Direktlänk till inlägg 21 augusti 2016

Vecka 33 Flera personer döda i explosioner i Ankara

Av xenia alpkut - 21 augusti 2016 12:30

Dödssiffran har stigit till nära 100 personer efter dagens blodiga terrorattentat mot en fredsdemonstration i den turkiska huvudstaden Ankara, enligt CNN. Antalet skadade är nu över 400.

Två kraftfulla explosioner inträffade i samband med demonstrationen där det kurdiska oppositionspartiet HDP deltog.

Två självmordsbombare är ansvariga för attacken säger Turkiets premiärminister, rapporterar CNN.

Vi bevittnar en enorm massaker. En avskyvärd barbarisk attack, säger Selahattin Demitras, HDP:s partiledare enligt turkiska Zaman.

 

Det var på lördagen som en terrorattack riktades mot en fredsdemonstration där det kurdiska vänsterorienterade oppositionspartiet HDP deltog. I Sverige följer nu partiets svenska avdelning nyhetsrapporteringen med stor bestörtning.

– Jag började skaka så fort jag hörde det. Vi försöker följa vad som händer. Det är fruktansvärt, de vill skrämma folket till att inte delta i demokratiseringen av Turkiet, säger Cenan Karaer som är ansvarig för sociala medier på HDP:s svenska avdelning, till TT.

Enligt turkiska tidningen Zaman ska händelsen ha inträffat vid järnvägsstationen i huvudstaden där Peoples Democratic Party (HDP) hade samlats. På bilder som visas i Expressens Live-sändning syns hur demonstranterna dansar och sjunger för fred när två bomber briserar bland folkmassorna.

Tv-bilder från turkiska medier visar hur personer som deltagit i marschen ligger sårade på marken – medan hundratals andra människor fortfarande finns på plats i det rådande kaoset. Döda människor på plats täcks över med kurdiska partiflaggor.

Lokala medier rapporterar att polisen har avfyrat skott i luften för att skingra demonstranterna efter attacken. Enligt nyhetsbyrån Reuters håller regeringstjänstemän på och utreder explosionen – som inträffade bara tre veckor innan riksdagsvalet i Turkiet.

Utreder självmordsbombare

Den turkiska regeringen säger att det rör sig om en terroristattack och att man utreder uppgifterna om att de två explosionerna utlösts av självmordsbombare.

Dödssiffran har hela tiden stigit under dagen. 86 personer uppgavs vara döda enligt Turkiets hälsominister, rapporterade Reuters. 186 personer uppgavs ha skadats i attacken enligt inrikesministeriet. Men dödssiffran ökade till 97 under lördagen, medan antalet skadade uppgavs vara över 400, enligt CNN.

En av de som dödats i attacken är en HDP-kandidat till parlamentet, uppger lokala medier. Det bekräftas av Evin Cetin som är första ombudsman för Socialdemokraterna i Dalarna.

– Jag pratade med HDP:s internationella ansvariga. Jag fick bekräftat att en av kandidaterna till parlamentsvalet är en av dem som dödades i explosionen, säger hon.


Människor är både chockade och upprörda så klart, de vet inte riktigt vart de ska ta vägen och vad som händer nu, säger han.

Skulle hålla fredsdemonstration

Explosionerna har orsakat panik i området och flera ambulanser var på plats för att ta hand om skadade. Fredsdemonstrationen skulle i dag hållas vid Sanitary Square. Enligt turkiska Huriyats uppgifter ska demonstrationen vara pro-kurdisk.

Enligt UD finns inga uppgifter om att svenskar ska vara skadade.

– Nej, vi har inga uppgifter om att svenskar ska vara drabbade, säger Miriam Mannbro vid UD:s pressjour.

Enligt henne befinner sig dock runt 50 svenskar i staden.

– UD kan konstatera att två explosioner har inträffat i Turkiets huvudstad Ankara och håller på och utreder det som har hänt. Men vi avråder i nuläget inte från att åka ner, säger Miriam Mannbro.

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu sammankallade till ett krissäkerhetsmöte efter dagens attack, rapporterar lokala medier. Vid mötet som tog sin början klockan 12 lokal tid närvarade också vice premiärministern, inrikesministern, hälsoministern och generaldirektören för den nationella turkiska polisen.

HDP säger i ett uttalande att de tror att attacken var riktad mot deras medlemmar, enligt BBC och HDP:s ledare har anklagat staten för attacken som han kallar "en enorm massaker".

