Direktlänk till inlägg 27 december 2016

Medborgargardet styr i skräckens stad

Av xenia alpkut - 27 december 2016 12:38

http://www.expressen.se/nyheter/medborgargardet-styr-i-skrackens-stad/


ACAPULCO. Mot skenande laglöshet och polisens korruption i och kring det mexikanska semesterparadiset Acapulco har medborgare beslutat att ta saken i egna händer.

Nu inrättar de egna miliser och egna fängelser.

– Kvinnorna är ofta de allra strängaste och mest obevekliga när det gäller att straffa fångarna, säger Vincente Cuenca, som leder medborgargardet i San Marcos utanför Acapulco.

Rekommendera – Våldet här i Mexiko är som en kedjereaktion mellan kriminellt våld och politisk korruption. Det är samma mekanism som i en atombomb, säger människorättskämpen Javier Morlet.

Han förlorade själv sin dotter Adriana 2011. Javier Morlet hade kontakter i rättsväsendet och hela vägen upp till presidentpalatset. Tack vare dem och ett enträget arbete lyckades han efter ett år få tag på sin dotters kvarlevor – eller åtminstone den övre halvan av hennes kropp.

Han visar oss en bild på sin dotter – en vacker och leende student full av livsglädje. Fem år efteråt vägrar flickans mamma fortfarande ta in att dottern är död.

Jag hade det väl förspänt. Föreställ er hur det är när man är fattig. Ingen hjälper dig då, säger Javier Morlet.


Nästan lika många som mördas försvinner spårlöst

Den som försöker lösa ett brott på laglig väg blir ofta desillusionerad i Acapulco. Nästan lika många som mördas försvinner spårlöst. De förs ibland upp till Nationalparken Veladero ovanför Acapulco.

– Kidnapparna brukade komma den här vägen med sina offer, säger parkvakten Iván högst upp på kullen där slumkvarterens leriga väg går över till stenig stig och djungelliknande växtlighet.

När vi gick fram mot Iván riktade han först sitt automatvapen mot oss.

Nuförtiden brukar de gå runt där ute i skogen i stället. När jag och min fru är ensamma här på nätterna så känns det ganska ensligt, berättar vakten framför sitt hus, ett litet skjul med veranda.


En annan plats i Acapulco dit kidnappare och mördare brukar föra sina offer är ett hotell som aldrig hann bli klart innan turismen hamnade i kris. Nu gapar det tomt med slitna blå och grå betongväggar, prydda med graffitti, högst uppe på en av stadens kullar. Ingen i kvarteret vill närma sig den dystra byggnaden. Alla vet vad som försiggår där.

Vaknade bakbunden på en stol

Den 29-årige dansaren Romeo – vi kallar honom så, egentligen heter han något annat – vet allt för väl vilken behandling som väntar den som hamnar i kidnapparnas händer. Han gjorde det själv för exakt ett halvår sedan.

Kidnapparna attackerade Romeo i hans bil och misshandlade honom. Han vaknade bakbunden på en stol i ett rum med cementväggar. Sex dagar senare släpptes han fri med blodig kropp och en kåpa över huvudet, mitt i en stjärnklar natt.

Kidnapparna tog fel på person när de förde bort "Romeo". De valde då att tortera honom och begära lösenpengar. Väl frigiven sprang han och tog bort huvan, nerblodad på en öde kyrkogård.


Vad som hände däremellan har Romeo försökt bearbeta med hjälp av tre psykologer, en terapeut, en yogalärare och två schamaner, trolldoktorer. Romeo torterades, misshandlades, fick ett finger avhugget och längtade till slut bara efter att dö medan han hörde tortyrredskapen slipas.

– Kidnapparna insåg att de hade tagit fel på person, men eftersom de ändå hade mig i sitt våld så tänkte de att de kunde tjäna lite pengar på utpressning, säger han.


***


Den som väljer att gå till polisen i Acapulco för att anmäla att en anhörig har försvunnit måste stålsätta sig.

Det vet Roberto Hernandez alltför väl. Hans 31-årige son, Marvin, kom aldrig hem efter en biltur med sina läkarkollegor, förra året. Först i somras kunde familjen begrava sonens kropp.

Roberto Hernandez kände sig mer än motarbetad av polisen.

