Direktlänk till inlägg 15 februari 2012

333 av 400 tåg försenade

Av xenia alpkut - 15 februari 2012 16:13


De senaste hundra dagarna har tågen mellan Stockholm och Luleå varit försenade med sammanlagt två veckor.

333 av 400 avgångar har inte kommit fram i tid.

– Det här är inte värdigt ett utvecklat land, säger Gustav Fridolin (MP).

Många har fått stå och frysa på perrongerna i vinter när tåg varit försenade eller inte kommit alls. På fredag presenterar Trafikverket en utredning där bland annat tågkapaciteten i Sverige har setts över.

Miljöpartiet har länge krävt en utbyggnad av tågtrafiken. Sent i eftermiddag lanserar MP en ny tågkampanj på Centralstationen i Stockholm.

– Vi måste se till att rusta upp det vi har och se till att det finns folk som kan göra att tågen går även när snön faller. Men vi måste också lägga ny räls, säger Gustav Fridolin.

Ny statistik

Satsningen kommer bara några dagar före Trafikverkets utredning som ska innehålla en genomgång av de sträckor som finns och hur de ska kunna utnyttjas på bästa sätt. Dessutom ska man presentera om det behöver byggas nytt.

Trafikverket presenterade i förra veckan statistik som visar att vart fjärde godståg och vart sjätte persontåg var försenat under 2011. Miljöpartiet har brutit ned siffrorna och granskat hur det sett ut de senaste vintermånaderna.

Värst på Norrlandstågen

Värst har det enligt MP varit på Norrlandstågen. På sträckan Stockholm-Luleå var mer än tre fjärdedelar av turerna försenade eller inställda. Räknas alla förseningar ihop blir det totala tidstappet två veckor. Värst var det under stormen i december som kraftigt påverkade jultrafiken.

Men förseningarna har även varit många mellan Stockholm och de tre storstäderna Göteborg, Malmö och Linköping.

– När man möter pendlare som stått och frusit på perrongerna och företagare som vill ställa om sina transporter från långtradare till järnväg märker man att de börjar tappa tilliten till järnvägen, säger Fridolin.

Kräver höghastighetståg

Nu kräver MP både höghastighetståg mellan Stockholm och Linköping och att Norrbotniabanan mellan Umeå och Luleå förverkligas. Men man vill också bygga ut en rad nya sträckor över stora delar av landet för att minska antalet flaskhalsar.

Vid en pressträff i Stockholm 3 februari redovisade Trafikverket och tågoperatörerna gemensam statistik.

– Vi har en hårt ansträngd kapacitet i delar av järnvägssystemet, och trafiken ökade även 2011 då man körde cirka 12 000 fler tåg än året innan. Det får till följd att små störningar får stora konsekvenser, säger Gunnar Malm, generaldirektör på Trafikverket.

Kvalitetsavgifter

För att ytterligare förbättra kvaliteten i järnvägssystemet planerar Trafikverket att införa kvalitetsavgifter under 2012. Det innebär att den part som orsakar en försening större än fem minuter ska betala en avgift till den andra parten. Syftet är att stimulera till kvalitetshöjande åtgärder för att minska felen.

– Trafikverket satsar mer på underhåll och har gjort anpassningar till banarbeten i tågplanen. Vi satsar också på trafikledning, där trafikinformation är en viktig del, säger Malm.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av xenia alpkut - Fredag 28 feb 17:30


    Kycklingschnitzel stekt till perfektion serveras med en krämig potatissallad och ett pepprigt citronsmör. En riktigt smakrik helgmiddag som går fort att göra!’     Du behöver Citron och svartpepparsmör 100 g smör, rumsvarmt...

Av xenia alpkut - Fredag 28 feb 17:08


    Aftonbladet har redan avslöjat fem av elva namn som är aktuella för vårens omgång av ”Let’s dance”. Ikväll avslöjas den sista deltagaren – och enligt uppgifter är det artisten John Lundvik. Under fredagens ”Ef...

Av xenia alpkut - Fredag 28 feb 16:00


    Det är minusgrader i norra Syrien och flyktinglägren är fulla. Människor tvingas sova under bar himmel och småbarn fryser ihjäl. – Situationen är mycket värre än vad den varit tidigare år så nu har vi startat en akutinsamling, säger S...

Av xenia alpkut - Fredag 28 feb 15:33

Ju äldre du är, desto större är risken att dö om du smittas av coronaviruset covid-19. För små barn har risken hittills varit noll. Det visar siffror som det kinesiska smittskyddsinstitutet (CCDC) släppte förra veckan. Siffrorna baserar sig på...

Av xenia alpkut - Fredag 28 feb 11:30

  Första fallet med en person smittad av coronaviruset på plats i Sverige har upptäckts. Samtidigt pågår spårningen av en annan drabbad som rest från Milano till Stockholm och sedan vidare med tåg till Göteborg dagen efter. – Det är en lå...

Presentation


HEJ

Välkommen till Xenia Alpkut´s blogg Min Blogg handlar om allt möjligt som är intressant och bra att veta! Det står dessutom jättemycket fakta och nöje :)

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25
26
27 28 29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Blogkeen
Följ    Välkommen till  Xenia  Alpkut´s blogg med Bloglovin'

Gästbok

alla

nytt

    

MUSIK

KENT

En plats i solen

 

 

 

 

 

Solen

 

 

 

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman.[9] Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar. Solen är en medelstor stjärna. I astronomiska sammanhang används ibland symbolen för den.

 

 

SOL

  


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se