Alla inlägg under juli 2019

Av xenia alpkut - 27 juli 2019 18:00

Plötsligt dök de upp – tre tumlare som lekte i det kristallklara vattnet runt Per och Ing-Maries båt.

– Det var en helt fantastisk upplevelse, säger Per Dalin till Aftonbladet.


Allt började som en helt vanlig båttur till Borstahusen från Lomma för Per Dalin, 54, och Ing-Marie Dalin, 53, på onsdagen.


Men vid 11.00-tiden, i höjd med Barsebäck, fick Ing-Marie syn på något mellan vågorna – en fena.


– Vi trodde först att det var en haj, säger Per Dalin.


– Men tio minuter senare såg vi något som såg ut som delfiner, med luft blåsandes ut ur ryggarna. När vi kommit nära dem simmade de runt båten, framför och under. Vi blev helt exalterade. Det kändes som att vi var i Florida, tropiskt liksom, helt makalöst.
ANNONS
Av xenia alpkut - 27 juli 2019 09:30

Donald Trump twittrar att han är ”väldigt besviken” på Stefan Löfven för att han inte har gjort något för att fria artisten ASAP Rocky som sitter häktad i Sverige.

Han går så pass långt att han skriver att Sverige sviker det afroamerikanska samhället – och att Sverige bör fokusera på sina brottsproblem i stället.

 

Donald Trump skriver på sin Twitter att han är ”väldigt besviken” på att Sveriges statsminister Stefan Löfven inte har agerat för att fria rapparen ASAP Rocky som under torsdagen åtalades i Sverige misstänkt för misshandel.   

”Väldigt besviken på att statsminister att Stefan Löfven inte har kunnat agera. Sverige har svikit vårt afroamerikanska samhälle i USA. Jag såg filmerna på ASAP Rocky, och han förföljdes och trakasserades av bråkstakar. Behandla amerikaner rättvist!”, lyder presidentens tweet. 

Kort därpå twittrade Donald Trump igen: 

”Ge ASAP Rocky sin FRIHET. Vi gör så mycket för Sverige men det verkar bara gå åt ena hållet. Sverige borde fokusera på sina verkliga problem med kriminaliteten!”.

Stefan Löfven vill inte kommentera händelsen, hälsar statsministerns pressekreterare Mikael Lindström i ett SMS:

Det är inget statsministern kommenterar. Han har varit tydlig med att i Sverige är alla lika inför lagen och att regeringen inte kan blanda sig i en pågående rättsprocess.” 

Vidare skriver Mikael Lindström att inga nya samtal mellan ledarna är planerade.

Inga nya samtal är inplanerade och det finns inga nya besked att ge i sakfrågan från statsministerns sida. Regeringen kan inte lägga sig i de rättsvårdande myndigheternas arbete. I Sverige är alla lika inför lagen och ingen står över den. Det här har redogjorts för Vita Huset. Nu får rättsprocessen ha sin gång. I övrigt finns inget mer att säga i dagsläget.


I går meddelade man från Vita huset att president Trump skulle skriva på det förslag som republikaner och demokrater kommit överens om för att undvika en ny stängning av den federala statsapparaten.

Förslaget, som är på över 1 000 sidor, skickades till Vita huset i går kväll – och i dag uppgav president Trump att han kommer skriva på det.


Nationellt nödläge

I förslaget står det att drygt 1,3 miljarder dollar ska användas till gränsen mot Mexiko.

Samtidigt meddelade presidenten att han utlyser nationellt nödläge för att förhindra den ”invasion” han menar pågår just nu.

– Det är en bra sak att göra, sa han och fortsatte:

– Vi vill stoppa kriminella och stoppa gäng från att komma in i vårt land.

Genom beslutet kan Trump få loss mer pengar till murbygget. Bland annat 3,5 miljarder från ett av militärens byggkonton samt ytterligare pengar från andra federala konton och verksamheter.

Totalt har det på förhand talats om runt åtta miljarder dollar. Något som Trump också kommenterade.

– Vi kan få loss upp till åtta miljarder, sa han.


När Donald Trump talade inför en grupp studenter skulle han ha det officiella presidentsigillet bakom sig.

