Direktlänk till inlägg 23 augusti 2012

Sony varslar 650 i Lund

Av xenia alpkut - 23 augusti 2012 19:42

Drygt en fjärdedel av de anställda på Sony Mobile i Lund får sluta när företaget skär ned i jakten på lönsamhet. Globalt försvinner 1.000 jobb, 15 procent av personalstyrkan. I Lund berörs 650 anställda.

 Det är aldrig roligt att ge sådana här besked, men det är viktigt att framhålla att Lund även fortsatt blir en oerhört viktig del av Sony Mobile. Här finns en världsunik kompetens inom mjukvaruområdet, sade platschefen Alf Johansson sedan de nära 2.500 anställda fått beskedet vid ett möte på torsdagsmorgonen.

Nedskärningen inleds i år och ska vara helt slutförd i mars 2014. Utöver de anställda berörs många av företagets drygt 500 inhyrda konsulter.

– Men här är det för tidigt att ge några besked om antalet.

Redan när Sony Ericsson i våras blev Sony Mobile aviserades personalminskningar i Lund. Snart flyttas också huvudkontoret från Lund. Allt kan ses som tecken på att ledningen mer slår vakt om företagets två andra huvudorter, Tokyo och Peking.

– Det är ju det man kan misstänka. Det är de farhågorna de flesta här i Lund har, säger Seved Andersson, akademikernas vice ordförande på företaget.

Men både han och Alf Johansson framhåller att företag och fack har en konstruktiv dialog och är ense om att effektiviteten måste höjas för att man ska börja tjäna pengar på mobiltelefonerna.

– Vi finns på den kanske tuffaste marknaden i världen när det gäller att ta fram nya produkter som folk är beredda att betala ett relativt högt pris för. Vi har inte varit tillräckligt vassa, helt enkelt, säger Alf Johansson.

För att lindra verkningarna för dem som måste gå arbetar företag och fack gemensamt med en idé om att skapa ett konsultföretag för att ta tillvara personalens höga kompetens. Mats Helmfrid, kommunstyrelsens moderate ordförande i Lund, berättar att en styrgrupp har bildats med Lunds universitet och Region Skåne för att möta varslets verkningar.

– I slutändan blir det färre än 650 som står utan jobb, spår han.

Även Lene Eriksson, styrelseledamot i Unionen på Sony Mobile, andas optimism.

– Många vittnar om att externa intressenter är i stort behov av ingenjörer så jag tror att det kommer att bli en lösning för alla. Det här ska inte hastas fram, säger hon.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av xenia alpkut - Måndag 14 okt 17:00

Addisons sjukdom är en hormonell sjukdom som också brukar kallas för primär binjurebarksvikt. Sjukdomen gör att binjurarna inte tillverkar tillräckligt med kortisol och aldesteron. Trötthet och magsmärtor är några av symtomen på Addisons sjukdom. De...

Av xenia alpkut - Måndag 14 okt 13:48

Här är bilderna som visar förödelsen i Japan efter tyfonen Hagibis. Minst 18 personer har dött, enligt NHK. – Den stora tyfonen har orsakat enorma skador över hela östra Japan, säger regeringens talesperson Yoshihide Suga.   Kort före k...

Av xenia alpkut - Söndag 13 okt 17:28

  Skansen-Jonas är fast i tyfonen: ”Såg en plåtskiva flyga förbi” Tyfonen Hagibis sveper över Tokyo och en av dem som är fast i Japans huvudstad är Skansenakvariets chef Jonas Wahlström. Nu berättar han om det rådande kaoset för Aft...

Av xenia alpkut - Söndag 13 okt 16:08

  En person som det kändes olustigt att vara i närheten av”. Så beskriver Elton John, 70, artistkollegan Michael Jackson i sin kommande självbiografi. ”Det hade slagit slint totalt för pojkstackarn”, skriver han i boken.   ...

Av xenia alpkut - Söndag 13 okt 15:47

Sara Danius är död. Nu beskriver delar av Kultursverige hennes tid i Svenska Akademien som symbolisk. – Det är väldigt få kvinnor som har det modet, säger professorn och författaren Ebba Witt-Brattström. Sara Danius var den första kvinnan att...

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Augusti 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se