Alla inlägg under augusti 2019

Av xenia alpkut - 19 augusti 2019 17:00

HELLP-syndromet

HELLP-syndromet är en form av havandeskapsförgiftning som innebär hög risk för allvarliga komplikationer hos modern.


Vad är HELLP-syndromet?

HELLP-syndromet är en komplikation som kan uppstå under graviditeten eller strax efter födseln. Det är ett tillstånd som kännetecknas av att röda blodkroppar förstörs (hemolyse, H), mängden av leverenzymer i blodet ökar (elevated liver enzymes, EL) och antalet blodplättar sjunker (low platelets, LP). Begreppet syndrom refererar till att det kan finnas en mängd olika symtom och tecken. HELLP-syndromet klassificeras antingen som en atypisk form av havandeskapsförgiftning (preeklampsi) eller som en komplikation till allvarlig havandeskapsförgiftning. Diagnosen baseras på laboratoriefynd. Syndromet beskrevs första gången år 1982.


Denna form av havandeskapsförgiftning innebär hög risk för allvarliga komplikationer hos modern.

Det anges att 10–20 % av gravida kvinnor med svår havandeskapsförgiftning utvecklar HELLP-syndrom, men förekomsten är sannolikt högre på grund av att diagnosen inte ställs. HELLP-syndromet förekommer före födseln i 70 % av fallen, hos de flesta före 37:e graviditetsveckan och i 11 % av dessa under 2:a trimestern. Hos 30 % av patienterna utvecklas syndromet under de första 48 timmarna efter födseln. Då HELLP-syndromet debuterar efter födseln, är det i 20 % inga tecken på havandeskapsförgiftning före födseln. Det finns en undergrupp (5–10 %) där syndromet debuterar mer än 72 timmar efter födseln, eller där det inte finns tecken på förbättringar av sjukdomen 72 timmar efter födseln.


https://www.netdoktor.se/graviditet/under-graviditeten/sjukdomar/hellp-syndromet/?fbclid=IwAR1PDuUXS24mVZMIBByuglKiAqlxw7Uy0NCno_sU-tMRhqFAEvXPqgSe238ANNONS
Av xenia alpkut - 19 augusti 2019 15:49


Peter Settman ska göra ett amerikanskt Eurovision.

För Nöjesbladet avslöjar tv-mogulen att flera av de största tv-bolagen i USA vill sända musiktävlingen.

– Det är i alla fall tio stora spelare som redan visat intresse för det här, säger han.
Peter Settman, 50, pendlar mellan USA och Sverige i arbetet med sitt produktionsbolag Brain Academy. Ett av de stora uppdragen i Los Angeles är just nu arbetet med att skapa en amerikansk version av Eurovision, tillsammans med bland andra Christer Björkman, 61, något som avslöjades i maj.

– Vi ska försöka göra The American song contest. Om det ska heta det vet jag inte, men det är ointressant, säger Settman när Nöjesbladet träffar honom under Kanal 5:s höstpresentation där han producerat och regisserat den kommande säsongen av komediserien ”Playa del sol”.

Tio stora spelare

– Konkret där vi är nu är hur man gör ett Eurovision så att det passar i en amerikansk tv-kontext, för vi kan inte rakt flytta över. Vad är det som tävlar i Amerika? Är det staterna, eller städer, eller är det artisterna? Vi är mitt i det arbetet och när vi tror oss ha konceptet så går vi ut och pitchar det.

ANNONS
Av xenia alpkut - 19 augusti 2019 13:12

Den våldsamma skogsbranden i turistparadiset Gran Canaria sprider sig.

Nu eldhärjas mer än 6 000 hektar – bland annat en naturpark – samtidigt som tusentals människor har evakuerats.

Brandinfernot är bortom kontroll.

– Jag känner lukten flera mil bort, säger svenska Eva Jansson Wendefors.


Den hårt prövade ön och turistparadiset Gran Canaria fortsätter att härjas av skogsbränder. 

Nu tycks läget vara värre än någonsin. Vid 16-tiden på lördagen startade en ny brand och knappt två dygn senare hade den spridit sig våldsamt:

Vid lunchtid på måndagen hade mer än 6 000 hektar förstörts på den spanska ön. Och det finns ingen ljusning i sikte – det kan ta dagar innan branden är under kontroll, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Regeringen har utfärdat nödläge på högsta nivån.

Den hårt prövade ön och turistparadiset Gran Canaria fortsätter att härjas av skogsbränder. 

Nu tycks läget vara värre än någonsin. Vid 16-tiden på lördagen startade en ny brand och knappt två dygn senare hade den spridit sig våldsamt:

Vid lunchtid på måndagen hade mer än 6 000 hektar förstörts på den spanska ön. Och det finns ingen ljusning i sikte – det kan ta dagar innan branden är under kontroll, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Regeringen har utfärdat nödläge på högsta nivån.

Tre orsaker bakom branden på Kanarieöarna

Tre gynnsamma faktorer ligger bakom det snabba brandförloppet: 

Över 30 grader varmt, under 30 procents luftfuktighet och vindhastigheter på 30 kilometer i timmen. Och väderleken spås fortsätta med höga temperaturer under måndagen.

