Direktlänk till inlägg 14 juni 2019

Sekunder från att dö

Av xenia alpkut - Fredag 14 juni 19:00

Anders Borg glömmer aldrig första gången han fick hålla sin dotter och lägga henne mot bröstet. Det var den 8 januari, Clara var tre veckor och hennes kropp fick plats i hela hans handflata.

– Det var magiskt. Jag började grina, sen satt vi så i tre timmar, säger han.

Dagen efter var det Camilla Elamaris tur att krama om sin dotter.


Minsta barnet i Sverige

När Clara föddes vägde hon 307 gram och var 24,5 centimeter lång. Hon är det minsta barnet som fötts i Sverige och klarat sig.

Clara var beräknad till den 4 april i år, men föddes den 17 december förra året i vecka 24, tre och en halv månader för tidigt.

I dag är hon en pigg och glad liten tjej. Stark och envis. Hon sitter stadigt om hon får hålla i sig

i armstödet och tittar nyfiket på allt som händer runt omkring.

Camilla och Anders visste inte mycket om för tidigt födda barn när de åkte in till förlossningsavdelningen i Östersund. Graviditeten hade gått bra och Clara sparkade ivrigt i magen.

Något var fel.

Men på första advent förra året kände Camilla att något var fel.

– Innan hade Clara varit så livlig, nu var hon inte det. Jag upptäckte en pytte-, pytteliten blödning, inte större än en knappnål. Det måste ha varit meningen att jag skulle upptäcka den.

Camilla och Anders ringde sjukvårdsupplysningen och fick rådet att komma in. Efter två ultraljud konstaterade läkarna att Clara inte hade växt sedan rutinultraljudet i november. Och Camillas blodtryck var alldeles för högt.


Den följande veckan kom de tillbaka på flera kontroller, men Clara hade fortfarande inte växt. De lades in på förlossningen. Mitt bland alla lyckliga, nyblivna föräldrar låg de och undrade vad som hände. Camillas mage hade bara börjat puta.

– Jag mådde bra, det var det som var så konstigt. Annars kanske det hade varit enklare att förstå att något var fel, säger hon.


Sjukhuset ringde

De skickades hem över helgen i väntan på besked. Måndagen efter andra advent ringde läkaren och bad dem komma in till sjukhuset. De fick träffa en barnläkare och en kvinnoläkare som beskrev läget.

– De frågade hur vi tänkte, om vi ville behålla barnet eller om vi skulle avbryta graviditeten och vänta tills hon dog i magen.

Barnläkaren förklarade alla risker med att föda ett barn så tidigt i graviditeten. Han berättade att barnen ofta får problem med lungorna. Han berättade om problemen som kan komma senare i livet, även om barnet överlever spädbarnstiden.

– Varje gång de sa något dåligt, som att Clara kunde dö, sparkade hon i magen. Det kändes som om hon pratade med oss. För oss fanns det inget alternativ. ”Vi kör”, sa vi.


Föräldrarna packade resväskorna och förberedde sig på att var borta minst tio veckor. De åkte till Umeå där de allra minsta barnen föds i Norrland.

 


Inte ätit på en vecka

I Östersund hade läkarna beräknat Claras födelsevikt till 400–500 gram, nu berättade experterna i Umeå att hon inte skulle väga mer än drygt 300 gram.

Clara hade inte fått någon näring genom navelsträngen på minst en vecka. Hennes chanser att överleva förlossningen uppskattades till tio procent. Och chanserna att hon sen skulle klara sig var ännu mindre.

– Men vi sa att vi ville satsa. Jag vägrade vänta på att hon skulle dö i magen och sedan föda ut henne, säger Camilla.

En kvart senare förberedde narkosläkaren Camilla för kejsarsnittet och klockan 17.36 föddes Clara.

Anders följde efter Clara ut i upplivningsrummet. I samma stund som han skulle röra vid sin dotter för första gången greppade den lilla handen hårt om hans finger.


Dagen efter öppnade Clara ögonen för första gången – hade hon inte gjort det hade läkarna övervägt att avbr


Men Clara visade gång på gång att hon ville leva.

