Direktlänk till inlägg 21 april 2019

Wilma, 12, dog – efter gruppboendets missar

Av xenia alpkut - Söndag 21 april 00:00


 december 2017 vändes Gunilla Hulanders liv upp och ned.

Då dog hennes dotter Wilma, 12, efter att ha drabbats av ett hjärtstopp på det gruppboende där hon bodde.

Hon anmälde vårdgivaren till Ivo, som nu kommit med sitt beslut – där det riktas kritik mot boendet på en rad punkter.

– Jag har haft enorma skuldkänslor för att jag svek Wilma, säger Gunilla.
Tolvåriga Wilma från Vallda i Kungsbacka föddes med ett multifunktionshandikapp.

Hon satt i rullstol, kunde varken prata eller röra sig och var i vardagen i stort behov av assistans.

I mars 2016 flyttade hon därför in på ett gruppboende i Kungsbacka – för att föräldrarna skulle få hjälp med avlastning och för att ha ork till roliga saker med Wilma när hon var hemma.

Sedan dess har hon varit hemma varje onsdag samt varannan helg.Men i december 2017 fick familjen ett besked som vände upp och ned på deras värld: Wilma hade drabbats av ett hjärtstopp orsakat av andnöd, när hon befann sig under gruppboendets vård.


– Hela vår värld rasade samman. Vi förlitade oss på att de hade barnen under uppsikt och att de följde de instruktioner vi lämnat muntligen vid ett flertal tillfällen, säger hon.

Anledningen till dödsfallet, menar mamma Gunilla Hulander, är att vårdgivaren inte följt de angivna instruktionerna.


Anmält till Ivo

Hon har anmält vårdgivaren Kungsbacka kommun till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

I anmälan skriver hon att Wilma, som vid tillfället var förkyld och rosslig, inte fick tillräcklig hjälp.

”Det finns ingen registrering att masken tagits av under natten för att inhalera som skall göras vid infektion. Ingen lägesändring, till exempel från rygg till sida, som också är ordinerat verkar heller ha gjorts under natten.

Det är vår uppfattning att dessa brister är orsaken till det luftstopp och påföljande hjärtstopp som orsakade Wilmas död.”

– Man kan inte låta dem med andningssvårigheter ligga ned, utan de måste vara i sittande ställning. Det hade de underlåtit att göra trots att det står i hennes journaler, säger Gunilla Hulander.

Förklarades hjärndöd

Efter fem dygn på sjukhus konstaterades Wilma död den 19 december.

Då gjordes två tester för att säkerställa om det fanns något hopp till liv. Hon förklarades hjärndöd på grund av syrebrist.

– Hon var en kämpe, en riktig fajter, och var väldigt levnadsglad. Att en förkylning skulle bli slutet, med tanke på allt annat hon gått igenom med svåra operationer och så, känns så futtigt, säger Gunilla Hulander.

 

https://www.expressen.se/gt/wilma-12-dog-eft

 

er-gruppboendets-missar/ 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av xenia alpkut - Lördag 20 juli 00:00

Ett protein från bröstmjölk kan få resistenta bakterier att på nytt bli mottagliga för antibiotika. Förhoppningen är en säkrare behandling av nyfödda barn med sepsis. Metoden lyfts fram på Forskningens dag som arrangeras i Malmö och Lund, som e...

Av xenia alpkut - Fredag 19 juli 11:17

   Men de hade inte hoppat från ett flygplan utan från högsta våningen i ett 13-våningshus.   – Jag blev helt chockad, säger en av de boende i området.    hoppa fallskärm från ett höghus är något som man ibland kan se i actionfilmer f...

Av xenia alpkut - Torsdag 18 juli 13:00

  SVT ber om ursäkt efter missen under Allsång på Skansen – mitt i direktsändning: ”Tyvärr blev det…” Ibland blir det fel. I tisdagens direktsända ”Allsång på Skansen” smög sig en snöplig miss in inför de...

Av xenia alpkut - Torsdag 18 juli 11:00


  Jenny Kristina Östergren Strömstedt,[1] född Andersson den 2 augusti 1972 i Sollentuna,[2] är en svensk journalist och programledare. Jenny Östergren Strömstedt, tidigare känd som Jenny Östergren, är uppväxt i Sollentuna. Hennes föräldrar ...

Av xenia alpkut - Torsdag 18 juli 08:00


        Svenska kungafamiljen omfattar vissa nu levande personer som är släkt eller ingift släkt med Sveriges monark. Dagens kungafamilj tillhör ätten Bernadotte. Medlemmarna i det kungliga huset respektive den kungliga familjen redovisas va...

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8
9
10
11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22
23
24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se