Alla inlägg under juli 2018

Av xenia alpkut - 16 juli 2018 10:01

Den extrema hettan under sommaren har påverkat de flesta av oss men de som drabbas hårdast är de äldre. På Centralsjukhuset i Karlstad har man sett en ökning av antalen intagna som är äldre. 

Äldre människor är mer känsliga när det kommer till extrem hetta, de har precis som barn, mindre kroppsvätska och blodvolym än yngre människor och därför mindre marginaler att anpassa sig efter värmen.

Det har varit många intagna för intorkningssymtom och även dödsfall på grund av värmen. Hans Dahlberg är geriatriker på Centralsjukhuset i Karlstad och han menar att det har varit en extrem sommar.

– Både på avdelningen där jag jobbar och där man har äldre akut sjuka patienter så är det flera som haft förkylningssymptom. 

De som är i riskzonen är äldre multisjuka människor med vätskedrivande mediciner eller med hjärtsviktsmedicin. Uppmaningen är att noggrant läsa bipackssedeln där det finns instruktioner när det gäller just värmeböljor. 


– Jag brukar ge tipset till äldre människor att de på morgonen ska ställa in en karaff eller dylikt i kylskåpet med två liter vatten och sen dricker upp detta under dagens lopp, tillsammans med måltidsdrycker osv.

ANNONS
Av xenia alpkut - 16 juli 2018 09:52

164 barn har under 2000-talet upplevt att pappa dödat mamma. Vart tredje barn har sin morddömda pappa som vårdnadshavare, avslöjar Aftonbladets nya granskning. Nu kräver experter att lagen ändras.


De dömda männen dödade barnens mammor, och kan fortsätta styra deras liv från fängelset. Som vårdnadshavare kan han neka barnet att få psykologhjälp, ansöka om pass eller något så enkelt som att byta skola eller börja spela fotboll.

– Barnen riskerar en beroendeställning och det är skandal att de inte får hundra procents skydd, säger Moa Mannheimer, chef för Barnafrid, nationellt kunskapscenter för barn utsatta för våld.

– Att pappa dödar mamma är kanske det värsta någon kan vara med om. De här männen har diskvalificerat sig som föräldrar.

Aftonbladets granskning gäller 46 barn i åldrarna 8 till 17 år vars pappa dödade mamma. Flera av papporna kräver umgänge med barnen mot deras vilja.


De dömda männen dödade barnens mammor, och kan fortsätta styra deras liv från fängelset. Som vårdnadshavare kan han neka barnet att få psykologhjälp, ansöka om pass eller något så enkelt som att byta skola eller börja spela fotboll.

– Barnen riskerar en beroendeställning och det är skandal att de inte får hundra procents skydd, säger Moa Mannheimer, chef för Barnafrid, nationellt kunskapscenter för barn utsatta för våld.

– Att pappa dödar mamma är kanske det värsta någon kan vara med om. De här männen har diskvalificerat sig som föräldrar.

Aftonbladets granskning gäller 46 barn i åldrarna 8 till 17 år vars pappa dödade mamma. Flera av papporna kräver umgänge med barnen mot deras vilja.

 • Två pojkar såg pappa misshandla mamma innan han dödade henne. En beskrivs av bup som ”sprickfärdig” efter traumat. Pappan själv ser sig som ofarlig.
  En nyss frigiven pappa anser att det är bäst för hans elvaåring att flytta hem till honom.
  Minst två pappor har försökt hindra barnen från att resa utomlands med sina familjehemsföräldrar. 

I ett annat fall fick barnen inte igenom sin önskan att mamma skulle begravas i Sverige. Andra morddömda pappor tar inte strid, motsätter sig inte socialtjänstens beslut. Ändå ska de inte ha vårdnaden, anser experter Aftonbladet talat med.ANNONS
Av xenia alpkut - 15 juli 2018 17:00

 

 

För en dryg månad sen råkade 13-årige Jack Grundin från Söderala ut för en allvarlig olycka när han övade volter. Han landade helt fel och bröt ryggen.

Jack Grundin har alltid varit äventyrslysten. Men föga anade han hur illa hoppet hemma på studsmattan skulle sluta.

