Direktlänk till inlägg 5 november 2019

Mika, 4, hyllades som miljöhjälte – nu är han död 🍁

Av xenia alpkut - Tisdag 5 nov 15:30

UR LIVET. I våras uppmärksammades fyraårige Mika i en artikel när han plockade Norrköpings gator rena från skräp. Nu har han plötsligt gått bort i en ovanlig sjukdom.

Här berättar hans mamma Karin med egna ord om Mika som berörde alla människor han mötte.


Mika föddes med ett hjärtfel 28 maj 2015, klockan 10:19. I början var läget ganska kritiskt men vi fick åka hem. Vi hade en jobbig sommar där vi fokuserade på att få honom att äta och må bra. I slutet av september, när han var fyra månader, fick han hjärtsvikt och vi fick åka med ambulansflyg till Lund. Där fick han en pacemaker, men det tog ett tag innan hjärtsvikten gick över. I samband med detta fick han en kärlvidgande medicin vid namn Kaptopril. Det vi inte visste då var att medicinen kan ha haft en betydande roll för Mikas framtid.

Mika mådde bättre och bättre. Han blev friskare ju mer han växte, även om han hade problem att äta och var sen i utvecklingen så var han i god hälsa. Det var väldigt sällan han drabbades av några större sjukdomar eller problem med sitt hjärtfel.

Livet gick framåt, men varje gång vi började tänka att vi kunde gå vidare med våra liv så hände alltid något. Till exempel fick jag bröstcancer 2017. Men det var inget mot vad som skulle komma. Det vi trodde var ett ljus i tunneln var ett tåg som kom rusande emot oss.


Dök upp blåmärken på hans kropp

Den 18 juni i år fick jag veta att jag kommit in på en utbildning till hösten. Samtidigt hade jag sett att Mika fått mer och mer blåmärken på benen. Han var ju fyra år så vi tänkte att han slagit sig på förskolan, att det inte var någon större fara. Men de blev bara fler och fler, även på andra ställen. När han fick näsblod som aldrig tog slut bestämde vi oss för åka in till akuten. Det var den 24 juni.

Till en början misstänkte läkarna leukemi. Efter att de gjort en biopsi fick vi veta att det inte var cancer. Vi kramade lättade om Mika, men några dagar senare kom diagnosen. Mika hade drabbats av aplastisk anemi, en ovanlig och allvarlig blodsjukdom. Den innebär att man har blodbrist som är orsakad av minskad blodbildning i benmärgen.
Mika fick påbörja en så kallad ATG-behandling, för att försöka få igång hans benmärg igen. Därefter tillbringade han mycket tid på sjukhus. Han fick en mängd blodtransfusioner och inta antibiotika via dropp.Blev medvetslös i min famn

Veckan där juli tog slut och augusti började hade läkarna bett oss att fasa ut kaptoprilen, som han ätit för sitt hjärta. De ville se om hans blodvärden skulle gå upp utan den. En läkare misstänkte att Mika drabbats av en ovanlig biverkning av medicinen - aplastisk anemi.

Samma vecka fick han åka hem. En sjuksköterska skulle komma hem till oss och ge honom hans mediciner. På onsdagen blev han jättedålig. Han vägrade äta, han hade diarré, han var medtagen och kräktes på kvällen. På morgonen dagen efter, den 1 augusti, åkte vi in till akuten.

Min sambo Anders bar in honom från bilen till behandlingsrummet där vi satt och väntade på läkare. Klockan nio blev han medvetslös i min famn och började andas väldigt kraftigt. Det vällde in läkare och Mika kördes till intensiven. Vi förstod ingenting, jag tänkte att "det här fixar han, det här är inga problem".
Tjugo minuter över elva kom de in till oss och sa att det inte fanns något mer att göra, att hans hjärta inte svarade på hjärtkompressionerna. De sa att även om han skulle vakna så skulle han få kraftiga hjärnskador. Vid halv tolv gick vi in till honom. Han dog medan vi slängde oss över honom och bara skrek. Det gick väldigt fort på slutet.

