Alla inlägg under juli 2019

Av xenia alpkut - 29 juli 2019 00:15

För snart sju år sedan förlamades Charlotte Sjöberg från midjan och ner efter en olycka. Idag är hon mamma till Alicia, 1, vars pappa omkom i en trafikolycka under graviditeten. mamas LISA NYLÉN åkte hem till Charlotte för att höra mer om olyckorna och hur det är att vara ensamstående mamma som rullstolsburen.


Vissa mejl i inkorgen etsar sig fast och går inte att glömma. Charlotte Sjöbergs var ett sådant.

När dörren till lägenheten i Svedmyra utanför Stockholm 


lås upp är hunden Gucci direkt framme och hälsar. Längst bort i den långa hallen sitter Alicia, 1, och tittar avvaktande på mig samtidigt som hon fingrar på en boll. När jag närmar mig tittar hon på sin mamma och underläppen åker fram. Charlotte böjer sig över rullstolen och lyfter upp dottern i knät.

– Hon har varit förkyld och är extra mammig, förklarar hon, innan hon rullar in i köket som har öppen planlösning mot vardagsrummet.

– Hon har varit förkyld och är extra mammig, förklarar hon, innan hon rullar in i köket som har öppen planlösning mot vardagsrummet.

Bänkarna är höj- och sänkbara för att det inte ska bli oergonomiskt att laga mat och diska. Charlotte har dukat med koppar och kakor vid matbordet och tanken är att Alicia ska kunna leka själv på golvet under intervjun. Det har inte Alicia tänkt. Så fort kaffet är upphällt visar hon att hon vill äta och Charlotte börjar amma.


På ett sidobord vid soffan står en bild på Raoul, Alicias pappa tillika Charlottes stora kärlek.

– Alicia är lik honom, framför allt var hon det när hon var lite yngre. Jag ser honom ofta i henne och det tycker jag om.

”Jag hade höga klackar och det var mörkt, så jag snubblade och rasade ner sex våningar”

Charlotte har suttit i rullstol sedan 2012 och berättelsen om hennes ryggmärgsskada är en dramatisk historia.

– Jag hälsade på min dåvarande pojkvän Ram i Atlanta och skulle på en arbetsintervju på ett läkemedelsföretag utanför New York. Vi hade varit ute och kom hem klockan tre på natten. Visst hade vi druckit lite men jag var absolut inte berusad. Medan Ram parkerade bilen (sex våningar upp i ett garage, reds anm) gick jag fram till kanten för att kolla ned. Sedan har jag minnesluckor av vad som hände, men kanten var trasig och väldigt låg. Jag hade höga klackar och det var mörkt, så jag snubblade och rasade ut för den där kanten men blev hängande i armarna.

Charlotte ropade på pojkvännen som kom springande för att hjälpa henne.


– Han försökte dra upp mig men det var jättevarmt den sommaren, typ 40 grader, så vi var väldigt svettiga båda två. Jag minns känslan av att händerna gled isär och att jag rasade ner.


”Ryggmärgen gick av vid nionde bröstkotan och då är det som att klippa av en sladd”

Hon landade sex våningar ner, på singel, vilket var tur då grus är lite stötdämpande. Hon landade lyckosamt i sammanhanget, med axeln först och sedan ryggen. Huvudet klarade sig helt.

Ram skyndade sig ned men när han nådde fram till Charlotte var det ett låst stängsel mellan dem.

– Det var först när ambulansen kom som de kunde komma fram till mig. Ram berättade efteråt att jag hade viskat att jag inte kunde andas, så jag kan inte ha varit medvetslös, men jag minns det inte.


Tre dagar senare vaknade Charlotte upp på sjukhuset och hade då gått igenom flera omfattande operationer i såväl nacke som rygg.

– Ryggmärgen gick av vid nionde bröstkotan vilket är ungefär i navelhöjd och då är det som att klippa av en sladd, så under den nivån har jag ingen känsel eller rörlighet.

I fem veckor låg Charlotte på sjukhuset i USA. Eftersom hon punkterat båda lungorna i fallet och hade vätska i dem, fick hon inte flyga hem.

– Jag minns att det var OS i London och den amerikanska gymnastiktruppen var väldigt framgångsrik så tv visade mycket truppgymnastik. Där låg jag och tittade på tjejer som gjorde volter och kunde själv inte röra mig alls. Jag kunde inte ens sitta upp för då svimmade jag för att blodtrycket var så lågt. Jag tittade på de här gymnasterna och grät och grät och grät.


”Jag kunde inte se framför mig att jag skulle sitta i rullstol”

Efter fem veckor fick hon komma hem till Sverige och det var först då hon fick sin prognos.

