Alla inlägg under augusti 2019

Av xenia alpkut - 16 augusti 2019 18:00

Donald Trump vill köpa världens största ö.

Wall street journal rapporterar att presidenten vid ett flertal tillfällen ska ha undersökt möjligheterna att köpa Grönland av Danmark.

Svaret från Grönland är dock glasklart:

Grönland är inte till salu.


1946 försökte USA:s dåvarande president Harry Truman köpa Grönland för 100 miljoner dollar men Danmark vägrade då att sälja. Nu uppges Donald Trump vilja köpa ön, skriver Wall street journal.

Källor berättar för tidningen att presidenten vid ett flertal tillfällen, ibland seriöst och ibland på skoj, frågat ut sina rådgivare om USA:s möjlighet att köpa Grönland, som är en självstyrande del av det danska kungariket.

Trump ska ha tagit upp frågan på möten, middagar och i konversationer och ska ha ”lyssnat med stort intresse” när man diskuterat Grönlands stora naturtillgångar och öns geopolitiska betydelse.

Wall street journal skriver att vissa rådgivare har stött hans planer på att ta över Grönland och att vissa avfärdat den.

Tidningens påståenden har inte bekräftats av Vita huset eller kommenterats av danska regeringen.

Men på fredagseftermiddagen kom ett svar från Grönland regering:


”Grönland är inte till salu”, skriver ett officiellt kontro för Grönlands regering på Twitter.


ANNONS
Av xenia alpkut - 16 augusti 2019 11:09

Kroniska sjukdomar är långvariga (mer än tre månader) eller livslånga hälsotillstånd som det vanligen inte finns något effektivt medicinskt botemedel till.[1] En och samma person kan ha flera kroniska sjukdomar samtidigt (så kallade multipla kroniska sjukdomar). I västvärlden är kroniska sjukdomar en vanlig dödsorsak. Till de kroniska sjukdomarna hör vissa former av medfödda sjukdomar och missbildningar, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, njur-, gall- och leversjukdomar, diabetes, KOL, led-,bindväv- och muskelsjukdomar, tandsjukdomar,[2] neurologiska sjukdomar, allergier, psykiska störningar och kronisk smärta. Kroniska sjukdomar är motsatsen till akuta sjukdomar vilka till skillnad från kroniska sjukdomar oftare har plötslig debut (dock kan kroniska sjukdomar ha akuta faser eller vara kroniskt remitterande med skov). Många, men inte alla kroniska sjukdomar är allvarliga. Mindre medicinskt allvarliga kroniska sjukdomar är exempelvis herpes, fotsvamp, psoriasis och rosacea

.


Långvarig smärta innebär att du haft ont varje dag i minst tre till sex månader. Det är mycket vanligt. Du som har långvarig smärta behöver få ett individuellt omhändertagande där hänsyn tas både till typ av smärta och till din situation i övrigt.


Långvarig smärta betraktas numera som en egen sjukdom, till skillnad från akut smärta som är ett slags larm om att något inte står rätt till i kroppen. Långvarig smärta är sällan farligt, men ofta är smärtan komplex och svår att komma tillrätta med. Risken är att smärtan tar över vardagen och leder till låg livskvalitet: kanske gör smärtan att du avstår från aktiviteter som du tidigare tyckt om, kanske slutar du träffa vänner och bekanta.ANNONS
Av xenia alpkut - 15 augusti 2019 19:00

Sanna Nielsen fortsätter som programledare för ”Allsång på Skansen”.

Det avslöjade hon i direktsändning efter att först tillsammans med SVT lurat tittarna och hintat om att detta var hennes fjärde, och sista, säsong.

Nu berättar hon om beslutet – som hon höll på in i det sista.


– Ingen på scen visste någonting, säger Sanna Nielsen.

 


Säsongens sista ”Allsång på Skansen” är förbi.

Traditionsenligt innebär det att programledaren, i detta fall Sanna Nielsen, avslöjar om hon fortsätter kommande år.

Detta år beslöt sig Sanna Nielsen för att kuppa tittarna genom att dra ut på sitt besked.

– Jag har fått varit er allsångsledare i fyra år nu. Och jag kan säga att jag har njutit av varje sekund, och jag vill bara säga stort tack för den här tiden, men som alltid kommer man fram till ett vägskäl i livet, och nu återstår det bara för mig att säga... sa Sanna Nielsen i programmet och brast ut i Povel Ramels ”Följ mej bortåt vägen”:

– Följ mig bortåt vägen, så skiljs vi längre fram.

Av xenia alpkut - 15 augusti 2019 11:15

Polisen anmäler sig själva efter sökinsatsen efter 12-årige Mahmoud, som senare hittades död, uppger TV4.

– I det material vi har sett hittills så kan vi inte utesluta att fel har begåtts, säger Michael Fetz, vid polisen i Stockholm, till tv-kanalen.
Det var den 3 augusti i år som 12-årige Mahmoud försvann på Värmdö i Stockholms län på väg till en fotbollsplan tillsammans med sin syster.

Men efter att systern varit inne i en butik var Mahmoud spårlöst försvunnen.

Två dagar efter försvinnandet hittades Mahmoud död i vattnet.Enligt rättsläkarens preliminära besked dog 12-åringen genom drunkning.