Obduktionen visade att han hade en inflammation i tjocktarmen, något som han förblödde av. Hade vi åkt in på onsdagen hade vi kanske kunnat rädda honom. Men han hade kanske gått bort i alla fall, han hade kanske legat medvetslös i månader i stället. Det som är det mest tragiska är att medicinen som var så viktig för honom kan ha varit den som dödade honom, men det kommer vi aldrig att få svar på.
Vi vet inte om han förstod att han skulle dö, men vi förstod inte det i alla fall. Jag hade inte en tanke på att det skulle gå åt helvete.Längtade efter att få sova när Mika levde

Mika fick leva sitt liv i totalt ljus och kärlek. Han var världens mest älskade unge, så efterlängtad, så omtyckt av alla – både barn och vuxna. Han var så otroligt gullig när han var på sjukhuset, han gick och pratade med andra barn och tröstade de som var ledsna. Och han var snäll mot oss och tröstade oss när vi var ledsna. Han var tapper hela tiden. Han klagade aldrig, protesterade aldrig mot stundvis jobbiga behandlingar eller grät.
Det har gått några månader nu men jag har fortfarande jättesvårt att förstå han är borta. Jag är rädd för att glömma honom. Jag tänker att om vi städar bort hans grejer har han aldrig funnits. När Mika levde längtade jag efter att få sova på morgonen, jag älskar att sova. Men jag skulle hellre aldrig någonsin sova igen bara för att få tillbaka min son.
Jag och Anders skaffade barn sent i livet. Det var inte för att vi ville göra annat först, det var för att vi inte hade ekonomisk möjlighet innan. Mika var så efterlängtad och han gav så mycket glädje och kärlek till vårt liv.


Tanken med våra liv nu är att uppmärksamma aplastisk anemi. Det måste bli mer forskning och kunskap bland läkare om sjukdomen. Forskningen behövs dels för att gåtan måste lösas om varför det uppstår och dels för att det behövs bättre behandlingsmetoder.
Efter januari planerar vi att börja jobba och plugga och försöka leva ett normalt liv men målet är att skapa en stiftelse i Mikas namn, han har ju berört så många människor. Han ska inte bara få försvinna. Hans död är fullständigt meningslös - men hans liv har en mening!

Så donerar du pengar till forskningen i Mikas namn

Här kan du donera pengar till Blodcancerförbundet, om du märker donationen med Mika går pengarna till forskning om aplastisk anemi.

FAKTA: Kaptopril

Fass.se där man finner läkemedelsinformation för bland annat vårdpersonal, kan man läsa om biverkningarna som rapporterats vid behandling av av Kaptopril. En mycket sällsynt är att drabbas av anemi (inklusive aplastisk och hemolytisk).

Källa: Fass.se

FAKTA: Ur Livet

”Ur livet” är en ny vinjett på Family. Där har du som läsare möjligheten att berätta din historia på ett personligt sätt. Detta med hopp om att andra ska kunna hitta tröst, samhörighet, eller pepp av olika livsöden. Kanske har du något du vill dela med dig av? Eller vet någon som har något att berätta? Hör gärna av dig till Malin.wigen@aftonbladet.se och/eller Ida.soderberg@aftonbladet.se


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av xenia alpkut - Torsdag 14 nov 00:00

Det börjar bli för mycket för Carina Berg, där svallande gravidhormoner kombinerat med ett överväldigande renoveringsarbete gör att profilen har svårt att hålla tårarna tillbaka.  Samtidigt börjar pengarna sina.  – Mitt rationella jag ser j...

Av xenia alpkut - Onsdag 13 nov 15:52

Två personer i Kina har diagnostiserats med pest. The Guardian uppger att utbrottet gäller en form av lungpest – en sjukdom som är än mer allvarlig än den historiskt omtalade böldpesten. Nu arbetar myndigheter för att stoppa spridning av sj...

Av xenia alpkut - Onsdag 13 nov 13:07

  Kanadensiska artisten Neil Young, 73, har ansökt om amerikanskt medborgarskap. Men ansökan har inte blivit godkänd och han menar att det är för han röker cannabis. Neil Young, bland annat känd för låten ”Heart of gold”, vill bli med...

Av xenia alpkut - Onsdag 13 nov 11:30

  Costa Rica säger nej till selfies med djur, efter att man sett en ökning av fenomenet. Anledningen är att djuren kan bli rädda eller skadas när människor kommer allt för nära. Mer än fem procent av världens alla djurarter finns i Costa Rica....

Av xenia alpkut - Tisdag 12 nov 18:30

ALMÖ. Polisen säger att pojkarna som sköts på Möllan – Jaffar, 15, och hans kompis – är ”kända i kriminella sammanhang.” Men Jaffars familj och personer i hans omgivning ger en helt annan bild av den döde tonåringen.  &nda...

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2019
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 

SOL

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se