Alla inlägg under augusti 2019

Av xenia alpkut - 22 augusti 2019 14:41


I onsdagens säsongspremiär av ”Sofias änglar” får Ulf och hans familj hjälp av Sofia Wistam, Mattias Särnholm och Johnnie Krigström. Ulf är drabbad av obotlig cancer, och har när programmet spelas in bara månader kvar att leva. I juni somnade han in. Men innan sin bortgång vill han se till att hans familj har ett fint hem att bo i, och får därför hjälp med husrenoveringarna i programmet.

Ulf har i hela sitt yrkesliv arbetat med ljus- och ljudriggning på stora evenemang och konserter. Han har åkt på världsturnéer med stora stjärnor, och arbetat med artister som Tomas Ledin. Ulf har också arbetat som turnéledare, projektledare och produktionsansvarig i underhållningsbranschen.

– Det är en livsstil. Alla vi som jobbar i den här svängen är kompisar, berättar Ulf i ”Sofias änglar”.

I avsnittet får Ulf en fin överraskning av några av dem han har jobbat med under årens lopp. Tidigare kolleger och artister som Ulf jobbat med har nämligen spelat in olika videohälsningar till honom, som en hyllning.

– Vi har känt varandra i 30 år i år. Inte bara som vänner, vi har även jobbat ihop under alla dessa år. Jag har alltid sett upp till dig, för jag känner ingen som är så djävulskt envis som du, säger en kollega och vän i klippet.


Ledin dyker upp: ”Tack vare dig”

Sedan dyker Tomas Ledin upp med en gitarr i famnen i filmen, och pratar minnen.

– Kommer du ihåg, Capri, San Michele, ett par somrar sen. Det blev en fin kväll, mycket tack vare dig, säger Ledin i ”Sofias änglar”.

Tidigare Alcazar-medlemmen Lina Hedlund hyllar Ulf för hans kunskap inom yrket.

– Du älskar ditt jobb, så passionerat till 150 procent. Och jobbet älskar verkligen dig, säger hon i videoklippet.

Även After Dark-profilen Christer Lindarw har arbetat mycket med Ulf under årens lopp.

– Jag är dig evigt tacksam för alla dessa turnéer som vi har kunnat genomföra. Ingenting är omöjligt för dig. Så jag ställer mig i raden av alla hyllningar. Du är värd all hyllning du kan få, säger han.


Blir rörd av hyllningarna

Efteråt är Ulf djupt berörd av all kärlek han fått i den fina överraskningen, och kan inte hålla tårarna tillbaka.


– Jag fick precis se en film om mig och vad jag har betytt för många i branschen. Det är naturligtvis väldigt rörande. Det var fantastiskt att få höra det, på det viset. Det är därför det är lite tårar, av glädje så klart.

ANNONS
Av xenia alpkut - 22 augusti 2019 13:19


Ojämlikheten inom svensk förlossningsvård blir inte tydligare än i fallet med 33-åriga Rasha.


Ojämlikheten inom svensk förlossningsvård blir inte tydligare än fallet med 33-åriga Rasha. Hon hade en traumatisk förlossning med akut kejsarsnitt i bagaget och vädjade om ett planerat kejsarsnitt. Ändå gav läkarna på universitetssjukhuset i Örebro inte med sig. De ville att hon skulle testa att föda på vanligt vis och först efter 12 timmars smärta och blödningar opererades hon akut. Men då var det försent. Sexton påsar blod lyckades inte rädda den nyblivna tvåbarnsmamman.

Jag undrar om mödravården och sjukhuset alls lyssnat på vad Rasha och hennes man Khalil sagt? I intervjun med Aftonbladet berättar Khalil om deras första förlossning i Syrien, att livmoderhalsen inte öppnat sig. Den gången hade det tack och lov slutat väl men läkarna var tydliga med att Rasha aldrig skulle försöka föda vaginalt igen. Ändå tyckte sjukvården här i Sverige att det var en bra idé att testa det. Men till vilket pris?

