Direktlänk till inlägg 14 november 2016

Om Tinnitus

Av xenia alpkut - 14 november 2016 14:00

Det går att förebygga tinnitus genom att inte utsätta öronen för alltför höga ljud. Du bör använda hörselkåpor om du använder högljudda maskiner och skydda öronen med öronproppar, så kallade musikproppar, när du går på konserter eller andra tillställningar där ljudet är högt. Om ljudnivån är så hög att det inte går att prata som vanligt bör du skydda öronen. Lockkänsla i öronen och öronsus är tecken på att du utsatts för ljud som varit för starkt.

Behandling

Det finns inget vetenskapligt bevisat botemedel mot tinnitus. Behandlingen går i stället ut på att lindra besvären och förbättra upplevelsen av de besvärande ljuden. De flesta som får tinnitus blir bättre av sig själva efter en tid eller efter att de har fått behandling.

Hur du mår fysiskt och psykiskt har stor betydelse för hur mycket du lider av att ha tinnitus. Även om du ofta behöver hjälp av en läkare finns det många saker du kan göra själv. Här är några exempel på åtgärder:

 • Du kan försöka att undvika höga ljud och buller.
 • Om du har sömnbesvär kan du pröva att sätta på radion eller någon annan ljudkälla som kan ge ett behagligt bakgrundsljud.
 • Du kan försöka att stressa mindre och se till att det finns tid för återhämtning och avslappning. Det är bra att motionera regelbundet, eftersom det förebygger utmattning, stress och depression.

Hos en läkare kan du få hörseln kontrollerad och få hjälp med hörselförstärkning om hörseln är försämrad. En hörapparat kan göra att du inte längre upplever lika stora tinnitusbesvär. Om hörseln är som den ska vara kan en brusapparat vara till nytta ibland. I nya hörapparater finns ibland ljudstimulering med som tillval.

Tema hjälpmedel kan du läsa om hur det går till att få hörapparater och andra hörhjälpmedel. Där kan du också söka fram vilka hjälpmede som finns att få där du bor.

Du bör se till att få behandling för kroppsliga sjukdomar. Det kan till exempel handla om smärta, felaktig belastning eller rörelsehinder. Dessutom bör du få behandling om du är deprimerad eller har ångest. Det är viktigt att försöka anpassa kraven på dig själv så att livssituationen blir rimlig. Ibland kan du behöva professionell hjälp och mediciner för att kunna gå vidare och bli bra.

Vårdpersonalen ska berätta vilka behandlingsalternativ som finns. De ska se till att du förstår vad de olika alternativen betyder, vilka biverkningar som finns och var du kan få behandling. På så sätt kan du vara med och besluta vilken behandling som passar dig.

För att du ska kunna vara aktiv i din vård och ta beslut är det viktigt att du förstår informationen du får. Vårdpersonalen är skyldig att se till så att du gör det. Ställ frågor. Du kan också be att få informationen nedskriven så att du kan läsa den i lugn och ro. Om du inte talar svenska har du rätt att få information på ditt eget språk  till exempel med hjälp av en språktolk. Du har även rätt att få tolkhjälp om du har en hörsel- eller synnedsättning.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av xenia alpkut - Lördag 14 dec 11:15


    Föräldrarna till Tim, 1, hade både utökad gravidförsäkring och en barnförsäkring från Folksam. Men ingen av dem visade sig gälla när pojken blev sjuk. Hans hjärtfel var av ”fel” sort. – Det är klart att man känner sig l...

Av xenia alpkut - Lördag 14 dec 10:15

  Mänskligheten bidrar i skenande takt till att öka jordens medeltemperatur. Nu börjar vi ana dess konsekvenser. Men det är inte för sent. Här är några av försöken som görs att fånga in och lagra koldioxid – en teknik som FN:s klimatpanel ser...

Av xenia alpkut - Fredag 13 dec 18:04

Som popduo tog de miljontals människor med storm. På sin Facebooksida delar Per Gessle med sig av Roxette-hyllningar från fans världen över efter Marie Fredrikssons död.   Per Gessle, 60, hyllar sin vän och kollega genom att dela med sig av båd...

Av xenia alpkut - Fredag 13 dec 17:30

Tillsammans tog deras musik över världen på 80-talet – och nu saknar Per Gessle sin parhäst, Marie Fredriksson. På sin Facebook-sida delar nu Per Gessle med sig av sina favorithyllningar till Roxette-sångerskan, som svämmar in från hela värld...

Av xenia alpkut - Fredag 13 dec 16:56

Riksrättsprocessen håller på att stiga president Trump åt huvudet. Bokstavligt talat. – Det kan få fruktansvärda konsekvenser, varnar nu tre tunga professorer och experter i ett brev till kongressen.   Donald Trump är känd för att va...

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< November 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ  Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ  Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 

SOL

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se