Alla inlägg under december 2016

Av xenia alpkut - 25 december 2016 16:00

Aftonbladets Carina Bergfeldt har träffat kvinnorna som lever på världens farligaste plats - AfghanistanHon har gått två år i skolan, blivit bortgift som tonåring och fött sex barn. Om hon inte hinner dö innan av krig, i barnsäng eller av våld i hemmet så blir hon i genomsnitt 49 år gammal.

FN och Rädda barnen är överens:

 

Afghanistan – Sveriges och världens största biståndsland - är den farligaste platsen på jorden att vara kvinna.

Om ett år lämnar de svenska och amerikanska styrkorna landet efter 13 års krig.

 

I tre dagar berättar landets mest utsatta, mammorna och döttrarna, för Aftonbladets Carina Bergfeldt om farorna och ojämställdheten nu - och oron över vad som händer då.NOWABAD. Det är kvinno­möte och de skruvar ­oroligt på sig. Frågan ­ligger kvar i luften men ingen vill riktigt ta i den.

Till sist blir det byns äldsta kvinna, Fatima, 61, som bestämmer sig för att prata.

– Vad som händer om vi inte lyder? Ja, våra män ­eller söner slår oss såklart. Vi är deras slavar.

Det är exakt tio kilometer till den stora vägen. A76:an, som i nordvästlig riktning leder till Mazar-e-Sharif och som mot sydost så småningom tar dig till Kabul.

Få ställer upp på bild

En mil. För kvinnorna i Nowabad hade det lika ­gärna kunnat varit hundra. De flesta av dem har aldrig gått ner till den stora vägen. Än mindre färdats på den.

– Det här är det värsta ­landet i världen att vara kvinna, säger Afiza, 45, när hon ställer sig vid grus­vägen för att fotograferas innan kvinnomötet ska börja.

Hon är den enda som går med på det. Alla andra gömmer sig till höger och vänster när kameran kommer fram. Kvinnor ska inte avbildas.

– Nu kan jag inte så mycket om andra länder men jag kan inte tänka mig att det finns något ställe som är värre än det här.

Hon får medhåll av 213 tillfrågade experter i Thompson Reuters stora undersökning av alla värld­ens 196 länder. Att våld är vardag och rent vatten en utopi, att 85 procent av alla kvinnor inte kan läsa, att ­lika många tvingas till ­arrangerade äktenskap och att sex av tio föder barn ­utan att någonsin träffa en barnmorska gör att Afghanistan rankas som det absolut farligaste landet i världen att vara kvinna. Före Kongo, där 400 000 kvinnor våldtas varje år. Före Pakistan, där tre kvinnor mister livet varje dag, året om, i det som kallas hedersmord.

Samma år som den världsomspännande undersökningen publicerades, 2011, rankade Rädda barnen och Unicef Afghanistan som det värsta landet i värld­en att vara flicka. Och mamma.

Men flickorna återkommer vi till i morgon. Mammorna i övermorgon. Nu handlar det om kvinnorna i Nowabad som har tillbringat sina liv på en plats där det fort­farande varken finns el eller rent dricksvatten - precis som det ser ut hemma hos över 50 procent av landets 30 miljoner invånare.

– Vi har levt hela våra liv i mörker, säger Fatima.

Jemen är sämre

– Ett modernt liv är något som vi inte ens drömmer om, men om det är något som jag önskar för mina ­söner och deras söner så är det att de ska få uppleva hur det är att leva i ljuset.

Hon säger söner. Inte barn. Trots att hon själv har fyra av varje.

– Ja, det är ju bättre att få söner än döttrar. En dotter gifter man bara bort, en son tjänar pengar.

Alla kvinnorna runt henne nickar. Hennes egna döttrar inkluderade. Att landet också klassas som världens näst mest ojämställda land (bara Jemen är sämre) är tydligt inne i lerhydd­an med den klar­röda mattan. Precis som Fatima har de andra kvinnorna vuxit upp med vetskapen att de inte är värda någonting. Att de inte kan någonting. Vet någonting. De ­ursäktar sig ständigt.

– Vi borde egentligen ­inte svara på de här frågorna ­eftersom vi inte har gått i skolan. Vi har ett uttryck som säger att de utan utbildning är blinda. Hjälp­lösa, säger Fatima.

