Alla inlägg under november 2019

Av xenia alpkut - 27 november 2019 10:30


Flera har dött och hundratals skadats efter en kraftig jordbävning i Albanien.

Människor befaras vara fast under raserade byggnader.

Skalvet kändes i flera europeiska länder.


Efter den kraftiga jordbävningen i Albanien tidigt på tisdagsmorgonen har minst 14 människor dött och 600 skadats. Siffrorna var stigande under tisdagen.

Det starka skalvet med en magnitud på 6,4 i fick människor att fly ut i panik på gatorna i städerna Durres och Tirana. Även den mindre staden Thumane ska vara hårt drabbad.

Två av de döda befann sig på ett hotell i Durres som kollapsade, enligt lokala medier. En äldre kvinna ska ha dött när hon agerade mänsklig sköld åt sitt barnbarn.

Flera befaras vara fast under kollapsade byggnader och under tisdagsmorgonen pågick en stor räddningsinsats.

Bilder visar skador på byggnader i kuststaden Durres. BNO har publicerat en video som visar hur en stor byggnad kollapsat helt.


Enligt de första preliminära siffrorna inträffade skalvet på 10 kilometers djup med ett epicentrum en mil norr om Durres. Det första skalvet kändes även i Italien och Grekland samt grannländerna Montenegro och Nordmakedonien.

Efter jordbävningen, vid 04-tiden, inträffade även flera efterskalv. Enligt EMSC ska 16 skalv ha känts – på 8 timmar.

ANNONS
Av xenia alpkut - 27 november 2019 10:30

Alla har spekulerat.

Exklusivt för Sportbladet berättar nu Zlatan Ibrahimovic om sitt nya samarbete med Hammarby.

Zlatan blir stor delägare i Hammarby – och brinner redan för Bajen.

– Jag ska hjälpa Hammarby att bli bäst i Skandinavien, säger han i en lång intervju.


Zlatan Ibrahimovic tryckte på publiceringsknappen och hela Sverige gick i spinn. Det räckte med en bild på Hammarbys matchtröja och så namnet "Ibrahimovic" på ryggen. Därefter tillbringade landets fotbollsintresserade – och rätt många andra ute i världen – resten av tisdagen med att spekulera kring 38-åringens framtid.

Sportbladet når, som enda tidning, Zlatan över telefon.

– Jag hade kommit överens med teamet från Hammarby och AEG om att få den här grejen så global som möjligt. Vi skulle synas över hela världen. Inte bara i Sverige utan i hela världen. Alla ska veta vilka Hammarby är och när man ser loggan ska man förstå: det där är Hammarby.

Nu kan Sportbladet berätta vad allt handlade om. Zlatan Ibrahimovic är numera en stor delägare i Hammarby. Amerikanska Anschutz Entertainment Group, AEG, innehade knappt hälften (47 procent) av aktierna i Hammarby Fotboll AB. AEG äger även Los Angeles Galaxy i MLS som Zlatan Ibrahimovic lämnar i vinter. Nu köper svensken 50 procent av AEG Sweden och äger själv därmed alltså cirka en fjärdedel av Hammarby.


”Jag tänker på vitt och grönt...”

Hur gick det här till, Zlatan?

– Jag har ju spelat i Galaxy och fått en bra relation med folket från AEG. Då fick jag den här möjligheten att bli partner med AEG och en sån möjlighet går det inte att tacka nej till. Inte till människor som är så lyckosamma i affärer. Dessutom var jag redan länkad till Sverige. Så gick det till.

Om jag säger Hammarby: vad tänker du på då?

– Vitt och grönt. Och en fantastisk publik. Det som känns speciellt med Hammarby är att klubben växer hela tiden. Det är klubben som har störst potential att bli störst i Skandinavien. De gör fantastiska saker redan nu. De hade lite otur nu i år, de kunde ha vunnit serien. Jag följde slutet av allsvenskan även om allt var hemligt med mig och Hammarby.

Du satt hemma i Los Angeles och följde guldstriden?

– Det har ju gått en tid även om allt varit hemligt. Men jag har försökt följa Hammarby så mycket det går. Det var spännande nu på slutet.

Stefan Billborns Hammarby har fått stort beröm för sitt attraktiva spel och Zlatan stämmer in i hyllningarna.

ANNONS
Av xenia alpkut - 25 november 2019 18:00


En älgfamilj sätter skräck i Aspenäs i Lerums kommun.

Två hundar har sparkats ihjäl – och natten mot lördag fick en man föras till sjukhus efter en attack.

