Alla inlägg under augusti 2019

Av xenia alpkut - 4 augusti 2019 00:30

På fredagen höll Greta Thunberg sin sista strejk för klimatet på Mynttorget utanför riksdagen i Stockholm innan det bär av till USA.

Den unga klimataktivisten passade då även på att ge en känga till USA:s president Donald Trump.

– Han lyssnar inte på forskningen, säger Thunberg.

ANNONS
Av xenia alpkut - 4 augusti 2019 00:30

Under fredagen avfyrade Nordkorea nya missiler, enligt sydkoreanska militären. 

Det innebär landets tredje uppskjutning på åtta dagar. 

Men Donald Trump väljer att hålla Nordkoreas ledare, Kim Jong-Un om ryggen.

”Testerna äventyrar inte den överenskommelse som vi undertecknade i Singapore”, skriver den amerikanske presidenten på Twitter. De senaste avfyrningarna gjordes under natten till fredagen från landets östra kust, och är Nordkoreas tredje på åtta dagar. 

Landets ledare, Kim Jong-Un övervakade avfyrandet av vad som beskrivs vara av ”ny, stor kaliber”, enligt nordkoreanska statliga medier. 

Experter menar att missilerna verkar ha färdats ”ovanligt fort”, och Sydkorea konstaterar att det kan röra sig om en ny typ av kortdistansmissiler. Dessa påminner om de som avfyrats tidigare i veckan, skriver BBC.

De två missilerna flög 220 kilometer och nådde en höjd på 25 kilometer, ska den den sydamerikanska militären bekräftat, skriver enligt Japan Times.

Trump: ”Mycket standardmässiga”

Donald Trump förklarar att han inte var orolig över de senaste avfyrningarna. BBC skriver att USA:s president ska ha konstaterat att de ”mycket standardmässiga”.

På frågan om han fortfarande kunde förhandla med Kim Jong-Un svarade Trump till Reuters:

- Ja, visst. Eftersom det här är missil med kort räckvidd. Vi diskuterade aldrig det. Vi diskuterade kärnkraft.

ANNONS
Av xenia alpkut - 4 augusti 2019 00:15

MUSIK

 

 

ALBUM Beyoncé släpper ett alternativt soundtrack till nya ”Lejonkungen” och samlar musiker från Nigeria, Ghana och USA.

Det är långt ifrån det starkaste hon har gjort musikaliskt – men något av det viktigaste.


HIPHOP/R’N’B När filmen ”Lejonkungen” släpptes 1994 blev Elton Johns ”Can you feel the love tonight” en omedelbar klassiker. Och när Disney gör en realistisk nyinspelning år 2019 står Hans Zimmer åter för ledmotivet.

Trots att historien om Simba utspelar sig på den afrikanska savannen verkar inte Disney bry sig om att lyfta fram kontinentens musiker.

Så bara dagar efter filmens världspremiär valde Beyoncé, som gör rösten till lejoninnan Nala, att släppa ett alternativt soundtrack där afrofunk är lika viktigt som pop, hiphop och r’n’b.

I låtar som ”Bigger”, ”Otherside” och ledmotivet ”Spirit” har hon snygga soulfulla ballader om gemenskap och att veta sitt eget värde.

”Mood 4 eva”, samarbetet med Jay-Z och Donald Glovers Childish Gambino, är i stället explosiv r’n’b.

Men här finns varken låtar med omedelbar hitfaktor som ”Crazy in love” och ”Single ladies” eller något med den revolutionära kraften från albumet ”Lemonade”.

Artisten är däremot en strålande samordnare när hon ger utrymme till andra skickliga namn, stora som små.

Av xenia alpkut - 4 augusti 2019 00:15

   

Papegojor, även kända som psittacines / sɪtəsaɪnz /, [1] [2] är fåglar av de vilda 393 arter som finns i 92 släkter som utgör Psittaciformes, som finns i de mest tropiska och subtropiska regionerna. Ordningen är uppdelad i tre superfamiljer: Psittacoidea ("sanna" papegojor), Cacatuoidea (cockatoos) och Strigopoidea (Nya Zeelands papegojor). Papegojor har en generell pantropisk fördelning med flera arter som också lever i tempererade regioner på södra halvklotet. Den största mångfalden av papegojor är i Sydamerika och Australasien.


