Direktlänk till inlägg 14 december 2016

Ahmed tvingades bli fångvaktare åt IS i Mosul

Av xenia alpkut - 14 december 2016 11:30

MOSUL. Historierna gömmer sig i myllret av människor.

Ahmed Abd-Alakel ville hålla sig undan från IS – men tvingades jobba på terrorgruppens fängelse för bortrövade flickor.

– Jag lagade mat åt flickorna innan de skulle giftas bort. De yngsta var bara nio år, säger han.Folk kommer genom dimman som overkliga skuggfigurer. Striderna om Mosul är inne på sin sjunde vecka och en miljon civila är kvar inne i den IS-kontrollerade staden.

Varje dag flyr tusentals bort från kulsprutornas knackande ljud. De söker någonstans att ta vägen.

Ett skydd mot regnet som väntar.

Vatten och mat.

Ahmed Abd-Alakel, 64, lämnade sitt hus i stadsdelen Mohareebin tidigt i morse tillsammans med hustrun Zahra Abd-Alakel, 51, och de fem barnen. Deras stadsdel utropades som “befriad” av den irakiska armén för flera dagar sedan, men freden är ännu inte vunnen.


IS krypskyttar gömmer sig kvar i moskéerna. När som helst kan de ropa ”allahu akhbar” och börja skjuta mot vuxna och barn.

Familjen har släpat runt sina väskor med filtar och kläder i leran i timmar. De har fått veta av soldaterna att flyktinglägren utanför Mosul är fulla och att de i stället måste hitta ett övergivet hus att flytta in i.

När vi möter dem är de trötta på kriget, trötta på hungern. Ändå vill de berätta vad de har sett.

När IS tog över Mosul sommaren 2014 arbetade Ahmed Abd-Alakel som föreståndare för ett barnhem. Som stadsanställd fruktade han att föras bort och aldrig mer komma tillbaka.

”Det var inte ett barnhem, det var ett fängelse”

Planen var att hålla sig undan. Men efter några månader hade terrorgruppen spårat honom. De sa att han skulle få tillbaka sitt gamla jobb.

Men IS barnhem liknade inget han tidigare sett. Flickorna och pojkarna var bortrövade yazidier, turkmener och shiaaraber från städerna Sinjar och Tal Afar. Deras föräldrar hade mördats av IS.

– De gav mig och min son order att laga mat åt barnen. Huset omgavs av tre meter taggtråd och beväpnade jihadister. Och snart förstod jag vad att det inte var ett barnhem utan ett fängelse, säger Ahmed.

Det smäller till från en granat. Fåglar lyfter från taken. Hustrun Zahra blinkar till.

Efter några veckor hämtade de pojkarna. De skulle tvångskonverteras och förberedas för att bli krigare och självmordsbombare.

Flickorna var bara nio år

Flickorna blev kvar. Och Ahmed lagade deras mat.

Han tar ett andetag, säger att han hade anat det, men ändå inte velat tro det. Flickorna var så unga, många bara nio, tio år.

Snart började det komma män till barnhemmet. Utlänningar från Marocko, Frankrike, Tunisien, Tjetjenien och Saudiarabien.

– Vi kommer hit för att hämta frukt, brukade de skämta.

Varje gång en man kom beordrades flickorna att ställa upp sig på led, enligt Ahmed Abd-Alakel. De flesta tog tid på sig, granskade flickorna noga.

Sedan valdes en av dem ut. Mannen visade upp ett papper från IS domstol som visade att han betalat för att få gifta sig och försvann med flickan.

Vi avbryts av nya explosioner. Lukten av krut och bensin sprider sig och snart har dimman blandats ut med röken från fronten.


Himlen får samma rödgula färg som marken. Det är ett ljus som inte liknar något annat.

Overklighetskänslan tränger sig på.

Bara vid ett tillfälle minns Ahmed att en flicka protesterade.

– Hon skrek: döda mig! Jag tänker inte gifta mig! Efter en kort stund fördes hon bort av beväpnade män och kom aldrig tillbaka.

Ahmed för handen över ansiktet.

– Flickorna var så tysta, säger han. Jag kan inte föreställa sig mig hur rädda de måste ha varit. Jag önskar jag hade kunnat hjälpa dem, men det fanns ingen utväg…

3000 kvinnor i IS våld

Ahmed fick aldrig veta flickornas namn. Det enda han kunde göra var att räkna var och en som kom och sedan försvann. Han kom upp i 27 stycken.

Vi rör oss bort till en öppen plats. Den befriade delen av Mosul liknar allt mer ett katastrofområde. Hundratals män och kvinnor köar i skilda led för att få mat.

Vi ser konvojer av tankbilar, fordonsreparatörer, hela krigets logistik. Bara de civila tycks ha glömts bort.

På andra sidan Mosul, i den del som fortfarande kontrolleras av IS, antas över 3 000 bortrövade flickor och kvinnor fortfarande hållas kvar.


Dimman hänger sig kvar och befrielsen dröjer.


http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/0dgRM/ahmed-tvingades-bli-fangvaktare-at-is-i-mosul

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av xenia alpkut - Måndag 20 jan 18:30

  Efter 20 år som ägare säljer Bert Karlsson nu ”Fame Factory”-fabriken i Skara.  Tanken är att huset nu ska bli vandrarhem och studentbostäder.      År 2000 köpte Bert Karlsson tegelbyggnaden på Kämpagatan i Skara. Byggnaden so...

Av xenia alpkut - Måndag 20 jan 11:00

  Tv-profilen Sofia Wistam, 53, är sedan många år tillbaka gift med maken Magnus Wistam. I en intervju med tidningen Amelia berättar hon om utmaningen i att vårda förhållandet samtidigt som man satsar hårt på karriären och tar hand om familjelive...

Av xenia alpkut - Måndag 20 jan 10:56

  Sofia Wistams och Thomas "Orup" Erikssons son Kid Eriksson har vuxit upp. På sin 26-årsdag grattas han av föräldrarna på sociala medier - och fansen kan inte låta bli att poängtera hur lik han är sina föräldrar. "Är du säker på att han är din...

Av xenia alpkut - Måndag 20 jan 00:00

NYHETER När hennes hus brann ner hoppades lårbensamputerade Sandra att det skulle gå att bygga upp igen.Men både kommunen och försäkringsbolaget nekar henne hjälp med handikappanpassning.– Det är rent ut sagt för jävligt, säger Sandra Bhatti, ...

Av xenia alpkut - Söndag 19 jan 17:30


 

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< December 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 

SOL

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se