Direktlänk till inlägg 23 augusti 2019

Hur mäts nederbörd?

Av xenia alpkut - Fredag 23 aug 18:30


Nederbörd är en av de viktigaste meteorologiska parametrarna och har i en eller annan form observerats under mycket lång tid. Trots detta finns det fortfarande olösta problem vid nederbördsmätning.

De flesta metoder att mäta nederbörd bygger på principen att samla upp nederbörden i ett vattentätt kärl och sedan mäta hur mycket vätska som samlats där. Enkla former av nederbördsmätare kan ha funnits långt tillbaka i människans historia. Bland de första mer i detalj dokumenterade observationerna finns ett nät av nederbördsmätare "cheugugi" som etablerades i Korea år 1441.Nederbörd är en av de viktigaste meteorologiska parametrarna och har i en eller annan form observerats under mycket lång tid. Trots detta finns det fortfarande olösta problem vid nederbördsmätning.


De flesta metoder att mäta nederbörd bygger på principen att samla upp nederbörden i ett vattentätt kärl och sedan mäta hur mycket vätska som samlats där. Enkla former av nederbördsmätare kan ha funnits långt tillbaka i människans historia. Bland de första mer i detalj dokumenterade observationerna finns ett nät av nederbördsmätare "cheugugi" som etablerades i Korea år 1441.


Nederbördsmätarens placering

Idealiska placeringar

Som framgår av avsnittet om felkällor nedan, så är mätförluster orsakade av vinden den största felkällan. Därför bör man försöka placera nederbördsmätaren så att vindförlusterna blir så små som möjligt.

Om nederbördsmätaren sänks ner i marken med öppningen i jämnhöjd med markytan, så elimineras vindförlusterna praktiskt taget fullständigt. Ett problem är att ovidkommande föremål kan hamna i mätaren och i snötäckta områden fungerar inte mätmetoden. SMHI har därför inga stationer med en sådan placering av nederbördsmätaren.


Om nederbördsmätaren sänks ner i marken med öppningen i jämnhöjd med markytan, så elimineras vindförlusterna praktiskt taget fullständigt. Ett problem är att ovidkommande föremål kan hamna i mätaren och i snötäckta områden fungerar inte mätmetoden. SMHI har därför inga stationer med en sådan placering av nederbördsmätaren.


I delar av världen där nederbörden delvis faller som snö kan man i stället placera mätaren inne i ett buskage. För att erhålla ett homogent vindfält över buskaget bör det ha en diameter av minst något hundratal meter. Buskvegetationen måste även hållas i jämnhöjd med nederbördsmätaren. Därför är det i ytterst begränsad omfattning som denna typ av placering används i rutinmässiga mätningar.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av xenia alpkut - Måndag 14 okt 17:00

Addisons sjukdom är en hormonell sjukdom som också brukar kallas för primär binjurebarksvikt. Sjukdomen gör att binjurarna inte tillverkar tillräckligt med kortisol och aldesteron. Trötthet och magsmärtor är några av symtomen på Addisons sjukdom. De...

Av xenia alpkut - Måndag 14 okt 13:48

Här är bilderna som visar förödelsen i Japan efter tyfonen Hagibis. Minst 18 personer har dött, enligt NHK. – Den stora tyfonen har orsakat enorma skador över hela östra Japan, säger regeringens talesperson Yoshihide Suga.   Kort före k...

Av xenia alpkut - Söndag 13 okt 17:28

  Skansen-Jonas är fast i tyfonen: ”Såg en plåtskiva flyga förbi” Tyfonen Hagibis sveper över Tokyo och en av dem som är fast i Japans huvudstad är Skansenakvariets chef Jonas Wahlström. Nu berättar han om det rådande kaoset för Aft...

Av xenia alpkut - Söndag 13 okt 16:08

  En person som det kändes olustigt att vara i närheten av”. Så beskriver Elton John, 70, artistkollegan Michael Jackson i sin kommande självbiografi. ”Det hade slagit slint totalt för pojkstackarn”, skriver han i boken.   ...

Av xenia alpkut - Söndag 13 okt 15:47

Sara Danius är död. Nu beskriver delar av Kultursverige hennes tid i Svenska Akademien som symbolisk. – Det är väldigt få kvinnor som har det modet, säger professorn och författaren Ebba Witt-Brattström. Sara Danius var den första kvinnan att...

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20
21
22 23 24
25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se