligen kan styra landet när de inte ens kan genomföra ett primärval på ett oklanderligt sätt.
Förre vicepresidenten Joe Biden var först av de favorittippade kandidaterna att hålla sitt ”segertal”. Till talkörerna ”We want Joe, we want Joe” klev han upp på scenen på sin valvaka vid Drake-universitetet i centrala Des Moines med hustrun Jill vid sin sida.

– Det ser ut att bli en lång natt. Det känns som vi gjort bra ifrån oss även om jag inte har några resultat. Men vi åker härifrån med ett antal delegater.

Han syftar på de delegater som vid partikonventet i sommar formellt avgör vem som blir partiets kandidat.

– Partiledningen försöker reda upp det här på bästa sätt, säger Biden men det hörs att han inte direkt är imponerad av hur rapporteringen av rösterna sköttes.

 

ANNONS
Av xenia alpkut - Tisdag 4 feb 00:00

I en lilafodrad låda anländer i dag den riksbekanta krokodilen Kajsa till London.

Under veckoslutet har Länsstyrelsen övervägt formerna för flygresan. Den specialtillverkade lilafodrade transportboxen har modifierats efter kontakter med krokodilexpertis.

– Det var viktigt att den var väl ventilerad, bolstrad invändigt och inte för rymlig, berättar Mattias Gårdlund på Länsstyrelsen. Dessutom var det naturligtvis viktigt att den var rymningssäker och att det gick att skilja på upp och ner.

Ett speciellt dilemma var om Kajsa skulle flyga sovande eller vaken.

– Vi fick rådet att en tam krokodil mycket väl kan flyga vaken, berättar Mattias Gårdlund. Hade den var vild och ovan vid människor så skulle den däremot ha behövt sövas.

Målet är krokodilanläggningen Crocodiles of the world foundation. Väl framme bryts åren av ensamhet för krokodilen som har hunnit byta kön och namn under de senaste månadernas tid i rampljuset.

Men något riktigt rampljus har det väl egentligen inte handlat om. Sedan hon hittades i samband med en husrannsakan i ett växthus i Malmö har krokodilen skyddats från offentligheten. Länge vilade hotet om en dödsdom över henne eftersom det var svårt att hitta en plats där hon kunde umgås med gelikar.

Men till slut, efter flera dispensansökningar lyckades det. I går lämnade Kajsa sin tillfälliga hemvist hos Djurambulansen i Höganäs. I dag flygs hon i en specialdesignad låda märkt ”Alive animal – Crocodile”.


Av xenia alpkut - Måndag 3 feb 15:35


Studenten Amanda Vall, 22, är en av de elva svenskar som evakuerats från kinesiska Wuhan.

Nu sitter hon i frivillig karantän för säkerhets skull, även om hon själv mår bra.

– Allt känns fortfarande overkligt, säger hon.


Vid 21-tiden i går fick Amanda Vall och tio andra svenskar som evakuerats från Kina äntligen sätta ner fötterna på svensk mark.

Då hade de rest i ett dygn och gått igenom flera hälsokontroller.

– De största hälsokontrollerna skedde innan vi fick gå på flygplanet i Wuhan. Då blev vi tillfrågade om symptom och om vi kände någon sjukdomskänsla. Hade man ont i halsen eller ont i örat eller likande blev man skickad till en undersökning där de kollade lungor, blodtryck, öron och hals bland annat, berättar Amanda i Aftonbladet TV.

Kommer att stanna hemma

Därefter följde en ny kontroll i Frankrike, där planet mellanlandade. Då mötte också Folkhälsomyndighetens personal upp. Och så ännu en kontroll på Arlanda.

– Stämningen var ändå ganska lugn, vi fick mycket information och många hälsokontroller. Vi var inte så oroliga, utan mest redo att komma hem.

Nu är hon hemma på sin hemort i Gävleborgs län där hon placerats i frivillig hemkarantän. Även om hon själv mår bra så kommer hon följa instruktionerna från Folkhälsomyndigheten och stanna hemma. Hon har också daglig kontakt med vården.

– De har uppmanat oss att stanna hemma så mycket som det går. Om vi går ut ska vi undvika platser med många människor. Vi ska inte heller ha nära kontakt med de vi känner, inte kramas eller vara för nära någon. Men jag har bestämt mig för att inte gå utomhus, för att vara på den säkra sidan.

