Alla inlägg under februari 2013

Av xenia alpkut - 18 februari 2013 10:05

På söndagskvällen, lokal tid, bekräftades att meteoritfragment påträffats på Chebarkulsjöns is, utanför ryska staden Tjeljabinsk, där ryska myndigheter menar att rymdstenar föll ner på fredagen.

– Vi har just avslutat granskningen och kan bekräfta att fragmenten som vår expedition påträffat i området kring Tjerbakulsjön är av meteornatur, sade Viktor Grohovskij, forskare vid Urals federala universitet, enligt ryska nättidningen RT.com.

Forskarlaget menar att rymdstenen genom explosion splittrades upp i åtminstone sju mindre bitar. En av dessa bitar hamnade i Tjerbakulsjön. Vid nedslaget bildades en rund vak i isen med en diameter på åtta meter.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/fragment-fran-meteoriten-funna-pa-isen

ANNONS
Av xenia alpkut - 17 februari 2013 18:32

 

Dick Tracy hade en, liksom Kommissarie Gadget och James Bond. En fiffig manick som var både dator, kommunikationsradio, navigationssystem och tv. Grunkan som haft en självklar plats i science fiction och agentfilmer kan snart sitta på en handled nära dig.

http://www.dn.se/ekonomi/apple-utvecklar-smart-armbandsur

ANNONS
Av xenia alpkut - 17 februari 2013 12:28

 

Av xenia alpkut - 17 februari 2013 10:48

 

 

I går slog meteoriter ned i Ryssland och skapade stor förödelse och en asteroid passerade jorden.

Bara timmar senare rapporterades det om mystiska ljusfenomen över San Francisco-området och över centrala Kuba.

 Den var ljusgrön när den först dök upp, sedan skiftade den till ljusgult. Det var häftigt, uppger Candice Guruwaiya, som såg fenomenet i San José, till NBC News.


Fredagen fylldes av nyheter om himlafenomen. Först orsakade meteoriter stor skada över centrala Ryssland och sedan passerade en asteroid jorden. Och bara timmar senare kom rapporter från flera håll i San Francisco-området om att ett eldklot setts passera över himlen, rapportera

Flera rapporter

Candice Guruwaiya såg ljusfenomenet i San José och skriver enligt NBC News så här på Facebook:

"Den var ljusgrön när den först dök upp, sedan skiftade den till ljusgult. Det var häftigt".

Astronomen Gerald McKeegan säger enligt NBC News att han tror att det kan vara en "spontan meteor", vilket kan ske flera gånger per dag.

Även i Kuba kom det under gårdagen rapporter om att ett ljusfenomen ska ha setts på himlen.

 

http://www.expressen.se/nyheter/markliga-ljus-efter-meteoritmysteriet/

 

 

 

Av xenia alpkut - 17 februari 2013 10:15


Anställda på Caremas äldreboenden har fått order om att väga pensionärernas använda blöjor. Syftet är att utnyttja blöjans ”fulla kapacitet” – och minska antalet byten. ”Om tant Greta inte har kissat tillräckligt mycket får vi inte byta blöja”, säger en upprörd anställd.

I regeringens proposition ”Värdigt liv i äldreomsorgen” från 2009 listas kriterier för en nationell garanti av äldreomsorgen. Högt upp hamnar punkten ”äldre ska inte behöva vänta på att en blöja byts”. Men det gäller inte på företaget Carema Care.

I ett nytt projekt tvingas de anställda på Carema väga pensionärernas använda blöjor för att minska förbrukningen och därigenom spara pengar, uppger DN:s källor inom organisationen. Ingen av de personer som DN talat med vill framträda med namn av rädsla för repressalier från arbetsgivaren.

http://www.dn.se/sthlm/kissblojorna-vags--for-att-spara-pengar

Av xenia alpkut - 16 februari 2013 17:01

Uppemot 20.000 ryssar har efter ett regeringsbeslut engagerats i räddningsarbetet efter fredagens meteoritnedslag. 200 miljoner kronor beräknas det kosta att genomföra insatserna för området som drabbades av en smäll 30 gånger kraftigare än Hiroshima-bomben.

Uppskattningsvis 1.200 personer, varav 200 barn, och många fler byggnader skadades när meteoren flög över och slog ner i Tjeljabinsk på fredagen. De allra flesta skadades lindrigt av glassplitter och enligt ryska myndighetskällor ska bara två personers tillstånd vara allvarligt.

Meteorens totala vikt ska vid inträdet i atmosfären ha varit cirka 10.000 ton, men den splittrades några mil från jordens yta och delar brann upp under det 18 kilometer i sekunden snabba fallet mot området i Uralbergen. Ett 20 hektar stort område drabbades av träffar och tryckvågor. Fönster i upp till 4.000 byggnader ska ha krossats.

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/meteoren-kraftig-som-30-atombomber

Av xenia alpkut - 16 februari 2013 15:45

 

Omkring sex ton hamburger- och kebabkött som kan vara smittat av tarmbakterien ehec har spritts och sålts över hela landet under fyra månaders tid.

Myndigheterna kom smittan på spåret sedan två barn i Västerås insjuknat i januari.

- Det är en av de mest allvarliga matförgiftningarna som man kan drabbas av, säger Helena Storbjörk Windahl vid livsmedelskontrollen i Stockholm stad till aftonbladet.se.

Nötköttet har levererats av företaget Sven P i Stockholm, men kommer ursprungligen från ett slakteri i Holland. Vid slakt kan avföring från djuren smitta köttet.

Av xenia alpkut - 16 februari 2013 15:25

 

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 

SOL

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se