Karaktäristiska drag hos papegojor inkluderar en stark, böjd räkning, en upprätt ställning, starka ben och klöda zygodaktylfot. Många papegojor är levande färgade, och vissa är flerfärgade. De flesta papegojor uppvisar liten eller ingen sexuell dimorfism i det visuella spektrumet. De bildar den mest variabla fågelordningen i längd. De viktigaste komponenterna i de flesta papegojor är frön, nötter, frukt, knoppar och annat växtmaterial. Några få arter äter ibland djur och hjärt, medan lorierna och lorikeet är specialiserade på att livnära blommande nektar och mjuka frukter. Nästan alla papegojor häckar i trädhöljen (eller bo lådor i fångenskap) och lägger vita ägg från vilka kläcker altrisella (hjälplösa) unga.

Papegojor, tillsammans med korpor, kråkor, jays och skidor, är bland de mest intelligenta fåglarna, och förmågan hos vissa arter att imitera mänskliga röster ökar deras popularitet som husdjur. Att fånga vilda papegojor för husdjurshandeln, såväl som jakt, livsmissförlust och konkurrens från invasiva arter har minskat vilda bestånd, med papegojor utsatt för mer exploatering än någon annan grupp av fåglar. Karismatiska arter har identifierats ha många av de mer karismatiska arterna i samma ekosystem.

Av xenia alpkut - 4 augusti 2019 00:00

Människans synliga spektrum sträcker sig från ungefär 380 till 750 nm och vi har normalt tre typer av tappar. Människan och andra högre utvecklade apor har tre typer av tappar som främst reagerar på blått, grönt och rött. Det finns dock studier som pekar på att vissa fåtal individer, främst kvinnor skulle kunna ha en fjärde tapp.[1] Hjärnan bearbetar styrkan hos de grundfärger, som ögat registrerar samtidigt och tolkar det som en speciell nyanstristimuluseffekten. En människa med normalt färgseende kan på detta sätt skilja mellan ungefär en miljon olika nyanser. Antalet minskar genom att många kombinationer av samma person uppfattas som en och samma "färg", vilket är förutsättningen för färgåtergivning i TV och fotografi. Till det kommer en viss spridning i individuell upplevelse. Att ändå exakt verbalt beskriva kvarvarande nyanser är ogörligt, men i någon mån kan man antyda ett ungefärligt utseende med uttryck som rödorange, orangeröd, gulbrun med dragning åt violett etc. Den utvägen tillämpas ofta av filatelister vid beskrivning av frimärkens färger. Uttryck som mossgrön, himmelsblå, heraldiskt blå beskriver subjektivt en färg för den som vet hur mossa, himmel och vapensköldar ter sig. Julrött, chockrosa, neongult är oklara och sämre definierade benämningar.

Av xenia alpkut - 4 augusti 2019 00:00

 

 

Färgblindhet


Färgblindhet innebär att du har svårt att skilja vissa färger ifrån varandra. Den vanligaste formen är medfödd och ärftlig och gör att det är svårt att skilja på rött och grönt.

Vad är färgblindhet?

På näthinnan i ögat finns det två typer av ljuskänsliga celler. De kallas för tappar och stavar. Stavarna är väldigt ljuskänsliga, vilket gör att vi kan se i mörker. Tapparna reagerar på ljusets olika våglängder. Det gör att vi kan se olika färger. Det finns tre typer av tappar. De reagerar främst på våglängderna som motsvarar färgerna blått, rött och grönt. Alla färger som vi ser är sedan en blandning av de tre färgerna. Färgblindhet innebär att en eller flera av tapptyperna inte fungerar som de ska. Det kan också vara så att du saknar en viss typ av tapp. Då kan du inte se färgen på den våglängden som tappen är känslig för, utan blandar ihop den med en annan färg.

Olika typer av färgblindhet

Det finns olika typer av färgblindhet. Färgblindheten innebär att du har svårt att skilja olika färger åt. Den vanligaste typen är röd-grön färgblindhet. Det finns även gul-blå färgblindhet.

Det finns också en typ av färgblindhet som gör att en person inte ser några färger alls utan ser världen i gråskala. Det är mycket ovanligt.


Färgblindhet innebär att du har svårt att skilja vissa färger ifrån varandra. Den vanligaste formen är medfödd och ärftlig och gör att det är svårt att skilja på rött och grönt.


Vad är färgblindhet?

På näthinnan i ögat finns det två typer av ljuskänsliga celler. De kallas för tappar och stavar. Stavarna är väldigt ljuskänsliga, vilket gör att vi kan se i mörker. Tapparna reagerar på ljusets olika våglängder. Det gör att vi kan se olika färger. Det finns tre typer av tappar. De reagerar främst på våglängderna som motsvarar färgerna blått, rött och grönt. Alla färger som vi ser är sedan en blandning av de tre färgerna. Färgblindhet innebär att en eller flera av tapptyperna inte fungerar som de ska. Det kan också vara så att du saknar en viss typ av tapp. Då kan du inte se färgen på den våglängden som tappen är känslig för, utan blandar ihop den med en annan färg.


