Alla inlägg under oktober 2019

Av xenia alpkut - 27 oktober 2019 17:06

 


Peroralt isotretinoin (Roaccutan) revolutionerade behandlingen av svår, terapiresistent akne när det introducerades i början av 1980-talet. Måttlig till svår, ärrbildande akne har högst prevalens i 15–17-årsåldern, och uppskattas drabba 15–20 procent i åldersgruppen [1]. De drabbade upplever den som en svår sjukdom med nedsatt livskvalitet i en sårbar ålder; depression och till och med självmordstankar förekommer [2]. Isotretinoin är fortfarande det effektivaste läkemedlet för behandling av svår akne och det enda som kan framkalla längre tids remission av akne. Över 20 miljoner personer har behandlats. Erfarenheterna från de första tio åren har summerats i en översiktsartikel i Läkartidningen [3]. I dag går diskussionens vågor höga om allvarliga biverkningar som teratogenitet, neuropsykiatriska effekter och inflammatorisk tarmsjukdom, samtidigt som ny kunskap om verkningsmekanismen öppnat för möjligheten att utveckla mer specifikt verkande medel. Isotretinoin har alltsedan lanseringen i Sverige varit ett licensläkemedel; år 2013 har dock Isotretinoin Orifarm godkänts som läkemedel, och fortfarande är det dermatologer som har förskrivningsrätten. Vi får många frågor från patienter, målsmän och kolleger i andra specialiteter som är oroliga och minns braskande löpsedlar med dramatiska uppgifter om eventuella biverkningar. Vi vill därför redovisa kunskapsläget.


Verkningsmekanism och vanliga biverkningar

Isotretinoin (13-cis-vitamin A-syra) skiljer sig från andra retinoidläkemedel (t ex acitretin, alitretinoin och bexaroten) både vad gäller anti-akneeffekt och verkningsmekanism. Isotretinoin är en fysiologisk metabolit av vitamin A som förekommer i mycket låga vävnadskoncentrationer. Medlet binder dåligt till de retinoidspecifika transkriptionsfaktorer som förmedlar vitamin A:s många hormonliknande egenskaper. I terapeutiska doser verkar isotretinoin på flera oberoende sätt, bl a omvandlas det till tretinoin (all-trans-vitamin A-syra), som är den fysiologiskt mest aktiva vitamin A-metaboliten. Omvandling sker speciellt i talgkörtlarna, vilket bidrar till en atrofiering av körteln. Länge trodde man att talgkörtelatrofi, ihop med uppluckringen av keratinproppar i follikelutförsgången, var en tillräcklig förklaring till att aknebakterierna (Propionibacterium acnes) tappar fotfästet och inflammationen i omgivande hud reduceras under isotretinoinbehandlingen. Isotretinoin har dock många andra effekter (Fakta 1).

ANNONS
Av xenia alpkut - 27 oktober 2019 00:30

ME/CFS innebär att du är mycket trött eller har en känsla av utmattning som inte går att vila bort. Du kan också känna dig sjuk och ha värk i kroppen. Sjukdomssymtomen går att lindra med olika metoder. Du kan få behandling mot symtom som till exempel sömnstörningar, magbesvär och smärta.

ME står för myalgisk encefalomyelit. Myalgi betyder muskelsmärta och encefalomyelit är en inflammation i hjärna och ryggmärg. CFS står för chronic fatigue syndrome, som betyder kroniskt trötthetssyndrom.

 Alla kan få ME/CFS, både barn och vuxna, men vad som orsakar sjukdomen är oklart. Många som får den har haft en eller flera bakterieinfektioner eller virusinfektioner och efter det aldrig återhämtat sig, även om själva infektionen har läkt ut. Studier har visat att endast var tionde som har ME/CFS tillfrisknar helt, men hos många sker en viss förbättring med tiden.

ANNONS
Av xenia alpkut - 27 oktober 2019 00:30

Det finns inte någon universalmetod som får alla små barn att sova hela natten utan avbrott, men om de grundläggande behoven hos bebisen är tillgodosedda har ni kommit en god bit på väg.

Vanligtvis dröjer det tills att barnet är omkring sex månader innan det kan sova hela natten igenom.

Mata smart för att hjälp bebisen att sova

Nyfödda äter lika mycket på natten som på dagen, vare sig de får flaska eller ammas. Det kan vara en fördel att amma barnet ordentligt mot slutet av dagen, så att det blir mätt och kan sova längre i sträck på natten. Det kan handla om fyra eller fem timmar och ibland ännu mer, till glädje för både barn och föräldrar. Men vanligtvis dröjer det tills att barnet är omkring sex månader innan det kan sova hela natten igenom.

