Alla inlägg under december 2016

Av xenia alpkut - 31 december 2016 00:00


https://sv.m.wikipedia.org/wiki/UndernäringUndernäring innebär ett otillräckligt upptag av energi för kroppen under en längre tid och kan leda till ohälsa.[1] Undernäring kan vara orsakad av en underliggande sjukdom såsom hepatit, men globalt sett finns orsakerna bland sociala problem som fattigdom och okunskap. Extrem undernäring kallas svält.


Mellan 1970 och 2002 mer än halverades andelen av befolkningen som led av undernäring i världen från 37 procent till 17 procent. Minskningen var en effekt av ekonomisk tillväxt och minskad fattigdom i världen, samtidigt som tekniken och transportmöjligheterna förbättrats.[2] Antalet som lider av hunger och kronisk undernäring började öka igen efter FAO:s mätning 1995-1997 på 825 miljoner. Under 2009 beräknade FAO att över en miljard människor i världen gick hungriga, det största antalet någonsin. Enligt den senaste uppskattningen som FAO gjorde 2010 lider 925 miljoner människor av hunger. Det betyder att det fortfarande är långt kvar till att uppnå FN:s millenniemål 1 om att halvera andelen hungriga till år 2015.

Bakomliggande orsakerSvält och undernäring fortsätter att vara ett globalt problem, särskilt i mindre utvecklade länder, där 98 procent av världens undernärda lever. Ökningen av hunger och kronisk undernäring världen över är inte en konsekvens av globalt dåliga skördar utan beror till stor del på den ekonomiska situationen i världen, som har resulterat i lägre inkomster och ökad arbetslöshet. Även variation i priset på livsmedel påverkar. Hunger och kronisk undernäring blir även ofta de kvardröjande effekterna av väpnade konflikter och naturkatastrofer och kräver ett mer långsiktigt arbete.


Vissa miljöaktivister, bland andra Ron Nielsen, menar att världssvälten beror på att jorden är överbefolkad och att vi har nått gränsen för hur många invånare vi kan försörja.[3] Amartya Sen tilldelades ekonomipriset till Nobels minne år 1998 bland annat för sitt arbete gällande att svält normalt sett inte är en produkt av brist på mat utan på problem i distributionsnätverk och på regeringspolicyer i tredje världen.


ANNONS
Av xenia alpkut - 30 december 2016 18:30


Åt räkmacka från skräckbordet i ”Du är vad du äter”

Chips, räkmackor och glass tillhör kocken Fredrik Jonssons favoritsaker att njuta av.

I ”Du är vad du äter” kan han inte hålla sig från att stoppa i sig en räkmacka från skräckbordet.

– Där kanske inte Annika tyckte att jag var så seriös. Jag fuskade rakt framför ögonen på henne, säger han till Nöjesbladet


Fredrik Jonsson, 31, före detta tävlande i tv-programmen 'Sveriges Mästerkock' och 'Baren' är nu aktuell i tv-rutan igen. Men den här gången som deltagare i programmet ”Du är vad du äter”. Han festliga liv med gräddiga såser, lyxiga ostar och alkohol har gjort honom ohälsosam och han får hjälp av Annika Sjöö att ta tag i sitt liv. Rädslan för att drabbas av diabetes typ 2 gjorde att han tackade ja till programmet.

– Min farfar fick det och min far har det. Så med största sannolikhet lär jag väl få den där skiten förr eller senare. Så jag tänkte att man kanske kan vara lite klok och redan nu skapa förutsättningar för att skjuta upp det eller slippa få det, säger han till Nöjesbladet.

Fredrik Jonsson älskar snacks. Speciellt chips. Och glass.

– Jag tar ju inte bara några stycken chips eller potatisskruvar. Jag drar gärna i mig en påse.

Åt från skräckbordet

Under en av inspelningsdagarna får alltid deltagaren se ett stort bord med allt som personen ätit under en vecka. Bordet ska fungera som ett avskräckande exempel. Men i intervjun med Nöjesbladet erkänner Fredrik Jonsson att han åt från bordet efter att inspelningen var klar.
– Det låg ju en räksmörgås där. Det här var ju en fruktansvärt lång dag så jag frågade om jag fick ta den. Där kanske inte Annika tyckte att jag var så seriös. Jag fuskade rakt framför ögonen på henne.


