Direktlänk till inlägg 15 augusti 2016

Vecka 33 Vägrade kejsarsnitt – barnet dog

Av xenia alpkut - 15 augusti 2016 17:15

Hjärtljuden var dåliga. Barnet låg fel. Utrustningen fungerade inte. Föräldrarna vädjade om kejsarsnitt gång på gång, men personalen vägrade. Till slut blev det ändå akut kejsarsnitt – men försent. Barnet dog efter sex dagar med omfattande förlossningsskador.


Det mesta som kan gå fel verkar ha gått fel när paret som skulle få sitt fjärde barn kom till förlossningen på Akademiska sjukhuset strax efter klockan 17 den 3 mars i år. Förlossningen skulle bli den första vaginala förlossningen för paret som tidigare hade förlöst genom kejsarsnitt.

Paret fick vänta en stund på att få komma in i ett behandlingsrum, och när CTG-apparaten (apparat som bland annat mäter barnets hjärtljud, reds anm) kopplades in konstaterade sköterskan att barnet och mamman verkade må bra.

Något som vid en första bedömning verkade bli en snabb och okomplicerad förlossning förvandlades snart till något helt annat, enligt en anmälan till Inspektionen för vård- och omsorg.

Föräldrarna blev allt mer oroliga, men personalen försökte lugna dem med att allt var helt normalt.

Vädjade om kejsarsnitt

Men mamman kände att något var riktigt fel, och vädjade om kejsarsnitt.

När barnets hjärtljud gick ned så insisterade barnmorskan enligt pappan på att det var fel på CTG-apparaten, att den inte fick kontakt.

Föräldrarna fortsatte dock att protestera, och man bestämde sig att mäta pulsen direkt på barnets huvud. Även det visade låg puls för barnet. Då ska förvirring ha uppstått bland personalen enligt pappan, och man beordrade fram en annan CTG-apparat.

Men den fick man aldrig igång. Den fungerade inte.

Försökte med sugklocka – fungerade inte

En anhörig som SVT Nyheter Uppsala har varit i kontakt med berättar att föräldrarna fortsatte att vädja om kejsarsnitt, men en förlossningsläkare som kallades till rummet sade att det var bråttom, att barnet inte mådde bra och måste ut. Snabbt.

Läkaren beordrar dropp för att förstärka värkarna, och gjorde sig beredd med en sugklocka.

Enligt pappan så verkar dock inte sugklockan fungera, eller så kunde inte läkaren hantera den.

Läkaren försökte gång på gång, enligt pappan 4-5 gånger, att få ut barnet med hjälp av sugklockan, men hela tiden lossnade den från barnets huvud.

Enligt pappan såg läkaren förvirrad ut, och frågade gång på gång barnmorskan varför den gjorde så.

Till slut gav läkaren upp och beslutade om akut kejsarsnitt.

Svåra förlossningsskador

När barnet väl var ute konstaterade man snabbt att barnet varit utan syre länge, och hade ådragit sig svåra förlossningsskador.

Man larmade, och barnet fick intensivvårdas. För att minska skadorna av syrebristen sänkte man kroppstemperaturen på barnet till 33,5 grader under 72 timmar.

Men det hjälpte inte. Barnets inre organ hade tagit för stor skada på grund av syrebristen, och efter sex dagar avled barnet.

”Politikernas fel”

I anmälan till IVO, som en anhörig hjälpt föräldrarna med, listar mamman och pappan en rad misstag som man menar att personalen vid Akademiska sjukhusets förlossningsavdelning har begått.

– Det är väldigt, väldigt tragiskt alltihopa. Men trots alla fel som har begåtts så skyller inte pappan på personalen. Det här händer hela tiden runtom i Sverige, och det är politikernas fel. Personalen larmar om resursbrist och personalflykt, men ingenting görs. Det här blir resultatet. Utrustning som inte fungerar och personal som inte kan kommunicera med varandra. Det är helt sjukt att något sånt här ska kunna hända i Sverige 2016, säger den anhöriga till SVT Uppsala.

Släktingen har hjälpt paret genom den första tiden. Och det har inte varit lätt.

– Nej, det är fruktansvärt. Jag är ju också drabbad, men måste vara stark för dem. Och någon vidare hjälp från Akademiska har vi inte fått. De har erbjudit samtalsstöd, men just nu orkar de inte tänka på det.

Tvingades skjuta upp begravning

I dag, onsdag den 16 mars, skulle barnet ha begravts. Men på grund av sena besked från Akademiska så tvingades man i sista stund skjuta upp begravningen.

– Begravningsentreprenören skulle hämta barnet i går, men eftersom det har gjorts en anmälan och det har gjorts en rättsmedicinsk undersökning så krävdes en underskrift av polis eller rättsmedicin innan barnet fick lämnas ut. Ingen hade något svar om hur det skulle gå till, berättar släktingen, som själv fick försöka lösa problemen.

– Jag ringde under tisdagen och bad om ett besked innan klockan 15. När de inte återkom ringde jag upp klockan 14.30 och fick besked om att de inte kunde göra något utan jag fick vända mig till polis eller rättsmedicin. Igen. När jag bad om kontaktuppgifter fick jag svaret ”Det finns på nätet”. Då lade jag bara på, och vi fick skjuta på begravningen. Hur kan det få gå till så? Tänk om man som förälder tvingas gå igenom det här också efter en så traumatisk händelse? Det är inte klokt, säger släktingen.


Akademiska sjukhuset har ännu inte svarat på anmälan. SVT Nyheter Uppsala söker ansvariga för en kommentar.

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/vagrade-kejsarsnitt-barnet-dog

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av xenia alpkut - Tisdag 20 aug 12:00

Fråga Sedan minst ett halvår tillbaka kryper och pirrar det i mina händer och fötter, särskilt i fotsulor och handflator. Vårdcentralen har tagit massor av prover, och jag har även varit på nervundersökning. Alla resultat har varit normala. Sti...

Av xenia alpkut - Tisdag 20 aug 12:00

Att segla över Atlanten är inte en enkel uppgift, speciellt inte om man är den enda på båten som är frisk. Under tiden ombord på båten i ”Över Atlanten” tvingades Agneta Sjödin gå in i krishantering – nu berättar hon om panikattac...

Av xenia alpkut - Måndag 19 aug 17:00

  Angela Ahlgren sökte vård för svåra smärtor i magen. Läkare trodde att hon var stressad och Angela sjukskrevs i flera år för utbrändhet. Nu ska hon dö i cancer och har bara månader kvar att leva.  – Det är smärtsamt att tänka på att det...

Av xenia alpkut - Måndag 19 aug 17:00


  Det räcker med ett blodprov - sedan kan du veta om barnet i magen har någon kromosomavvikelse eller annan sjukdom. I takt med att fosterdiagnostiken finslipas blir frågorna från de blivande föräldrarna fler. Det ställer högre krav på sjukvården,...

Av xenia alpkut - Måndag 19 aug 17:00

HELLP-syndromet HELLP-syndromet är en form av havandeskapsförgiftning som innebär hög risk för allvarliga komplikationer hos modern.   Vad är HELLP-syndromet? HELLP-syndromet är en komplikation som kan uppstå under graviditeten eller strax ef...

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Augusti 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se