Barn som får modersmjölkersättning sover vanligtvis längre åt gången än barn som ammas, eftersom modersmjölk förbränns snabbare än modersmjölksersättning. Om ditt barn får flaska, antingen med mammas mjölk eller med modersmjölkersättning, kan det behöva mer hjälp med att somna om efter ett nattmål än ett barn som har ammat. Det beror förmodligen på att barn som matas med flaska måste vänta på att flaskan ska bli klar och hinner därför vakna ordentligt.

Bebis sover inte - tre saker som får bebisen att somna

Så länge ert barn är under halvåret kommer det förmodligen behöva en trygg famn för att kunna somna.

 • Kroppskontakt, värme och stillsamma rörelser är tre saker som verkar lugnande på både barn och vuxna.
 • Ert barn kanske lättare lugnar sig om den av er som ger mat samtidigt har hudkontakt med barnet.
 • På samma sätt kanske barnet lugnas om det vaggas innan ni lägger det i sängen.
Av xenia alpkut - 27 oktober 2019 00:15

Det blir känslosamt när den legendariske tv-profilen Arne Weise förs till sin sista vila.

Dottern Marie-Louise Weise håller ett rörande tal om sin pappa och när det är dags att säga adjö hörs snyftningar vid kistan.

– Du var så lekfull pappa. Alla mina tår fick olika namn. Det var sån du var, men du var så mycket mer. Rädd för att flyga. Du var rädd för mörkret. Rädd för djur, säger dottern under ceremonin. 

Samtidigt berättar pastorn Göran Appelgren om Arne Weises absolut största kamp i livet. 


Den 25 september gick SVT-programledaren och hela Sveriges julvärd Arne Weise bort, 89 år gammal. 

På torsdagseftermiddagen förs Arne Weise till sin sista vila. Klockan 14.00 hölls begravningen för den folkkära tv-profilen i Högalidskyrkan på Södermalm i Stockholm. Familjen hade beslutat att hålla en öppen begravning där alla var välkomna, och i dödsannonsen ber de besökarna att tänka extra på välgörenhetsorganisationen Rädda Barnen.

Det är molnigt och blåsigt när gästerna anländer till den stora kyrkan uppe på höjden på Södermalm. Höstlöven ger färg till den annars mörka dagen. 

När exfrun Agneta Malmberg anländer till kyrkan strax efter 13.00 poserar hon för kamerorna som väntade, märkbart rörd av den stundande begravningen.

– Jag har inte börjat gråta ännu, säger hon och för bort håret ur ögat.

Skådespelaren Bert-Åke Varg kommer till begravningen för att hylla sin gamla vän.

– Det är alltid tråkigt när gamla kamrater går bort. Man blir ensammare och ensammare. Det är inget roligt. Vi hade mycket roligt ihop. På sina högtidsdagar var han i sitt esse, säger Varg.


Prästens ord i kyrkan: ”Det var Arnes önskan”

Eric Alexander Carlenstolpe och Siv Wennberg har känt Arne i över 20 år, och sörjer sin väns bortgång.

– Han var fantastisk och alltid glad, och visst är väl inte jularna något utan Arne? säger Eric Alexander Carlenstolpe.

– Han var jättetrevlig och en lysande programvärd, säger forna hovsångerskan Siv Wennberg.

Societetsdamen Yvonne Ekdahl minns Arne Weise med värme.

– Vi har haft många fina stunder så det här känns jättetungt, men han fick ett bra liv, säger hon utanför kyrkan.

Av xenia alpkut - 27 oktober 2019 00:15

 

Vi kan nog alla hålla med om att mobiltelefonen har haft många smidiga effekter på vår vardag.

Numera kan man få kontakt med folk när och var man vill, man kan ständigt vara uppdaterad på vad som händer i världen och närmaste uppslagsverk är bara några knapptryck bort. Dessutom finns tusentals smarta appar att tillgå, som kan underlätta vardagen på olika vis – om det så är en GPS-karta när man ska hitta eller ett fotoredigeringsprogram för att göra snygga bilder.

Ja, faktum är att mobilen har tagit så stor plats i våra liv, att det ibland kan vara väldigt svårt att slita sig från den.

Vissa människor tar med sig mobilen var de än går hela dygnet runt, till och med i sängen innan läggdags. Kanske för att kolla av sociala medier, kanske för att läsa de senaste nyheterna.

Men att ta med mobilen i sängen, och framförallt att ladda den samtidigt, kan faktiskt ha förödande konsekvenser.

Därför har en brandstation valt att gå ut med en varning till allmänheten.
Att sätta mobilen på laddning när man ska sova kanske kan kännas som en smidig idé. Då är batteriet alltid fulladdat när man vaknar, och så är man redo att ta sig an dagen med mobilen nära till hands.