Ett tilltag som programledaren inte var helt nöjd med.

– Jag trodde att han skulle bli magsjuk, säger Annika Sjöö till Nöjesbladet.

”Obehagligt”

Under programmet har Annika Sjöö stenkoll på hur Fredrik Jonsson sköter sig. Vid ett tillfälle konfronterar hon honom då hon tycker att han verkar ha fuskat efter att ha sett vin och godsaker på hans Instagram. Något som Fredrik Jonsson reagerade starkt på.
– Det var ju obehagligt. Jag kände mig övervakad. Hon drog fram telefonen och sa att hon sett att jag fuskat. Då tänkte jag att 'herregud, hon är ju stenhård'. Jag trodde inte att hon skulle vara så hård. Men jag hade inte fuskat.

Annika Sjöö påpekar att hon antar att Fredrik Jonsson säger det med en nypa salt.
– Och självklart var jag tvungen att vara hård mot honom så att han förstod att jag menade allvar.

Båda två bekräftar dessutom att de blivit goda vänner efter inspelningarna.
– Han är en fantastiskt underhållande person, säger Annika Sjöö.

– Hon är en supertrevlig och härlig människa. Vi har träffats och skrattat och varit ute och käkat middag. Hon är kanon, säger Fredrik Jonsson.

”Du är vad du äter” sänds på TV3 torsdagar klockan 20:00

.http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article23981368.ab 

ANNONS
Av xenia alpkut - 30 december 2016 16:41

   


Colin hade uppförsbacke redan från start.

Han föddes med tarmarna utanför kroppen och dog efter bara sex månader i det som tros ha varit plötslig spädbarnsdöd.

Nu kämpar de unga föräldrarna för att ge sonen en värdig begravning och en fin gravsten.

– Folk vi inte känner skänker pengar. Det visar vilken otroligt fin värme det finns i samhället, säger pappan Alexander.

På bilden som föräldrarna Rebecca Boese, 21, och Alexander Bjuhr, 23, i Landskrona visar upp ser man en glädjestrålande bebis på ett skönt fårskinn.

Men Colins start i livet kunde ha börjat bättre.

Redan en bit in i graviditeten fick föräldrarna genom ett ultraljud veta att Colin hade gastroschisis, att tarmpaketet låg utanför kroppen.

Det gjorde att den fortsatta graviditeten övervakades noga och en månad före den utsatta förlossningen utfördes ett planerat kejsarsnitt.

– Colin togs till operation direkt. Man tömde tarmarna och tryckte in dem via naveln. Ingreppet tog sex timmar, berättar Alexander.

Hade svårt att andas"

I en månad vårdades den nyfödda babyn på sjukhuset.

– Vi fick veta att det inte skulle bli några komplikationer. Han skulle kunna leva som vilket barn som helst.

Men problemen fortsatte redan på sjukhuset. 

– Först blev han förkyld. Sedan drabbades han av en blodpropp i halsen, som han fick behandling för i flera veckor. 

Utskriven från sjukhuset kom nästa motgång. 

– Han fick mycket slem och hade svårt att andas. När vi tog honom till vårdcentralen fick vi veta att han drabbats av RS-viruset, en vanlig förkylning för de flesta, säger Alexander.

När familjen några månader senare kände att situationen stabiliserats vågade de äntligen njuta av livet som nyblivna småbarnsföräldrar.

– Det var underbara dagar. Colin var världens piggaste lille kille. Han var sprallig och glad och det syntes inte ett spår av det han varit med om.

Men lyckan skulle bli kortvarig, visade det sig.


Colin rörde sig inte

Alexander minns i detalj vad som hände på morgonen den fjärde advent i år.

– Jag låg kvar i sängen och drog mig. Rebecca hade tagit hand om vår treårige pojke. Hon bad mig hämta Colin eftersom han skulle bada på förmiddagen.

Men den här dagen var det ovanligt tyst från barnkammaren.

– Jag visste att han brukade sova länge. Men han var så ovanligt tyst och rörde sig inte det minsta.

När Colin tittade vidare upptäckte han att sonen var likblek på kroppen och hade lilafärgade läppar.

