Direktlänk till inlägg 9 november 2016

Stor ökning av cancerfall i Sydsverige

Av xenia alpkut - 9 november 2016 13:09

Cancersjukdomarna ökar i hela landet men allra mest i Skåne, södra Halland, Kronoberg och Blekinge län. En person i timmen får cancer i Sydsverige.

Antalet av cancerfall har ökat kraftigt med 700 fler personer på ett år, vilket ställer höga krav på cancervården.

– 700 ytterligare cancerpatienter, det är allvarligt, säger Mef Nilbert på regionalt cancercentrum.

Även hudcancerfall ökar

Under 2015 fick 12.200 personer cancer, jämfört med 2014 då det var 11.500 personer. Det är en kraftig ökning.

– Framför allt ser vi stora ökningar när det gäller prostatacancer, som ju är den vanligaste cancerformen hos män, och hudcancer, säger hon.

Mef Nilbert är verksamhetschef på regionalt cancercentrum och har varit med och tagit fram statistiken som visar att det är de vanligaste cancertyperna som ökat kraftigt det senaste året. Förutom hudcancer och prostatacancer har fallen av tarmcancer och lungcancer också blivit fler.

Undantaget är antalet fall av bröstcancer som för första gången stått still i Sydsverige. Magsäckscancer och äggstockscancer har till och med minskat. Medelåldern för när en person får en diagnos är 67 år för kvinnor och 70 år för män. Anledningen är framför allt att fler blir äldre. Men våra vanor och vår livsstil spelar också en stor roll.

– Vi måste göra någonting, för gör vi ingenting så kommer kurvan bara fortsätta att peka uppåt. Det man kan göra är ju en hel del, rökningen är ju nummer ett. Den står för allra flest cancerfall, framförallt lungcancer, säger hon.

– När det gäller hudcancer är det speciellt bekymmersamt, för där har vi sett en ökning på sju procent per år sedan tio år tillbaka. Den är ju tydligt kopplad till solen, säger Mef Nilbert.

Stora utmaningar för pressad sjukvård

Hon påpekar också att en av tre patienter drabbas av mindre vanliga typer av cancer, såsom blodcancer och urinblåsecancer.

– Det är viktigt att lyfta att så många som en tredjedel får dessa cancersjukdomar trots att de inte är de vanligaste, säger hon.

De ökade fallen leder till att en redan pressad sjukvård kommer att ställas inför stora utmaningar.

– Vi behöver strukturera vården och tänka ut hur vi kan ta hand om de här bäst, hur ska vi få plats, vem ska göra vad och försöka bygga ut cancervården för det kommer vi behöva för framtiden. Det handlar inte bara om att alla patienter ska komma in på bästa sätt utan man ska också komma tillbaka till ett bra liv efter en cancerdiagnos.

Finns det resurser för att kunna göra det?


– Det finns resurser, men det är verkligen en utmaning med de stora ökningarna och vi måste också fundera på hur vi ska utnyttja de här resurserna bäst, säger Mef Nilbert.

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/stor-okning-av-cancerfall-i-sydsverige

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av xenia alpkut - Torsdag 14 nov 00:00

Det börjar bli för mycket för Carina Berg, där svallande gravidhormoner kombinerat med ett överväldigande renoveringsarbete gör att profilen har svårt att hålla tårarna tillbaka.  Samtidigt börjar pengarna sina.  – Mitt rationella jag ser j...

Av xenia alpkut - Onsdag 13 nov 15:52

Två personer i Kina har diagnostiserats med pest. The Guardian uppger att utbrottet gäller en form av lungpest – en sjukdom som är än mer allvarlig än den historiskt omtalade böldpesten. Nu arbetar myndigheter för att stoppa spridning av sj...

Av xenia alpkut - Onsdag 13 nov 13:07

  Kanadensiska artisten Neil Young, 73, har ansökt om amerikanskt medborgarskap. Men ansökan har inte blivit godkänd och han menar att det är för han röker cannabis. Neil Young, bland annat känd för låten ”Heart of gold”, vill bli med...

Av xenia alpkut - Onsdag 13 nov 11:30

  Costa Rica säger nej till selfies med djur, efter att man sett en ökning av fenomenet. Anledningen är att djuren kan bli rädda eller skadas när människor kommer allt för nära. Mer än fem procent av världens alla djurarter finns i Costa Rica....

Av xenia alpkut - Tisdag 12 nov 18:30

ALMÖ. Polisen säger att pojkarna som sköts på Möllan – Jaffar, 15, och hans kompis – är ”kända i kriminella sammanhang.” Men Jaffars familj och personer i hans omgivning ger en helt annan bild av den döde tonåringen.  &nda...

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< November 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 

SOL

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se