Direktlänk till inlägg 22 april 2017

Le Pen och Macron omvärldens favoriter

Av xenia alpkut - 22 april 2017 19:37Såväl USA:s som Rysslands ledare vill helst se högerextremisten Marine Le Pen i Elyseepalatset, men Rysslands Putin har guldläget: Han har ytterligare två vänner bland de fyra toppkandidaterna i det franska presidentvalet.


Större delen av den demokratiska världen skyr högerextrema Nationella frontens ledare Marine Le Pen, men i det franska presidentvalet har hon uppbackning från åtminstone två av världens stormaktsledare.

USA:s Donald Trump har visserligen inte uttryckligen sagt att han vill se Le Pen bli fransk president, men han har gett ett underförstått stöd. Han sade nyligen till AP att hon är den starkaste kandidaten när det gäller gränser och när det gäller ”det som har pågått i Frankrike”.


:


– Och den som är tuffast mot radikal islamism och tuffast vid gränserna kommer att göra ett bra val, sade Trump.

Marine Le Pen har å sin sida applåderat valet av Donald Trump och även träffat Trumpanhängare i USA.

Även Rysslands president Vladimir Putin ser av allt att döma helst att Le Pen vinner. I slutet av mars tog han emot henne i Moskva.

Men faktum är att läget för Putin i det franska valrejset är särdeles gynnsamt. Tre av de fyra huvudkandidaterna har antingen uttryckt stöd för den ryska ledaren eller i alla fall velat dämpa västs kritik mot Ryssland: Le Pen, vänsterkandidaten Jean-Luc Melenchon och högerkandidaten Francois Fillon.

• Le Pen har hyllat Putin, och hennes parti har finansierat sig med lån i en rysk bank.

• Fillon har kritiserat sanktionerna mot Ryssland och kallat Putin sin vän.

• En del av det som Melenchon har gemensamt med Le Pen, som stark EU-kritik och förståelse för Rysslands annektering av Krim, är sådant som uppskattas av den ryska regimen.

Denna franska valsituation känns sannolikt bra i Kreml med tanke på att den värme som uppstod mellan Moskva och Washington när Trump installerats avtagit avsevärt.

Mot den bakgrunden kan man tycka att Ryssland lugnt skulle kunna luta sig tillbaka inför söndagens presidentval, men det finns gott om underrättelserapporter om ryskstyrda försök till påverkan på den franska valkampanjen.

Å andra sidan är den enda kandidat som håller en hård Rysslandslinje, mittenkandidaten Emmanuel Macron, opinionsmätningarnas favorit. Putin ser Macron som en ny Merkel, det vill säga en europeisk antagonist.

Brysselinstitutionernas chefer och ledare i andra stora EU-länder vill av naturliga skäl inte se EU-föraktaren Le Pen som Frankrikes nästa statschef, även om EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sagt att han tror att unionen skulle överleva en president Le Pen.

Liberalen Macron väcker varmare känslor på kontinenten. Tysklands Angela Merkel har inte direkt pekat ut honom som favorit, men de båda har haft ett möte på tu man hand. De har mycket likartad syn på Europa och globalisering. Många hoppas att en Macron i Elyseepalatset skulle kunna återuppväcka den starka tysk-franska axel som under långa perioder drivit Europeiska unionen framåt.

På papperet står Francois Fillon politiskt närmare Merkel, och i vintras, innan skandalerna kring högerkandidaten briserade, bjöd hon in även honom till samtal i Berlin. I praktiken har dock Fillon en lite kärvare syn på EU-samarbete och flyktingfrågan än hans liberala konkurrent Macron.

Storbritanniens Theresa May leder ett land som redan beslutat göra det Marine Le Pen gärna skulle se att Frankrike också gjorde (även om hon håller det öppet), nämligen att lämna EU. Ändå vägrar May att ha med Le Pen att göra. I stället har hon, precis som Merkel, haft Emmanuel Macron som gäst i London.

Under rubriken kuriosa har vänsterkandidaten Melenchon seglat upp som ett populärt namn i populärkulturella och radikala kretsar i USA. Till hans nyvunna amerikanska anhängare hör vänsterfilosofen Noam Chomsky, regissören Oliver Stone, skådespelarna Danny Glover och Mark Ruffalo och skådespelaren och numera djurrättsaktivisten Pamela Anderson. Även australiern Julian Assange, grundare av Wikileaks, hör till skaran, framgår av ett inlägg på Melenchons Facebooksida.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/le-pen-och-macron-omvarldens-favoriter/

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av xenia alpkut - Lördag 20 juli 00:00

Ett protein från bröstmjölk kan få resistenta bakterier att på nytt bli mottagliga för antibiotika. Förhoppningen är en säkrare behandling av nyfödda barn med sepsis. Metoden lyfts fram på Forskningens dag som arrangeras i Malmö och Lund, som e...

Av xenia alpkut - Fredag 19 juli 11:17

   Men de hade inte hoppat från ett flygplan utan från högsta våningen i ett 13-våningshus.   – Jag blev helt chockad, säger en av de boende i området.    hoppa fallskärm från ett höghus är något som man ibland kan se i actionfilmer f...

Av xenia alpkut - Torsdag 18 juli 13:00

  SVT ber om ursäkt efter missen under Allsång på Skansen – mitt i direktsändning: ”Tyvärr blev det…” Ibland blir det fel. I tisdagens direktsända ”Allsång på Skansen” smög sig en snöplig miss in inför de...

Av xenia alpkut - Torsdag 18 juli 11:00


  Jenny Kristina Östergren Strömstedt,[1] född Andersson den 2 augusti 1972 i Sollentuna,[2] är en svensk journalist och programledare. Jenny Östergren Strömstedt, tidigare känd som Jenny Östergren, är uppväxt i Sollentuna. Hennes föräldrar ...

Av xenia alpkut - Torsdag 18 juli 08:00


        Svenska kungafamiljen omfattar vissa nu levande personer som är släkt eller ingift släkt med Sveriges monark. Dagens kungafamilj tillhör ätten Bernadotte. Medlemmarna i det kungliga huset respektive den kungliga familjen redovisas va...

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4 5
6
7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
29
30
<<< April 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se