Kanske hade Rasha levt i dag om hon hade blivit beviljad ett planerat kejsarsnitt. Jag vet inte. Det vi däremot vet är att möjligheten att beviljas kejsarsnitt skiljer sig mellan olika regioner. På sjukhuset som Rasha tillhörde skedde enligt senaste statistik från Socialstyrelsen 7,9 procent av förlossningarna med planerat kejsarsnitt, vilket är en mindre andel än rikets genomsnitt. Jag själv födde barn i Stockholm där 11,8 procent beviljades och födde med planerat kejsarsnitt samma år.


När jag läser om Rasha förstår jag att hon hade risk för värre komplikationer än jag. Ändå beviljades jag ett planerat kejsarsnitt men inte hon. Beror det på att jag har turen att bo på rätt plats i Sverige? Att jag har svenska som modersmål och inte behövde tolk? Eller kanske att jag råkade träffa en tillräckligt empatisk barnmorska och läkare? Till mitt första möte inför förlossningen tog jag med mig en bunt Lex Maria-anmälningar om andras förlossningar som gått fel. Jag undrade också om de kunde garantera att vi verkligen skulle få ett förlossningsrum den här gången med tillgång till smärtlindring. Det tog drygt 15 minuter innan de godkände ett planerat snitt. Rasha och hennes man däremot vädjade gång på gång och när de väl fick det beviljat var det försent.

ANNONS
Av xenia alpkut - 22 augusti 2019 13:04

Rastlösa ben är en vanlig åkomma. Ungefär tio procent av Sveriges vuxna befolkning har problem med sömnen på grund av krypningar, stickningar, kramper och smärta i benen. Ändå är sjukdomen relativt okänd, och många skulle må betydligt bättre om de fick rätt behandling.

De nattliga obehagen innebär att man får alldeles för litet sömn. Det för med sig att man blir trött och okoncentrerad på dagtid, man kan ha svårt att sköta sitt arbete och är kanske olämplig som bilförare. Minnes- och koncentrationssvårigheter är också vanliga.

Det medicinska namnet på nattliga myrkrypningar och ryckningar i benen är RLS (Restless Legs Syndrome). Dubbelt så många kvinnor som män lider av sjukdomen. Besvären kan börja redan i barndomen, men vanligen debuterar de runt 40-årsåldern. Dessvärre är sjukdomen oftast kronisk med återkommande perioder av besvär genom hela livet.

Omkring 60 procent av de drabbade har nära släktingar med RLS, berättar Jan Ulfberg, sömnforskare, docent och överläkare vid sömnlaboratoriet, Avesta Lasarett.

– Sjukdomen är starkt ärftlig i rakt nedstigande led, men den kan hoppa över en eller ett par generationer. Många av dagens patienter berättar om föräldrar som var uppe och vandrade på nätterna, innan man kände till det här tillståndet och kunde behandla det.

Under senare år har man förstått att en del barn med "växtvärk", som har svårt att sitta stilla och koncentrera sig i skolan, kan lida av RLS.

– Generna kan vi inte göra mycket åt idag, men en dag kanske man hittar något sätt att manipulera bort det här anlaget till rastlösa ben, säger Jan Ulfberg.


"Som maskar under skinnet"

RLS kan upplevas som "myrkrypningar", domningar, kyla eller hetta, "elektricitetskänsla", "maskar under skinnet" – i svåra fall också smärta av varierande styrka.

De som lider av RLS har stora problem med sömnen – dels försvårar obehagen i benen insomnandet, dels vaknar de flera gånger under natten och måste gå upp. De blir så kallade nattvandrare. Gemensamt för alla med RLS är att rörelse ger lindring, och att besvären oftast förvärras när man gått och lagt sig.