I stället visades en en elak satirversion som designern Charles Leazott, 46, slängde ihop för flera år sedan.

– Det har varit kaos. Det här trodde jag inte när jag vaknade i morse, säger han.

Den konservativa studentorganisationen Turning Point USA arrangerade eventet i tisdags. Presidenten talade inför 1 500 glada studenter och allting gick som planerat, i alla fall nästan.


Bakom Trump skulle det officiella presidentsigillet synas på skärmen. Det blev, om än subtilt, något helt annat.

Grafiske designern Charles Leazott gjorde satirversionen efter presidentvalet 2016. Den var mest ett skämt som han delade med sina vänner, men för all del också en markering mot att han inte längre kunde stå bakom Republikanerna under Trump, vet Washington Post att berätta.

Tvåhövdad rysk örn bakom Trump

I stället för den amerikanska örnen har Leazott monterat in den tvåhövdade variant som pryder ryska statsvapnet – alltså landet som Trump anklagats för att ha kopplingar till.

Olivkvisten, som ska symbolisera fred, är utbytt mot sedlar. Och pilarna har förvandlats till golfklubbor.


Som om inte det var nog är texten ovanför örnarna – ”utav alla, en” – utbytt mot ”45 es un titere”. Det kan översättas med ”45 är en marionett” – en tydlig vink till USA:s 45:e president.


ANNONS
Av xenia alpkut - 26 juli 2019 10:44

 


Blåsfiskar (Tetraodontidae) som är det vetenskapliga namnet är en familj i ordningen blåsfiskartade fiskar. Just den arten har fyra stora specialiserade tänder som kännetecknar arten. Tänderna används till att krossa skalet på blötdjur och kräftdjur som är deras naturliga föda.

Blåsfiskarna har fått sitt namn efter att de vid fara kan blåsa upp sig med vatten eller luft. Fisken ändrar då sin kroppsform från den normala till en mer klotformad, vilket skyddar den genom att göra den svårare att svälja för predatorer. Dessutom innehåller fiskarna toxinet tetrodotoxin, vilket är mycket giftigt för människor. Fisken har också flera andra namn som Fugu, globefish, swellfish och blowfish.

Japan är blåsfisk, fugu, en delikatess som dock bara får beredas professionellt av speciellt utbildade och examinerade kockar. Det mesta av giftet är koncentrerat till skinn och inre organ, framförallt levern, som enligt lag inte får säljas över huvud taget och som på restauranger hanteras som riskavfall. Giftet hämmar aktiviteten i muskler och nerver och leder till andningsförlamning, oftast med dödlig utgång.

Av xenia alpkut - 26 juli 2019 10:15

Hovrätten sänker straffet för de tre män som dömts för gruppvåldtäkt på en lekplats i centrala Stockholm.

För två av männen förkortas straffen med tre månader till fem respektive fyra år.

Den tredje slipper utvisning eftersom han på grund av psykisk ohälsa är ”sårbar” i hemlandet, enligt hovrätten.


Tre män överföll en kvinna i 25-årsåldern i Björns trädgård på Södermalm i Stockholm en novembernatt förra året. De våldtog henne och stal hennes bankkort och SL-kort.

Kvinnan larmade polisen och berättade om gruppvåldtäkten. Den skedde i ett lektåg på lekplatsen som ligger strax intill Medborgarplatsen.

Dömdes för grov våldtäkt

Stockholms tingsrätt dömde i maj de tre männen för grov våldtäkt. Två till fängelsestraff, den tredje till rättspsykiatrisk vård. Och alla tre till utvisning – efter avtjänat straff skulle de inte få återvända till Sverige före 2034.

Männen dömdes enligt den nya sexualbrottslagen, enligt vilken en person i ”speciellt utsatt situation” aldrig anses delta frivilligt i en sexuell handling. En av dem hade filmat förloppet med sin mobil.

Men nu sänker Svea hovrätt deras straff. Hovrätten upphäver utvisningsbeslutet för den man som dömts till rättspsykiatrisk vård, en 19-årig medborgare i Somalia.