Av xenia alpkut - Måndag 3 feb 13:27


 


Nu har de evakuerade Wuhansvenskarnas flygplan landat på Arlanda. 

Det rör sig om ett tiotal personer. 

Enligt nyhetssajten Europe 1 har ett 20-tal av passagerarna som reste med svenskarna från Wuhan till Frankrike hållits kvar eftersom de uppvisat symptom på coronaviruset.

Ingen av svenskarna är smittad enligt Folkhälsomyndigheten – och de är inte tvingade till kontakt med sjukvården.

– Det finns en plan för hur alla ska komma hem till sig med hemtransport, säger Maria Bergstrand vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.


20 passagerare som reste med svenskar testas för symptom

Svenskarna reste först från Wuhan med evakuerade européer i en jumbojet, Airbus A380, och landade under söndagseftermiddagen på den franska militärbasen Istres-Le Tubé, väster om Marseille. Vid ankomsten till Frankrike visade 20 av de 250 passagerarna symptom och skulle testas för Wuhanviruset, berättade Frankrikes folkhälsominister Agnès Buzyn för Europe 1.  

– Cirka tjugo personer med symptom har fått stanna kvar på marken i Istres. De övervakas av läkare medan de testas, sa Frankrikes hälsominister, Agnès Buzyn, på en presskonferens under söndagen. 

En av passagerarna som visade symptom, en kvinna, sa till Europe 1. 

– Om jag testar positivt kommer jag att stanna i karantän på sjukhuset. 

Kvinnan berättar att flygplanets resenärer placerats i tält där de sorterats utifrån nationalitet och symptom. 

– Det finns poliser och militär överallt. Läkarna är lite överväldigande, de bär full kostym med masker och skyddsglasögon, sa hon till Europe 1. 

Passagerare testas av militärläkare på flygplatsen

Från början var det 36 passagerare som ska ha visat symptom men 16 av dessa kunde avfärdas till skillnad från de 20 andra, enligt Le Parisien

Enligt folkhälsoministern skulle resultaten från virustesterna vara klara inom några timmar. 

Enligt Europe 1 kommer de som eventuellt testar positivt för coronaviruset få stanna på sjukhuset. Resterande fransmän kommer att föras till en utav de två karantänsplatserna i Carry-le-Rouet och Aix-en-Provence.

Dessa är franska och icke-europeiska medborgare och ska testas av militärläkare på flygplatsen.  

Svenskarna reste vidare från den franska militärbasen i ett specialchartrat plan med destination Arlanda. 

Efter den långa resan får de nu bege sig till sina hem. 

– Det finns en plan för hur alla ska komma hem till sig med hemtransport, säger Maria Bergstrand vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB under söndagskvällen. Folkhälsomyndigheten har under resan kontrollerat att ingen av resenärerna mår dåligt, och inte drabbats av hög feber. 

– Det är inte fråga om någon avancerad testning. Det finns ingen anledning att göra något mer, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, enligt TT.

Chartrade plan för hjälp

Redan under tisdagen meddelade EU:s avdelning för humanitär hjälp att man skulle skicka två chartrade flygplan till Wuhan. Detta för att hämta hem europeiska medborgare som annars riskerar att drabbas av coronaviruset.

Hittills har 361 personer dött av viruset. Ytterligare 16 759 personer har bekräftats vara smittade, enligt South China Morning Post.

Det var Frankrike som begärde att EU skulle hjälpa till att få hem medborgare från Wuhan. Det gör man genom en överenskommelse mellan EU-länderna och ytterligare några länder – European Civil Protection Mechanism – där man kommit överens om att hjälpa varandra vid krissituationer.

Enligt portugisiska Publico är det EU som betalar för de två planen, som chartrats i Portugal, men som leds av Frankrike. Men kostnaden hem till Sverige kan komma att landa på resenären.

– Enskilda resenärer är informerade om att kostnader även kan komma att bäras av den enskilde. Vi kan inte i dagsläget ge några klara besked om den exakta kostnadsfördelningen, säger Anna Lundbladh.

– Hur det ska fördelas kommer att hanteras först i efterhand. 

Av xenia alpkut - Söndag 2 feb 17:30


Även om USA:s president Donald Trump skulle ha försökt påverka valutgången genom påtryckningar mot Ukraina att utreda hans politiske rival är det inget som kan leda till en fällande dom.