Men Turkiets premiärminister säger under ett tal till nationen att attacken inte varit riktad mot en specifik grupp. Ingen grupp har tagit på sig ansvaret för attacken.

Under talet uppgav han också att två självmordsbombare är ansvariga för attacken. Han uppmanade också landet att nu kämpa mot terrorism.

– Den här attacken är inte riktad mot en specifik grupp, det är en attack mot hela nationen och en attack mot vår sammanhållning. Turkiet är ett land som har kunnat bibehålla fred i regionen, sa han under talet enligt BBC.

I talet utlyste också premiärministern tre dagars landssorg.

Regeringen har också utfärdat ett förbud mot att sända bilder från explosionen under fredsdemonstrationen, rapporterar The Independent.

"Den turkiske premiärministern har infört ett tillfälligt förbud mot sändning gällande terrorattacken i Ankara i morse", skriver regeringen i ett uttalande enligt tidningen som citerar lokala medier.

En statlig talesperson uppger att det gäller bilder som är blodiga eller hemska eller som skapar panik. Han varnade också medieorganisationer för att de kunde bli helt nedstängda om de inte samarbetade.

USA har också fördömt attacken. Utrikesdepartementets talesman John Kirby sa i ett uttalande att med tanke på det fortsatta våldet i Turkiet och regionen är det viktigt att är alla Turkiska medborgare att "återuppta fred och stå tillsammans mot terror", rapportear New York Times.

Under en pressträff på lördagen med anledning av det politiska läget i Sverige kommenterade statsminister Stefan Löfven attacken:

– Det är fruktansvärt, en tragedi att en fredlig demonstration slutar så här, säger han.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt har kommenterat händelsen på Twitter:


 


 

PKK stoppar all militär aktivitet

Några timmar efter attacken uppmanade PKK sina militanta att stoppa all militär aktivitet i Turkiet så länge de inte själva blev attackerade. Det uppger Reuters med hänvisning till en hemsida nära gruppen.

Fiat news agency rapporterar att ledaren för PKK:s paraplyorganisation uppger att beslutet togs efter samtal både i och utanför Turkiet och att deras soldater ska undvika handlingar som kan motverka ett rättvist val i november.

Bildt landet

Sveriges före detta stats- och utrikesminister, Carl Bildt, befinner sig sedan i går i Turkiet. Han åkte på fredagen till Bodrum för att bland annat diskutera flyktingfrågan som varit högst aktuell i landet. Han twittrade strax efter dådet att de nåtts av de fruktansvärda nyheterna som skar igenom diskussionerna.


"Detta ser nu ut att bli den dödligaste terrorattacken i Turkiet någonsin", skriver Carl Bildt i ett mejl till Expressen.

 

http://www.expressen.se/nyheter/flera-skadade-i-explosion-i-ankara/

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av xenia alpkut - Måndag 14 okt 17:00

Addisons sjukdom är en hormonell sjukdom som också brukar kallas för primär binjurebarksvikt. Sjukdomen gör att binjurarna inte tillverkar tillräckligt med kortisol och aldesteron. Trötthet och magsmärtor är några av symtomen på Addisons sjukdom. De...

Av xenia alpkut - Måndag 14 okt 13:48

Här är bilderna som visar förödelsen i Japan efter tyfonen Hagibis. Minst 18 personer har dött, enligt NHK. – Den stora tyfonen har orsakat enorma skador över hela östra Japan, säger regeringens talesperson Yoshihide Suga.   Kort före k...

Av xenia alpkut - Söndag 13 okt 17:28

  Skansen-Jonas är fast i tyfonen: ”Såg en plåtskiva flyga förbi” Tyfonen Hagibis sveper över Tokyo och en av dem som är fast i Japans huvudstad är Skansenakvariets chef Jonas Wahlström. Nu berättar han om det rådande kaoset för Aft...

Av xenia alpkut - Söndag 13 okt 16:08

  En person som det kändes olustigt att vara i närheten av”. Så beskriver Elton John, 70, artistkollegan Michael Jackson i sin kommande självbiografi. ”Det hade slagit slint totalt för pojkstackarn”, skriver han i boken.   ...

Av xenia alpkut - Söndag 13 okt 15:47

Sara Danius är död. Nu beskriver delar av Kultursverige hennes tid i Svenska Akademien som symbolisk. – Det är väldigt få kvinnor som har det modet, säger professorn och författaren Ebba Witt-Brattström. Sara Danius var den första kvinnan att...

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Augusti 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se