”Du blir bortgift”

– För sådana som oss så finns det ingen tidpunkt i livet som är bra. Du växer upp med bröder som är värda mer än du. Du blir bortgift med någon du inte väljer själv. Sedan blir du änka och alla ser ner på dig om du måste jobba för att försörja din familj. Det blir aldrig enkelt, säger Afiza.

Återigen nickar kvinnorna runt dem.

– Vi är våra mäns slavar. Om jag skulle bli sjuk och vilja gå till sjukhuset och min man säger nej så får jag inte söka hjälp, säger Fatima.

Kanske skvallrar

En undersökning av människorättsorganisationen Global Rights visar att 87 procent av afghanska kvinnor blivit misshandlade av sin make. Våld i hemmet kallas landets ”tysta tsunami”. Det är med viss tvekan som nästa fråga ställs.

Och vad händer om ni vägrar lyda?

Det blir tyst först. Många tittar ned i marken.

– Ja, våra män eller söner slår oss såklart, säger ­Fatima till slut.

Kvinnorna nickar.

Pratar ni med varandra om en av er blir misshandlad?

Nu börjar kvinnorna skaka på huvudet. Lika ivrigt som de nyss nickat.

– Nej. Om det är illa går en kvinna till sin pappa eller bror och berättar, säger ­Fatima.

Vad gör de åt det?

Hon ser förvånad ut. ­Tolken upprepar frågan.

– Ingenting. De gör inget åt det. De lyssnar bara. Så det är bättre att hålla sådana saker för sig själv.


Och kvinnorna runt henne nickar. När mötet är över kliver tre kvinnor, en tolk, en representant från Svenska Afghanistankommittén och en journalist, in i en bil och kör i väg. Efter tio kilometer på en skumpig grusväg hälsar asfalten på A76:an välkommen. En mil. För kvinnorna i Nowabad hade det lika gärna kunnat vara hundra.


http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17440087.ab

ANNONS
Av xenia alpkut - 25 december 2016 15:15

En av femåriga Kiras önskningar i jul är att andra barn också ska få ha det bra.

Nu skänker hon en del av sina egna leksaker till de som har det sämre.

– Jag vill ge leksakerna till barnen som är fattiga, säger hon.

Precis som vilket barn som helst så älskar också femåriga Kira Bryngelsson Qvist, från Uddevalla, sina leksaker.

Det kommer också en tid då barn känner sig färdiglekta med dem.

Men Kira var inte bara färdiglekt och trött på sina dockor – hon ville göra något mer med dem.

Hon och hennes pappa Joakim hade rensat bland leksakerna och då undrade han om hon ville sälja något av leksakerna, säger Jessica Sundberg, Kiras bonusmamma.

I stället hade Kira en bättre idé.

– Hon kom med förslaget om att vi skulle ge bort till de barn som behöver det mer, i stället för att sälja.

Samlat leksaker

Kira samlade ihop dockvagnen, Barbiedockorna, Barbiehästen, utklädnadskläder och andra leksaker i en påse.

– Jag vill ge leksakerna till barnen som är fattiga, de behöver det mer, säger Kira.

Påsen med leksakerna ligger i vardagsrummet och tanken är att de ska lämnas in till en lokal insamling i Uddevalla för att sedan gå till ett flyktingboende.

 Kira vill själv vara med och lämna in.

– Hon har tidigare lämnat bort leksaker till en liten tjej som var sjuk, men det här är första gången hon själv kommer med förslaget. Vi blev jättestolta och uppmuntrar henne, säger Jessica.

På frågan om vad Kira själv önskar sig i jul svarar hon:


– Jag vet inte!


http://www.expressen.se/nyheter/kira-5-skanker-sina-leksaker-till-andra-barn/

ANNONS
Av xenia alpkut - 25 december 2016 10:00


https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Barnfattigdom


Barnfattigdom är fattigdom eller ekonomisk utsatthet som drabbar barn. Begreppet har olika definitioner, främst vad avser fattigdom. Med barn avses vanligen åldern fram till 18-årsdagen.

Den politiska diskussionen om barnfattigdom på 2000-talet handlar främst om välutvecklade industriländer. Med fattigdom avses internationellt relativ fattigdom, en familjeinkomst som är väsentligt lägre än medel- eller medianvärdet och/eller berättigar till bidrag. Det finns flera definitioner för hur den relativa fattigdomsnivån ska mätas.


Världskarta som visar Child Development Index 2000-2008.

