Direktlänk till inlägg 22 april 2012

Sverige

Av xenia alpkut - 22 april 2012 15:51

 

Kommande vecka blir vi 9,5 miljoner invånare i Sverige. Befolkningsutvecklingen har gått i raketfart de senaste decennierna, men nu väntas tillväxten stanna av.

Snart fyller Sverige jämnt. På fredag väntas befolkningen uppgå till 9,5 miljoner invånare, enligt beräkningar som Dagens Nyheter har gjort utifrån SCB-prognoser och tidigare befolkningsstatistik.

– Det går snabbt nu. Det var inte länge sedan vi blev nio miljoner, säger Matilda Johnsson, 30 år och från Upplands Väsby, som födde Alice tidigare i veckan.

Och hon har rätt: utvecklingen har gått i raketfart. Sverige blev nio miljoner invånare i augusti 2004, vilket innebär att befolkningen har ökat med en halv miljon på knappt åtta år.

De kommande jubileumsåren i statistiken väntas dock bli allt glesare, enligt Statistiska centralbyråns befolkningsprognos. Det dröjer nio år tills vi når tiomiljonersstrecket (år 2021) och ytterligare arton år tills vi blir 10,5 miljoner invånare (år 2039).

– Det är svårt att göra prognoser, men vi tror att befolknings­ökningen kommer att mattas av, säger Lena Lundkvist, statistiker på SCB.

De senaste åren har Sveriges befolkning ökat med mellan 67.000 och 80.000 invånare per år, vilket är väsentligt mycket snabbare än den förväntade tillväxten fram­över. Enligt SCB:s prognos, som sträcker sig till 2060, väntas befolkningen öka med endast 12.000 till 14.000 ­invånare per år i slutet av 2050-­talet. Då tror SCB dessutom att vi är fler svenskar som dör än föds.

– Befolkningsökningen de senaste åren beror till stor del på ökad invandring. Vi tror inte att denna kommer att vara så hög i framtiden. Samtidigt kommer utvandringen förmodligen att öka i större utsträckning än tidigare, säger Lena Lundkvist.

SCB följer för närvarande utvecklingen i folkbokföringsregistret varje vecka. Anna-Karin Nylin, statistiker på SCB, bekräftar för Dagens Nyheter att Sveriges befolkning troligtvis blir 9,5 miljoner invånare i slutet av april.

– Fredag nästa vecka är ingen dålig uppskattning. Sedan ska man tänka på att vi kan gå över gränsen på fredag, men att många dör och flyttar härifrån på lördag och att vi därmed hamnar under gränsen igen. Då blir vi 9,5 miljoner invånare två gånger, säger Anna-Karin Nylin.

Efter­som invandringen till Sverige är rekordhög kan person nummer 9,5 miljoner lika gärna vara en invandrare som en nyfödd bebis. Förra året var nämligen flyttnings­nettot (skillnaden mellan antalet inflyttade och utflyttade) mer än dubbelt så högt som födelse­överskottet (skillnaden mellan antalet födda och döda).

– Vi följer utvecklingen från folkbokföringen på våra datorskärmar och kommer att skicka ut ett meddelande när det är dags, säger Anna-Karin Nylin.

Matilda Johnsson och Jörgen Johanssons nyfödda dotter Alice tillhör en generation som ser ut att bli alltmer välmående. Av de barn som föds i utvecklade länder som Sverige tros mer än hälften bli minst hundra år, enligt danska och tyska forskare.

– Alice kommer att se en helt annan värld än vad vi har sett. Vi hoppas att hon kommer att bli lycklig, säger Matilda Johnsson.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av xenia alpkut - Lördag 20 juli 00:00

Ett protein från bröstmjölk kan få resistenta bakterier att på nytt bli mottagliga för antibiotika. Förhoppningen är en säkrare behandling av nyfödda barn med sepsis. Metoden lyfts fram på Forskningens dag som arrangeras i Malmö och Lund, som e...

Av xenia alpkut - Fredag 19 juli 11:17

   Men de hade inte hoppat från ett flygplan utan från högsta våningen i ett 13-våningshus.   – Jag blev helt chockad, säger en av de boende i området.    hoppa fallskärm från ett höghus är något som man ibland kan se i actionfilmer f...

Av xenia alpkut - Torsdag 18 juli 13:00

  SVT ber om ursäkt efter missen under Allsång på Skansen – mitt i direktsändning: ”Tyvärr blev det…” Ibland blir det fel. I tisdagens direktsända ”Allsång på Skansen” smög sig en snöplig miss in inför de...

Av xenia alpkut - Torsdag 18 juli 11:00


  Jenny Kristina Östergren Strömstedt,[1] född Andersson den 2 augusti 1972 i Sollentuna,[2] är en svensk journalist och programledare. Jenny Östergren Strömstedt, tidigare känd som Jenny Östergren, är uppväxt i Sollentuna. Hennes föräldrar ...

Av xenia alpkut - Torsdag 18 juli 08:00


        Svenska kungafamiljen omfattar vissa nu levande personer som är släkt eller ingift släkt med Sveriges monark. Dagens kungafamilj tillhör ätten Bernadotte. Medlemmarna i det kungliga huset respektive den kungliga familjen redovisas va...

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11
12
13 14
15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se