– Han andades inte. Jag skrek på Rebecca. Vi sprang ner till grannarna och bad om hjälp med att ringa SOS. Det blev ett rent kaos och vi fick panik båda två.

Alexander berättar hur ambulans och räddningstjänst kom tio minuter senare.

– Under tiden hade vi själva gjort hjärt- och lungräddning. När ambulansen kom tog de över. De la honom på bordet i vardagsrummet och fortsatte ge andningshjälp.


Kroppen gav upp

En stund senare körde ambulansen med den sex månader gamla babyn mot Helsingborgs lasarett. Rebecca och Alexander åkte efter i en andra ambulans.

På vägen dit gav Colins kropp definitivt upp.

– Han var död. Det var det första de sa till oss på lasarettet, säger Alexander.

Den lilla kroppen hade en stund senare bäddats ner i en liten säng på hjul. Alexander berättar hur de ringde till släkten. Tillsammans satt de i flera timmar runt båren och bara grät och tröstade varandra.

– Det var utan tvekan den värsta dagen i våra liv, säger Alexander.

Dagarna efter levde den unga familjen som i ett töcken. 

–  Chocken blandades med sorgen. Rebecca packade ner minnessakerna från Colin i en kartong. Själv skruvade jag isär skötbordet och spjälsängen.

Alexander berättar dessutom att han i ren terapi började måla nästan allt i lägenheten i vitt.

– Livet kändes helt overkligt. Vi var förbannade. Det var så djäkla orättvist.


Överöstes med minneshälsningar

Responsen från allmänheten har också varit total. På mindre än ett halvt dygn överöstes familjen med både minneshälsningar och förstående kommentarer. Hundratals personer erbjöd sig att skänka pengar.

På torsdagen var den insamlade summan till Colins minne uppe i närmare tiotusen kronor.


– Det här visar vilken värme och generositet som finns bland människor. Den värme man visar oss gör det också lättare att orka gå vidare.


http://www.expressen.se/kvallsposten/colin-dog-i-spjalsangen---nu-hjalper-alla-familjen/


Av xenia alpkut - 30 december 2016 15:30

http://www.expressen.se/gt/lisa-holm-mordaren-i-isoleringscell-efter-brak/Lisa Holm-mördaren Nerijus Bilevicius, 36, har förts till isoleringscell två gånger de senaste veckorna.

Detta efter slagsmål och konflikter på den ökända sexbrottsavdelningen: A-paviljongen i Norrtäljebunkern.

"Bilevicius har förhörts gällande händelsen och uppger att han inte vet något om vad som hänt, vad konflikterna ska ha handlat om", rapporterar en kriminalvårdare.

Missnöjet jäser på Norrtäljeanstaltens sexbrottsbunker, A-paviljongen.

En av dem är mannen som den 7 juni förra året tvingade in 17-åriga Lisa Holm i en lada, mitt emot hennes arbetsplats på kaféet i Blomberg, och där ströp henne av vad som misstänks vara sexualsadistiska motiv: den litauiske gästarbetaren Nerijus Bilevicius.

Bilevicius: levande måltavla i fängelset

I början av juli rapporterades det att den livstidsdömde mördaren, precis som serievåldtäktsmannen Niklas "Hagamannen" Lindgren och Anders Eklund som dömdes för mordet på Engla före honom, skulle placeras på den ökända avdelningen.

Ett av skälen var att hotbilden mot honom bedömdes vara så hög att han inte skulle kunna sitta bland "vanliga" fångar. Och för att han skulle kunna få "behandlingsinriktade insatser mot sexuellt våld".

– Vår sexualbrottsavdelning har gott renommé. Vi har duktig personal och genomför program med de intagna, sa Stefan Bengtsson, chef för Norrtäljeanstalten, då.

Slagsmål i verkstaden

De första månaderna har Nerijus Bilevicius inte gjort något väsen av sig. Men under oktober har han vid två olika tillfällen placerats i isoleringscell.

Tisdagen den 4 oktober märkte personal att det var en orolig stämning bland fångarna på avdelningen. Men det beskrevs som "diskussioner" och "verbal konflikt".

Det var först under onsdagen som fördämningarna brast – fullt slagsmål bröt ut mellan flera inblandade i avdelningens verkstad.

En av dem som hade befunnit sig i lokalen var Lisa Holms mördare.