Som om inte myrkrypningarna vore nog kan man också ha RLS i kombination med något som kallas PLM (Periodic Limb Movements). Det innebär upprepade ryckningar i ben och/ eller armar under sömnen, ibland flera hundra gånger per natt. Ryckningarna ger så kallade mikrouppvaknanden under 3–6 sekunder. Man vaknar inte helt och hållet, men sömnen blir ofta ryckig och ytlig. Det finns en stark koppling mellan PLM och RLS, men man kan också ha PLM utan att ha rastlösa ben.


Av xenia alpkut - 22 augusti 2019 12:47


Regnskogen i Amazonas brinner. Då går president Jair Bolsonaro till attack.

Miljöaktivister startar bränderna för att kunna filma dem, påstår han.

– Vad är syftet? Att skapa problem för Brasilien, hävdar Bolsonaro.


Nästan 73 000 bränder – mer än hälften av dem i Amazonas – har registrerats av det brasilianska rymdforskningsinstitutet Inpe sedan januari. Det är 83 procent fler än under samma period förra året.

I januari installerades Brasiliens nye president Jair Bolsonaro, som ibland kallas ”Tropikernas Trump”. Han har hyllat den forna militärdiktaturen och tycker att minoritetsfolken i Amazonas har för stora rättigheter. Dessutom vill presidenten bygga en motorväg genom regnskogen och hans regering stöttar aktivt de som hugger ner träden.


Det har gått så långt att bönder i Amazonas har börjat organisera särskilda ”eldardagar”. Då röjer de avskogad mark med bränder, bönderna vet att myndigheterna inte längre bötfäller deras tilltag.

Drar in bistånd

Allt fler europeiska länder sätter nu press på Brasilien, för att bryta skövlingen av Amazonas. Norge och Tyskland har slutat donera pengar till Amazonasfonden, som stödjer miljöorganisationer och statliga myndigheter.

I går, onsdag, talade Jair Bolsonaro inför en stålkonferens i huvudstaden Brasilia, uppger den brittiska tidningen The Guardian. Han sade:


– När det gäller frågan om bränder i Amazonas, som jag anser kan ha startats av miljöorganisationer för att de har gått miste om pengar, så undrar jag vad syftet är? Att skapa problem för Brasilien.

Av xenia alpkut - 20 augusti 2019 12:00

Fråga

Sedan minst ett halvår tillbaka kryper och pirrar det i mina händer och fötter, särskilt i fotsulor och handflator.

Vårdcentralen har tagit massor av prover, och jag har även varit på nervundersökning. Alla resultat har varit normala.

Stickningarna går lite upp och ner i styrka men försvinner aldrig. Värst är det när jag är trött. Symtomen i sig är inte svåra att leva med, men jag undrar förstås vad de beror på och om de kan vara symtom på något allvarligt?


Svar

Jag förstår att du undrar varför du har dessa krypningar och pirrningar. Du har ju gjort en massa undersökningar utan att läkaren har hittat någon förklaring.

Jag har inte undersökt dig och känner inte till hela din sjukdomshistoria. Jag ska ändå förklara lite hur en läkare kan se på det du berättar.

Nervtrådarna som skickar känselsignaler till hjärnan fungerar inte perfekt

Dina besvär tyder på att nervtrådarna som skickar känselsignaler till hjärnan inte fungerar helt perfekt. Det kan finnas många orsaker till detta. En vanlig orsak som du säkert känner igen är när man suttit för länge med benen i kors så att foten somnar. När den "vaknar" så brukar det pirra och sticka i den. Om det rör sig om en fot eller en hand så är det troligaste att felet sitter någonstans nära handen eller foten. Men i princip kan felet sitta var som helst på vägen mellan handen eller foten och huvudet.

När det gäller dig så har du besvär både från händer och fötter och då är det antagligen inte någon nerv som kommit i kläm.


Olika undersökningar

Du skriver att läkaren har tagit en massa prover och det är förmodligen för att utesluta sjukdomar som kan ge problem med nervtrådarna. Diabetesfel på ämnesomsättningen och B-vitaminbrist är några sådana sjukdomar.

