Alla inlägg under juli 2018

Av xenia alpkut - 26 juli 2018 19:01

Jas-planens bombräd vid Trängslets skjutfält i Älvdalen gav avsedd effekt på skogsbranden.

Nu är den stora faran att vinden vänder.

– Om det blir nordlig vind och branden sprider sig åt sydost kan det bli ett nytt läge att kalla in försvaret, säger Johan Szymanski, räddningsledare på plats i Dalarna. 

ANNONS
Av xenia alpkut - 26 juli 2018 13:23

'På fredag är det äntligen dags.

Då har vi chansen att njuta av ett historiskt ögonblick på vår himmel:
Då inträffar nämligen nästa månförmörkelse, när månen passerar genom jordens skugga.
Den kommer då anta en rödaktig nyans, varför många kallar detta fenomen blodmåne.
Fenomenet, som fascinerat människor över hela världen och ofta uppmärksammas på ett storslaget vis, är också den längsta människan fått chansen att uppleva – på flera generationer!ANNONS
Av xenia alpkut - 26 juli 2018 11:00

Sverige kan inte räkna med ytterligare hjälp från EU med brandbekämpningsflyg.

Det innebär att de italienska brandflygen åker vidare till bränderna i Grekland under helgen.

Men nu kommer släckningsstödet utanför EU.

– Turkiet har erbjudit oss ett plan och det har vi accepterat, säger Anneli Bergholm Söder, chef för MSB:s operativa avdelning, vid en presskonferens.


Sommaren bedöms vara den varmaste på över 260 år. Torkan är extrem och delar av Sverige står i lågor. 

En skogsbrand härjar sedan tidigare i Trängslet i Älvdalen. Klockan 10.17 på torsdagsmorgonen kom det in larm om en ny brand i Dalarna – den här gången i Övre Valsan i Gagnef, skriver Dalarnas Tidningar och Dala-Demokraten. Initiala uppifter gör gällande att en ljus rökpelare synts på avstånd.

Turkiet har erbjudit hjälp

Omkring 25 000 hektar mark brinner och åtta europeiska länder deltar i släckningsarbetet. 

Insatserna från EU bedöms vara de största som skickats någonsin. Men på grund av bränderna i Grekland kan inte Sverige räkna med ytterligare hjälp från EU med brandbekämpningsflyg, enligt MSB. Däremot har Turkiet erbjudit ett sådant plan.

– Det har vi accepterat, säger Anneli Bergholm Söder, chef för MSB:s operativa avdelning, vid en presskonferens.

Under torsdagsförmiddagen säger hon också att bränderna är under god kontroll.

– Vi har god kontroll över de större bränderna. Begränsningslinjerna håller, säger Emma Nordwall, MSB.


Myndigheten bygger just nu upp något man kallar "taktisk reserv" i Växjö.


Av xenia alpkut - 26 juli 2018 09:27

 


Vatten på Mars är beteckningen på alla former av vatten på planeten Mars. Jämfört med jorden har Mars väsentligt mindre vatten i alla tre faser. Huvuddelen av vattnet på Mars finns i kryosfären, det vill säga i form av iskalotter vid polerna samt permafrost i marken. Endast små mängder flytande vatten finns på Mars yta och mycket lite vattenånga finns i den tunna atmosfären.Nuvarande klimat på Mars tillåter inte att vatten befinner sig i flytande tillstånd vid ytan under längre perioder. Det låga lufttrycket och temperaturen gör att is direkt sublimerar till vattenånga utan att först vara flytande. Tidigt i Mars historia anses dock förhållandena ha varit andra och flytande vatten täckte i så fall stora delar av planeten i form av hav. Frågan var detta vatten nu finns är till stor del fortfarande obesvarad, men den största delen tros ha förlorats ut i rymden på grund av solvinden. Mycket tyder dock på att ansenliga mängder vatten fortfarande finns kvar i berggrunden.