Men det kan vara väldigt farligt.

Laddaren hettas ofta upp och blir varm, och om värmen som genereras inte har någonstans att ta vägen – som om mobiltelefonen ligger bland täcken och kuddar i sängen – så stiger bara temperaturerna och kan utgöra en stor risk.

Kan fatta eld

Newton New Hampshire Fire Department har därför gått ut med en varning till allmänheten. De förklarar att över hälften av alla barn eller tonåringar sover med mobiltelefonen eller surfplattan på laddning i sängen eller under kudden. Något som kan vara extremt farligt.

Via bilder som brandmännen har bifogat, kan man också se hur illa det faktiskt kan gå om olyckan är framme.

”Ett troligt resultat är att kudden/sängen kommer att fatta eld. Detta försätter barnet/tonåringen och alla andra i hemmet i stor fara. Snälla kolla upp var du och din familj laddar era mobila enheter.”
Risken finns även att själva laddaren fattar eld, i synnerhet om den är gjord av en annan tillverkare än mobilen eller surfplattan.

En annan brandstation, Caldwell Volunteer Fire Department, har också varnat om riskerna. På sin Facebook-sida har de publicerat en lista med tips på hur man ska ladda mobilen, surfplattan eller datorn på ett så säkert sätt som möjligt.
Placera enheten på ett hårt underlag medan den laddas.

För att minska risken för att få brännskador om enheten överhettas eller fattar eld, använd den inte under laddning.

Lämna aldrig en enhet som laddas på mjuka underlag, som en soffa eller en säng.

Byt ut tillbehör eller lösa delar vid slitage – batterier, sladdar etc – eftersom de kan slå gnistor och orsaka brand.

Av xenia alpkut - 27 oktober 2019 00:00          


 

Jeanette Tenggren Durkan, 48, såg fram emot en varm dusch i åskovädret.

Men istället fick hon en kraftig stöt genom kroppen när blixten slog ned.

Nu vill hon varna andra för att duscha när åskan mullrar.

– Jag hade ingen aning om att det kunde bli på det här sättet.Det var i måndags morse som Jeanette Tenggren Durkan klev in i duschen i villan i Hisings Backa i Göteborg och vred på kranen.

Men förutom varmvatten kom även något ytterligare genom duschhandtaget.FOTO: PRIVAT

– Det är gjort av metall och plötsligt fick jag en massiv stöt genom högerarmen som gick vidare upp i axeln och till bröstmuskeln där det smällde till. Sedan fortsatte det ner i högerbenet och ut i foten, berättar Jeanette.

Väl ute ur duschen konstaterade Jeanette att det åskade utanför huset och frågade sin son om han sett en blixt slå ner i närheten – vilket han hade.

– Jag måste ha lyckats tajma den precis. När jag klev in i duschen hörde jag inte att det åskade, men sen förstod jag att det måste ha ett samband med stöten.


Kunnat gå riktigt illa”

Jeanette började googla förklaringar och fick snabbt svaret att blixten kan slå ned i exempelvis i vattenledningar om det vill sig illa.

– Det var ingenting jag alls hade tänkt på innan, berättar Jeanette som efter händelsen åkte till sjukhuset där hon vistades resten av dagen.

– De tog prover och kontrollerade hjärtat. Lyckligtvis var inte stöten så stark och gick genom högersidan vilket var tur. Annars hade det nog kunnat gå riktigt illa, konstaterar Jeanette som vill varna andra.

– Det kan ju bli samma sak när man spolar i kranen, tänker jag.

Fortfarande trött och skakig

Två dagar efter händelsen är hon fortfarande öm över bröstet.

– Jag känner mig fortfarande väldigt trött och skakig, säger Jeanette.

Trots den obehagliga upplevelsen säger Jörgen Blennow, docent i högspänningsteknik på Chalmers i Göteborg, att händelsen är ytterst ovanlig.

– När blixten slår ned är det mycket ström som ska ned till marken, som i sig erbjuder ett visst motstånd. Ligger det då järnrör i form av vatten- och avloppsrör nedgrävda i marken så är det mycket enklare för strömmen att följa den vägen.

– Det kan handla om flera tiotusentals ampere som ska ned i marken och bjuder då marken på motstånd så tar strömmen i stället den lättaste vägen genom rören.

”Händer ytterst sällan”

Jeanettes fall är inte unikt, men enligt Jörgen Blennow händer det ytterst sällan.

– Självklart är det inte uteslutet att det kan hända men jag har inte hört om det tidigare. Det är samma princip som att man inte ska stå vid ett staket när det åskar, för även om blixten slår ned i närheten så kan strömmen ledas genom staketet. Personligen duschar jag aldrig när det åskar ute.

