Direktlänk till inlägg 15 oktober 2013

19 ton skräp i avloppen täpper till och förstör

Av xenia alpkut - 15 oktober 2013 15:16

 


i skiter i vårt vatten, både bokstavligen och bildligt. Varje dag fastnar 19 ton skräp  i Sveriges reningsverk. Hur vårt vatten hanteras är för många en icke-fråga, man tar det för givet. 


Därför dras nu kampanjen Mitt Vatten igång. En 3-årssatsning där Sveriges 290 kommuner går ihop för att gemensamt göra oss uppmärksamma på hur viktig vattenfrågan är.
– Vi vill göra vattnet till en personlig fråga och tala om hur du som individ kan göra skillnad, säger Kristina Melander, projektledare för Mitt Vatten.

Ju mer skräp vi släpper ner i toaletten desto mer kostar det att ta till vara på det, vilket också kostar energi. Alla kemikalier som spolas ner i form av tvätt-, rengörings- och läkemedel bryts inte ner utan en del går direkt ut i vårt dricksvatten igen. Vissa ämnen kan till och med vara hormonstörande. I reningsverken har man bland annat hittat dildos och löständer men historier om ännu större saker avfärdas delvis av Hanna Östfeldt, processingengör på Stockholm Vatten:
– Det går lite rykten om konstiga saker som har hamnat här, en kanot och en bmx-cykel till exempel, men om det är sant vet jag inte.

De största bovarna i våra reningsverk

Tops fastnar inte i grovgallret utan åker vidare till pumparna och förstör dem.

Hår klumpar ihop sig och bildar stora nät. Borsta håret innan du duschar så åker inte lika mycket ner i avloppet.

Kemikalier syns inte och bryts inte alltid ner och kan gå direkt ut i naturen. Lämna in dina mediciner till Apoteket i stället för att hälla ut dem i vasken.

Tamponger och kondomer tror folk felaktigt är ok att släng i toaletten.

Strumpbyxor bildar 20 meter långa trådar och trasslar ihop sig.

Vattenrening i siffror

19 ton skräp fastnar i Sveriges reningsverk varje dag.

12,5 kg disk-, tvätt och rengöringsmedel förbrukas per person och år.

3 öre per liter kostar det att rena vattnet.

1,5 miljarder kubikmeter avloppsvatten renas årligen i Sverige.

173 000 km, eller 4,3 varv runt ekvatorn, motsvarar längden på Sveriges allmänna vatten- och avloppsledningsnät tillsammans.

500 miljarder kronor är priset på våra reningsverk om vi skulle bygga dem från grunden.

http://www.metro.se/nyheter/19-ton-skrap-i-avloppen-tapper-till-och-forstor/EVHmjn!h9Ctn3o8e6RpM/


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av xenia alpkut - Torsdag 14 nov 00:00

Det börjar bli för mycket för Carina Berg, där svallande gravidhormoner kombinerat med ett överväldigande renoveringsarbete gör att profilen har svårt att hålla tårarna tillbaka.  Samtidigt börjar pengarna sina.  – Mitt rationella jag ser j...

Av xenia alpkut - Onsdag 13 nov 15:52

Två personer i Kina har diagnostiserats med pest. The Guardian uppger att utbrottet gäller en form av lungpest – en sjukdom som är än mer allvarlig än den historiskt omtalade böldpesten. Nu arbetar myndigheter för att stoppa spridning av sj...

Av xenia alpkut - Onsdag 13 nov 13:07

  Kanadensiska artisten Neil Young, 73, har ansökt om amerikanskt medborgarskap. Men ansökan har inte blivit godkänd och han menar att det är för han röker cannabis. Neil Young, bland annat känd för låten ”Heart of gold”, vill bli med...

Av xenia alpkut - Onsdag 13 nov 11:30

  Costa Rica säger nej till selfies med djur, efter att man sett en ökning av fenomenet. Anledningen är att djuren kan bli rädda eller skadas när människor kommer allt för nära. Mer än fem procent av världens alla djurarter finns i Costa Rica....

Av xenia alpkut - Tisdag 12 nov 18:30

ALMÖ. Polisen säger att pojkarna som sköts på Möllan – Jaffar, 15, och hans kompis – är ”kända i kriminella sammanhang.” Men Jaffars familj och personer i hans omgivning ger en helt annan bild av den döde tonåringen.  &nda...

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15
16
17 18
19
20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 

SOL

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se