Direktlänk till inlägg 23 augusti 2016

Kateter i urinblåsan

Av xenia alpkut - 23 augusti 2016 17:00

   

Om du inte kan kissa själv kan du behöva en kateter. Det är en tunn mjuk slang som förs in i urinblåsan och tömmer den på urin. En kateter kan behövas om du till exempel ska opereras eller har prostataförstoring. Vissa katetrar används bara när blåsan ska tömmas och tas sedan bort. Andra katetrar sitter istället kvar en tid.


Olika typer av katetrar

 

Det är vanligast med katetrar som bara används en gång och tas bort när urinblåsan är tömd, så kallade tappningskatetrar. En tappningskateter kan du själv lära dig att använda. Det kallas självtappning.


Ibland kan det vara nödvändigt att ha kvar en kateter en längre tid. En sådan kateter kallas kvarliggande kateter eller KAD (kateter à demeure). Ofta hålls den stängd med en propp eller en klämma, och öppnas bara när du behöver kissa. Men katetern kan också vara öppen hela tiden och kopplad till en urinuppsamlingspåse.

Katetrar som ska ligga kvar en tid har en liten uppblåsbar ballong, en kuff, i den ände som förs in i urinblåsan. Det hindrar katetern från att glida ut.


Tappningskatetrar och de flesta kvarliggande katetrar sätts in genom urinröret.

Ibland kan det behövas en kateter som sätts in direkt till urinblåsan genom huden på magen istället. Det kan till exempel vara om du har fått skador på bäckenet eller urinröret, eller om du behöver ha katetern hela livet. Med en sådan kateter blir inte urinröret irriterat, speciellt om du sitter mycket, och det blir lättare att till exempel ha sex. Dessa katetrar kallas suprapubiska katetrar.

Självtappning med engångskateter

Det bästa sättet att tömma urinblåsan, om det inte går att kissa utan hjälpmedel, är att använda en tappningskateter, som också kallas engångskateter. Då behåller blåsan sin förmåga att lagra urin mellan tömningarna. Risken för infektion minskar och man slipper ha en kateter som kan upplevas störande mellan tömningarna. 


Innan du börjar med självtappning får du lära dig hur det går till av en sjuksköterska eller uroterapeut. Du får då veta hur ofta du ska tömma blåsan. Om du inte kan kissa alls utan hjälpmedel brukar självtappning behövas fyra till fem gånger per dygn.

Du får också information om vilka olika typer av tappningskatetrar som finns och vilken sort som är bäst för just dig. Det är viktigt att tvätta händerna med tvål och vatten, men underlivet behöver inte tvättas inför varje tappning. Katetrar för självtappning är förbehandlade med en yta som blir hal i kontakt med vatten. Det vanligaste är att man blöter katetern med vanligt kranvatten innan den förs in via urinröret. Det finns också tappningskatetrar som är fyllda med vatten. Sådana kan vara bra om du till exempel ska resa bort och inte har tillgång till rent vatten.

Om du har svårt att utföra självtappning kan tappningen göras av en närstående eller personlig assistent.Om du har svårt att utföra självtappning kan tappningen göras av en närstående eller personlig assistent.

http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Behandlingar/Att-fa-en-kateter-i-urinblasan/ 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av xenia alpkut - Måndag 14 okt 17:00

Addisons sjukdom är en hormonell sjukdom som också brukar kallas för primär binjurebarksvikt. Sjukdomen gör att binjurarna inte tillverkar tillräckligt med kortisol och aldesteron. Trötthet och magsmärtor är några av symtomen på Addisons sjukdom. De...

Av xenia alpkut - Måndag 14 okt 13:48

Här är bilderna som visar förödelsen i Japan efter tyfonen Hagibis. Minst 18 personer har dött, enligt NHK. – Den stora tyfonen har orsakat enorma skador över hela östra Japan, säger regeringens talesperson Yoshihide Suga.   Kort före k...

Av xenia alpkut - Söndag 13 okt 17:28

  Skansen-Jonas är fast i tyfonen: ”Såg en plåtskiva flyga förbi” Tyfonen Hagibis sveper över Tokyo och en av dem som är fast i Japans huvudstad är Skansenakvariets chef Jonas Wahlström. Nu berättar han om det rådande kaoset för Aft...

Av xenia alpkut - Söndag 13 okt 16:08

  En person som det kändes olustigt att vara i närheten av”. Så beskriver Elton John, 70, artistkollegan Michael Jackson i sin kommande självbiografi. ”Det hade slagit slint totalt för pojkstackarn”, skriver han i boken.   ...

Av xenia alpkut - Söndag 13 okt 15:47

Sara Danius är död. Nu beskriver delar av Kultursverige hennes tid i Svenska Akademien som symbolisk. – Det är väldigt få kvinnor som har det modet, säger professorn och författaren Ebba Witt-Brattström. Sara Danius var den första kvinnan att...

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Augusti 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se