Direktlänk till inlägg 9 december 2016

Reportage: Att ha funktionsnedsättning och skaffa barn

Av xenia alpkut - 9 december 2016 00:15

http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Mer-om/Reportage-Att-ha-funktionsnedsattning-och-skaffa-barn/


Att bli förälder till ett barn med en funktionsnedsättning ställer vissa krav. Att då själv ha ett handikapp ökar utmaningen. Men rullstolsburna Anna Hallgren ser hellre möjligheter än begränsningar.
– I min familj finns inte meningen: ”jag kan inte”. Det heter ”jag gör det på mitt sätt”, säger hon.

Anna Hallgren har muskelsjukdomen nemalinmyopati. Den är så ovanlig att Anna var i 25-årsåldern innan hon fick rätt diagnos.
Som ung sportade Anna och som hon säger ”levde livet”. Det blev till och med lite för mycket av det sistnämnda. Anna som i ungdomen bodde och arbetade i Australien, lades in på sjukhus med dubbelsidig lunginflammation. Som komplikation fick hon ett hjärtstopp så att man fick återuppliva henne på sjukhuset. Medicinska problem uppkom även vid en senare resa till Klippiga bergen i USA. Hennes dåliga lungor klarade inte av den tunna luften. De sammanlagda påfrestningarna på hennes kropp ger sig till känna idag i form av exempelvis ett kroniskt hjärtfel.

Anna beskriver sig själv som en risktagerska och hon har slarvat med sin hälsa. Men när Annas dotter Wilma föddes kände Anna att hon måste tänka på ett annat sätt.
– När jag blev förälder fick jag mig en tankeställare, att jag faktiskt hade ett ansvar för en annan individ, att jag inte längre bara hade mig själv att ta hand om.

Inget hinder för att skaffa barn

Wilma är fem och ett halvt år. Hon har samma muskelsjukdom som sin mamma Anna. Nemalinmyopati kan gå i arv men Anna Hallgren och hennes man Axel tyckte inte att sjukdomen utgjorde något hinder för att skaffa barn. Anna menar att nemalinmyopatin inte har förstört hennes liv.
– Jag är väldigt fostrad i mitt handikapp och jag var riktigt stolt över det i treårsåldern, påpekar hon.

Nemalinmyopati uppträder i olika svårighetsgrader.
– Vi tog kontakt med en genetiker och gjorde tester för att få reda på vilka risker det var för att få ett gravt handikappat barn. Min gräns var att ett barn ska kunna tas hand om mig och inte av sjukvården, säger Anna.

Hushålla med krafterna

Anna är stelopererad i ryggen, är rullstolsburen, har hjärtfel och har en lungkapacitet på endast sju deciliter. Därför blir hon andfådd för minsta lilla ansträngning. Samtidigt ger hon ett friskt intryck. Men det är lätt att låta sig luras. Hon har en personlig assistent – en hjälp som ibland ifrågasätts. Men bara för att Anna kan röra benen och till och med ställa sig upp, betyder det inte att hon kan göra det mer än ytterst korta stunder. Sedan svimmar hon.
– Jag måste hushålla med mina krafter och planera för vilka saker jag lägger min energi på, förklarar Anna.

Bra graviditet

Med den kraftlöshet som präglar Annas kropp borde en graviditet blivit en mardröm. Anna beskriver det som tvärtom. Det var som ett litet under. Många av Annas besvärliga symtom och smärtor försvann.
– Jag hade plötsligt hur mycket kraft och ork som helst men i slutet av graviditeten fick jag använda mig av en rullstol, minns hon.

Anna fick genomgå lite fler undersökningar och ultraljud än andra mödrar men annars var graviditeten fullt normal.

Utmaningar inför förlossningen

Inför förlossningen blev det lite mer spännande – även om Anna aldrig kände sig rädd. Det var bestämt att hon skulle få kejsarsnitt men Anna kunde inte få ryggbedövning på grund av sin stelopererade rygg. Morfin påverkar andningen negativt och vissa värktabletter är alltför muskelavslappnande för att passa bra ihop med en muskelsjukdom.

Hon kunde heller inte sövas på ett normalt sätt på grund av dålig lungkapacitet. Det resulterade i en mycket kort nedsövning. Anna fick därefter en slang i luftstrupen som kopplades till en respirator. Bara efter någon timme på intensiven ville hon ha in sin nyfödda lilla bebis.

Anna kunde amma utan problem men eftersom Wilmas käkmuskulatur var förslappad på grund av hennes muskelsjukdom, kunde Wilma inte ta bröstet.


Anna tycker att hon fick en mycket bra hjälp av specialistmödravården. Personalen var kanske lite extra engagerad då det var deras första patient med nemalinmyopati.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av xenia alpkut - Måndag 20 jan 18:30

  Efter 20 år som ägare säljer Bert Karlsson nu ”Fame Factory”-fabriken i Skara.  Tanken är att huset nu ska bli vandrarhem och studentbostäder.      År 2000 köpte Bert Karlsson tegelbyggnaden på Kämpagatan i Skara. Byggnaden so...

Av xenia alpkut - Måndag 20 jan 11:00

  Tv-profilen Sofia Wistam, 53, är sedan många år tillbaka gift med maken Magnus Wistam. I en intervju med tidningen Amelia berättar hon om utmaningen i att vårda förhållandet samtidigt som man satsar hårt på karriären och tar hand om familjelive...

Av xenia alpkut - Måndag 20 jan 10:56

  Sofia Wistams och Thomas "Orup" Erikssons son Kid Eriksson har vuxit upp. På sin 26-årsdag grattas han av föräldrarna på sociala medier - och fansen kan inte låta bli att poängtera hur lik han är sina föräldrar. "Är du säker på att han är din...

Av xenia alpkut - Måndag 20 jan 00:00

NYHETER När hennes hus brann ner hoppades lårbensamputerade Sandra att det skulle gå att bygga upp igen.Men både kommunen och försäkringsbolaget nekar henne hjälp med handikappanpassning.– Det är rent ut sagt för jävligt, säger Sandra Bhatti, ...

Av xenia alpkut - Söndag 19 jan 17:30


 

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< December 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 

SOL

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se