Direktlänk till inlägg 16 januari 2020

Majoriteten av IBS-patienter saknar information från vården

Av xenia alpkut - Torsdag 16 jan 11:00


Över 70 procent av dem som har fått diagnosen IBS upplever att de inte fått tillräcklig information om sin sjukdom av sjukvården.

IBS är en av våra vanligaste folksjukdomar och drabbar ca 15 procent av Sveriges befolkning*.

Magen hindrar i vardagen

Problem med magen ökar, både i Apotekets “Om mag och tarmbesvär”, Novus (juni 2019) och Magrapporten 2019 från Valio visar att trenden med ohälsa kopplad till magen har ökat sedan 2016. Idag uppger 4 av 10 svenskar sig ha obalans i magen minst varje månad.

Att ha magproblem är begränsande och av dem som svarat i Novus undersökning så säger var femte att magen styr och/eller hindrar dem i deras vardag.

Majoriteten får inte tillräcklig information

IBS eller Irritable Bowel Syndrome är en funktionell magtarmsjukdom som drabbar 15 procent av befolkningen. Merparten av dem som söker vård för IBS är kvinnor 20-65 år. Bland barn och unga ökar antalet som får diagnosen. Orsakerna bakom IBS är fortfarande inte helt kända. Forskning om IBS pågår, både vad gäller orsak och behandling. Fortfarande ges felaktiga kostråd till patienter med IBS, vilket leder till att många inte blir hjälpta och därmed tvingas söka vård igen.

Undersökningar visar att så många som 72 procent* av dem som fått diagnosen IBS, (Irritable Bowel Syndrome) upplever att de inte fått tillräcklig information om sin diagnos av vården.Det innebär att många på egen hand förväntas söka information om sin diagnos vilket orsakar onödig oro och stort lidande för individen.


fortsättningen


IBS-dagen 16 januari - behov av ökad kunskap

IBS kan behandlas och nu väljer Belly Balance att sätta fokus på IBS för att förbättra vården och hela Sveriges maghälsa genom att instifta IBS-dagen den 16 januari. Syftet är att uppmärksamma och samtidigt höja kunskapen om IBS och att fler förhoppningsvis får en lugnare mage. Belly Balance grundades 2016 av leg dietister Sofia Antonsson och Jeanette Steijer, båda med lång klinisk erfarenhet från primärvården. Med över 15 000 behandlade patienter anses Belly Balance vara ledande experter på behandling av IBS i Sverige.

- Vi ser behovet av att öka kunskapen om IBS är stort, både inom vården och i samhället i stort, säger Sofia Antonsson, dietist och grundare av Belly Balance.

Inom läkarkåren är kunskapen om IBS relativt låg och många patienter vittnar om att de inte fått information eller rätt hjälp. Hos dietister finns kunskapen, men det finns för få dietister för att kunna ta hand om alla patienter.

- Vi har i många år arbetat med att utbilda dietister och nu är det även dags att nå ut till läkarna, vilka ofta är de första att träffa patienter med IBS.

 
https://www.doktorn.com/artikel/majoriteten-av-ibs-patienter-saknar-information-fr%C3%A5n-v%C3%A5rden

 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av xenia alpkut - Fredag 28 feb 17:30


    Kycklingschnitzel stekt till perfektion serveras med en krämig potatissallad och ett pepprigt citronsmör. En riktigt smakrik helgmiddag som går fort att göra!’     Du behöver Citron och svartpepparsmör 100 g smör, rumsvarmt...

Av xenia alpkut - Fredag 28 feb 17:08


    Aftonbladet har redan avslöjat fem av elva namn som är aktuella för vårens omgång av ”Let’s dance”. Ikväll avslöjas den sista deltagaren – och enligt uppgifter är det artisten John Lundvik. Under fredagens ”Ef...

Av xenia alpkut - Fredag 28 feb 16:00


    Det är minusgrader i norra Syrien och flyktinglägren är fulla. Människor tvingas sova under bar himmel och småbarn fryser ihjäl. – Situationen är mycket värre än vad den varit tidigare år så nu har vi startat en akutinsamling, säger S...

Av xenia alpkut - Fredag 28 feb 15:33

Ju äldre du är, desto större är risken att dö om du smittas av coronaviruset covid-19. För små barn har risken hittills varit noll. Det visar siffror som det kinesiska smittskyddsinstitutet (CCDC) släppte förra veckan. Siffrorna baserar sig på...

Av xenia alpkut - Fredag 28 feb 11:30

  Första fallet med en person smittad av coronaviruset på plats i Sverige har upptäckts. Samtidigt pågår spårningen av en annan drabbad som rest från Milano till Stockholm och sedan vidare med tåg till Göteborg dagen efter. – Det är en lå...

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Januari 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 

SOL

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se