Alla inlägg under augusti 2013

ANNONS
ANNONS
Av xenia alpkut - 29 augusti 2013 14:29

 

 

Med hjälp av stamceller har forskare lyckats odla fram mer hjärnvävnad från stamceller än någonsin tidigare. Det öppnar för att studera tidiga stadier av den mänskliga hjärnans utveckling, skriver Dagens Medicin.

 

Österrikiska och brittiska forskare har lyckats få både pluripotenta stamceller, IPS-celler, och embryonala stamceller att på egen hand organisera sig i tredimensionella strukturer. Samma process som i en verklig människohjärna, skriver

Forskarna kan nu bättre studera hur mikrocefali, en störning som leder till att hjärnan blir mindre än normalt, utvecklas. Dessutom öppnas möjligheten att forska djupare i neurologiska sjukdomar som uppkommit för att hjärnans utveckling störts.

De hjärnvävnadsklumpar som forskarna har lyckats få fram är upp till fyra millimeter i diameter och kan hållas vid liv i månader.

– De här forskarna har fått fram mer hjärnvävnad från stamceller än någon har lyckats med tidigare. De finner också många strukturer som ser ut som de ska under hjärnans tidiga utveckling, säger Lars Olson, professor i neurobiologi vid Karolinska institutet till Dagens Medicin.

Olson menar att hjärnvävnadsgenombrottet inte betyder att det snart kan skapas fullkomliga "minihjärnor".

– Det finns inte på kartan att man skulle kunna skapa en komplett hjärna med en sådan här metod. Eftersom det inte finns någon blodförsörjning kan de här vävnadsklumparna inte växa längre än så här, säger han.

http://www.metro.se/nyheter/forskare-odlar-fram-hjarnvavnad/EVHmhC!eoWdrGCatybvM/

Av xenia alpkut - 29 augusti 2013 13:53

   

Av xenia alpkut - 29 augusti 2013 13:14

 

Med skolvalet ska föräldrar kunna bestämma var deras barn ska gå i skola.
Pernilla och Fredrik Edelsvärd bor 100 meter från Gustav Vasaskolan. Trots det får deras dotter inte börja där. Orsaken? Ledningen har mätt med linjal och familjen bor för nära.

Pernilla och Fredrik Edelsvärd uppskattar planering. Särskilt när det gäller barnen och familjen. Därför tänkte de noga igenom hur de skulle bo när de köpte lägenhet för fem år sedan. De kollade upp skolor, blev förtjusta i Gustav Vasaskolan i Vasastan, tittade på kartor som beskrev skolans upptagningsområde och såg till att de hamnade inom rätt gränser. När de hittade lägenhet hundra meter från skolan och med en bra förskola alldeles intill kunde det inte bli bättre.

– Vår plan var att kunna vara mer med barnen, slippa långa pendlingar och att slippa bil, säger Pernilla.

http://www.dn.se/sthlm/isabella-6-far-inte-ga-i-narmaste-skolan/


Av xenia alpkut - 29 augusti 2013 12:59

 


Fares Fares följer svenska kolleger som Skarsgårdbröderna, Joel Kinnaman och ­Michael Nyqvist i spåren och gör amerikansk tv-dramatik.

Enligt branschtidningen Hollywood Reporter har han fått en roll i den kommande serien "Tyrant", som görs av producenterna bakom "Homeland" och som handlar om en familj som drabbas av konflikterna i Mellanöstern. Fares Fares har tidigare synts i internationella sammanhang, i "Safe house", där han spelade mot Denzel Washington, i Kathryn Bigelows bin Ladin-drama "Zero dark thirty" och har också haft en roll mot Noomi Rapace i aktuella "Child 44".

http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/fares-fares-gor-tv-karriar-i-usa/

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 

SOL

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se