Direktlänk till inlägg 22 april 2012

Sverige

Av xenia alpkut - 22 april 2012 15:51

 

Kommande vecka blir vi 9,5 miljoner invånare i Sverige. Befolkningsutvecklingen har gått i raketfart de senaste decennierna, men nu väntas tillväxten stanna av.

Snart fyller Sverige jämnt. På fredag väntas befolkningen uppgå till 9,5 miljoner invånare, enligt beräkningar som Dagens Nyheter har gjort utifrån SCB-prognoser och tidigare befolkningsstatistik.

– Det går snabbt nu. Det var inte länge sedan vi blev nio miljoner, säger Matilda Johnsson, 30 år och från Upplands Väsby, som födde Alice tidigare i veckan.

Och hon har rätt: utvecklingen har gått i raketfart. Sverige blev nio miljoner invånare i augusti 2004, vilket innebär att befolkningen har ökat med en halv miljon på knappt åtta år.

De kommande jubileumsåren i statistiken väntas dock bli allt glesare, enligt Statistiska centralbyråns befolkningsprognos. Det dröjer nio år tills vi når tiomiljonersstrecket (år 2021) och ytterligare arton år tills vi blir 10,5 miljoner invånare (år 2039).

– Det är svårt att göra prognoser, men vi tror att befolknings­ökningen kommer att mattas av, säger Lena Lundkvist, statistiker på SCB.

De senaste åren har Sveriges befolkning ökat med mellan 67.000 och 80.000 invånare per år, vilket är väsentligt mycket snabbare än den förväntade tillväxten fram­över. Enligt SCB:s prognos, som sträcker sig till 2060, väntas befolkningen öka med endast 12.000 till 14.000 ­invånare per år i slutet av 2050-­talet. Då tror SCB dessutom att vi är fler svenskar som dör än föds.

– Befolkningsökningen de senaste åren beror till stor del på ökad invandring. Vi tror inte att denna kommer att vara så hög i framtiden. Samtidigt kommer utvandringen förmodligen att öka i större utsträckning än tidigare, säger Lena Lundkvist.

SCB följer för närvarande utvecklingen i folkbokföringsregistret varje vecka. Anna-Karin Nylin, statistiker på SCB, bekräftar för Dagens Nyheter att Sveriges befolkning troligtvis blir 9,5 miljoner invånare i slutet av april.

– Fredag nästa vecka är ingen dålig uppskattning. Sedan ska man tänka på att vi kan gå över gränsen på fredag, men att många dör och flyttar härifrån på lördag och att vi därmed hamnar under gränsen igen. Då blir vi 9,5 miljoner invånare två gånger, säger Anna-Karin Nylin.

Efter­som invandringen till Sverige är rekordhög kan person nummer 9,5 miljoner lika gärna vara en invandrare som en nyfödd bebis. Förra året var nämligen flyttnings­nettot (skillnaden mellan antalet inflyttade och utflyttade) mer än dubbelt så högt som födelse­överskottet (skillnaden mellan antalet födda och döda).

– Vi följer utvecklingen från folkbokföringen på våra datorskärmar och kommer att skicka ut ett meddelande när det är dags, säger Anna-Karin Nylin.

Matilda Johnsson och Jörgen Johanssons nyfödda dotter Alice tillhör en generation som ser ut att bli alltmer välmående. Av de barn som föds i utvecklade länder som Sverige tros mer än hälften bli minst hundra år, enligt danska och tyska forskare.

– Alice kommer att se en helt annan värld än vad vi har sett. Vi hoppas att hon kommer att bli lycklig, säger Matilda Johnsson.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av xenia alpkut - Måndag 20 maj 19:25


    Popikonen Madonna gjorde ett katastrofframträdande och sjöng falskt under showen i Eurovision-finalen i lördags. Nu försöker stjärnan rädda det hela genom att förfalska verkligheten i ett klipp på sin egen Youtube-kanal. Världsstjärnan M...

Av xenia alpkut - Måndag 20 maj 19:02

    Tittarsiffrorna var stabila när Sverige för andra året i rad fick en kalldusch i Eurovision. Nästan 2,6 miljoner svenskar såg John Lundviks besvikelse över telefonrösterna – lika många som såg Benjamin Ingrosso placeras 23:a av Europa...

Av xenia alpkut - Måndag 20 maj 17:38

  TEL AVIV. Storfavoriten höll för favorittrycket. Duncan Laurence, 25, har lyckats ta Nederländernas första seger i Eurovision song contest på 44 år. – Det här kan inte beskrivas med ord, jag är så lycklig, min dröm gick i uppfyllelse, s...

Av xenia alpkut - Måndag 20 maj 11:15


    EL AVIV / STOCKHOLM. Duncan Laurence fick nog. Efter att ha hållit god min i två veckor markerade vinnaren hårt mot fansen. – Det är ingen bra fråga att ställa, säger han.   Efter två veckor av konstant uppmärksamhet från fans ...

Av xenia alpkut - Måndag 20 maj 09:49

TEL AVIV / STOCKHOLM. John Lundvik är inte helt nöjd med hur Michael Rice framförde Storbritanniens bidrag. Till Nöjesbladet säger han att artisten hade det tufft med sången. – Han har haft lite röstproblem och det har varit lite tufft med ...

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11
12
13 14
15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se