Detta eftersom en valseger för Trump ligger i allmänhetens intresse. Så argumenterar i alla fall hans försvarare under riksrättsrättegången i senaten.


Advokaten Alan Dershowitz fick många att höja på ögonbrynen i senaten när han hävdade att Trump inte kan åtalas för maktmissbruk. Presidenten anser nämligen att han agerar i allmänhetens – inte i eget – intresse.

– Om en president gör någonting han anser kommer att hjälpa honom att bli vald, i allmänhetens intresse, kan det inte handla om den typ av quid pro quo (krav på en motprestation) som resulterar i riksrätt, sade Dershowitz inför de 100 senatorerna på torsdagen.

Demokraterna anklagar Trump för att ha fryst militärt bistånd till Ukraina i syfte att pressa landets regering att inleda en utredning mot sonen till demokraten Joe Biden, en potentiell rival i höstens presidentval.

Av xenia alpkut - Söndag 2 feb 17:15

LINKÖPING. Sonja Aldén slogs ur Melodifestivalen.

Den folkkära artisten lägger en del av skulden på att de flesta röster kommer via tävlingens mobilapp.

– Mina lyssnare är äldre och det kanske är därför, säger hon efter första deltävlingen.
Det gick inte hela vägen för Sonja Aldén, 42.

Den rutinerade balladdrottningen slutade på en femteplats efter Melodifestivalens första deltävling i Linköping.

– Jag hoppades på att inte komma sist. Men jag har varit med några gånger, kanske finns några som stöttar en, säger hon.

Röstningssystemets fel

Sonja Aldén menar att hon har lite äldre fans, som fortfarande inte är så vana vid att rösta via Melodifestivalens populära app, utan istället fortfarande ringer och röstar.

– Den mest uppenbara anledningen är röstningsvanan. Att man kan rösta många gånger.

Hon beskriver hur det var när hon själv såg tävlingen när hon var yngre och plockade upp telefonen för att ringa och rösta, en gång.

– Jag tror att det är många som röstar, men att många inte ringer tio, tjugo eller fyrtio gånger. Mina föräldrar har inte ens appen, de vet inte hur man hjärtröstar. Så man får ta det med en nypa salt.


SVT: Ingen åldersdiskriminering

Enligt SVT ser man ett engagemang i appen i alla åldrar och eftersom rösterna viktas efter olika ålderskategorier så avfärdar de kritik mot åldersdiskriminering.

Det samma gäller telefonrösterna:

– De väger lika mycket som hjärtrösterna. Vi har viktat det så att inte telefonrösterna eller hjärtrösterna ska slå ut varandra, säger Melodifestivalens projektledare Anette Hellenius.

Samtidigt trodde Sonja inte att hon skulle gå vidare.

– Hur jag än räknade hamnade jag ändå på högst femte plats. Så tävlingsmänniskan sitter och dinglar med benen och säger, nu går vi på fest, det här fattade vi ju.

Av xenia alpkut - Söndag 2 feb 17:00

 


INKÖPING. Doldisarna i The Mamas golvade tv-tittarna med sin glädjesprakande show – och Robin Bengtsson gjorde succé trots att flickvännen Sigrid Bernson låg hemma sjuk.

– Nu får hon ju en final att gå på, så det var tur att jag lyckades med det, säger 29-åringen.


När skrällen var ett faktum gick det inte att hålla tårarna borta.

Loulou Lamotte verkade inte riktigt förstå vad som hänt där hon stod vid scenen tillsammans med de andra Mamas-medlemmarna Ashley Haynes och Dinah Yonas Manna.

– Jag vill bara säga att jag är fruktansvärt tacksam och så glad. Vi har fått så mycket kärlek. Det är nästan för mycket, man kan knappt ta till sig det.

Trion, som förra året körade bakom vinnaren John Lundvik, tog sig direkt vidare till final i Melodifestivalens första deltävling. Därmed stod de för schlagervårens första stora överraskning.

– Jag tror att det är tydligt för tittarna hur kul vi har tillsammans, och hur mycket vi tycker om att göra det här, säger Dinah Yonas Manna.

– Jag är så glad över att så många gillade att se oss framträda.


Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 

SOL

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se