– Miljökatastrofen är redan här, säger Gran Canarias regionpresident Angel Victor Torres.

På Twitter uppmanar han alla att följa säkerhetsinstruktionerna från räddningstjänsten.Av xenia alpkut - 18 augusti 2019 18:00

Ernst Kirchsteiger plan: mångmiljonföretaget ska tas över av sönerna.

Tv-profilen hoppas att varumärket ”Ernst” lever vidare när han drar sig tillbaka.

– Det är egentligen det som är syftet med alltihop. Att bygga något som är varaktigt och skapar arbetstillfällen, säger han.I sommar renoverar han en bondgård på Österlen i ”Sommar med Ernst”, men Kirchsteigers förnamn syns året om, på charkuteriprodukter, vin på Systembolaget och mängder av heminredningsprodukter, som glas, porslin och ljusstakar.

– Ernst är också min pappa, det är lite roligt faktiskt. När jag tänker på Ernst så kan jag ibland tänka att det är min far och han hade nog varit väldigt stolt över att se sitt namn. Så Ernst är jag, det är min far, det kan vara ett företag och det kan vara ett varumärke, säger Ernst Kirchsteiger, 61.Pappan vore stolt

Han hoppas också att företaget och varumärket ”Ernst” ska leva vidare även efter att han själv dragit sig tillbaka.

– Det är egentligen det som är syftet med alltihop. Att bygga något som är varaktigt och skapar arbetstillfällen. Om pappa hade levt hade det nog varit vad han tyckt varit häftigast. Min tv-karriär tror jag inte... Han var arbetare på järnverket i Degerfors, att min person är med och skapar arbetstillfällen tror jag han skulle tycka var väldigt häftigt. Då skulle han ha sagt: ”Det trodde jag inte om dig, pöjk, att du skulle ordna nåt sånt”.

Samtidigt vill Ernst Kirchsteiger betona att han inte är ensam i företaget, som förra året hade tillgångar på närmare 15 miljoner kronor och gjorde en vinst på över 5 miljoner.

– Jag har så mycket duktigt folk runtomkring mig som vill det här också. Om man börjar stapla allt som görs, nu har jag precis släppt en bok, jag gör småländska korvar och jag gör allt möjligt, så kan man tänka att det måste vara en ”übermensch”, men vi är många som hjälps åt.

Av xenia alpkut - 17 augusti 2019 10:47

Helsingborg (uttal (info)) är centralort i Helsingborgs kommun och ligger i Skåne län. Helsingborgs tätort hade 108 334 invånare den 31 december 2017 och utgör befolkningsmässigt Sveriges nionde största tätort, Skånes andra största tätort (efter Malmö) och ingår i Öresundsregionen. Helsingborg ligger vid Öresunds smalaste del, där endast 3 750 meter skiljer staden från Helsingör i Danmark. Stadens geografi domineras av den branta sluttningen Landborgen som löper längs Öresund, något indragen från kusten. Mellan strandterrassen och landborgsterrassen finns ett antal raviner som bildats under den senaste istiden. I centrum är arkitekturen en tätbebyggd stenstad, med monumentala och storstadsmässiga hus mot paradgatorna Drottninggatan och Järnvägsgatan samt mot StortorgetSankt Jörgens plats och Trädgårdsgatan. I gatorna bakom denna bebyggelse är arkitekturen mer småskalig och intim.

Av xenia alpkut - 17 augusti 2019 10:15

Miljardären Jeffrey Epstein är död.

Den traffickinganklagade finansmannen tog sitt liv i häktet på Manhattan i New York i väntan på rättegång, rapporterar amerikanska medier.

FBI utreder dödsfallet.


Jeffrey Epstein var häktad misstänkt för sexuella övergrepp och trafficking mot 

flera minderåriga flickor. Rättegången var planerad till nästa år.

Den 66-årige amerikanske miljardären hittades under natten mot lördagen död i sin cell i ett delstatligt häkte i New York, rapporterar ABC News med hänvisning till tre källor med insyn. Han hade hängt sig, enligt tv-kanalens uppgifter.

Efter att ha hittats livlös vid 06.38 fördes han till sjukhus. Vid ankomsten en knapp timme senare hade han hjärtstillestånd och hans liv gick inte att rädda.

Dödsfallet bekräftas i ett uttalande av den federala fängelsemyndigheten, skriver nyhetsbyrån AP. Enligt uttalandet utreder FBI händelsen.

Jeffrey Epsteins död sker mindre än tre veckor efter att han hittats medvetslös med skador på nacken i cellen.

Greps på flygplats den 6 juli

Finansmannen satt frihetsberövad efter att ha gripits den 6 juli på flygplatsen Teterboro i New Jersey.

De brott han anklagas för ska ha skett i New York och Florida mellan 2002 och 2005. Han har hela tiden nekat till anklagelserna.

Vid fällande dom riskerade han upp till 45 års fängelse.

Jeffrey Epstein var sedan tidigare dömd för sexbrott mot minderåriga i Florida. 2008 erkände han sig skyldig i en uppgörelse med åklagaren och dömdes till 18 månaders fängelse.