– Överläkaren sa att jag aldrig skulle kunna gå igen, men att jag skulle kunna bli helt självständig. Jag hörde bara det där första så min reaktion blev ilska och trots, som en tonåring. Jag kunde inte se framför mig att jag skulle sitta i rullstol. Sedan tog det lång tid för mig att bearbeta och ta till mig https://mama.nu/mamaliv/charlotte-37-min-pojkvan-omkom-i-en-trafikolycka-nar-jag-var-i-vecka-8/?fbclid=IwAR2BoZZPsh7gqIOXbs67im3cuYhoiTldxCU8a7mtVs-dnbzwa6SZAcoeJCA

ANNONS
Av xenia alpkut - 29 juli 2019 00:00

I över en halvtimme lämnade mamman sitt lilla barn i den varma bilen.

När en främling upptäckte det och konfronterade mamman, exploderade hon i raseri.Direkt när Dorothy Martin, 60, upptäckte barnet i bilen berättade hon för personalen på bensinmacken Tesco i Whitehaven, Storbritannien.

Mamman kom till slut tillbaka till den varma bilen i vilket barnet satt. 

Då ska Dorothy ha sagt till henne att det är riskabelt att lämna barn i varma utrymmen på det sättet.

Då ska mamman ha blivit ilsken och börjat skrika på den äldre kvinnan, samtidigt som hon insisterade på att hon bara hade varit borta i tio minuter.

Den pensionerade kocken Dorothy berättar för brittiska Metro:

– Jag blev helt chockerad. Den lilla killen sov under hela incidenten. Vad om killen var inlåst i bilen? Han var inte ens fastspänd i sitt säte. Solen sken rakt i ansiktet på honom, säger hon.

– Vem som helst hade kunnat ta barnet eller bilen och åkt i väg.

ANNONS
Av xenia alpkut - 29 juli 2019 00:00


I ett klipp från 2017 syns en man ligga nedsövd, naken på operationsbordet. Runt honom står en grupp läkare och sjuksköterskor. Men i stället för att förbereda sig inför operationen fånar de sig och dansar runt mannen. De skrattar, samtidigt som de hejas på av ytterligare en i personalen som filmar det hela.

Klippet fick stor spridning på nätet. Och sjukhusledningen blev tvingade till att agera.

I samband med skandalen 2017 meddelade de att fem i personalen fått sparken, skriver The Mirror. Personalen ska ha brutit mot alla regler.

Även sjukhusets chef reagerade starkt och fördömde personalens bristande respekt mot patientens integritet. Samtidigt bad de om ursäkt till den drabbade.


Av xenia alpkut - 28 juli 2019 07:00

        


Algblomning eller vattenblomning[1] är en kraftig tillväxt av planktonalger där de på kort tid bildar stora populationer. Normalt blommar planktonalger nära vattenytan eftersom det är ljusast där. Starkt solsken och lugnt väder där inte vattenytan rörs om, och god tillgång av näringsämnen som kväve och fosfor ger goda betingelser för att algblomningen ska komma igång. Algblomningar förekommer naturligt och är en viktig del av näringskedjan i havet. De kan också vara resultatet av människans övergödning.[2] När blomningen avklingar sjunker algerna till botten vilket kan orsaka syrebrist.[3]

Begreppet skall inte blandas samman med den blomning som förekommer hos blomväxter.


Begreppets ursprung


"Vattublom" finns belagt 1702[4] och "vattenblomning" 1785. Man sade helt enkelt att vattnet "blommade" när det blev grönt utan att egentligen riktigt ha klart för sig varför, som Johan Gottschalk Wallerius skrev i Hydrologia 1748: "De Sjöar, som sägas grönska och blomma om sommaren, hafva ... sin gröna färg antingen af små Tall och Gran Frön som lägga sig på vattnet; eller ock af vattuörternas blommor och frön".[5] Även om Linné besrev Byssus flos-aquae vid den tiden[6][7], var det inte förrän mikroskoperingen tog fart under 1800-talet som man började förstå hur det förhöll sig - Fredik Anton Wrangel skriver 1827: "Weis's mening att vattnets blommande endast skulle härröra från förruttnade sjöväxter, synes mig sannolikast kunna förklaras derigenom att han i synnerhet fästat sig vid lukten ... uti Sverige förekomma under namn af vattnets blommande mindst trenne särskilta väl bestämda vatten-Alger ...".[8] Beteckningen "algblomning" är en 1900-talsprodukt och tas med i Svenska Akademiens ordlista först 1986[9] ("vattenblomning" kom med 1950).