Med fattigdom absoluta termer avses en familjeinkomst under en viss nivå i kronor och ören, till exempel måttet extrem fattigdom, som för barnens del förknippas med undernäring, hög barnadödlighet och barnarbete i stället för skolgång. Detta hör numera till historien, utom i några länder i Afrika och södra Asien. Child Development Index (CDI) är ett mått utvecklat av brittiska Rädda barnen, och anges på en skala från 0 (bäst) till 100 (sämst). CDI är en sammanvägning av följande indikatorer:[1]

 • Utbildningsnivå (andelen barn i skolåldern som inte är inskrivna i skolan).
 • Hälsa (barnadödlighet under fem års ålder)
 • Föda och svält (andelen barn under fem års ålder som är måttligt eller allvarligt underviktiga, definierat som
 • två standardavvikelser under medianvikten för åldersgruppens referenspopulation). 

EU

 

Inom Europeiska unionen genomfördes 2007 en analys som resulterade i rapporten Child Poverty and Well Being in the EU - current status and way forward.[2] Bland EU:s 27 medlemsländer levde 19 miljoner barn i åldern 0 till 17 år (19 procent av alla barn) under 2006 i hushåll med låg ekonomisk standard. Risken för fattigdom är över 20 procent i mer än hälften av medlemsländerna, 15 procent i Sverige, Belgien och Österrike och som lägst 10 procent i Danmark och Finland.

EU:s definition av "risk för fattigdom" innebär att familjens samlade inkomst, inklusive kapitalinkomster och bidrag, är lägre än 60 procent av medianinkomsten i landet.[3] Vid beräkningen tas hänsyn till familjens storlek, räknat i "konsumtionsenheter", där en vuxen per familj räknas som 1 enhet, övriga vuxna som 0,5 och barn under 14 år som 0,3 enheter.

 

Av xenia alpkut - 24 december 2016 21:00

   http://www.expressen.se/gt/nerijus-bilevicius-vill-forflyttas-till-litauen/


Lisa Holms mördare vill inte fortsätta att avtjäna det utdömda livstidsstraffet i Sverige.

Det framgår av en ansökan till Kriminalvården, där morddömde Nerijus Bilevicius, 36, skriver: "Jag vill bli förflyttad till Litauen."

– Jag har hört det här via andra, säger advokat Björn Hurtig.


En anmälan om överflyttning av verkställigheten, det vill säga det utdömda fängelsestraffet, skrevs den 30 juni. Den registrerades hos Kriminalvården den 4 juli. Som skäl för överflyttning, anger Nerijus Bilevicius språkförbistring och det långa avståndet till hustrun och föräldrarna i hemlandet Litauen.

"Min fru och mina föräldrar får en möjlighet att besöka mig då de saknar en möjlighet att komma hit", skriver han i sin ansökan.

 

Den 5 augusti skickade Kriminalvården över dokument på livstidsdomen till justitiedepartementet i Litauen. Handlingarna innehöll frågor kring landets regler. Så sent som den 12 september kom det svar därifrån. 

Nerijus Bilevicius sitter inlåst i Norrtäljeanstaltens ökända sexbunker paviljong A – en avdelning där de dömda hålls helt avskilda från andra interner. På avdelningen har bland andra dubbelmördaren Anders Eklund och Hagamannen Niklas Lindgren tidigare suttit.


Kriminalvården: "Oinsatt i alla enskilda ärenden"


Dennis Karlsson, presschef hos Kriminalvården, känner inte till Nerijus Bilevicius ansökan om att bli överförd till Litauen. 

– Jag är oinsatt i alla enskilda ärenden. Jag kan bara hänvisa till de offentliga handlingar du pratar om, säger han. Vi uttalar oss inte heller om enskilda ärenden. 

Advokat Björn Hurtig känner däremot till att Nerijus Bilevicius vill lämna den svenska Kriminalvården för att få avtjäna straffet i ett litauiskt fängelse. 

– Jag har hört det här via andra, säger han till Expressen. 

När hade ni kontakt senast?

– Jag kommer inte exakt ihåg, men det är ett tag sedan. 

Vet du hur han mår?

– Nej, det vet jag inte, inte i dagsläget. 

Så sent som den 2 maj tidigare i år blev det klart att Nerijus Bilevicius inte fick något prövningstillstånd i Högsta domstolen. Därmed vann livstidsdomen laga kraft. 