Nu har polisen anmält sig själva, uppger TV4.

– Jag vill inte gå in på enskilda detaljer. I det material vi har sett hittills så kan vi inte utesluta att fel har begåtts, därför skickar vi över det till enheten för särskilda utredningar som kommer gå igenom alla beslut som fattats, säger Michael Fetz, biträdande regionchef för polisen i Stockholm.
Mahmoud, 12, försvann på Värmdö i lördags.

Efter en stor sökinsats meddelade polisen att pojken nu hittats död – och att en förundersökning om misstänkt mord är inledd.

– Personen hittades i vattnet, säger Eva Nilsson på Stockholmspolisen.Senare vid 22.30-tiden bekräftade polisen att personen är ”den unga pojke som anmäldes som försvunnen i Gustavsberg under lördagskvällen”.

Eftersom polisen inte kunnat fastställa dödsorsaken har man rutinmässigt inlett en förundersökning om misstänkt mord.

Fyndplatsen spärrades av för en teknisk undersökning.

– Vi har fått en makalös hjälp från allmänheten som ställt upp och hjälpt till att leta efter Mahmoud, det har varit helt sanslöst och vi är otroligt tacksamma, säger Klemens Andersson, sökinsatsens operativa chef på organisationen Missing People Sweden.

Pojkens anhöriga är underrättade.


Av xenia alpkut - 14 augusti 2019 17:15


SVT:s USA-korrespondent har semester och vilar upp sig i Skövde. Men frågan är hur mycket vila det har blivit då Carina Bergfeldt samtidigt debuterat som sommarpratare i ett mycket omtalat avsnitt.

Carina Bergfeldt är född och uppvuxen i Götene men har idag Washington som bas. I sommar har hon gjort debut i Sommar i P1 där hon öppenhjärtigt berättade om sin uppväxt som enligt henne har präglats av psykisk misshandel.

Avsnittet är så här långt ett av de avsnitt som flest har lyssnat på i sommar och fått flest reaktioner i sociala medier.

– Jag har fått fantastiska reaktioner. Över 3 000 personer har hört av sig till mig, säger Carina Bergfeldt.

”Folk har varit väldigt öppna”

Många av dem som har hört av sig efter att ha lyssnat på sommarpratet har delat med sig av sina egna erfarenheter och relationer.

– Barn har skrivit till mig och berättat att deras pappa slog dem och att de nu skulle ringa Bris för första gången, säger Carina.

– Det var en 16-årig tjej vars psykolog skickade programmet till henne för att hon ville att hon skulle lyssna på det för hon hade en liknande uppväxt. Folk har varit väldigt öppna.

Ett halvår kvar som USA-korre


Det har varit en händelserik tid för Carina Bergfeldt. Hon har hittat en okänd halvbror i USA, hon har precis gift sig och nu väntar sista halvåret som korrespondent i USA.

Av xenia alpkut - 14 augusti 2019 14:13


Artisten ASAP Rocky och hans två medåtalade döms för misshandeln i Stockholm.

Alla tre döms till villkorlig dom eftersom det inte rådde någon nödvärnssituation vid bråket, står det i domen.

De tre ska också betala ett skadestånd till den 19-årige målsäganden på 12 500 kronor.

 
Av xenia alpkut - 14 augusti 2019 11:15


Vad är Celiaki?

Celiaki är en kronisk sjukdom som innebär att glutenprotein startar en inflammation som skadar tarmluddet i tunntarmens slemhinna. 

Celiaki är samma sak som glutenintolerans, medan glutenallergi är en felaktig benämning som ibland används.

Gluten finns i vete, råg och korn. När en person med celiaki äter gluten skadas tarmluddet vilket gör att förmågan att ta upp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen förstörs. I sin tur kan det leda till näringsbrist och ohälsa.


Celiaki ansågs länge som en ovanlig barnsjukdom men är i dag en av de vanligaste kroniska sjukdomarna hos barn. Celiaki drabbar även vuxna och sjukdomen kan bryta ut i vilken ålder som helst.


I Sverige beräknas upp till 3 procent av befolkningen ha celiaki. Majoriteten av dem har ännu inte fått en diagnos. Under de senaste årtiondena har det skett en ökning av celiaki i Sverige och i flera andra västländer.

Av xenia alpkut - 14 augusti 2019 10:09

Under tisdagskvällen bröt en kraftig brand ut på Åkerboskolan i Löttorp på norra Öland. Vid 02-tiden på natten meddelade räddningstjänsten att man hade branden under kontroll.

– Den är under kontroll. Det pågår eftersläckningsarbete nu och många har lämnat platsen, säger Carl Ekstrand, larmoperatör vid Kalmars trygghets- och larmcentral, klockan 03.20

Lyckades man rädda några delar av skolan?

– Lågstadie-delen av skolan klarade sig, det ska bara varit högstadiet som brann.

Misstänkt blixtnedslag


Larmet kom till SOS Alarm vid 19.15 på tisdagskvällen och flera styrkor från räddningstjänsten larmades till platsen från både Färjestaden, Borgholm, Löttorp och Kalmar.


Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20
21
22 23 24
25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 

SOL

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se