Nu ska älgarna skjutas, enligt ett beslut från polisen.

– Det har varit lite för många incidenter, säger Stefan Holm, gruppchef vid polisen i Lerum.

Älgfamiljen – bestående av en älgko och två kalvar – har uppehållit sig i villaområdet i Aspenäs i i nordvästra Lerum sedan oktober.

Där rör de sig i trädgårdar, på garageuppfarter och i närheten av både förskolan och skolan, har Mattias Jansson från Aspenäs villaägares förening sagt.

– Normalt får vi älgar på hösten, men de är bara här en kort period. De här har stannat kvar här i över en månad, berättade han under den gångna helgen.

Men älgarna har också gått till brutal attack mot boende i området.

Man attackerad – hundar döda

Natten mot lördag var en man ute och gick med sin hund då älgarna, enligt rapporter från platsen, sparkade dem.

Hunden dog och mannen skadades så allvarligt att han fick föras med ambulans till sjukhus.

– Vad jag har hört kom älgen upp bakom mannen och hunden, har jägaren Bertil Sagrelius, som kallades ut till platsen i lördags morse, berättat.


Men attacken var inte den första sedan älgarna slog sig till ro i området.

Tidigare i höstas blev en annan hund dödad – och i början av november fick Elin Hellgren, 37, fly för att undkomma de aggressiva älgarna.

Vid tillfället hade hon rastat sex hundar från det hundcenter hon driver.

– Mamman kom springande runt hörnet på huset, på tomten. Hon sprang mot mig. Jag fick ta hundarna så fort jag kunde och springa in och stänga om oss, sa hon nyligen.

Polisens order: Skjut älgarna

På måndagen gick Lerums kommun ut med ett meddelade både via sin hemsida och på sociala medier.

”Vi har full förståelse för att många boende oroliga. Vår kommunpolis Eva Strömblad är tydlig med att om du ser älgfamiljen ska du ringa 112 och meddela var djuren befinner sig. Polisen kontaktar sedan jägare. Tyvärr har personalen på 11414 ett dokument som hänvisar de som ringer till kommunen, men den informationen är fel. Polisen ska nu se över rutinerna”, skriver de bland annat.

Och till följd av de allvarliga händelserna har ett beslut om att skjuta älgarna fattats.

Det berättar Stefan Holm, gruppchef på polisen i Lerum.

– Jag har fattat det beslutet. Det har varit lite för många incidenter. Men det är ganska svårt, då det är farligt att skjuta bland hus och människor. Det måste vara helt säkert för att de ska kunna göra det, säger han.

Av xenia alpkut - 25 november 2019 17:15

 

Det krävdes en död stjärna innan årets säsong äntligen lyfte på riktigt.

De flesta av årets tolkningar lär som vanligt tyna bort.

Men Miss Lis version av Olle Ljungströms ”Kaffe och en cigarett” var säsongens höjdpunkt.


I ”Så mycket bättre” är Olle Ljungström, som var en av landets finaste textförfattare och artister, antagligen mest känd för Magnus Ugglas cover på ”Jag och min far”.

Det är seriens Mount Everest, tolkningen som många förknippar programmet med. Ingen annan låt har fått ett större genomslag.

Eftersom programmet firar 10-årsjubileum var det bara en tidsfråga innan ”Jag och min far” skulle avhandlas igen. Det är inget fel på Ugglas version. Men, och det här kan inte sägas för ofta, den är givetvis inte i närheten av Ljungströms mer mångbottnade och giftiga original.

Och original och original.

I vanliga fall brukar jag inte bry mig om uppenbara låtstölder. Alla snor så mycket att diskussionen snabbt blir poänglös. Men Ljungströms ”Jag och min far” är i stort sett Bruce Springsteens ”My father's house”, fast med annan text. Sångmelodin är identisk. I anständighetens namn vore det kanske på sin plats att nämna det någon gång i ett program som handlar om musik.

”Kaffe och en cigarett” är en ännu starkare Ljungström-låt. Den bästa versionen är inspelad av Uno Svenningsson på hyllningsalbumet ”Andra sjunger Olle Ljungström” från 2008. Svenningsson förvandlar den till en våldsamt sorgsen evergreen som är däruppe med vad som helst av Monica ZetterlundBarbro Hörberg och Cornelis Vreeswijk. Vemodet får november att kännas som ”Fyra bugg och en Coca-Cola”. Om Uno hade framfört den i ”Så mycket bättre” skulle ”Jag och min far” och Miriam Bryants ”Ett sista glas” fått en match om titeln ”programmets populäraste tolkning”.