Hittades efter fem dagars sökande

Skövdeflickan Lisa Holm, 17, försvann i Blomberg på kvällen den 7 juni förra året. Hon hittades död fem dagar senare efter en massiv sökinsats i närområdet. Kroppen hittades i en byggbarack bara några minuters väg från platsen där hon försvann. Samtidigt hämtades en byggarbetare, den 36-årige gästarbetaren Nerijus Bilevicius – som jobbade på Blombergs säteri – in till förhör.

36-åringen arbetade bland annat i ladan mitt emot Café på Klostret, där Lisa Holm jobbade extra och där hennes mopedhandske hittades efter försvinnandet.

Nerijus Bilevicius dömdes till livstids fängelse av Skaraborgs tingsrätt runt fem månader efter gripandet. Domen fastställdes sedan av hovrätten i februari 2016. Efter den fällande domen bytte 36-åringen försvarare, från Inger Rönnbäck till stjärnadvokaten Björn Hurtig. 

 
 

 

Av xenia alpkut - 24 december 2016 18:00

          

 

 


TV4-hunden Lilla Nymos framtid är avslöjad.

Hon blir varken polishund eller vårdhund, som det tidigare spekulerats i. Istället ska hon bli avelshund.

– Vi har en kanonindivid här. Kan vi få ut några fler vore det bra, säger hundcoachen Fredrik Steen i "Nyhetsmorgon". Lilla Nymo, maskothunden i TV4:s "Nyhetsmorgon" har nosat sig in svenska folkets hjärtan.

TV4-tittarna har kunnat följa Lilla Nymo sedan hon var liten valp, och hundcoachen Fredrik Steen har tagit hand om henne och tränat henne till ett yrke. Det har varit aktuellt för henne att bli antingen vårdhund eller polishund.

– Funderingarna har varit kring vad vi tror att hon trivs bäst med, säger Fredrik Steen.

Nyligen stod det klart att Lilla Nymo även klarat testerna för att kunna bli polishund. Beskedet hade inneburit att den populära hunden snart skulle lämna programmet.

– Många poliser har hört av sig och sagt att de vill ta sig an henne och prova henne som polishund, säger Fredrik Steen.

Men under lördagens "Nyhetsmorgon" kom ett helt annat bud. Lilla Nymo blir avelshund.

Lilla Nymo har fin stamtavla

– Hon kommer från en väldigt fin familjebild. Så i stället för att vi skicka iväg henne som vårdhund eller polishund så behåller vi henne och försöker få valpar i stället, säger Fredrik Steen.

Programledarna Steffo Törnquist och Soraya Lavasani blir utom sig av lycka.

– Men du skojar, utbrister Soraya Lavasani.

– Så kan vi producera sex eller åtta vård- eller polishundar, säger Fredrik Steen.

Fredrik Steen säger att han ska kontakta en uppfödare och utreda möjligheterna för att få till den här lösningen - som också innebär att Lilla Nymo kan dyka upp i "Nyhetsmorgon" fler gånger För Steffo Törnquist har besked om att Lilla Nymo blir kvar lyft en sten från hjärtat. Själv förlorade han nyligen sig egen hund.

I slutet av november berättade han på Instagram om sin hund Sallys tragiska öde. Hunden hade drabbats av tumörer i hjärtat och hennes liv gick inte att rädda. TV4-programledaren publicerade en bild på Sally och skrev sorgset om hennes bortgång:

”Älskade Sally fick somna in i mitt knä i dag. Tumörer i hjärtat. Snällare varelse har inte funnits. Kärlek”.


http://www.expressen.se/noje/har-avslojas-lilla-nymos-framtid/

Av xenia alpkut - 24 december 2016 18:00

 

Av xenia alpkut - 24 december 2016 17:00

http://www.expressen.se/gt/nerijus-bilevicius-vill-forflyttas-till-litauen/


 

Lisa Holms mördare vill inte fortsätta att avtjäna det utdömda livstidsstraffet i Sverige.

Det framgår av en ansökan till Kriminalvården, där morddömde Nerijus Bilevicius, 36, skriver: "Jag vill bli förflyttad till Litauen."

– Jag har hört det här via andra, säger advokat Björn Hurtig.