Jag antar att du menar att du gjort en undersökning av nervtrådarnas ledningsförmåga. Det går till på så sätt att läkaren sticker ett par nålar genom huden och låter svag ström gå mellan nålarna. På så sätt går det att se om nervtrådarna fungerar dåligt.

Tyvärr är detta ett ganska grovt test som bara visar om det är påtagliga fel på nervtrådarna.

I nerverna finns det en del nervtrådar som skickar signaler om beröring, andra nervtrådar som skickar signaler om smärta och så vidare. De mätmetoder som finns idag kan inte mäta känsel, pirrningar och krypningar. Känselsystemet är ett mycket komplicerat system och det krävs inte mycket för att störa det.


Undersökningarna måste leda till ett resultat och förändra behandlingen

Något annat som vi läkare också måste tänka på är att undersökningarna måste leda till ett resultat och förändra behandlingen. Om läkaren hittar ett fel som hen inte kan göra något åt, är det kanske inte så stor idé att hitta det felet. Så är det ganska ofta när det gäller fel på nervtrådarna. Diabetes, fel på ämnesomsättningen och B-vitaminbrist kan man behandla på ett lätt sätt. Men många sjukdomar i nervtrådarna har ingen behandling.

Det kan vara viktigt att ta reda på om personen lider av en allvarlig sjukdom, en sjukdom som kan förvärras. De besvär du beskriver låter inte som tecken på någon allvarlig sjukdom.

De allra flesta läkare vill hjälpa sina patienter på bästa sätt

Om vi tror att en specialist kan hjälpa till, så brukar vi skriva en remiss dit. Du kan ta upp frågan med din läkare vad hen tror om en undersökning hos en specialist på nervsystemets sjukdomar, en så kallad neurolog. Då är det bra att komma ihåg att neurologen sannolikt inte har tillgång till andra undersökningar än vad läkarna på vårdcentralen har. Men en neurolog har mer kunskap kring sjukdomar som påverkar nervtrådarna.


Undersökningarna måste leda till ett resultat och förändra behandlingen

Något annat som vi läkare också måste tänka på är att undersökningarna måste leda till ett resultat och förändra behandlingen. Om läkaren hittar ett fel som hen inte kan göra något åt, är det kanske inte så stor idé att hitta det felet. Så är det ganska ofta när det gäller fel på nervtrådarna. Diabetes, fel på ämnesomsättningen och B-vitaminbrist kan man behandla på ett lätt sätt. Men många sjukdomar i nervtrådarna har ingen behandling.

Det kan vara viktigt att ta reda på om personen lider av en allvarlig sjukdom, en sjukdom som kan förvärras. De besvär du beskriver låter inte som tecken på någon allvarlig sjukdom.

Av xenia alpkut - 20 augusti 2019 12:00

Att segla över Atlanten är inte en enkel uppgift, speciellt inte om man är den enda på båten som är frisk.

Under tiden ombord på båten i ”Över Atlanten” tvingades Agneta Sjödin gå in i krishantering – nu berättar hon om panikattacken, utmattningen och dramat som tv-kamerorna missade.

– Jag gick ju in i någon slags krishantering direkt, och skulle ta hand om alla eftersom jag var den enda som var frisk. Sen var det som att jag aldrig riktigt slappnade av, säger Agneta Sjödin.


På tisdagen är det premiär för ”Över Atlanten”, Kanal 5:s nya programsatsning, där sex svenska kändisar seglar tillsammans över världshavet, ihop med en erfaren kapten.

En av kändisarna är Agneta Sjödin, som till skillnad från de andra i programmet, har en del erfarenhet av att segla och vara på båt, vilket gjorde att hon kunde hålla sig lugn i det stundtals dramatiska vädret.