– Jag skulle göra en dubbel framåtvolt men jag hann inte riktigt runt så jag landade med ansiktet i studsmattan. Jag hörde hur det knakade till och det gjorde så himla ont, säger han.

Varje år inträffar omkring 6000 olyckor på studsmattor, visar statistik från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Stukningar av hand- och fotleder är vanliga, men även nack- och huvudskador.

Jacks olycka blev en chock för familjen, och mamma Teresa Grundin och pappa Daniel Olsson reagerade starkt när läkaren gav beskedet att andra bröstryggkotan var av.

– "Sa du att han brutit ryggen?", frågade jag. "Ja", sa läkaren. Det blev så verkligt hur fort allt kan förändras, säger Teresa.

– Det var en mardröm, samtidigt fick vi bra besked av läkarna att han ska bli återställd, säger Daniel.

Jack hade ändå tur i oturen, nu bär han ett kraftigt skydd som fixerar huvud, nacke och rygg och om tre veckor ska skadan vara läkt.

För att göra äventyrlige Jack mer rörlig har familjen köpt en begagnad permobil.

– Superkul att jag fått den, då kan jag vara mer med mina kompisar.

Men så var det det där med Jacks äventyrlighet...

– Vi hörde ett rykte här på byn att de hade sett Jack på bakhjulet med permobilen. Så då fick vi ta ett allvarligt snack med honom. Det är så osannolikt, säger mamma Teresa och brister tillsammans med pappa Daniel ut i skratt åt det dråpliga i den allvarliga situationen. 


Fotnot: Klockan elva på måndag hör du längre intervju med Jack Grundin, hans familj och vänner. Av xenia alpkut - 15 juli 2018 16:33

Hundratals värmländska barn skadas varje år i samband med olyckor på studsmattor. För Olivia Nyberg slutade leken med en akut operation.

Den finns i var och varannan villaträdgård och är en populär aktivitet för barnen på sommaren. Just den här reser sig stolt i en trädgård på Hammarö, helt omedveten om vad som hände för två veckor sedan när Olivia Nyberg lekte tillsammans med sin kompis och hennes bror.

– Vi skulle hoppa samtidigt och göra volt. Då blev det en för hög studs, så han stannade men jag var inte beredd så jag gjorde volten och landade på min arm, berättar Olivia Nyberg.


Inget bad


Hon berättar att det kändes overkligt men ändå verkligt, och att det gjorde väldigt ont i armen. Det blev operation och sedan gips, och nu måste Olivia Nyberg vänta i minst fem veckor innan hon får bada igen.


Av xenia alpkut - 14 juli 2018 19:27

 

Fåglar (Aves) är en klass tvåbenta, endoterma (jämnvarma), äggläggande ryggradsdjur med näbb, vingar och fjädrar. De flesta fåglar kan flyga, men inte alla. Det finns idag mellan 9 000 och 10 000 olika fågelarter i världen, beroende på hur man räknar, vilket gör dem till de mest skiftande landryggradsdjuren. De bebor ekosystem över hela jordklotet, från Arktis till Antarktis. Fåglar varierar i storlek från den 5 centimeter stora bikolibrin till den 2,7 meter stora strutsen. Fossilfynd tyder på att fåglarna utvecklades från dinosaurier under juraperioden, för omkring 150–200 miljoner år sedan. De flesta paleontologer betraktar fåglarna som den enda kladen av dinosaurier som överlevde krita/tertiär-utdöendet för ungefär 65,5 miljoner år sedan.

Av xenia alpkut - 14 juli 2018 18:00

Ormar förekommer nästan över hela jorden. Allmänt ligger deras utbredningsområde mellan 63° nordlig bredd och 43° sydlig bredd. Den nordligaste arten är huggormen, som förekommer i Skandinavien, och den sydligaste är Bothrops ammodytoides som lever i Patagonien. Inom utbredningsområde finns det dock några öar och ögrupper där ormar saknas. Dessa är Irland, Island, Azorerna, Bermuda, Nya Zeeland och Hawaii.