"Mot bakgrund av vad som kommit fram i ärendet finner Kriminalvården att det, för att syftet med utredningen inte ska äventyras, är absolut nödvändigt att Nerijus Bilevicius hålls avskild under utredningen, skrev Kriminalvården och förde honom till en isoleringscell.

Där skulle han bli kvar i två dygn.

Bilevicius förnekade inblandning

"Bilevicius har förhörts gällande händelsen och uppger att han inte vet något om vad som hänt, vad konflikterna ska ha handlat om", skriver en handläggare hos Kriminalvården.

Beslutet att släppa honom från isoleringen motiverades så här:

"Efter vad som framkommit i förhör och utredning framkommer inga uppgifter som tyder på Bilevicius varit inblandad i den våld- och hotsituation som varit på avdelningen. Ärendet föranleder ingen vidare åtgärd."

Anstaltschefen: "Vi är väl förberedda"

Men bara några dagar senare, den 10 oktober, var det dags igen. Den här gången placerades samtliga fångar på avdelningen i isolering efter att två av dem hamnat i slagsmål.

Nerijus Bilevicius och de andra intagna behövde dock bara sitta avskilda under en dryg halvtimme den här gången.

– Oavsett vilka klienter vi får placerade hos oss så är vi väl förberedda, har anstaltschefen Stefan Bengtsson tidigare sagt till Expressen.

Expressen rapporterade i september att Lisa Holm-mördaren vill avtjäna livstidsstraffet i hemlandet Litauen, där han har möjlighet att få besök av sin fru och mamma.

Av xenia alpkut - 30 december 2016 14:29


Demodex är ett släkte bestående av små hårsäckskvalster, som tillhör ordningen Trombidiformes.[2] Kvalster är en underklass till spindeldjuren. De har åtta ben på sin avlånga kropp när de är färdigutvecklade. I släktet finns idag mer än 100 olika kända arter som lever i symbios med däggdjur. Mest kända är Demodex canis som är vanlig hos vissa hundraser, de kan ibland orsaka stora problem i hundars päls. Demodex folliculorum samt Demodex brevis är de arter man hittat som kommensaler eller parasiter på människan. D. folliculorum lever i hårsäcken och är cirka 0,3–0,4 mm lång medan D. brevis som lever i talgkörtlarna är mindre, cirka 0,2–0,3 mm lång.[3] Deras livscykler börjar som ägg, sedan går de över till larvstadium, protonymf, nymf för att till sist bli vuxna.[4]


Symbios med människor 

Det är oklart vilken roll Demodex-kvalster spelar för oss människor. De vanligaste problemen är hudinflammationer, som till exempel blefarit (ögonlocksinflammation där symptomen brukar vara irritation, tårar och skav)[5], rosacea (hudutslag i ansiktet, vanligt hos medelålders personer)[6] och håravfall med mera. En studie som gjordes på 96 symptomfria vuxna visade att förekomsten av Demodex-kvalster var vanligare hos män än hos kvinnor. Demodex folliculorum och Demodex brevis fanns hos 17,7 % av provtagna individer, 21,9 % hos män och 20 % hos äldre vuxna.[7]


Levnadssätt och livscykel 

Parasiterna kan röra sig över hudytan och på så sätt nå ett större hudområde. D. folliculorum kan man hitta flera stycken av inom samma område, oftast vid en hårsäck medan D. brevis skiljer sig åt och lever ett mera ensamt liv vid talgkörteln. Båda arterna trivs bäst i mörker och drar sig gärna tillbaka under dagens ljusa timmar. På kvällen och natten tar de sig ut ur sina gömmor och blir då som mest aktiva och kan röra sig med en hastighet på 8-16 mm/timme.[8]