– Först sade de att min son nog bara var ute och söp med horor. Sedan krävde de en massa papper. Jag fick gå runt till flera polisstationer. Ingen anmälan om försvinnande kunde göras om jag inte kom med 25 fotografier till exempel, berättar han.

Under tiden kämpade hela familjen, inklusive elvaåriga dottern Cassandra, för att få reda på vad som hänt. Det tog veckor och månader innan polisen började agera.

– Jag delade ut flygblad i skolan. Då började lärarna också hjälpa till, berättar Cassandra.

Flickan tillhörde de i familjen som ansåg att de borde ta till vapen.

•Vi hade alla bestämt oss. Fick vi upp ett spår på var hans förövare fanns så skulle vi attackera, trots att det skulle kosta oss ett eller två liv till, säger Roberto Hernandez sammanbitet.

•Kidnapparna tog fel på person när de förde bort "Romeo". De valde då att tortera honom och begära lösenpengar. Väl frigiven sprang han och tog bort huvan, nerblodad på en öde kyrkogård.

•Vad som hände däremellan har Romeo försökt bearbeta med hjälp av tre psykologer, en terapeut, en yogalärare och två schamaner, trolldoktorer. Romeo torterades, misshandlades, fick ett finger avhugget och längtade till slut bara efter att dö medan han hörde tortyrredskapen slipas.

•– Kidnapparna insåg att de hade tagit fel på person, men eftersom de ändå hade mig i sitt våld så tänkte de att de kunde tjäna lite pengar på utpressning, säger han.

• 

•Den som väljer att gå till polisen i Acapulco för att anmäla att en anhörig har försvunnit måste stålsätta sig.

•Det vet Roberto Hernandez alltför väl. Hans 31-årige son, Marvin, kom aldrig hem efter en biltur med sina läkarkollegor, förra året. Först i somras kunde familjen begrava sonens kropp.

•Roberto Hernandez kände sig mer än motarbetad av polisen.

•– Först sade de att min son nog bara var ute och söp med horor. Sedan krävde de en massa papper. Jag fick gå runt till flera polisstationer. Ingen anmälan om försvinnande kunde göras om jag inte kom med 25 fotografier till exempel, berättar han.

•Under tiden kämpade hela familjen, inklusive elvaåriga dottern Cassandra, för att få reda på vad som hänt. Det tog veckor och månader innan polisen började agera.

•– Jag delade ut flygblad i skolan. Då började lärarna också hjälpa till, berättar Cassandra.

•Flickan tillhörde de i familjen som ansåg att de borde ta till vapen.

•– Vi hade alla bestämt oss. Fick vi upp ett spår på var hans förövare fanns så skulle vi attackera, trots att det skulle kosta oss ett eller två liv till, säger Roberto Hernandez sammanbitet.


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av xenia alpkut - Fredag 28 feb 17:30


    Kycklingschnitzel stekt till perfektion serveras med en krämig potatissallad och ett pepprigt citronsmör. En riktigt smakrik helgmiddag som går fort att göra!’     Du behöver Citron och svartpepparsmör 100 g smör, rumsvarmt...

Av xenia alpkut - Fredag 28 feb 17:08


    Aftonbladet har redan avslöjat fem av elva namn som är aktuella för vårens omgång av ”Let’s dance”. Ikväll avslöjas den sista deltagaren – och enligt uppgifter är det artisten John Lundvik. Under fredagens ”Ef...

Av xenia alpkut - Fredag 28 feb 16:00


    Det är minusgrader i norra Syrien och flyktinglägren är fulla. Människor tvingas sova under bar himmel och småbarn fryser ihjäl. – Situationen är mycket värre än vad den varit tidigare år så nu har vi startat en akutinsamling, säger S...

Av xenia alpkut - Fredag 28 feb 15:33

Ju äldre du är, desto större är risken att dö om du smittas av coronaviruset covid-19. För små barn har risken hittills varit noll. Det visar siffror som det kinesiska smittskyddsinstitutet (CCDC) släppte förra veckan. Siffrorna baserar sig på...

Av xenia alpkut - Fredag 28 feb 11:30

  Första fallet med en person smittad av coronaviruset på plats i Sverige har upptäckts. Samtidigt pågår spårningen av en annan drabbad som rest från Milano till Stockholm och sedan vidare med tåg till Göteborg dagen efter. – Det är en lå...

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< December 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 

SOL

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se