Miss Li når inte riktigt upp till Svenningssons nivåer, men det är ändå en tolkning som ställer alla andra i skuggan. Det har varit ont om nummer som får tv-rutan, eller mobilskärmen, att skaka till i år. Det mesta har varit en kompetent och småtråkig uppvisning. Men i ”Kaffe och en cigarett” finns den speciella blandningen av musik, tv-dramatik och magi som ”Så mycket bättre” bygger på.

Annars var Uggla väldigt mycket Uggla. Niklas Strömstedt fick sjunga två gånger, och vem trodde att man en dag skulle få se honom göra en hyllning till sin fru genom en märkligt placerad EMD-cover? Carola var ett sedvanligt kaos men gjorde inte bort sig i The Soundtrack Of Lives ”You are the beginning”. Ebbot Lundberg tackade genom att göra stabil kaftanrock av stormdivans ”När löven faller”.

Danny berättade att han karatekrökat i månader på grund av ett krossat hjärta och alla fick paddla kanot.

Av xenia alpkut - 25 november 2019 16:20


I dag är Dao Molander Di Ponziano känd från ”Idol”.

Men semifinalisten har synts i rutan tidigare – då som barnskådespelare i bland annat ”Sune på bilsemester”.

– Det är askul att folk känner igen mig och och vet vem jag är, säger hon.Dao Molander Di Ponziano, 18, tog sig vidare från kvartsfinalen i ”Idol” efter att hon sjöng låten ”I have nothing” till sin mamma. Det är även från underhållningsprogrammet hon är mest känd ifrån. Men om hon känns bekant från ett annat sammanhang så är det för att Da har synts i tv-rutan förut.

– Jag var med i ”Sune på bilsemester”. Det var ascoolt. Vi åkte till Tyrolen i Italien och spelade in i typ sex veckor. Det var cool miljö mitt i bergen, säger hon.Chockad över bilden

När Nöjesbladet träffar den nyblivne semifinalisten får hon se en bild från inspelningen av ”Sune på bilsemester”.

– Nej?! Vart har du fått det där bilden ifrån? Usch.

I filmen spelade Dao karaktärerna Nora och unga Nicole. Sune, som spelas av William Ringström, 19, blir lite förtjust i henne under filmen de kysser varandra. Men hon har även medverkat i filmen "LasseMajas detektivbyrå - Stella Nostra" som släpptes 2015. Där spelade hon rollen som Focaccia Panini.

”Askul att folk känner igen mig”

Daos mamma, Mari Molander, har ett speciellt minne från den inspelningen.

– Jag kommer ihåg när du ringde hem till mig och säger jätteglad: ”Mamma, mamma det var bara 21 omtagningar första dagen” säger hon.

Tror du att din skådespelarkarriär har hjälp dig att komma långt i tävlingen?

– Nej inte riktigt. Jag tror att människor har lite vett än att bara kategorisera mig som en skådespelare från Sune. Som artist och offentlig person är det viktigt att nå ut med sitt budskap för att få en röst. Men det är askul att folk känner igen mig och vet vem jag är, säger Dao.

Av xenia alpkut - 25 november 2019 11:00

 

Västerås uttal (info) är en tätort i Västmanland samt centralort för Västerås kommunresidensstad för Västmanlands län och stiftsstad för Västerås stift. Västerås var Sveriges sjätte största tätort år 2018 med 122 953 invånare.[5] Staden ligger vid Mälarens norra strand cirka 10 mil västnordväst om Stockholm.

Två av Europas största företag inom elektrifiering och kraftöverföring, Asea och Svenska Metallverken, startades i Västerås runt år 1900. Bolagen var båda två involverade i elektrifieringen av dåtidens Sverige.Under yngre stenåldern var havsnivån 35-40 meter högre än i dag och det mesta av det som i dag är Västerås låg under vatten. I och med landhöjningen reste sig området kring Svartåns utlopp och under järnåldern var havsnivån fem meter högre än dagens nivå, vilket resulterade i att det som skulle komma att bli Västerås hade rest sig ur vattnet. Man har funnit spår av betydande bebyggelse och gravrösen i centrala Västerås som härstammar från bronsåldern.[8]

Med sitt stadssigill från slutet på 1200-talet[9] och en tid för etableringen av staden till åtminstone mitten av 1200-talet[10]är Västerås en av Sveriges äldsta städer. Officiellt firade Västerås stad sitt 1000-årsjubileum sommaren 1990.

