Direktlänk till inlägg 19 juni 2016

Halvtid för färre timmar: ”Det är fantastiskt”

Av xenia alpkut - 19 juni 2016 17:24

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/arbetstidsprojekt-nar-halvarsstracket

 

Det är nu halvtid för projektet på Södertälje sjukhus där personalen på en av vårdavdelningarna arbetar 80 procent. De anställda är positiva till upplägget, men menar att det kanske inte passar alla.

– Det är fantastiskt, utbrister sjuksjöterskan Ronja Andersson på avdelning 23, när hon beskriver hur det känns att arbeta deltid men få betalt för heltid.

Ronja är en av 20 anställda som fått chansen att pröva på att få jobba mindre under en ettårsperiod. Det är både sjuksköterskor och undersköterskar som deltar i projektet. Tanken med den nya arbetsmodellen är att förbättra arbetsmiljön för de som arbetar inom vården och se till att de mår bättre både fysiskt och psykiskt. Genom att korta ner arbetstiden ska personalen får tid för efterhämtning mellan sina arbetspass. 

Personalen positiv

Chefsjuksköterskan Daniel Tiberg har tagit intiativet till arbetstidsmodellen tillsammans med verksamhetschefen Annelie Lennberg. Just nu håller de på att sammanställa en utvärdering av det gångna halvåret. Resultatet kommer att presenteras senare, men enligt Daniel kan de märka att personalen på avdelningen ställt sig positiv till försöket med förkortad arbetstid.

– På en skala av fem har våra anställda gett oss en fyra, säger Daniel Tiberg.

Jobbar fler helger

Inga extra pengar satsas utan den nya modellen finansieras med ordniarie budget. För att få vårdavdelningen att fungera som den ska trots att personalen arbetar färre timmar har man skapat ett annorlunda schema med fler helgpass.

– Varannan helg gör en ganska stor skillnad i att sprida ut bemanningen, säger Daniel Tiberg.

Genom att personalen förbinder sig att arbeta varannan helg, istället för tre av fem har man en jämnare fördelning av arbetskraft varje dag.

Sjuksköterskan Ronja Andersson hoppas att fler tar efter avdelning 23:s modell, men tror att den inte passar alla.

– För jag har hört folk som säger: ”Gud jobbar ni varannan helg det skulle jag aldrig vilja göra”, säger Ronja Andersson.

Schemat kan komma att ändras

Men vad som kommer att hända med det som chefsjuksköterskan kallar för ”den hälsosamma schemaläggningen” i september när avdelningen ska uppnå full kapaciet både vad gäller antal vårdplatser och bemanning är svårt att säga. I dag har man 16 av 21 vårdplatser öppna. Det kan leda till att man måste göra om schemat.


– Jag känner mig gladare och piggare. Det är roligare att gå till jobbet en helg med det nya schemat, säger Ronja. Om jag måste återgå till det gamla systemet då byter jag jobb!


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av xenia alpkut - Tisdag 10 dec 10:15


    Brandrök upp till tolv gånger gränsen för hälsovådliga nivåer täckte under tisdagen Sydney. Utanför den australiska storstaden fortsatte de våldsamma bränderna att härja i allt större områden. Landets folkrikaste stad Sydney, i delsta...

Av xenia alpkut - Måndag 9 dec 16:47

  Ett vulkanutbrott har inträffat på ön White Island i norra Nya Zeeland. Minst fem människor har dött – och bilder från vulkanen visar hur en grupp människor befann sig inuti den, bara ögonblick före utbrottet.  Polisen i området meddela...

Av xenia alpkut - Måndag 9 dec 14:04

  Hon var nyfödd när hon lämnades bort av sina föräldrar. Carola Häggkvist berättar i ”Carolas advent” om hur hon bodde på barnhem sina första månader i livet. – Mamma fick en sån här mamma-psykos, så hon lämnade bort mig, säg...

Av xenia alpkut - Måndag 9 dec 13:55

UDDEVALLA. En man och en kvinna misstänkta för inblandning i mordet på Wilma Andersson, 17 släpps fria. De två är släktingar till den mordmisstänkte 22-åringen. – Jag var förvånad över att åklagaren begärde min klient häktad, säger advokat ...

Av xenia alpkut - Måndag 9 dec 10:00

Räddningstjänst når inte vulkanö – för farligtMinst fem människor har dött och flera skadats efter ett vulkanutbrott på turistön White Island i Nya Zeeland.   Flera människor saknas fortfarande, men faran bedöms för hög för räddningsarbetar...

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25
26
27 28 29 30
<<< Juni 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 

SOL

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se