Direktlänk till inlägg 11 december 2019

Hundratals ton batteriavfall dumpades i en svensk åker

Av xenia alpkut - 11 december 2019 17:45


Företaget Urecycle i Karlskoga återvinner 70 procent av Sveriges batterier. 

Avfallet innehåller skadliga ämnen och kräver specialhantering. 

Men i stället för att brännas och bli el och värme ska en del av materialet ha dumpats på en åker i Kumla, enligt uppgifter till Expressen. 

– Det är verkligen extrema koncentrationer av flera metaller i marken, säger Marcus Sundbom på Stockholms universitet, som tagit del av prover från den svarta massan, och från åkermarken. 

Leveranserna av batterier till Urecycle har nu avbrutits. 


Det finns batterier i det mesta. I din mobiltelefon, fjärrkontroll och eltandborste – bland mycket annat. 

I takt med att elektrifieringen av samhället växer ställs också högre krav på producenterna att kunna återvinna de dyra, och ofta skadliga, batterimaterialen. Det är inte lätt. Vanliga AA-batterier genererar avfall som ska hanteras enligt strikta föreskrifter i miljöbalken.  

Vid återvinningen av alkaliska batterier bildas en så kallad svart massa, som innehåller höga halter av olika metaller. 

Det råder delade meningar inom branschen om hur man bäst tar hand om den svarta massan. Vissa bränner upp den. Andra använder dyra tekniker som gör att man kan utvinna ytterligare metaller ur den. 

Men den svarta massan som Sveriges största batteriåtervinnare ansvarat för har hanterats på ett tredje sätt. Företaget Urecycle har sålt vidare sitt material till underentreprenörer. 

Slutdestination: En åker utanför Kumla, bland annat.  

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av xenia alpkut - Måndag 20 jan 18:30

  Efter 20 år som ägare säljer Bert Karlsson nu ”Fame Factory”-fabriken i Skara.  Tanken är att huset nu ska bli vandrarhem och studentbostäder.      År 2000 köpte Bert Karlsson tegelbyggnaden på Kämpagatan i Skara. Byggnaden so...

Av xenia alpkut - Måndag 20 jan 11:00

  Tv-profilen Sofia Wistam, 53, är sedan många år tillbaka gift med maken Magnus Wistam. I en intervju med tidningen Amelia berättar hon om utmaningen i att vårda förhållandet samtidigt som man satsar hårt på karriären och tar hand om familjelive...

Av xenia alpkut - Måndag 20 jan 10:56

  Sofia Wistams och Thomas "Orup" Erikssons son Kid Eriksson har vuxit upp. På sin 26-årsdag grattas han av föräldrarna på sociala medier - och fansen kan inte låta bli att poängtera hur lik han är sina föräldrar. "Är du säker på att han är din...

Av xenia alpkut - Måndag 20 jan 00:00

NYHETER När hennes hus brann ner hoppades lårbensamputerade Sandra att det skulle gå att bygga upp igen.Men både kommunen och försäkringsbolaget nekar henne hjälp med handikappanpassning.– Det är rent ut sagt för jävligt, säger Sandra Bhatti, ...

Av xenia alpkut - Söndag 19 jan 17:30


 

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< December 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 

SOL

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se