Direktlänk till inlägg 9 december 2016

Familjen tvingas att betala Idas mördare

Av xenia alpkut - 9 december 2016 13:00

http://www.expressen.se/nyheter/familjen-tvingas-att-betala-idas-mordare/


 


 

 Ida Johansson, 21, mördades i ett joggingspår i Upplands Väsby förra året.

Hennes anhöriga har överklagat skadeståndsdelen men får nu avslag av hovrätten. Och måste därmed betala mördaren Kristoffer Anderssons rättegångskostnader på 8 300 kronor.

– Vi upplever det som väldigt kränkande. Det är som att vi går miste om en del av upprättelsen, säger Idas pappa Östen Johansson till Expressen.

På kvällen den 5 augusti förra året tränade Ida Johansson, 21, i ett joggingspår i Upplands Väsby då hon överfölls och dödades. Den då 19-årige Kristoffer Andersson dömdes i februari vid Attunda tingsrätt för mord och brott mot griftefriden. Straffet blev rättspsykiatrisk vård.

Schablonbeloppet för skadestånd vid uppsåtlig dödande är 50 000 kronor. Tingsrätten skrev i domen att "eftersom målsägandena har fått detta belopp via sin försäkring kan någon ytterligare ersättning inte utgå". Delen om skadeståndet överklagades till hovrätten som nu går på tingsrättens linje.

Expressen har talat med Ida Johanssons pappa Östen Johansson. Han säger att familjen upplever hovrättsdomen som kränkande.

– Vi tycker det är ett helt orimligt beslut att förövaren slipper sitt straff på grund av att vi har en helt vanlig hemförsäkring som alla svenskar har, säger Östen Johansson.

Han betonar att det inte handlar om själva ersättningen.Pappan: "Vi jobbar med vår sorg"

– Det handlar för vår del om allmänt rättsmedvetande. Vi som föräldrar känner oss väldigt förvånade att rättsväsendet blandar ihop vår hemförsäkring med förövarens straff.


Familjen kommer inte gå vidare och försöka

överklaga.

– Nej, men vi kommer fortsätta vara förbryllade över hur Rättssverige fungerar, säger Östen Johansson.

Om att mista sin dotter och sorgarbetet säger han:

– Vi jobbar med vår egen sorg och vår resa för att gå vidare med det här.

I tingsrätten yrkade familjens målsägandebiträde Peter Milkéwitz på att familjemedlemmarna var berättigade 100 000 kronor vardera i skadestånd. Via sitt försäkringsbolag fick de 50 000 kronor vardera, och familjen ville att den dömde mördaren Kristoffer Andersson skulle betala resterande del – totalt 200 000 kronor.

Förutom att gå på tingsrättens linje skriver hovrätten även: "Med denna utgång ska klagandena i egenskap av förlorande parter betala ersättning för Kristoffer Anderssons rättshjälpskostnad". Idas familj ska betala 8 359 kronor för Kristoffer Anderssons rättshjälpskostnad.

Rättsexperten: "Hade varit snyggt om staten stod för det"

– Det här är ett civilmål som härleds från det brottmål som finns i grunden. Brottmålet är det allvarliga för det är ett mycket grymt och mycket fult brott, säger Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare.

– När familjen helt berättigat och förståeligt har sökt få ändring av skadeståndet i högre instans drabbas de den normala regeln - att man som tappande part får ersätta motpartens rättegångskostnader.

Han säger sig förstå att utfallet kan uppfattas som stötande.

– Det hade varit snyggt om staten pro bono kunnat gå in och säga att staten står för den kostnaden, säger Sven-Erik Alhem.


http://www.expressen.se/nyheter/familjen-tvingas-att-betala-idas-mordare/

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av xenia alpkut - Måndag 20 jan 18:30

  Efter 20 år som ägare säljer Bert Karlsson nu ”Fame Factory”-fabriken i Skara.  Tanken är att huset nu ska bli vandrarhem och studentbostäder.      År 2000 köpte Bert Karlsson tegelbyggnaden på Kämpagatan i Skara. Byggnaden so...

Av xenia alpkut - Måndag 20 jan 11:00

  Tv-profilen Sofia Wistam, 53, är sedan många år tillbaka gift med maken Magnus Wistam. I en intervju med tidningen Amelia berättar hon om utmaningen i att vårda förhållandet samtidigt som man satsar hårt på karriären och tar hand om familjelive...

Av xenia alpkut - Måndag 20 jan 10:56

  Sofia Wistams och Thomas "Orup" Erikssons son Kid Eriksson har vuxit upp. På sin 26-årsdag grattas han av föräldrarna på sociala medier - och fansen kan inte låta bli att poängtera hur lik han är sina föräldrar. "Är du säker på att han är din...

Av xenia alpkut - Måndag 20 jan 00:00

NYHETER När hennes hus brann ner hoppades lårbensamputerade Sandra att det skulle gå att bygga upp igen.Men både kommunen och försäkringsbolaget nekar henne hjälp med handikappanpassning.– Det är rent ut sagt för jävligt, säger Sandra Bhatti, ...

Av xenia alpkut - Söndag 19 jan 17:30


 

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< December 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 

SOL

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se