 

 

Av xenia alpkut - 26 juli 2018 09:15

Krokodiler (Crocodylidae) är en familj av ordningen krokodildjur. De är större kräldjur som lever i anslutning till vatten i AfrikaAsienAmerika och Australien. Beroende på taxonomi räknas 13 eller 14 nu levande arter till familjen.


Utseende och anatomi


Saltvattenkrokodilen, eller deltakrokodilen som den också kallas, är den största arten. De största intygade måtten för arten är 6,3 meter längd och något över ett ton i vikt.[1] Nilkrokodilen är den näst största och kan bli upp till 5,5 meter lång och väga ungefär ett ton.[2] Den minsta arten är dvärgkrokodilen som vanligen har en längd av 1,6 meter (sällan upp till 1,9 meter).[3] Krokodilernas färg kan variera mellan grön, brun och grå. Krokodilernas nosar är smalare och spetsigare än nosen på Alligatorer och kajmaner medan krokodilerna har bredare nos än gavialen.

Krokodiler har mycket bra hörsel, bra syn och de ser färger. De har en genomskinlig blinkhinna som fälls ner när de jagar under vattnet. Blinkhinnan ger även ett skydd för ögat.Av xenia alpkut - 26 juli 2018 09:00


 

 

 

Frukterna varierar mycket i utseende beroende på växtart. De kan till exempel ha formen av nötbärkapsel eller stenfrukt. Många frukter, såsom tomat och avokado, räknas vanligtvis som grönsaker snarare än vad man vardagligt brukar räkna som frukter. Frukter delas botaniskt in i två huvudgrupper: äkta frukter och skenfrukter, även kallade falska frukter. De senare består av fler delar av blomman än bara fruktämnet. Skenfrukter kan till exempel innehålla även blombottnen.


Många frukter är formade så att djur och människor tycker om att äta dem samtidigt som fröna passerar matsmältningen intakta.[källa behövs]En del frukter sparas av olika djur och fåglar men glöms sedan bort. Dessa beteenden bidrar till att växterna sprids i omgivningarna, samt att djur och människor överlever så att processen kan fortlöpa.

Av xenia alpkut - 24 juli 2018 22:00

President Donald Trump fick kraftig kritik efter toppmötet med Putin.

Det blåste så pass mycket att Trump fick hålla en extra presskonferens där han bland annat förklarade att han sagt fel.

Men i dag låter det helt annorlunda.

På Twitter skriver Trump att ingen amerikansk president varit lika tuff mot Ryssland som han.


Donald Trump träffade nyligen Rysslands president Vladimir Putin i Helsingfors. På den efterföljande presskonferensen svarade de bägge presidenterna på frågor.

Efter Trumps svar på pressmötet fick han kraftig kritik på hemmaplan, både från republikaner och demokrater. Presidenten kallades för ”förrädare” och olika politiker och experter använde ord som ”skamligt”, ”pinsamt” och ”tragiskt”.

Till och med Fox kritiska

David Gergen, före detta rådgivare till presidenterna Richard Nixon, Gerald Ford, Ronald Reagan och Bill Clinton, kallade presskonferensen för pinsam.

– Jag har aldrig hört en amerikansk president tala på det sättet, sa han.

Till och med medarbetare på vanligtvis Trumpvänliga tv-kanalen Fox News var kritiska.

Kritiken bottnade i att Trump höll med Putin om det mesta samt att han inte svarade på huruvida han hade mer förtroende för sin egen underrättelsetjänst än för president Putin.

Av xenia alpkut - 23 juli 2018 16:34

Bevittnade räddningsinsatsen

Ia Lindberg, 69, är på segelbåtssemester och såg lastfartyget vid klockan 9.15 på måndagsmorgonen. 

– Vi blev nyfikna och undrade vad som hade hänt och då såg vi på sjökortet att det hade gått på grund, säger Lindberg.

Lindberg kunde också se att både sjöräddningen och kustbevakningen kom till undsättning.  


– Fartyget har ju uppenbarligen navigerat fel, för det ska ju inte finnas fartyg inne i såna här segelbåtsleder.

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24
25
26 27
28
29
30 31
<<< Juli 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 

SOL

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se