Direktlänk till inlägg 24 augusti 2016

Många döda efter kraftig jordbävning i centrala Italien

Av xenia alpkut - 24 augusti 2016 17:38

En kraftig jordbävning drabbade centrala Italien i natt.

73 människor uppges nu ha omkommit, många är skadade och hundratals saknas ännu.

– Staden finns inte längre, säger Sergio Pirozzi, borgmästare i den hårt drabbade byn Amatrice.

En svensk medborgare har fått lindrigare skador, uppger UD.


Jordbävningen inträffade 03.36 på tisdagsnatten. Epicentrum var omkring tio mil nordöst om huvudstaden Rom. De hårdast drabbade städerna är Amatrice och Accumoli i regionen Lazio, och Pescara del Tronto i Marche.

Dödssiffran har stigit sedan skalvet inträffade. Antalet döda rapporteras nu vara minst 73, rapporterar Reuters, och flera hundra personer saknas. Fortfarande befaras siffrorna över såväl antalet döda som skadade stiga.

Enligt UD finns ett fåtal svenskar i det jordbävningsdrabbade området. En av dem har skadats.

– En svensk medborgare har fått lättare skador, säger Johan Tegel, tillförordnad presschef på UD, till TT.

Karin Nylund på UD Press uppmanar svenskar på plats att följa instruktioner från italienska myndigheter.

– Ambassaden i Italien uppmanar också svenskar att höra av sig till anhöriga så att de vet att de är okej, säger hon till Aftonbladet.

Byar avskurna

Enligt Sergio Pirozzi, borgmästare i lilla staden Amatrice med 2 800 invånare, finns bland annat en familj med två små barn bland de omkomna.

– Vägarna in och ut ur staden är avskurna. Staden finns inte kvar längre, säger Pirozzi till RAI enligt Reuters.

– Det är mycket dramatiskt, med många döda. Jag kan inte uppge någon siffra eftersom arbetet pågår och det är väldigt svårt, säger Pirozzi till nyhetsbyrån AFP.


Människor har klämts fast

Flera byar och mindre städer uppges vara mer eller mindre helt förstörda efter skalvet. Räddningsarbetare och frivilliga hjälps åt att försöka dra fram människor som fastnat under rasmassorna.

– Situationen är värre än vi befarade med förstörda byggnader, människor begravda i rasmassorna och inget ljud av liv, sa Accumolis borgmästare Stefano Petrucci.

Tv-bilder visade förtvivlade invånare och turister som gräver i rashögarna med spadar och sina bara händer, samtidigt som traktorer arbetade sig fram genom nedfallna stenblock och räddningshundar sökte efter fler överlevande.

Mormor räddade sina barnbarn

Mitt i all tragik kommer också hoppingivande berättelser om enskilda människors hjältemod.

Från byn Pescara del Tronto, i kommunen Arquata del Tronto, rapporterar tidningen Il Messaggero om en mormor som när skalven startade gömde sina två barnbarn och sig själv under sängen. Tilltaget räddade livet på dem när huset en stund senare rasade ihop.

Den äldre av pojkarna, en 7-åring, var den första att grävas fram av räddningspersonalen. Därefter kunde även hans 4-årige lillebror räddas ur massorna. Pojkarnas mormor har ännu inte grävs fram, men enligt Il Messaggero lever hon och svarar på tilltal genom rasmassorna.

Volontärer har strömmat till byn med bland annat filtar och rent dricksvatten.

På berget Gran Sasso uppges stora klippblock ha lossnat i skalvet.

Kändes till Rom

Jordbävningen hade enligt den amerikanska geologiska myndigheten USGS en magnitud på 6,2. Skalvet kändes ända till Rom. Enligt USGS var det väldigt grunt, bara på omkring en mils djup.

Enligt europeiska sajten EMSC, som mäter jordskalv, var magnituden 6,1 och inträffade på fyra kilometers djup.

Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, säger i en intervju med Aftonbladet TV att området kan komma att drabbas av fler skalv:

– Det har redan varit flera efterskalv, det största på 5,5, vilket var en timme efter huvudskalvet. De kommer att bli fler efterskalv under flera dagar framöver, men de kommer minska i storlek hela tiden.

De första fyra timmarna efter huvudskalvet hade 60 efterskalv registrerats.


Löfven: Sverige kan skicka hjälp


Statsminister Stefan Löfven framför i en kommentar till Aftonbladet sina kondoleanser till de drabbade.

– Jag vill uttrycka vår sorg och vårt deltagande med anledning det som hänt i Italien. Med anledning av jordbävningen vet vi hittills att 38 människor har omkommit och att 150 så här långt är saknade. Dessvärre räknar vi med att de siffrorna kommer att skjuta i höjden ytterligare. Vi vill framföra vårt djupa deltagande till de drabbade men också till hela Italien.

Han fortsätter:

– Jag har naturligtvis skickat kondoleanser till premiärminister Renzi med anledning av det här. Det är en sorgens stund och vi kommer naturligtvis att samarbeta med Italien i den mån de ger uttryck för att de behöver hjälp, då finns Myndigheten för samhällsskydd och beredskap redo att bistå med hjälp.


Senast Italien drabbades av en större jordbävning var 2009, i staden L’Aquila, då över 300 människor dödades.


http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23395748.ab


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av xenia alpkut - Måndag 14 okt 17:00

Addisons sjukdom är en hormonell sjukdom som också brukar kallas för primär binjurebarksvikt. Sjukdomen gör att binjurarna inte tillverkar tillräckligt med kortisol och aldesteron. Trötthet och magsmärtor är några av symtomen på Addisons sjukdom. De...

Av xenia alpkut - Måndag 14 okt 13:48

Här är bilderna som visar förödelsen i Japan efter tyfonen Hagibis. Minst 18 personer har dött, enligt NHK. – Den stora tyfonen har orsakat enorma skador över hela östra Japan, säger regeringens talesperson Yoshihide Suga.   Kort före k...

Av xenia alpkut - Söndag 13 okt 17:28

  Skansen-Jonas är fast i tyfonen: ”Såg en plåtskiva flyga förbi” Tyfonen Hagibis sveper över Tokyo och en av dem som är fast i Japans huvudstad är Skansenakvariets chef Jonas Wahlström. Nu berättar han om det rådande kaoset för Aft...

Av xenia alpkut - Söndag 13 okt 16:08

  En person som det kändes olustigt att vara i närheten av”. Så beskriver Elton John, 70, artistkollegan Michael Jackson i sin kommande självbiografi. ”Det hade slagit slint totalt för pojkstackarn”, skriver han i boken.   ...

Av xenia alpkut - Söndag 13 okt 15:47

Sara Danius är död. Nu beskriver delar av Kultursverige hennes tid i Svenska Akademien som symbolisk. – Det är väldigt få kvinnor som har det modet, säger professorn och författaren Ebba Witt-Brattström. Sara Danius var den första kvinnan att...

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Augusti 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se