Är detta något man kan dö av?

– Det beror ju på hur stark strömmen är och sannolikheten. Man ska inte skrämma upp folk i onödan då den är ganska liten. Samtidigt, om det händer, så behövs det inte särskilt stark ström för att det ska vara farligt, säger Blennow.


https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/VRB7Gl/jeanette-traffades-av-blixten--i-duschen?fbclid=IwAR157J7_ZiEdXKKaO54lHtlofRLJyJP6YDI-a0DbD3Rg0hRfs8d43gX3Ca0

Av xenia alpkut - 26 oktober 2019 15:00

 

Madelief Termaten, 17, tvingades lämna ”Idol”.

Efteråt vände hon sig tårögd direkt till juryn – och gick till attack.

– Jag vill bara säga att snälla juryn, sluta favorisera.

Samtidigt var juryn oenig och hamnade i bråk – då vissa var redo att ge 17-åringen den livboj som kunde ha räddat henne kvar i tävlingen.


Efter en rysare i fredagsfinalen stod det klart att Madelief Termaten blev den som fick lägst antal tittarröster – och som därmed fick lämna TV4-programmet ”Idol”.

Direkt efter att slutresultatet var presenterat riktade sig en tagen Madelief Termaten direkt till juryn – och riktade kritik.

– Jag vill bara säga att snälla juryn, sluta favorisera, sluta gå med inställningen att ”åh jag är orolig för de här”. Gå med inställningen att i kväll ska vi få se nyheter, menade hon framför en till synes oförstående jury.

I TV4:s eftersnack efteråt stod Madelief Termaten på sig.

– Jag menar att de kan ibland prata om en viss människa väldigt väldigt mycket flera gånger och då blir det orättvist för alla andra, tycker jag då. 

– Men du tycker det har favoriserats lite?, undrar programledaren Pär Lernström.

– Ja det har jag, det tycker jag. Men vad ska man säga. Det är bara så, det är tv. Allt som händer händer för en anledning och jag kanske inte ska vara med i ”Idol” tydligen, sa Madelief Termaten samtidigt som hennes mamma kom fram för att stötta dottern.

”Går in med en negativ inställning”

Minuterna efter resultatet förklarade hon också i Expressens sändning hur hon menade:

– Det kanske var lite onödigt att säga att de favoriserar, men det känns som att de går in med en negativ inställning mot folk som gjort dåligt ifrån sig tidigare. Då tycker jag att man ska komma med ny energi till nästa vecka och ”okej, han kanske skiner i kväll. hon kanske skiner i kväll”, inte direkt bara säga ”de som jag trodde skulle göra dåligt ifrån sig gjorde det”. 

Av xenia alpkut - 26 oktober 2019 13:40


Mer än var fjärdedel av all cancer hos kvinnor är bröstcancer och ungefär 15 till 20 kvinnor insjuknar varje dag i Sverige. Bröstcancer är den vanligaste formen av cancer hos kvinnor, men hur uppstår den? Vilka tecken finns det? Och hur kan du som drabbad eller anhörig agera?

Bröstcancer är den vanligaste formen av cancer hos kvinnor, mer än var fjärdedel av all cancer hos kvinnor är bröstcancer, och cirka 7000 nya fall av upptäcks varje år. Ungefär 15 till 20 kvinnor insjuknar varje dag i Sverige och de drabbade är vanligen äldre kvinnor. Risken för bröstcancer ökar med stigande ålder och sjukdomen är relativt ovanlig före 40 års ålder. En knöl eller knuta i bröstet är det vanligaste tecknet på bröstcancer och många fall upptäcks via mammografiundersökning. En tidig upptäckt gör att chanserna ökar för att bota sjukdomen. I den här artikeln kan du läsa mer om vikten av näring och kost för att klara av din cancerbehandling.

Viktigt att få stöd från anhörig vid bröstcancer

Cancer, i vilken form det må uppstå, är ett trauma för den som är drabbad och bröstcancer är inget undantag. De som har cancer, befinner sig mitt i ett cancerbesked eller har en oro över att man kan ha drabbats känner många gånger att de åker en berg- och dalbana bland känslor och tankar. Då kan det vara skönt att ha vänner och anhöriga som kan fungera som extra öron och ställa frågor man kanske inte själv tänkte på – hjälpa dig som är drabbad att strukturera upp tankar och funderingar.

Som anhörig och vän till den som har bröstcancer handlar det även om att höja blicken ovanför själva sjukdomen och se människan, inte bara sjukdomen. Att tillsammans undvika känslan av otillräcklighet och istället finnas tillgänglig i den mån man kan genom att lyssna, vara nära och finnas där, inte stoppa huvudet i sanden.

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Oktober 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ  Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ  Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 

SOL

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se