En anmälan om överflyttning av verkställigheten, det vill säga det utdömda fängelsestraffet, skrevs den 30 juni. Den registrerades hos Kriminalvården den 4 juli. Som skäl för överflyttning, anger Nerijus Bilevicius språkförbistring och det långa avståndet till hustrun och föräldrarna i hemlandet Litauen.

"Min fru och mina föräldrar får en möjlighet att besöka mig då de saknar en möjlighet att komma hit", skriver han i sin ansökan.

Den 5 augusti skickade Kriminalvården över dokument på livstidsdomen till justitiedepartementet i Litauen. Handlingarna innehöll frågor kring landets regler. Så sent som den 12 september kom det svar därifrån.

Nerijus Bilevicius sitter inlåst i Norrtäljeanstaltens ökända sexbunker paviljong A – en avdelning där de dömda hålls helt avskilda från andra interner. På avdelningen har bland andra dubbelmördaren Anders Eklund och Hagamannen Niklas Lindgren tidigare suttit.


Kriminalvården: "Oinsatt i alla enskilda ärenden"

Dennis Karlsson, presschef hos Kriminalvården, känner inte till Nerijus Bilevicius ansökan om att bli överförd till Litauen.

– Jag är oinsatt i alla enskilda ärenden. Jag kan bara hänvisa till de offentliga handlingar du pratar om, säger han. Vi uttalar oss inte heller om enskilda ärenden.

Advokat Björn Hurtig känner däremot till att Nerijus Bilevicius vill lämna den svenska Kriminalvården för att få avtjäna straffet i ett litauiskt fängelse.

– Jag har hört det här via andra, säger han till Expressen.

När hade ni kontakt senast?

– Jag kommer inte exakt ihåg, men det är ett tag sedan.

Vet du hur han mår?

– Nej, det vet jag inte, inte i dagsläget.

Så sent som den 2 maj tidigare i år blev det klart att Nerijus Bilevicius inte fick något prövningstillstånd i Högsta domstolen. Därmed vann livstidsdomen laga kraft.

Hittades efter fem dagars sökande

Skövdeflickan Lisa Holm, 17, försvann i Blomberg på kvällen den 7 juni förra året. Hon hittades död fem dagar senare efter en massiv sökinsats i närområdet. Kroppen hittades i en byggbarack bara några minuters väg från platsen där hon försvann. Samtidigt hämtades en byggarbetare, den 36-årige gästarbetaren Nerijus Bilevicius – som jobbade på Blombergs säteri – in till förhör.

36-åringen arbetade bland annat i ladan mitt emot Café på Klostret, där Lisa Holm jobbade extra och där hennes mopedhandske hittades efter försvinnandet.


Nerijus Bilevicius dömdes till livstids fängelse av Skaraborgs tingsrätt runt fem månader efter gripandet. Domen fastställdes sedan av hovrätten i februari 2016. Efter den fällande domen bytte 36-åringen försvarare, från Inger Rönnbäck till stjärnadvokaten Björn Hurtig.

Av xenia alpkut - 24 december 2016 12:00

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23514380.ab


Nerijus Bilevicius dömdes till livstids fängelse för mordet på Lisa Holm.

Nu har justitiekanslern beviljat mördarens bror och fru skadestånd, rapporterar DN.

Samtidigt skriver Expressen att Nerijus Bilevicius vill flyttas till ett fängelse i Litauen.

Nerijus Bilevicius bror satt frihetsberövad i 18 dagar i juni 2015, misstänkt för delaktighet i mordet på Lisa Holm.

Nu har han beviljats 40 000 kronor i skadestånd för lidande, enligt ett beslut från justiekanslern, JK, rapporterar DN.

Brodern hade enligt tidningen begärt 250 000 kronor för lidande plus 50 000 kronor för förlorad arbetsinkomst.

Även Nerijus Bilevicius fru får skadestånd för den vecka hon satt häktad. Hon får 13 000 kronor. Både brodern och hustrun friades från alla misstankar.


Vill flyttas till Litauen

Expressen rapporterar att den dömde mördaren Nerijus Bilevicius, 36, har ansökt hos Kriminalvården om att få avtjäna fortsättningen av sitt livsstidsstraff i hemlandet Litauen, för att lättare kunna träffa sina släktingar.

"Min fru och mina föräldrar får en möjlighet att besöka mig då de saknar en möjlighet att komma hit", skriver han i sin ansökan till Kriminalvården.

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< December 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ  Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ  Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 

SOL

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se