D. folliculorum påbörjar sin parning i mynningen till hårsäcken, vilket förmodas ske då huden inte exponeras för dagsljus. Efter parningen tar honan sig tillbaka in i hårsäcken och lägger sina ägg i närheten av talgkörteln, och kan därefter leva i högst fem dagar till. Den beräknade tiden från dess att ägget läggs till dess att ett vuxet stadium nås är 14–15 dagar. Könsmognaden uppstår redan i larvstadiet och livsstilen skiljer sig åt hos honor respektive hanar. Honor vakar över sitt revir i hårsäcken, medan hanar tar sig från hårsäck till hårsäck och söker efter en ny hona att para sig med. Hårsäckskvalsterna går oftast att hitta parallellt med hårstrån i hårsäckarna där de sitter med huvudet nedåt och bakdelen mot ytan av huden.[8]

https://sv.wikipedia.org/wiki/Demodex

Av xenia alpkut - 30 december 2016 10:57

http://www.expressen.se/kvallsposten/sas-plan-traffad-av-blixt-pa-vag-mot-sturup/


 Ett SAS-plan med 111 personer på väg från Island till Köpenhamn tvingades landa på Bornholm i eftermiddags efter att ha träffats av ett blixtnedslag, rapporter Jyllands-Posten. Blixten slog ned när planen skulle landa på Sturup.

Karin Nymann, kommunikationsdirektör på SAS, uppger för danska nyhetsbyrån Ritzau att  beslutet att gå ner för landning på Bornholm är ett standardförfarande.

- Planen träffades av en blixt och då ska man landa på närmaste flygplats, säger hon till Ritzau.

Blixtnedslaget inträffade när SAS-planet var på väg att landa på Sturup.

– Kastrups flygplats var just då tillfälligt stängt. Besättningen skulle därför landa på Sturup för att tanka och sedan flyga vidare till Köpenhamn, säger Karin Nymann till Kvällsposten.

Besättningen avbröt efter blixtnedslaget inflygningen till Sturup och landade på närmaste flygplats, Rönne på Bornholm.

Landningen var odramatisk, enligt Jyllands-Posten. Besättningen och passagerarna ska inkvarteras på hotell på Bornholm.

SAS ska i morgon skicka tekniker till Bornholm som ska undersöka flygplanet. Teknikerna flygs dit, och passagerarna får åka med det flygplanet till Köpenhamn.


Blixtnedslaget har inte med stormen Urd att göra, enligt Karin Nymann.

Av xenia alpkut - 30 december 2016 10:37

 

Kvalster (Acari) är en stor grupp av spindeldjur som återfinns över hela jordklotet. De lever på land, i sött eller salt vatten. Mångfalden av kvalster är extraordinär och dess fossila historia går tillbaka till åtminstone början av devonperioden[1]. Det finns över 65 000 arter beskrivna, men den verkliga antalet arter är troligen betydligt större. Forskare uppskattar att det finns en miljon arter i världen. Förutom parasiter (som tex fästingar och skabb), finns arter som äter växter, djur, svamp eller dött organiskt material. De är små (ofta mellan 0,08 och 1,00 mm), men de största (röda sammetskvalster och blodfyllda fästingar) kan bli omkring 10-20 mm. Läran om kvalster kallas Akarologi (från grekiska ἀκαρί/ἄκαρι, Akari)[2] och en biolog som studerar kvalster kallas akarolog (=kvalsterforskare). De ledande vetenskapliga tidskrifter för kvalsterforskning inkluderar "Acarologia", "Experimental and Applied Acarology" och "the International Journal of Acarology". Föreningar i Europa är "EURopean Association of ACarologists" (EURAAC) och "European Water Mite Research"[3].

Systematik


Forskare betraktar kvalster idag som en underklass[4] av spindeldjuren, men de klassificeras ibland i litteraturen även som en överordning eller en ordning. Kvalster indelas vanligen i två överordningar: höftkvalster (Anactinotrichida eller Parasitiformes) och lårkvalster (Actinotrichida eller Acariformes)[4]. Att taxonomin hos kvalster varierar beroende på litteratur, även på högre nivå, beror främst på att det inte är klart hur de är släkt med varandra. Dagens molekylära studier indikerar att höftkvalster och lårkvalster kan vara närmare besläktade med andra spindeldjur än med varandra. Det skulle betyda att kvalster inte är en monofyletisk grupp d.v.s att de inte har ett gemensamt ursprung.


https://sv.wikipedia.org/wiki/Kvalster

Av xenia alpkut - 29 december 2016 19:15

http://www.expressen.se/gt/polis-attackerades-med-raketer-och-smallare/


    Under onsdagen har polisen i Västra Sverige fått in ett 30-tal larm om att folk attackeras med smällare och raketer.