Olika typer av färgblindhet

Det finns olika typer av färgblindhet. Färgblindheten innebär att du har svårt att skilja olika färger åt. Den vanligaste typen är röd-grön färgblindhet. Det finns även gul-blå färgblindhet.


Det finns också en typ av färgblindhet som gör att en person inte ser några färger alls utan ser världen i gråskala. Det är mycket ovanligt.

Av xenia alpkut - 3 augusti 2019 00:00

Månader efter olyckan syns plåstret fortfarande i hennes panna.

Kristin Kaspersens fall i ”Let's dance” gav henne ett rejält jack som fortfarande inte har läkt klart.

”Det är bara fortsätta att plåstra”, skriver Kristin Kaspersen på Instagram.


I årets säsong av ”Let's dance” dansade Kristin Kaspersen, 49, till sig en vinst med danspartnern Calle Sterner, 30. Men resan till finalen krävde en hel del hård träning av programledaren. Under en av repetitionerna råkade hon dessutom ut för en blodig olycka. Det var under övandet av ett lyft med Calle Sterner som Kristin Kaspersen plötsligen åkte ner i golvet med huvudet först. Hon fördes akut till sjukhus med ambulans och tvingades att sy nio stygn. 

– Det var ett lyft, så hamnade jag på huvudet. Det var bara ren otur, Calle är otroligt trygg och safe så det blev ju, jag vet inte vad det var, vi båda fattade ingenting liksom det var bara ”nej men oj vad hände nu”, liksom, har Kristin tidigare berättat för Expressen.

Frågorna kring plåstret

Nu har flera månader gått sedan olyckan men Kristin Kaspersen har fortfarande kvar sitt plåster i pannan. På sin Instagram har hon under sin hektiska sommar publicerat bilder från alla möjliga tillfällen. Träffar med ”Let's dance”-kollegerna, mingel med Bill Clinton och semester ute i skärgården, överallt har plåstret fått följa med. Något som nu har fått följarna att undra hur det egentligen går med jackets läkningsprocess.

”Hur länge behöver du ha kvar ditt plåster? Borde läkt nu?!”, skriver en nyfiken följare.

Även andra i kommentarsfältet undrar varför hon har kvar plåstret så långt efter olyckan. Nu har Kristin Kaspersen valt att svara på följarnas undran och förklarar att jacket ännu inte har läkt helt och hållet.

”Minst 3 månader för att det ska hållas ihop. Men rekommenderas längre för solen. Så det är bara fortsätta att plåstra”, skriver Kristin Kaspersen.

Av xenia alpkut - 2 augusti 2019 17:30

Den amerikanska rapparen ASAP Rocky är åtalad i Stockholm, misstänkt för misshandel. Men vem är han?

ASAP Rocky, vars egentliga namn är Rakim Mayers, föddes 1988 i Harlem, New York. Han är idag en av världens största hiphopstjärnor.

ASAP Rocky började rappa redan som liten pojke, och inspirerades av hiphopgrupper som The Diplomats, Mobb Deep och Wu Tang Clan.

2007 gick han med i det Harlem-baserade hiphopkollektivet ASAP Mob - en samling rappare, producenter, musikvideoregissörer och designers, som alla intresserade sig för musik, konst och mode.

2011 släppte han sitt första mixtape, "Live. Love. ASAP.", som hyllades av kritiker världen över för dess musikaliska instinkt och sin experimentella blandning av östkust- och sydstatshiphop.

Två år senare kom hans första studioalbum, "Long. Live. ASAP.", som senare sålde platina. Idag har han släppt totalt tre fullängdare och samarbetat med mängder av andra artister, bland annat Drake, Rihanna, Kanye West och Rod Stewart.

ASAP Rocky är inte bara känd för sitt musikskapande, utan även för sin känsla för stil och mode. Han har blivit en av USA:s mest inflytelserika modeikoner, och har samarbetat med flera av världens största modeföretag. 2016 blev han den första svarta mannen att fronta en kampanj för lyxmärket Dior Homme.

När han anhölls i Stockholm den 2 juli, var han mitt uppe i en stor Europaturné, som, av förklarliga skäl, tvingades ställas in.

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20
21
22 23 24
25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 

SOL

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se