Vid byggandet av Västerås stadshus 1953 upptäcktes resterna av ett dominikankonvent och en svartbrödrakyrka som härstammar från mitten av 1200-talet. Byggnaderna hade förfallit efter Gustav Vasas reformationsriksdag 1527 och delar av konventet och kyrkan användes som byggnadsmaterial vid restaureringen av Västerås slott.[11]

Vid den stora rivningsvågen i Västerås centrum på 1950- och 1960-talet genomfördes endast begränsade arkeologiska undersökningar, och de flesta spåren av den äldre staden är idag bortschaktade för alltid. Begränsade undersökningar på senare tid har dock visat på att en handelsplats anlagts här redan runt millennieskiftet år 1000. Strax norr om Nicolai kyrka undersöktes på 1980-talet ett bronsgjuteri från mitten av 1000-talet.[12]

Ett problem är att de äldsta källorna ofta använder namnformen Aros, som kan syfta både på Västra Aros (Västerås) och Östra Aros (Uppsala). Det gäller bland annat Florenslistans belägg från omkring 1120.[13]

Av xenia alpkut - 25 november 2019 11:00

Rickard Söderberg visar upp sin förvandling på Instagram.

Han har klippt sig och skänkt bort håret till peruker för barn som drabbats av cancer.

”När jag då såg att det behövdes hår som var 40-50 cm för att göra peruker till barn som tappat håret ex efter cancerbehandlingar, då var saxen ett enkelt val” skriver han i ett sms till Nöjesbladet.

Operasångaren Rickard Söderberg, 44, är känd för sitt långa hår och starka röst. Rösten består, men nu är håret kortare och på Instagram visar han upp sin nya stil. Där berättar han också vad han gör med det avklippta håret.

”Jag har klippt mej och haft glädjen att lämna håret till en organisation som gör peruker till barn med cancer. Där gör håret mer nytta än på mitt huvud. Och efter ett par decennier med långt hår var det hög tid att klippa sej. Sagt och gjort”, skriver han.

”Då var saxen ett enkelt val”

I ett sms till Nöjesbladet utvecklar han sina tankar om varför han valde att klippa av sig håret.

”Jag har haft långt hår i så många år, och ibland behöver man släppa en del av det gamla för att ge plats för ny energi i livet. När jag då såg att det behövdes hår som var 40-50 cm för att göra peruker till barn som tappat håret ex efter cancerbehandlingar, då var saxen ett enkelt val” skriver han och fortsätter:

”Håret kommer göra större nytta där än på mitt huvud, samtidigt som jag känner mig lättare än på länge! Jag måste bara sticka några mössor nu, för det är kallt om öronen, haha…”


Av xenia alpkut - 25 november 2019 11:00

 


Babben Larsson har ett kriminellt förflutet.

I ”Hellenius hörna” berättar hon om tiden då hon snodde skyltar.

– Jag stal till och med en som fanns inne på rådhuset i Stockholm under en pågående rättegång, säger hon i programmet.Babben Larsson har ett kriminellt förflutet.


I ”Hellenius hörna” berättar hon om tiden då hon snodde skyltar.


– Jag stal till och med en som fanns inne på rådhuset i Stockholm under en pågående rättegång, säger hon i programmet.


”En skitsnygg skylt”

Hon hade en pojkvän som ung som samlade på skyltar och det var där någonstans det startade.

– Jag stal till och med en som fanns inne på rådhuset i Stockholm under en pågående rättegång. Det var en skitsnygg skylt, säger hon i programmet.

”Har lagt ner det där”

Hon hade skyltarna uppe väggen under en tid, men komikern har gjort sig av med samlingen.

– Jag skickade ut dem på en auktionssajt. Jag har lagt ner det där, säger hon.

Kunde fått fängelse

Babben Larsson har någorlunda koll på vad straffpåföljden kunde ha blivit om hon hade åkt fast. Men för säkerhetsskull väljer programledaren David Hellenius, 45, att visa upp ett klipp med kriminologen Leif GW Persson, 74, som förklarar ytterligare.

– Det hon gör sig skyldig till är stöld. Omfattningen kommer avgöra både rubricering av vilken grovhet stölden har och därmed också påföljden. Vid enstaka händelser så är böter vanligast. Är det stor omfattning och det uppgår till betydande värden kan det bli värre, i värsta fall fängelse. Jag blir allmänt oroad. Sluta upp med de här dumheterna, säger han i klippet


Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11
12 13 14 15 16
17
18 19 20 21 22 23 24
25
26
27 28 29 30
<<< November 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 

SOL

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se