Direktlänk till inlägg 24 augusti 2019

Demens och posttraumatisk stress svåra att skilja åt

Av xenia alpkut - Lördag 24 aug 11:00


Personer som lider av posttraumatisk stress, PTSD, riskerar att få diagnosen demens. Nu ska man i Skåne och region Stockholm genomföra en studie för att bättre skilja dem åt.

– Vi vet att det finns flera likheter mellan sent debuterande PTSD och kognitiv sjukdom. Att flera av symptomen påminner om varandra. Och det innebär att när framförallt personer med migrationsbakgrund söker vård för minnesproblem inom primärvården så kan det vara svårt att särskilja de båda sjukdomarna åt, säger Josephine Sörenson, projektledare på Minnesskolan inom Region Skåne.

Det är till exempel symptom såsom minnes- och koncentrationssvårigheter som personer med posttraumatisk stress uppvisar och som kan leda till att de får diagnosen demens.

Migrationsskolan, som hör till Region Skånes minnescentrum, har därför tillsammans med Transkulturellt centrum i Stockholm, tagit fram en metod för att skilja på posttraumatisk stress och demens som nu ska börja testas av ett tiotal vårdcentraler i Skåne och Stockholms regionen. Målet är att det till nästa sommar ska vara utvärderat.

Och det är viktigt att diagnosen blir rätt för medan personer med demens bara kan få bromsmediciner kan de med posttraumatisk stress behandlas.

– PTSD behandlas idag framgångsrikt med terapi men också ibland med medicinering och får du inte diagnosen så går du miste om den behandlingen, säger Josephine Sörenson.

Hur pass vanligt det är att personer med posttraumatisk stress får fel diagnos är svårt att säga men klart är att det blir ett vanligare problem i och med att gruppen som har utländsk bakgrund och demens beräknas öka avsevärt de kommande 20 åren.

– I våra samtal med vårdcentralerna så bekräftar de bilden att man, om inte dagligen så i alla fall relativt ofta, möter de här patienterna, både yngre och äldre, som söker vård för minnesproblem men där det faktiskt är otydligt vad det handlar om.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av xenia alpkut - Måndag 14 okt 17:00

Addisons sjukdom är en hormonell sjukdom som också brukar kallas för primär binjurebarksvikt. Sjukdomen gör att binjurarna inte tillverkar tillräckligt med kortisol och aldesteron. Trötthet och magsmärtor är några av symtomen på Addisons sjukdom. De...

Av xenia alpkut - Måndag 14 okt 13:48

Här är bilderna som visar förödelsen i Japan efter tyfonen Hagibis. Minst 18 personer har dött, enligt NHK. – Den stora tyfonen har orsakat enorma skador över hela östra Japan, säger regeringens talesperson Yoshihide Suga.   Kort före k...

Av xenia alpkut - Söndag 13 okt 17:28

  Skansen-Jonas är fast i tyfonen: ”Såg en plåtskiva flyga förbi” Tyfonen Hagibis sveper över Tokyo och en av dem som är fast i Japans huvudstad är Skansenakvariets chef Jonas Wahlström. Nu berättar han om det rådande kaoset för Aft...

Av xenia alpkut - Söndag 13 okt 16:08

  En person som det kändes olustigt att vara i närheten av”. Så beskriver Elton John, 70, artistkollegan Michael Jackson i sin kommande självbiografi. ”Det hade slagit slint totalt för pojkstackarn”, skriver han i boken.   ...

Av xenia alpkut - Söndag 13 okt 15:47

Sara Danius är död. Nu beskriver delar av Kultursverige hennes tid i Svenska Akademien som symbolisk. – Det är väldigt få kvinnor som har det modet, säger professorn och författaren Ebba Witt-Brattström. Sara Danius var den första kvinnan att...

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20
21
22 23 24
25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se