– Jag var liksom aldrig rädd, för jag har seglat i storm och oväder tidigare, och var ganska lugn. Jag var glad att jag hade den erfarenheten med mig, säger hon.


Fick en panikattack

TV4-profilen berättar att hon hade svårt att sova och var uppe i varv under resan, något som i slutändan gjorde henne trött och utmattad. Efter att ha somnat mitt i en storm drabbades Sjödin av resans enda panikattack.

– Det var ett tillfälle då vi hade stormbyar då jag lyckades somna till, för jag var så trött. Då låg jag inne i hytten som är ganska liten, uppe i den här sängen där det är trångt, och man har det här tyget så man inte ska rulla av. Så man ligger liksom i en liten kokong. Så vaknade jag till och man bara for runt. Då fick jag panik och kände att ”jag kan inte andas”, säger Agneta Sjödin.

”Alla blev sjösjuka”

Men storm på havet var Sjödins minsta problem på båten – hon var nämligen den enda som lyckades hålla sig frisk.

– Alla blev ju så jäkla sjösjuka utom jag, så jag gick ju in i någon slags krishantering direkt, och skulle ta hand om alla eftersom jag var den enda som var frisk. Sen var det som att jag aldrig riktigt slappnade av, säger hon.

– Jag tänkte ”vad fasiken, hur castade de här?”. De mådde riktigt dåligt. Anna Lindberg, stackarn, jag tyckte hon verkade må sämst. Jag har aldrig varit sjösjuk, så jag vet inte, men det finns fall där de fått binda fast folk för att de vill bara hoppa överbord. För så himla dåligt mår man.


Missade frukostdrama

Skidlegendaren Tomas Wassberg var en annan av deltagarna ombord, som trots sin sjösjuka ville hjälpa till i köket. Något som ledde till ordentligt frukostdrama, som filmkamerorna missade.

– De spydde till höger och vänster. Wassberg spydde en gång i köket. Wassberg har ju pannben, så han kände väl att han ville hjälpa mig någon morgon där. Jag står och rör i havregrynsgrötkastrullen, och plötsligt spyr han rakt ut, för det går inte att hålla tillbaka. Men de har de tyvärr inte på film. Det kommer jag bara med mig for life.

Av xenia alpkut - 19 augusti 2019 17:00


Angela Ahlgren sökte vård för svåra smärtor i magen.

Läkare trodde att hon var stressad och Angela sjukskrevs i flera år för utbrändhet. Nu ska hon dö i cancer och har bara månader kvar att leva. 

– Det är smärtsamt att tänka på att det kanske aldrig hade behövt gå så här långt, säger hon. 
2013 gick Angela Ahlgren till vårdcentralen då hon under en längre tid haft ont i magen. Hon hade smärtor i buken, yrsel och näsblod. Men ingen hittade något fel på henne och hon fick svaret att det troligtvis handlade om utbrändhet. 

– På ett sätt kändes det rimligt. Ekonomin var dålig och vi hade tre små barn hemma. Det var en väldigt stressig och påfrestande tid, säger Angela. 

Men diagnosen visade sig vara felaktig. Trots arbetsträning varvat med besök hos beteendevetare och psykologer blev situationen inte bättre. Magsmärtorna var kvar.

2016 blev hon kallad till en rutinundersökning hos gynekologen. Då upptäcktes till slut varför hon i flera år haft så ont. I livmodern fanns en fyra centimeter stor tumör. 

– I tre år hade jag varit sjukskriven för fel saker. Jag förstår att det är mänskliga missar och att det kan hända, men det är smärtsamt att tänka på att det kanske aldrig hade behövt gå så här långt om jag fått rätt vård i tid, säger Angela. 


Cancern spred sig

Angela opererades 2016. Men det blev inte bättre. Ett år efter operationen undersöktes hon igen. Då visade det sig att cancern hade spridit sig. 

Hon opererades upprepade gånger och sedan följde utdragna sessioner då strål- och cytostatikabehandlingar varvades.