Uppgörelsen gjorde att han slapp åtal för allvarligare federala brott.

Levde i sus och dus

Uppvuxen i ett medelklasshem i Brooklyn gjorde mattesnillet Jeffrey Epstein så småningom karriär bland finansjättarna på Wall Street.

Innan rättvisan kom i kapp honom levde han som mångmiljardär ett liv i sus och dus, omgiven av andra rika och högt uppsatta människor.

Bland tillgångarna finns en ö i Karibien och flådiga fastigheter i New York och Florida.


Epstein kände USA:s president Donald Trump och de båda männen umgicks i samma kretsar på 1990-talet och under tidigt 2000-tal. Han var även gammal bekant med den tidigare presidenten Bill Clinton.


Av xenia alpkut - 16 augusti 2019 18:11

Svullna käkar, smärta och svårigheter att gapa. Visdomständer som är på väg upp ger ofta upphov till tandproblem, men problemen kan se olika ut och behandlingen kan variera.

De flesta får sina visdomständer när de är mellan 18 och 25 år, men vissa saknar helt anlag för visdomständer och får inga alls. Problemen med visdomständerna uppstår när de är på väg upp genom tandköttet och då kan orsaka mycket smärta. 

Olika typer av problem


Ett vanligt problem med visdomständer är att man helt enkelt inte har tillräckligt med utrymme i käkarna. När visdomstanden tränger fram växer den då ofta snett, vilket kan orsaka smärta och skada på tänderna framför. Ett annat problem som kan uppstå är att tandköttet blir irriterat och inflammerat när tanden tränger fram. Tandköttet svullnar då och kan ibland hamna på tuggytan på en annan tand, vilket kan vara smärtsamt.   


från Vårdguiden Visdomständer som ger problem


De tänder som sitter längst bak i varje käke kallas för visdomständer. De kan ge olika problem genom att till exempel lätt bli inflammerade och skada tanden framför och ge problem med tandköttet. Dessutom kan det vara svårt att hålla visdomständerna rena.


Vad händer i kroppen?


Visdomständerna sitter långt bak i munnen. De är dessutom ofta delvis täckta av slemhinnor. Därför är det svårt att hålla dem rena, och man kan få en ansamling av bakterier i tänderna som leder till att det bildas hål.

Vuxna människor har vanligtvis trettiotvå tänder. Sexton sitter i överkäken och sexton i underkäken. De tänder som sitter längst bak i varje käke kallas i många länder för visdomständer. Det beror på att de vanligtvis bryter fram när du är mellan 18 och 25 år, en ålder då man enligt gammal uppfattning tillägnat sig en viss visdom.

Om du saknar så kallade tandanlag till en eller flera visdomständer, kommer du aldrig att få de tänderna. Du kan också ha fler tandanlag än vanligt och då kan en extratand växa upp.


Platsbrist när visdomständer kommer

Visdomständerna bildas och bryter fram sist av alla tänder. Det är vanligt att det inte finns någon plats kvar i käkarna när visdomständerna ska komma upp.


Under en period ansåg tandläkare att en visdomstand som inte kommit fram var en sjukdom som borde behandlas. Numera har synsättet ändrats, och nu får visdomstanden vara ifred om den inte förväntas ge problem i framtiden.Av xenia alpkut - 16 augusti 2019 18:00I torsdagens säsongsfinal av ”Sommar med Ernst” firar Ernst Kirchsteiger och produktionen av med en härlig avslutningsfest – men bakom kamerorna döljer sig ett blodbad.

26-åriga Ottilia i inredningsteamet knivskar sig så illa att hon fick hjälp av tv-snickaren Marcus ”Mackan” Nylén, innan hon kördes akut till sjukhus för att sys.

– Händelsen var väldigt obehaglig, och tanken på hur illa det hade kunnat gå har gjort mig illa till mods, säger Ottilia.


Sommaren går mot sitt slut – och det gör också ”Sommar med Ernst” i TV4. I torsdagens finalavsnitt överraskar Kirchsteiger husägarna med en festdukad lada, och håller avslutningsfest för alla inblandade i bygget och produktionen.

– Nu är vi samlade alla här, och alla ni som finns här har på något sätt bidragit till att huset har blivit vad det har blivit. Fruktansvärt tacksamma är vi för den hjälp vi har fått, säger Ernst Kirchsteiger i slutet av avsnittet, när de firar med schnitzlar och dryck.

Det tittarna inte får se i programmet är dock dramat som utspelade sig före inspelningen av avslutningsmiddagen som är med i programmet.

Inför festen var 26-åriga Ottilia, som arbetar som allt-i-allo i inredningsteamet, ute och plockade blommor på en äng – när hon plötsligt skar sig illa på kniven hon använde.


– Jag och en kollega var ute och plockade blåklint, plötsligt slant jag med kniven och skar mig i handleden. Vi åkte direkt tillbaka till huset där jag blev omhändertagen av Mackan och en annan kollega, berättar Ottilia.

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20
21
22 23 24
25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 

SOL

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se