”Drabba orimligt hårt”

”En utvisning skulle drabba honom orimligt hårt och får anses stå i strid med humanitetens krav”, skriver hovrätten som låter tingsrättens beslut om rättspsykiatrisk vård vara oförändrat. 

Samtidigt tar hovrätten hänsyn till att de två fängelsedömda männen också ska utvisas och förkortar därför deras straff med tre månader vardera.

En 21-årig medborgare i Somalia får därmed fyra års fängelse, medan en 29-årig medborgare i Eritrea får fem års fängelse.

Utvisning ”medför men som bör beaktas i straffmätning”, skriver hovrätten.

”Väldigt förtvivlad”

– Min klient är väldigt förtvivlad över beslutet om utvisningen. Han går mot en oviss framtid. Han hade gärna bytt ut utvisningen mot några fler år i fängelse, säger advokat Hanna Lindblom, som företräder mannen som dömts till fyra år.

Hon säger att strafftiderna är ”rimliga” med tanke på brottets beskaffenhet, men att en utvisning är ”väldigt tung att bära”. 

Tingsrättens beslut att männen ska betala den våldtagna kvinnan 205 000 kronor i skadestånd kvarstår oförändrat också i hovrättens beslut.

Den drabbade kvinnans målsägarbiträde, advokat Anna Björklund, vill inte kommentera hovrättens beslut.

Expressen har utan framgång sökt kammaråklagare Alexandra Bopp för en kommentar. 

Av xenia alpkut - 26 juli 2019 00:00

Rederiet Stena Bulk har fått kontakt med besättningen på det beslagtagna tankfartyget Stena Impero, rapporterar Ekot. 

Tankfartyget beslagtogs i Hormuzsundet förra veckan.


Stena Bulks vd, Erik Hånell, uppger att rederiet har lyckats komma i kontakt med besättningen på tankfartyget Stena Impero, rapporterar Ekot.

Det svenskägda fartyget som går under brittisk flagg blev beslagtaget vid Hormuzsundet under förra veckan. Kontakten är den första som rapporterats mellan Stena Bulk och de 23 besättningsmännen.

Erik Hånell ska ha blivit kontaktad genom ett telefonsamtal med besättningens kapten. 

– Han sa att de är vid god fysisk hälsa, men självklart som alla kan tänka sig är de under psykisk press över att sitta i den situationen de gör, säger vd:n till Expressen Tv.

Av xenia alpkut - 25 juli 2019 15:43

 


Carl Mattson i Strömstad utsågs till Sveriges äldste man för drygt en vecka sedan. På onsdagskvällen dog han 111 år gammal.Carl Mattsson föddes den 7 mars år 1908 på ön Tjörn i Bohuslän. Där växte han upp med sin mamma, pappa, fyra syskon och farmor.

För drygt en vecka sedan blev han utsedd till Sveriges äldste man och den äldste levande mannen i Norden. Då hade han levt i hela 111 år och 134 dagar och kände ingen åldersnoja.

NU
Av xenia alpkut - 24 juli 2019 10:43

Hyresvärden befarade att explosionen i Linköping ledde till så stora skador att flera hus skulle behöva rivas. Men nu kan hyresgästerna som bor i de värst drabbade lägenheterna andas ut. – Vår bedömning är att husen inte kommer att behöva rivas, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden.


Det var vid nio-tiden den 7 juni som polisen larmades om en explosion i centrala Linköping. Explosionen inträffade vid en fastighet i korsningen Hamngatan/Ådalagatan och påverkade 131 lägenheter.

Av xenia alpkut - 24 juli 2019 09:15

Donald Trump har pratat med Stefan Löfven om ASAP Rocky-fallet.

”Jag erbjöd mig personligen att stå för hans borgen”, skriver presidenten på Twitter.

Samtidigt har Stefan Löfven varit tydlig:

– Den svenska regeringen varken kan eller kommer att försöka påverka åklagare eller domstolar, säger statsministern till TT.

Nu finns tre skräckscenarion för svenska myndigheter:

Att reta upp USA, att det skulle framstå som att regeringen lägger sig i processen – eller att det blir en ny ”Assange-situation”.

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11
12
13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
30
31
<<< Juli 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 

SOL

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se