Av xenia alpkut - 28 juli 2019 07:00


En hel planet höll andan när månlandaren Örnen – efter en skakig inflygning – stillsamt planterade sina runda markfötter i det nordvästra hörnet av Stillhetens hav. Klockan var 19.50 svensk tid den 20 juli 1969. En halv miljard miljoner människor följde händelserna från tv-soffan, många av dem långt in på småtimmarna för att se Neil Armstrong sätta ner sin vita känga i månytans finkorniga sand. 

– Det är faktiskt människans största äventyr, som visade vart vår nyfikenhet kan ta oss. Och tänk att de gick i land med det 1969, när datorerna som de använde kunde jämföras med avancerade brödrostar, säger vetenskapsjournalisten Victoria Dyring, som leder SVT:s jubileumskväll.


 50 år efter den historiska dagen, visar kanalen tre nya dokumentärer om Apolloprogrammet, det tioåriga rymdprojektet som kulminerade i månlandningen. Mellan filmerna rapporterar Victoria Dyring från NASA i Houston och Florida där man förbereder sig för det nya mån­äventyret: att göra himlakroppen till en bas för framtida rymdfärder.

Människor har längtat efter att resa till månen långt innan det var tekniskt möjligt. Redan på 1600-talet fantiserade astronomen Johannes Kepler om att betrakta jorden från månen, och på 1800-talet dök månresor upp i berättelser av Edgar Allan Poe, HC Andersen och Jules Verne­. Bara sju år efter filmkonstens födelse 1895, häpnade publiken åt de avancerade special­effekterna i George Méliès Resan till månen.


1929 gjorde den tyske demonregissören Fritz Lang filmen Månraketen, som på en rad punkter förutspådde hur framtidens månfärder skulle gå till, inklusive nedräkningen till uppskjutningen och att man använde en lång raket som delade sig i flera steg. I Tredje riket förbjöds filmen eftersom den ansågs ha för stora likheter med det tyska raketprogrammet.

 

 

Av xenia alpkut - 28 juli 2019 07:00

 


Fotsvamp är en relativt vanlig infektion som kan drabba de allra flesta. Du kan enkelt själv behandla och bli av med din fotsvamp men det är viktigt att du börjar behandlingen i tid för att undvika att besvären förvärras.


Obehandlad fotsvamp kan nämligen sprida sig till andra delar av kroppen och du riskerar även att smitta andra i din omgivning om du inte behandlar fotsvampen. Du hittar olika behandlingar mot fotsvamp receptfritt på apoteken.


Därför uppstår fotsvamp

Fotsvamp trivs och sprids lätt i fuktiga och varma miljöer som allmänna omklädningsrum, duschar och simhallar. Smittan sprids ofta då svampsporer från någon redan smittad fastnar och tas med på dina fötter. Sporerna kan sedan utvecklas till en svampinfektion om de får fäste i själva huden där den ger upphov till bland annat besvärlig klåda, sveda, hudfjällning och dålig lukt. 


Täta, varma skor kan också vara en anledning till att man utvecklar eller får tillbaka redan behandlad fotsvamp då miljön i skorna utgör en perfekt miljö för svampsporerna att leva vidare i.


Fotsvamp behöver behandlas för att försvinna, den försvinner inte av sig själv. Även om du blir av med din fotsvamp för tillfället finns det inga garantier för att den inte kommer tillbaka. De behandlingsmetoder som finns idag är dock effektiva och hjälper dig komma tillrätta med besvären om du har drabbats.Symtom vid fotsvamp

Symtombilden vid fotsvamp utvecklas ju längre du går med dina besvär. I ett inledande skede är det vanligt att huden mellan tårna (oftast mellan fjärde och femte tån) kliar, rodnar eller vätskar och spricker. 

Har det gått en längre tid är det vanligt att uppleva att huden på dina fötter blir torr och fjällar, att huden upplevs som tjockare samt att den rodnar och flagnar. Ju längre du går med fotsvamp desto mer ökar risken att den sprider sig till naglarna (nagelsvamp), ljumskarna och även händerna.


Det föreligger en risk att fotsvamp förväxlas med andra hudåkommor som eksem och psoriasis, är du osäker bör du kontakta en läkare som kan utreda dina besvär vidare. I ett inledande skede, om du känner igen symtomen, går det dock bra att behandla med medel du själv skaffar på apotek. Kvarstår besvären efter genomförd behandling, eller om dina besvär upplevs som allvarliga eller om personen som drabbas är under 10 år bör du kontakta läkare oavsett.


Av xenia alpkut - 28 juli 2019 03:00

Hovrätten sänker straffet för de tre män som dömts för gruppvåldtäkt på en lekplats i centrala Stockholm.

För två av männen förkortas straffen med tre månader till fem respektive fyra år.

Den tredje slipper utvisning eftersom han på grund av psykisk ohälsa är ”sårbar” i hemlandet, enligt hovrätten.


