Direktlänk till inlägg 15 november 2016

Naturvårdsverket: Minst 300 vargar behövs

Av xenia alpkut - 15 november 2016 00:00

 


http://www.svt.se/nyheter/inrikes/naturvardsverket-minst-300-vargar-behovs


Minst 300. Så många vargar behövs för att säkra vargstammen i Sverige, enligt Naturvårdsverkets analys.

Myndighetens nya bedömning för att vargens så kallad gynnsamma bevarandestatus inte ska äventyras är lite högre än dagens referensvärde på 270 vargar. Den siffran röstades igenom under den förra regeringen, skriver TT.

– En förutsättning för en vargstam på 300 vargar är att det kommer in vargar som inte är besläktade med den svenska vargstammen som får valpar för att minska inaveln i den svenska vargstammen. Det behövs att det kommer in en ny varg minst vart femte år, säger Maria Hörnell Willebrand, chef för enheten för Viltanalys på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Stammen kommer att fortsätta vara kraftigt inavlad om vargar inte invandrar, och om de invandrade djuren inte fortplantar sig, enligt Naturvårdsverkets bedömning.

WWF: Bygger på fromma förhoppningar

– Nu är det för första gången fastslaget på vetenskaplig grund vad som är gynnsam bevarandestatus. Förra gången bestämde den dåvarande regeringen på politisk grund att 270 var detsamma som gynnsam status, säger miljöminister Åsa Romson (MP).

Tom Arnbom, ansvarig för rovdjursfrågor på Världsnaturfonden (WWF) är dock undrande till verkets slutsatser:

– Vi är tveksamma till om detta håller. Vad finns det för garantier att det sker en kontinuerlig invandring? Nu bygger alltihop på fromma förhoppningar, säger han till TT.


Enligt Hans Johansson, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägarförbundet i Dalarna, finns det inget vetenskapligt belägg för siffran 300.

– Däremot är det vetenskapligt fastställt att det måste vara minst 150 vargar för att vargstammen ska vara livskraftig. Till detta har EU sagt att nationerna bör ha en lite högre ambitionsnivå. Så vargantalet som överstiger 150 blir enbart politiska beslut, säger han till SVT Nyheter Dalarna.

Forskare vill ha fler

Utredningen bygger på sårbarhetsanalyser för varg som två av varandra oberoende forskargrupper från Sverige och USA gjort. Analyserna har sammanställts av Naturvårdsverket. Man lämnar nu över denna utredningen och ”uppdraget att utveckla skyddsjakten på varg för att minska skador” till regeringen.

Men de amerikanska forskarna Scott Mills och Jennifer Feltner vid North Carolina State University påpekar att om vargen på ett fullständigt sätt ska uppfylla sin ekologiska roll i Sverige krävs en stam på 600 vargar i landet – med andra ord dubbelt så många som krävs för att uppfylla EU:s krav, skriver TT.

Även den franske forskaren Guillaume Chapron, som är med i den svenska gruppen, kommer fram till den slutsatsen.

Den svenska vargstammen omfattar i dag cirka 400 djur.

 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av xenia alpkut - Lördag 14 dec 11:15


    Föräldrarna till Tim, 1, hade både utökad gravidförsäkring och en barnförsäkring från Folksam. Men ingen av dem visade sig gälla när pojken blev sjuk. Hans hjärtfel var av ”fel” sort. – Det är klart att man känner sig l...

Av xenia alpkut - Lördag 14 dec 10:15

  Mänskligheten bidrar i skenande takt till att öka jordens medeltemperatur. Nu börjar vi ana dess konsekvenser. Men det är inte för sent. Här är några av försöken som görs att fånga in och lagra koldioxid – en teknik som FN:s klimatpanel ser...

Av xenia alpkut - Fredag 13 dec 18:04

Som popduo tog de miljontals människor med storm. På sin Facebooksida delar Per Gessle med sig av Roxette-hyllningar från fans världen över efter Marie Fredrikssons död.   Per Gessle, 60, hyllar sin vän och kollega genom att dela med sig av båd...

Av xenia alpkut - Fredag 13 dec 17:30

Tillsammans tog deras musik över världen på 80-talet – och nu saknar Per Gessle sin parhäst, Marie Fredriksson. På sin Facebook-sida delar nu Per Gessle med sig av sina favorithyllningar till Roxette-sångerskan, som svämmar in från hela värld...

Av xenia alpkut - Fredag 13 dec 16:56

Riksrättsprocessen håller på att stiga president Trump åt huvudet. Bokstavligt talat. – Det kan få fruktansvärda konsekvenser, varnar nu tre tunga professorer och experter i ett brev till kongressen.   Donald Trump är känd för att va...

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< November 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 

SOL

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se