Under evolutionens lopp har ormar anpassat sig till olika habitat. Det finns arter som lever på land eller under jorden, arter som lever i vatten (i både salt- och sötvatten) och arter som lever i träd. En del arter förekommer i flera av de nämnda habitaten. De områden där det finns många olika resurser och ett flertal ekologiska nischer har det största antalet ormarter. Den största artrikedomen finns därför i tropikerna. Trots det finns det ändå ormar i till synes ogynnsamma regioner som öknar och bergskedjor.I Sverige förekommer arterna huggorm (Vipera berus), snok (Natrix natrix) och hasselsnok (Coronella austriaca). Sveriges ormar är alla fridlysta. Kopparödla kallas ibland för kopparorm eller ormslå men är alltså en ödleart och inte en orm. Huggormen är den enda giftiga ormen i Sverige, men dess bett är sällan livshotande för en vuxen människa.


Kännetecken


Allmänt[redigera | redigera wikitext]

Kroppslängden varierar kraftigt mellan olika ormar. Arterna i familjen maskormar är bara 15 centimeter långa. Störst bland ormarna är Nätpyton som kan nå en kroppslängd på nära 10 meter. Även vad gäller tvärsnittet finns skillnader. Det kan vara runt, ovalt, nästan trekantigt eller ha formen av ett toastbröd.

Ormarnas mun är formad så att de kan sträcka ut tungan utan att behöva öppna hela munnen. Vissa ormar kan öppna munnen så mycket att de kan svälja ett helt vildsvin. Könsdimorfism förekommer hos ormar i sällsynta fall. Till exempel är honor av huggormen (Vipera berus) mer brun- eller rödaktiga än hanar och honornas mönstring är inte så tydlig.


Även kroppsfärgen varierar. Några icke-giftiga arter har under evolutionens gång skaffat liknande färg som giftiga arter för att skydda sig mot fiender.


Av xenia alpkut - 14 juli 2018 16:58

När huden kliar på ett ”normalt” sett kallas det klåda, och är inget annat än en varning som kroppen ger oss.

Vad kan hota vår hud? Alla typer av stimulanter, som damm i luften, friktion från hår eller kläder, en insekt, svett, dofter från blad eller blommor, mm. Allt som berör huden väcker receptorer som skickar larm till hjärnan, som i sin tur svarar med en känsla: klåda.


Klådan lindras när vi kliar, men problemet är att vi förvärrar situationen om våra fingrar eller naglar är smutsiga eller om vi använder för mycket tryck mot huden. Om klådan är mycket allvarligare eller gör ont kan det vara resultatet av en allergisk reaktion. En annan anledning till varför vi konstant kliar vår hud är nervositet, ångest, stress eller oro.


Diverse studier har indikerat att det finns neuroner i hjärnan med en specifik uppgift: att indikera när något har landat på huden som kan orsaka problem. Under 2007 upptäckte ett forskningslag från University of Washington (USA) att vi har rena nervceller som är specifikt dedikerade åt att hantera känslan av klåda. Forskningen genomfördes av en biolog, en psykolog och en narkosläkare, och publicerades i tidskriften Science.


Stimulus som produceras av klådan samlas in av nervfibrerna som vi har i kroppen strax under huden. Dessa skickar signaler till hjärnan genom ryggraden, och det är där som neuronerna får oss att inse att något orsakar klåda. Dessa nervändar är även ansvariga för att informera oss om smärta.


Av xenia alpkut - 14 juli 2018 16:45

Har du någonsin stannat upp och tänkt på varför vi spenderar så mycket tid med att klia på huden? Det kan ha olika anledningar.


Utan att inse det kliar dina händer och naglar på olika delar av kroppen. Du kommer säkerligen börja klia någonstans när du läser det här och uppmärksammar fenomenet. Du behöver inte lida av någon åkomma för att huden kliar, och kliande är en naturlig reaktion för kroppen (efter att ha mottagit en signal från hjärnan) för att lindra känslan.


Varför kliar huden?


I snitt har vi två kvadratmeter hud, vilket gör det till det känsligaste organet i kroppen. Dessa proportioner utsätts för många externa ämnen på ett direkt sätt, men precis som andra delar av kroppen har huden en egen mekanism för att förebygga sjukdomar och försvara sig från vad den anser är hot.


Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24
25
26 27
28
29
30 31
<<< Juli 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ  Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ  Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 

SOL

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se