– En av våra patruller attackerades, det här kommer att sluta med att folk blir allvarligt skadade, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesman i Region Väst.

Trots att det är mer än tre dygn till nyårsslaget smälls det för fullt redan nu runt om i Västsverige. Och många gånger handlar det om att smällarna och raketerna riktats mot personer.

– Vi får in larm om detta hela tiden. Bara i dag onsdag har vi ett 20-tal, just nu är vi uppe i 48 de senaste dagarna, berättar Stefan Gustafsson, polisens presstalesman i Region Väst.

Sa "lägg av" – attackerades

Ett exempel inträffade i Trollhättan onsdag kväll då ett ungdomsgäng attackerade en privatperson med raketer.

– Ett gäng sköt med raketer mot ett bostadshus. Då säger en person som bor där till dem att lägga av, men gänget svarar med att skjuta direkt mot honom. Det är rena vansinnet, säger Gustafsson.

Det var enligt polisen åtta-nio ungdomar som sköt mot huset. Man hade riggat upp ett rör som avfyrningsramp.

Enligt anmälan träffade raketer mot fönster, men ingen raket ska ha kommit in i någon lägenhet.

Smällarna och raketerna ställer till stor oro för människor och djur, men framför allt fruktar polisen att det kommer att bli allvarliga skador till följd av smällandet och skjutandet.

– Det har hänt ett antal svåra olyckor på grund av sådant här ofog redan tidigare och vi vet att det kommer att göra det igen, säger Gustafsson.

Kraftig ökning

Under onsdagen har polisen i Västra Sverige fått in ett 30-tal larm om att folk attackeras med smällare och raketer.

– En av våra patruller attackerades, det här kommer att sluta med att folk blir allvarligt skadade, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesman i Region Väst.

Trots att det är mer än tre dygn till nyårsslaget smälls det för fullt redan nu runt om i Västsverige. Och många gånger handlar det om att smällarna och raketerna riktats mot personer.

– Vi får in larm om detta hela tiden. Bara i dag onsdag har vi ett 20-tal, just nu är vi uppe i 48 de senaste dagarna, berättar Stefan Gustafsson, polisens presstalesman i Region Väst.

Sa "lägg av" – attackerades

Ett exempel inträffade i Trollhättan onsdag kväll då ett ungdomsgäng attackerade en privatperson med raketer.

– Ett gäng sköt med raketer mot ett bostadshus. Då säger en person som bor där till dem att lägga av, men gänget svarar med att skjuta direkt mot honom. Det är rena vansinnet, säger Gustafsson.

Det var enligt polisen åtta-nio ungdomar som sköt mot huset. Man hade riggat upp ett rör som avfyrningsramp.

Enligt anmälan träffade raketer mot fönster, men ingen raket ska ha kommit in i någon lägenhet.

Smällarna och raketerna ställer till stor oro för människor och djur, men framför allt fruktar polisen att det kommer att bli allvarliga skador till följd av smällandet och skjutandet.

– Det har hänt ett antal svåra olyckor på grund av sådant här ofog redan tidigare och vi vet att det kommer att göra det igen, säger Gustafsson.Kraftig ökning

Han och hans poliskollegor tycker se sig en kraftig ökning av riktandet av raketer mot människor och föremål.

– Det är allvarligt, det är ju som vapen. Man kan bara hoppas att folk hanterar dem vettigt, men tyvärr är det ju inte så. En av våra patruller blev attackerade under onsdagen.

Detta inträffade i västra Göteborg under dagtid.

Man har fått lägga stora resurser på denna typ av larm. Bara under onsdagen handlade det fram till 21.30 om ett 30-tal utryckningar. 

– Och risken är givetvis stor att det bara blir allt värre ju närmare nyårsafton vi kommer, säger Gustafsson.

Under kvällen gjordes en mycket stor polisinsats i Biskopsgården. Detta efter att man fått larm om skottlossning i den av gängkrig svårt drabbade stadsdelen i Göteborg.


– Men sannolikt handlade det om smällare och raketer. Det kan vara svårt att höra skillnad ibland mellan skott och smällare. Våra patruller på plats rapporterade att smällde överallt runt om i stadsdelen men man hittade inga spår efter skottlossning nånstans.
Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< December 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 

SOL

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se