Tre män överföll en kvinna i 25-årsåldern i Björns trädgård på Södermalm i Stockholm en novembernatt förra året. De våldtog henne och stal hennes bankkort och SL-kort.

Kvinnan larmade polisen och berättade om gruppvåldtäkten. Den skedde i ett lektåg på lekplatsen som ligger strax intill Medborgarplatsen.

Dömdes för grov våldtäkt

Stockholms tingsrätt dömde i maj de tre männen för grov våldtäkt. Två till fängelsestraff, den tredje till rättspsykiatrisk vård. Och alla tre till utvisning – efter avtjänat straff skulle de inte få återvända till Sverige före 2034.

Männen dömdes enligt den nya sexualbrottslagen, enligt vilken en person i ”speciellt utsatt situation” aldrig anses delta frivilligt i en sexuell handling. En av dem hade filmat förloppet med sin mobil.

Men nu sänker Svea hovrätt deras straff. Hovrätten upphäver utvisningsbeslutet för den man som dömts till rättspsykiatrisk vård, en 19-årig medborgare i Somalia.

”Drabba orimligt hårt”

”En utvisning skulle drabba honom orimligt hårt och får anses stå i strid med humanitetens krav”, skriver hovrätten som låter tingsrättens beslut om rättspsykiatrisk vård vara oförändrat. 

Samtidigt tar hovrätten hänsyn till att de två fängelsedömda männen också ska utvisas och förkortar därför deras straff med tre månader vardera.

En 21-årig medborgare i Somalia får därmed fyra års fängelse, medan en 29-årig medborgare i Eritrea får fem års fängelse.

Utvisning ”medför men som bör beaktas i straffmätning”, skriver hovrätten.

”Väldigt förtvivlad”

– Min klient är väldigt förtvivlad över beslutet om utvisningen. Han går mot en oviss framtid. Han hade gärna bytt ut utvisningen mot några fler år i fängelse, säger advokat Hanna Lindblom, som företräder mannen som dömts till fyra år.

Hon säger att strafftiderna är ”rimliga” med tanke på brottets beskaffenhet, men att en utvisning är ”väldigt tung att bära”. 

Tingsrättens beslut att männen ska betala den våldtagna kvinnan 205 000 kronor i skadestånd kvarstår oförändrat också i hovrättens beslut.

Den drabbade kvinnans målsägarbiträde, advokat Anna Björklund, vill inte kommentera hovrättens beslut.

Expressen har utan framgång sökt kammaråklagare Alexandra Bopp för en kommentar. 

Av xenia alpkut - 28 juli 2019 00:30

Monica Svensson är Lill-Babs okända dotter – som i alla år stått i skuggan av sina berömda systrar Malin och Kristin.

Nu berättar hon öppenhjärtigt för Hemmets Journal om sista mötet med mamman, om sin livsändring efter Lill-Babs död och om sin egen utmattningsdepression tidigare.

– När hon dog förlorade jag inte bara min mamma utan också min bästa vän, säger Monica. 


Monica Svensson, 64, bor i Järvsö i Hälsingland där hon bland annat står bakom Lill-Babs museum. Barbro Svensson var bara 16 år när hon fick Monica tillsammans med en man från Järvsö – och den senare så berömda artisten Lill-Babs berättade ofta att det var en avgörande händelse i hennes liv att bli mamma så tidigt.

Storasyster Monica valde en karriär utanför rampljuset till skillnad från sina kända yngre systrar, skådespelaren Malin Berghagen, 53, och programledaren Kristin Kaspersen, 49.  Hon säger att systrarna ”föddes in i branschen”, men att hon själv har valt bort offentligheten.


Berättar om livet och sorgen

Men nu träder hon fram och berättar om sitt liv och om sorgen efter mamman för Hemmets Journals reporter Linda Andersson i en lång intervju.

– När mamma blev sjuk fick vi i familjen för första gången ha henne helt för oss själva, vilket var oerhört skönt. Vi fick en jättefin sista tid tillsammans. Även om det gick väldigt, väldigt fort hann vi ändå ta till oss att hon inte skulle överleva, säger hon.

Monica berättar att hennes dotter Sara fyllde år sex dagar före Lill-Babs död. Mormodern var mycket trött på slutet, men när familjen skulle sjunga för Sara som var på resa i Spanien satte sig Lill-Babs upp i sängen och ”sjöng för full hals”.

Sara hann hem från Spanien och Monicas barnbarn Elina hann hem från Australien för att ta farväl av Lill-Babs. På påskafton förra året samlades hela familjen på Stockholms sjukhem där Lill-Babs vårdades.

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11
12
13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
30
31
<<< Juli 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 

SOL

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se