Levde i chock

På julafton, då Clara var en vecka gammal, hade Anders blivit magsjuk och isolerades från övriga familjen och sjukhuset.

När mormor och moster kom på besök blev de så chockade av att se den lilla bräckliga kroppen.

– Det blev för jobbigt för dem, vi levde nog mer i chock hela tiden, säger Camilla.

Då, strax före Kalle Anka, kallade sköterskorna in Camilla: ”Det ser verkligen inte bra ut”.

Clara låg med hundra procent syrgas i respiratorn men kunde inte syresätta sig. Sköterskorna hade gjort allt de kunde och sa till Camilla: Håll om din dotter, det är det enda som kan rädda henne.

Medan hon pratade med Anders, som satt i karantän på patienthotellet, repade sig Clara.

– Hon var sekunder från att dö, medan hela Sverige firade jul.

Växte fort

Så fortsatte de första veckorna i Claras liv. Ett steg framåt, två steg bakåt. Och så tvärtom. Från noll till hundra på några sekunder. Anders och Camilla levde som i en bubbla, tillsammans dygnet runt.

Men framstegen var många: Clara fördubblade sin vikt på en månad, hon fortsatte växa och fick lämna både respiratorn och kuvösen allteftersom hon förbättrades.

I februari lämnade familjen Umeå och flyttade in på hemsjukhuset i Östersund.

– Allting gick i ett. Det var en väldigt stor omställning när vi flyttade till Östersund, plötsligt skulle vi ta det största vårdansvaret.

Den 1 juni flyttade familjen hem till lägenheten i utkanten av Östersund. Då kom känslorna, den undantryckta rädslan. Anders och Camilla var utmattade.

Men nu känner de sig trygga och redo att berätta om sina första tio månader med Clara.

Clara, som skulle vara sex månader, är fortfarande liten för sin ålder. Hon väger 5 320 gram och är 62,5 centimeter lång.

Hon har en kronisk lungsjukdom, men Anders och Camilla är övertygade om att hon kommer att klara sig bra – deras dotter har bevisat hur stark hon är.

– De har sagt att hon aldrig kommer bli någon elitidrottare, men hon skulle ju inte överleva heller, så vi får väl se.yta vården.

 

 

 

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/3jBbwX/sekunder-fran-att-do


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av xenia alpkut - Tisdag 10 dec 10:15


    Brandrök upp till tolv gånger gränsen för hälsovådliga nivåer täckte under tisdagen Sydney. Utanför den australiska storstaden fortsatte de våldsamma bränderna att härja i allt större områden. Landets folkrikaste stad Sydney, i delsta...

Av xenia alpkut - Måndag 9 dec 16:47

  Ett vulkanutbrott har inträffat på ön White Island i norra Nya Zeeland. Minst fem människor har dött – och bilder från vulkanen visar hur en grupp människor befann sig inuti den, bara ögonblick före utbrottet.  Polisen i området meddela...

Av xenia alpkut - Måndag 9 dec 14:04

  Hon var nyfödd när hon lämnades bort av sina föräldrar. Carola Häggkvist berättar i ”Carolas advent” om hur hon bodde på barnhem sina första månader i livet. – Mamma fick en sån här mamma-psykos, så hon lämnade bort mig, säg...

Av xenia alpkut - Måndag 9 dec 13:55

UDDEVALLA. En man och en kvinna misstänkta för inblandning i mordet på Wilma Andersson, 17 släpps fria. De två är släktingar till den mordmisstänkte 22-åringen. – Jag var förvånad över att åklagaren begärde min klient häktad, säger advokat ...

Av xenia alpkut - Måndag 9 dec 10:00

Räddningstjänst når inte vulkanö – för farligtMinst fem människor har dött och flera skadats efter ett vulkanutbrott på turistön White Island i Nya Zeeland.   Flera människor saknas fortfarande, men faran bedöms för hög för räddningsarbetar...

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4
5
6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20
21
22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 

SOL

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se