För två månader sedan fick Angela plötsligt väldigt svårt att andas. Hon åkte in akut till sjukhuset och röntgades. Cancern hade spridit sig ännu mer. Bland annat hade hon tre tumörer i en klump i buken, två mellan lungorna, två i levern och en vid hjärtspetsen. 

– Cancern hade växt helt galet. Jag bad läkaren om klara besked. Då fick jag svaret att jag bara har ett par månader kvar att leva. Max.

Då Angela sannolikt inte kommer få uppleva sin 36:e födelsedag bad Mikael, hennes partner sedan 13 år, att hon skulle tänka efter ”vad hon verkligen ville ha gjort i livet innan det var kört”.

Angela kom fram till att hon ville gifta sig och åka på bröllopsresa med familjen. 

– Vi började planera vårt bröllop då vår dotter föddes 2009. Men sedan fick vi tvillingar och livet kom emellan. Nu är det dags, säger Angela. 


Vänner skänker pengar

Problemet var att familjens ekonomi var ansträngd. Efter flera år som sjukskriven fanns det knappt något på sparkontot. Snarare tvärtom. Angela och Mikael bestämde sig för att starta en insamling på Facebook där vänner kunde bidra med en slant för att förverkliga Angelas sista önskan.

Pengarna har enligt Angela strömmat in. 

– Vi kunde aldrig ana att det kunde sprida sig så lavinartat. Det är helt galet, men nu är det helt klart att vi kommer kunna gifta oss och åka ut och resa, säger Angela som börjat titta på bröllopsklänningar. 


https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/g7y0p1/angelas-onskan-innan-hon-dor-gifta-sig-och-aka-pa-brollopsresa
Av xenia alpkut - 19 augusti 2019 17:00

 

Det räcker med ett blodprov - sedan kan du veta om barnet i magen har någon kromosomavvikelse eller annan sjukdom. I takt med att fosterdiagnostiken finslipas blir frågorna från de blivande föräldrarna fler. Det ställer högre krav på sjukvården, menar Peter Lindgren, överläkare på kvinnokliniken på Karolinska universitetssjukhuset.


– Vi måste få kvinnorna att tänka ett steg längre, så att de har funderat igenom vad testresultatet innebär redan före blodprovet eller ultraljudet, säger han.


Enligt lag måste sjukvården erbjuda information om fosterdiagnostik till alla blivande mödrar. Men läkarna behöver inte bara bli bättre på att berätta om valmöjligheterna med fosterdiagnostik – utan också om konsekvenserna av valmöjligheterna – utan att informationen färgas av läkarens eller barnmorskans personliga åsikter, anser Peter Lindgren.

– Vi kan ta Downs syndrom som exempel. Idag väljer nästan alla kvinnor att avbryta graviditeten om de får reda på att barnet har sjukdomen, trots att många faktiskt inte vet tillräckligt om vad det innebär att ha ett barn med Downs syndrom. Från sjukvårdens sida får vi inte förutsätta att kvinnan kommer att vilja avbryta graviditeten. Vi behöver också berätta om sjukdomen och om vad den kan innebära för ett barn. Föräldrarna kan också få tips och råd om föreningar som de kan kontakta för att ställa sina frågor.


I Stockholms läns landsting utvecklas just nu ett slags webbenkät där blivande mammor kan fylla i ålder och andra uppgifter och sedan få individanpassad information för att kunna ta ett välgrundat beslut kring fosterdiagnostik. Dessutom har avdelningen Klinisk genetik och Centrum för fostermedicin börjat ge extrakurser i genetisk vägledning för att barnmorskor och läkare ska kunna känna sig trygga i mötet med oroliga föräldrar.

 
https://www.netdoktor.se/graviditet/under-graviditeten/artiklar/fosterdiagnostik-staller-storre-krav-pa-sjukvarden/
Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20
21
22 23 24
25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 

SOL

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se